Recepty pre teplovzdušné fritézy Delimano, Klarstein a iné

O tom, že si s teplovzdušnou fritézou ľahko a bez tuku pripravíte chutné jedlá, už isto viete. Za pomoci cirkulácie horúceho vzduchu sa jedlo pripravíte rovnomerne a zachová si svoju prirodzenú chuť. Či už máte chuť na domáce hranolky, rezeň, kura alebo muffiny, v teplovzdušnej fritéze si ich môžete poľahky urobiť.

Teplovzdušná fritéza recepty

Pripravili sme pre vás niekoľko chutných receptov na slané aj sladké jedlá, chuťovky, prílohy, hlavné jedlá i dezerty.

Najlepšie teplovzdušné fritézy

Názov Hodnotenie Detail
Delimano Air Fryer   ✔   VÍŤAZ TESTUZobraziť produkt
Klarstein VitAir Turbo Smart   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt
Klarstein TK 20 VitAir   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Sencor SFR 3220WH   ✔   VÝPREDAJZobraziť produkt
Tefal FZ 710038   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt

Recepty pre najobľúbenejšiu fritézu na trhu Delimano Air Fryer: ✅ Recepty v pdf

Domáce hranolky

Doba prípravy: 60 min.

Porcie: 4

Ingrediencie: 500 g ošúpaných zemiakov, soľ, lyžica oleja

Postup: Ošúpané zemiaky nakrájajte na hranolky a ponorte ich na 30 minút do vody. Potom ich osušte papierovou utierkou, vložte do misy a premiešajte s lyžicou oleja (ČL alebo PL, podľa chuti), aby boli všetky omastené rovnomerne. Ak si dávate na hranolky nejaké korenie, pokojne ho môžete použiť. Fritézu rozohrejte na 140 – 165 °C, hranolky vložte do fritovacieho koša a zapekajte 5 až 8 minút. Ak ich chcete piecť dlhšie, nezabudnite ich každých 5 min. premiešať. Hranolky vyberte a nechajte ich vychladnúť. Zvýšte teplotu fritézy na 180 – 200 °C a fritujte ďalších 10 až 15 min., kým nie sú zlatohnedé. Po druhom smažení hranolky vyberte a osoľte.

Marinované kuracie krídelká

Doba prípravy: 60 min.

Porcie: 6

Ingrediencie: 1,5 kg kuracích krídeliek, 2 PL olivového oleja, 2 PL sójovej omáčky, 6 najemno nasekaných strúčikov cesnaku, 1 čili paprička (najlepšie Habanero), 1 PL Garam masala korenia, 1 ČL škorice, 1 ČL kajenského korenia, 1 ČL bieleho korenia, 1 PL soli, 2 PL hnedého cukru, 1 PL čerstvého, najemno nasekaného tymiánu, 4 najemno nasekané jarné cibuľky, 5 PL limetkovej šťavy, pol hrnčeka octu z červeného vína

Marinované kuracie krídelká

Postup: Všetky suroviny na marinádu zmiešajte dohromady a naložte do nej krídelka. Nechajte ich marinovať 24 hod. a vložte na 14 až 16 min. do fritézy predhriatej na 200 °C.

Krevety v slaninovom kabátiku

Doba prípravy: 35 min.

Porcie: 4

Ingrediencie: 1/2 kg olúpaných a očistených kreviet, 1/2 kg slaniny (alebo šunky)

Postup: Každú krevetu obaľte plátkom slaniny albo šunky. Začnite od hlavy a končite pri chvoste. Obalené krevety vložte na 20 min. do chladničky. Do fritézy predhriatej na 200 °C vložte fritovací kôš s krevetami. Fritujte 5 až 7 min., potom krevety nechajte odkvapkať na papierovej utierke.

Čedarovo-slaninové krokety

Doba prípravy: 50 min.

Porcie: 6

Ingrediencie: 1/2 kg čedaru, 1/2 kg slaniny alebo šunky nakrájanej na plátky, 2 PL olivového oleja, 1 šálka múky, 2 vajcia, 1/2 šálky strúhanky

Čedarovo-slaninové krokety

Postup: Čedar nakrájajte na rovnaké kúsky (cca 2 x 4 cm) a každý kúsok obaľte 2 plátkami slaniny/šunky. Obalený čedar vložte na 5 min. do mrazničky, aby stuhol, nenechajte ho však zamrznúť. Fritézu predhrejte na na 200 °C. Každý kúsok syra obaľte v múke, vajciach a nakoniec v strúhanke zmiešanej s olejom. Trojobal dobre popritláčajte, aby sa na syre počas fritovania udržal. Obalené krokety vložte do fritovacieho koša a fritujte dozlatista.

