Najlepšie panvice 2019 - Veľký test a porovnanie

Či kuchár alebo kuchárka, každému vyhovuje iný druh panvice. Niekto má rád plytké, iný hlboké. Niekto má rád keramické a ďalší zase používa takmer na všetko grilovacie. Nebudeme vás presviedčať o tom, ktorú panvicu máte používať. Ponúkame vám iba zoznam najlepších panvíc vo viacerých kategóriách.

Panvice

Pozreli sme si redakčné testy panvíc, užívateľské recenzie a hodnotenia a zostavili sme rebríček najobľúbenejších a najkvalitnejších panvíc. Rebríček nie je trvalý, priebežne ho upravujeme na základe novo dostupných informácií (testov, recenzií, vašich hodnotení). Všetko môžete ovplyvniť aj vy, stačí sa zapojiť do diskusie pomocou komentárov v spodnej časti tejto stránky.

Najlepšie klasické panvice

Najlepšie grilovacie panvice

Najlepšie keramické panvice

Druhy panvíc

Vybrať si môžete zo štyroch základných druhov panvíc – klasických, grilovacích, palacinkových a wokov. Každá z nich je vhodná na prípravu istého druhu jedla, preto ak budete toto hlavný faktor vášho výberu, viete, čo potrebujete.

  • Klasická panvica: Ide o najbežnejší a najpoužívanejší druh panvice. Má rovné dno a primerne vysoký okraj, preto je vhodný na rýchle vyprážanie na horúcom oleji, varenie omáčok či dusenie mäsa.
  • Grilovacia panvica: Panvica má buď hladký, alebo vrúbkovaný povrch, zvyčajne má tvar štvorca. Disponuje zväčša nízkymi okrajmi a jednou rukoväťou. Použitý materiál, ktorý je zárukou dlhej životnosti a rovnomernej distribúcie tepla, sa podpísal pod vyššiu hmotnosť panvice.
  • Palacinková panvica: Panvica s nízkymi okrajmi a hladkým povrchom, ktorý zabezpečuje rovnomerné pečenie, má priemer 25 až 27 cm.
  • Wok: ide o panvicu so skosenými okrajmi, dno woku je menšie ako horný obvod. Pri varení má prirodzene dno vyššiu teplotu ako steny woku.

Ako správne vybrať panvicu

Pri výbere panvice je v prvom rade dôležitý materiál, z tkorého je vyrobená. Každý z nich sa totiž vyznačuje inými vlastnosťami a inak k nemu treba pristupovať pri čistení.

Materiál

Na trhu nájdete panvice z rôznych materiálov, na ich výrobu sa používajú hliník, keramika, liatina, teflón, nehrdzavejúca oceľ´a meď. Každý z materiálov sa vyznačuje inou odolnosťou a tepelnou vodivosťou.

Hliník

Pri výrobe panvíc sa používa najviac, je dobre tepelne vodivý a teplo rozkladá rovnomerne. Pri výbere hliníkovej panvice sa riaďte zásadou čím hrubší hliník, tým lepšie sú vodivé vlastnosti panvice. Tieto panvice sú pomerne lacné.

Teflónová panvica

Pri opakovanom zahrievaní sa hliníkové panvice môžu deformovať. Ak hliníkovú panvicu, tak potom vyrobenú z tvrdeného hliníka. Ten je extrémne odolný a vhodný aj do umývačky riadu.

Keramika

Keramické panvice sa síce zohrievajú pomalšie, ale na varenie pri stálych teplotách sú ideálne. Dobre sa s nimi manipuluje, keďže sú ľahké, na druhej strane sú však pomerne krehké. Na dusenie či varenie omáčok je to však vhodná voľba.

Liatina

Pokiaľ sa budete o ňu starať, vydrží vám celý život. Ide totiž o extrémne odolné, avšak trochu ťažké panvice. Takáto panvica sa zohrieva pomalšie, jej výhodou však je rovnomerné rozloženie tepla. Starostlivosť o liatinové panvice je jednoduchá, vyhnite sa však ich dlhšiemu nechávaniu vo vode, aby nezhrdzaveli.

Teflón

Ak hľadáte panvicu s nepriľnavým povrchom, voľba by mala padnúť na niektorý z teflónových modelov. Vyberajte si však z kvalitnejších panvíc z viacvrstvových teflónových materiálov, ktoré sú odolnejšie ako lacné teflónové panvice.

Malá panvica

Nehrdzavejúca oceľ

Napriek horšej vodivosti patrí tento ľahký a odolný materiál k obľúbeným. Ich výhodou je jednoduché čistenie, ktoré je možné aj v umývačke riadu. Nerezová vrstva nemá žiadne špeciálne vlastnosti, a preto sa jedlo veľmi ľahko pripáli.

Meď

Medené patria medzi najdrahšie panvice. Používajú ich často profesionálni kuchári. Pochváliť sa môžu vynikajúcou a rovnomernou distribúciou tepla a takmer nekonečnou životnosťou, v prípade, že sa o ne dobre staráte. Keďže meď môže reagovať s jedlom a uvoľňovať toxické látky, sú medené panvice z vnútornej strany potiahnuté oceľou alebo antikorom.

Držadlo panvice

V prípade, že plánujete panvicu používať na dopekanie v rúre, mali by ste sa zaujímať o to, či je rúčka tepelne izolovaná, teda či sa v rúre neroztaví. Niektoré sa dajú totiž v rúre použiť, avšak do obmedzenej teploty. Zvyčajne platí, že čím je vyššia hmotnosť panvice, tým je držadlo lepšie zhotovené. Nemalo by viesť teplo, aby ste sa pri varení nepopálili, v prípade panvíc, ktoré sa dajú vložiť do rúry na pečenie, sú držadlá buď izolované, alebo sa dajú zložiť.

Pokrievka panvice

Pri woku a klasickej panvici sa bez ppokrievky pri varení často nezaobídete. Zvyčajne býva súčasťou balenia, v prípade, že nie, by ste sa mali zaujímať o to, či ju výrobca k panvici ponúka. Pri pokrievkach je štandardom otvor na únik pary, modernejšie modely disponujú aj otvorom na prilievanie.

Panvica s pokrievkou

Veľkosť a hĺbka panvice

Najbežnejšie predávané panvice majú priemerne 26 až 28 cm, čo je dostatok miesta na urobenie menšej ryby či 4 kúskov mäsa. Pokiaľ teda nebudete variť len pre seba, určite na veľkosti nešetrite. Ak ju neplánujete používať iba na vysmážanie, mala by byť panvica aj dostatočne hlboká.

Vhodný sporák

Pri výbere panvice sa nezabudnite informovať o tom, či je vhodná pre váš sporák. Pri plynovom, elektrickom a sklokeramickom povrchu by ste s tým nemali mať problém, pozor si však určite dajte v prípade, že máte doma sporák s indukčnou doskou. Takéto panvice totiž musia mať v dne oceľ.

Údržba

Navarili ste a už len zostáva umyť riad? Potom sa vám určite bude hodiť panvica, ktorá sa dá vložiť do umývačky. Vzhľadom na to, že niektoré panvice sú pomerne veľké a ťažké, následná úrdžba nemusí byť vôbec jednoduchá.

Panvica na mäso

Pokiaľ máte tú možnosť, radšej si vyberte model, ktorý sa dá umyť v umývačke, ak nie, vyberte si taký, ktorý môžete bez obáv z poškodenia umývať klasickým spôsobom. Určite by ste však nemali panvicu umývať ešte kým je horúca, aby ste predĺžili jej životnosť.

Zoznam článkov

Najlepšia grilovacia panvica na stejky

Najlepšia grilovacia panvica na stejky

Druhov panvíc je neúrekom a vybrať si tú správnu môže byť niekedy skutočne veľký problém. Viete však, z čoho sú vyrobené panvice, na ktorých si robíte praženicu alebo vyprážate mäso? Najbežnejšou panvicou v domácnostiach je teflónová panvica , ktorá má však rovnako mínusov ako plusov... Prečítať článok

Vaše hodnotenie:
(87.8%)

Komentáre

13/03/2019 13:17
René Pavlík

Hľadám panvicu na ktorú sa nebude lepiť volské oko ak nepoužijem tuk a povrch nebude obsahovať teflon. V tejto súvislosti ma zaujíma aj trvanlivosť deklarovanej vlastnosti. Mám niekoľko panvíc, ktoré po istom čase túto vlastnosť stratili, pričom neboli poškriabané (používam drevené resp. umelohmotné náradie). Ďakujem za odpoveď.

23/11/2018 20:29
Štefan Herczegh Mudr

aky máte nazor na panvice Kelomat cerainduction?Ďakujem

25/10/2018 19:49
JuliaW

Prikláňam sa k názoru, že liatinové panvice sú najlepšie - máme doma už len tie. Najnovšie sme si cez kulinu kúpili liatinovú panvicu na grilovanie KItchenAid a tá zvláda panini, ryby, zeleninu, mäso aj nejaké huby ;) a hlavne neškodí

26/11/2017 15:44
Zdenka

Podla mojho nazoru su najlepsie liatinove panvice. Mam ich niekolko

12/05/2017 20:11
dano

Pri 360st? Co som cital, nie v jednom clanku, uvolnovanie moze bez problemov nastat uz pri teplotach okolo 200, az zlahka nad 200st

20/12/2016 09:49
Milos

Všetky teflonové panvice obsahujú nepriľnavý povrch PTFE a sú vyrábané technológiou pri ktorej sa používa PFOA. Na obale tento údaj maloktorý výrobca presne špacifikuje, väčšinou sa uvedie nepriľnavý povrch prípadne teflónový. Škodlivosť teflónu pri bežnom varení nehrozí, látky sa uvoľnujú až pri teplote nad 260 °, riziko hrozí ak by sa panvica nahriala na teplotu 360°, čo sa v domácnosti nepodarí. Bežne sa pri varení a smažení pohybujeme pri teplotách do 220°. Na trhu existujú aj iné varianty ako panvice s teflónovým povrchom a to keramické, titánové a obľúbené sú znova liatinové.

19/12/2016 19:15
Monika Terneiová

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o panviciach, či neobsahujú škodlivé látky PTFE a PFOA.??Či je to vyznačené na obaloch panvíc.Ďakujem.

Pridať komentár