Mäsové guľky

Doba prípravy: 60 min.

Porcie: 30 – 35 guliek

Ingrediencie: 600 g mletého mäsa (napr. jahňacie skombinované s morčacím), 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 75 g strúhanky, 2 vaječné žĺtky, 1/2 PL mletého zázvoru, 1/2 PL bieleho korenia, 1/2 PL kardamómu, 1/2 PL škorice, 1/2 PL soli

Postup: Cibuľu a cesnak nakrájajte najemno a zmiešajte s mäsom. Do misy dajte žĺtky, pridajte strúhanku, bylinky a korenie a dôkladne premiešajte. Z mäsa robte malé guľky (cca 4 cm) a vo fritéze predhriatej na 180 °C ich vyprážajte 6 min.

Teplovzdušné fritézy - recenzie, test a skúsenosti. Najlepšie sú Delimano, Klarstein

Teplovzdušné fritézy - recenzie, test a skúsenosti. Najlepšie sú Delimano, Klarstein

Pri pomyslení na fritézu zrejme mnohým ľudom napadnú litre prepáleného oleja, smažených hranoliek a mastných rezňov. Zástancovia zdravej stravy teda rozhodne fritéze fandiť nebudú. Určite, tieto pokrmy nepatria medzi racionálnu stravu, no dajú sa pripraviť i zdravším spôsobom. Dokonca vo fritéze. Ako je to možné? To, že dnešné fritézy dokážu spaľovať iba litre oleja už neplatí.... Prečítať článok

Cviklové čipsy

Doba prípravy: 30 min.

Porcie: 2

Ingrediencie: 2 stredne veľké cvikly, olej, soľ, korenie podľa chuti

Cviklové čipsy

Postup: Umytú a ošúpanú cviklu nakrájajte na tenké rovnomerné plátky. Rozložte ich na papier na pečenie, prikryte ďalším papierom a nechajte stáť 10 min., aby sa absorbovala nadbytočná vlhkosť. Potom cviklu osoľte a vo fritéze predhriatej na 150 °C smažte 15 min. Nezabudnite ich každých 5 min. premiešať. Keď budú mať čipsy chrumkavé okraje, avšak ešte mäkký stred, nechajte ich vychladnúť a následne smažte ďalšie 3 min. na teplote 180 °C. Môžete ochutiť čerstvo namletým čiernym korením.

Plnené šampiňóny

Doba prípravy: 20 min.

Porcie: 4

Ingrediencie: 12 šampiňónov, 2 plátky veky alebo chleba, 1 najemno nasekaný strúčik cesnaku, 1 PL jemno nasekanej petržlenovej vňate, 1 PL olivového oleja, čierne korenie, soľ

Postup: Fritézu predhrejte na 200 °C. Veku/chlieb pokrájajte nadrobno a zmiešajte s cesnakom, petržlenovou vňaťou a korením, zmiešajte a pridajte olej. Šampiňóny zbavené nožičiek naplňte zmesou. Dajte do fritovacieho koša a fritujte 10 min., kým nebudú hríby zlatisté.

Kuracie stehná so zeleninovými čipsmi 

Chimichurri steak

Doba prípravy: 35 min.

Porcie: 2

Ingrediencie: 500 g hovädzej roštenky, 1 šálka nadrobno nasekanej petržlenovej vňate, 1/4 šálky najemno nasekanej mäty, 2 PL najemno nasekaného oregana, 3 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 1 ČL červenej papriky, 1 PL mletej rímskej rasce, 1 PL kajenského korenia, 2 ČL údenej sušenej papriky, 2 ČL soli, 1/4 ČL čierneho korenia, 3/4 šálky olivového oleja, 3 PL octu z červeného vína

Chimichurri steak

Postup: Všetky suroviny na omáčku zmiešajte a vložte do nej mäso nakrájané na steaky. V chladničke nechajte marinovať 2 až 24 hod. Vyberte ich z chladničky 30 min. pred prečením. Vo fritéze predhriatej na 200 °C pečte na medium 8 – 10 min.

Mexické hamburgery

Doba prípravy: neuvedené

Porcie: 2

Ingrediencie: 2 mleté rezne, 2 žemle, 1 paradajka, 1/2 jarnej cibuľky, 1/2 PL koriandra, 1/2 PL limetkovej šťavy, soľ, kornie, cukor, 200 g guacamole, 1 kyslá smotana, 25 g sladkej kukurice, čedar

Postup: Paradajku a jarnú cibuľku nasekajte najemno a pridajte k nim nasekaný koriander. V miske ich zmiešajte s limetkovou šťavou, korením, soľou a štipkou cukru. Vo fritéze predhriatej na 180 °C vyprážajte 6 – 8 min. Pečivo rozkrojte a na spodnú časť položte mäso. Naň dajte čedar, guacamole, kukuricu, paradajkovú salsu a kyslú smotanu. Podľa chuti môžete pridať šalát, cibuľu, jalapeňo a pod. Prikryte hornou polovicou a podávajte.

Bravčové rezne

Losos s kôprovou omáčkou

Doba prípravy: 25 min.

Porcie: 2

Ingrediencie: 2 filety z lososa, 2 PL olivového oleja, soľ, 1/2 šálky gréckeho jogurtu, 1/2 šálky kyslej smotany, 2 PL najemno nasekaného čerstvého kôpru

Losos s kôprovou omáčkou

Postup: Fritézu rozohrejte na 135 °C. Lososové filety pokvapkajte olivovým olejom a osoľte. Vo fitéze pečte 15 – 17 min. V miske zmiešajte jogurt, kyslú smotanu, kôpor a soľ. Servírujte spolu s lososom.

Treska s prosciuttom

Doba prípravy: 15 min.

Porcie: 4

Ingrediencie: 4 filety tresky bez kože, 8 plátkov prosciutta, šťava z 1 citróna, korenie

Postup: Tresku okoreňte (môžete pridať aj bylinky na ryby) a pokvapkajte citrónovou šťavou. Každú filetu obaľte 2 plátkami prosciutta. Vo fritéze predhriatej na 200 °C pečte 15 min. Ryba musí byť pružná a mäso sa od seba oddeľovať.

Aljašská treska

Pečené kura

Doba prípravy: 60 min.

Porcie: 2 – 4

Ingrediencie: celé kura (max. 1,5 kg), soľ, korenie, koreniny podľa chuti

Pečené kura

Postup: Kura umyte, osušte a posypte koreninami. Vložte ho do fritovacieho koša potretého olejom na varenie smerom nadol. Vo fritéze predhriatej na 200 °C ho pečte 45 min. Otočte a smažte ďalších 30 min.

Ovocné muffiny s čokoládou

Doba prípravy: 20 min.

Porcie: 6 – 8

Ingrediencie: 75 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 3 PL práškového cukru, 1 malé vajce, 75 ml mlieka, 50 ml rastlinného oleja, 75 g drobného ovocia, 50 g nasekanej horkej čokolády

Postup: Olej, mlieko a vajce zmiešajte, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a cukrom. Za stáleho miešania pridajte kúsky čokolády a ovocie. Cesto nalejte do ¾ do formičiek na muffiny a vo fritéze vyhriatej na 180 °C pečte 20 min.

Lekvárové buchty

Ananásový koláč

Doba prípravy: 20 – 25 min.

Porcie: 2 – 4

Ingrediencie: 50 g múky, 1 ČL kypriaceho prášku, 50 g + 1 PL cukru, 50 g margarínu alebo masla, 1 vajce, 1 ČL vody, vanilková esencia, ananás (konzervovaný alebo čerstvý), 4 – 6 čerešní/višní

Ananásový koláč

Postup: Múku, kypriaci prášok, 50 g cukru a margarín zmiešajte, kým nevznikne ľahké cesto. Kúsky anánasu a čerešne/višne uložte na dno nádoby a posypte lyžicou cukru. Na ovocie pomocou lyžice naneste cesto a rozotrite ho. Fritézu rozohrejte na 180 °C a zvoľte režim Grill. Koláč pečte 20 min., kým nezíska zlatohnedú farbu.

Banány v lístkovom ceste

Doba prípravy: 30 min.

Porcie: 2 – 4

Ingrediencie: 1 balenie lístkového cesta, stredne veľké zrelé banány, horká čokoláda

Postup: Lístkové cesto rozvaľkajte a pokrájajte ho na menšie kúsky. Banány nakrájajte na kúsky, uložte ich na lístkové cesto a posypte kúskami čokolády. Zabaľte ich tak, aby vznikla uzavretá taštička a pri teplote 200 °C smažte 10 min.

Hodnotenie článku:
(81%)

Pulbikované dňa: 19.11.2019

Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár