Najlepšie strojčeky na cestoviny 2020 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti

Cestoviny sa spájajú najmä s Talianskom, no obľúbeným pokrmom sú po celom svete. Hoci v obchode narazíte na rôzne druhy cestovín, ide o sušené výrobky, ktoré nikdy nebudú mať takú chuť ako tie, ktoré si čerstvo pripravíte. Pri výrobe doma pripravených cestovín vám pomôžu strojčeky na cestoviny, ktoré uľahčia prácu. Ak patríte k milovníkom čerstvo pripravených a chutných cestovín na rôzne spôsoby, zbystrite pozornosť.

Ako vybrať strojček na cestoviny?

Strojček na cestoviny je jednoduchý kuchynský prístroj, ktorý pripomína mlynček na mäso. Práca s ním preto nie je náročná, no pri výbere správneho produktu by ste mali sledovať určité parametre. Prezradíme vám, aké typy strojčekov na trhu existujú, čo všetko sa s nimi dá urobiť aj to, na čo si dať pozor pri výbere.

Strojček na cestoviny môže byť mechanický alebo elektronický a spravidla ide o zariadenie s dvomi valcami, medzi ktorými prechádza cesto. To je potom pomocou ďalších nadstavcov formované do požadovaného tvaru cestovín podľa vašej voľby.

Najlepšie strojčeky na cestoviny

Strojčeky na cestoviny – recenzie

Pre ľahšie zorientovanie sa v ponuke strojčekov na výrobu cestovín vám prináše zopár tipov na produkty od overených a spoľahlivých výrobcov. Nájdete tu automatické elektrické strojčeky, ako aj mechanický strojček, ktorý sa ovláda manuálne.

Typy strojčekov na prípravu cestovín

Strojčeky na výrobu cestovín sa delia na dve základné skupiny. Poznáme mechanické (manuálne) a elektrické (automatické) strojčeky, pričom každý z nich má svoje klady aj zápory.

Mechanické strojčeky

Mechanické strojčeky sú vhodné do domácností, kde sa cestoviny nevyrábajú vo veľkých množstvách, keďže pri výrobe cestovín musíte vynaložiť manuálnu (ručnú) silu. Tieto strojčeky patria k obľúbeným kvôli jednoduchosti použitia. Stroj na výrobu cestovín stačí pomocou špeciálnej úchytky pripevniť o kuchynskú linku a následné ovládanie sa realizuje prostredníctvom kľuky. Tieto prístroje však zvládnu vyrobiť menší počet druhov cestovín.

Mechanický strojček na cestoviny

Výhody:

  • jednoduchá konštrukcia,
  • menšie riziko kazenia sa prístroja,
  • nižšia cena,
  • bez nutnosti použiť elektrinu.

Nevýhody:

  • pomalšia príprava cestovín,
  • fyzická námaha,
  • menší počet druhov cestovín.

Elektrické strojčeky

Elektrické strojčeky sú obohatené o elektromotor, ktorý nahrádza ručný pohyb. Výroba cestovín je preto rýchlejšia a navyše pri nej nemusíte vynaložiť žiadnu fyzickú námahu. K ovládaniu prístroja stačí stlačiť príslušné tlačidlo, ktoré uvedie stroj do automatického pohybu, a vložiť cesto na príslušné miesto. Tieto strojčeky sú o niečo drahšie, no zvládnu výrobu rôznych druhov cestovín. Rátať musíte tiež s tým, že zakaždým potrebujete prívod elektrickej energie.

Elektrický strojček na výrobu cestovín

Výhody:

  • rýchla príprava cestovín,
  • komfort pri práci,
  • bez nutnosti fyzickej námahy,
  • väčší počet druhov cestovín.

Nevýhody:

  • väčšie riziko kazenia sa prístroja,
  • vyššia cena,
  • nutnosť použiť elektrinu.

Výber vhodného stroja na cestoviny

Pri výbere stroja na cestoviny by ste mali v prvom rade zvážiť, ako často ho chcete používať a aké veľké množstvá a druhy cestovín s ním chcete vyrábať. Od toho sa bude odvíjať, či zvolíte mechanický alebo elektrický strojček.

V prípade nákupu automatického stroja na cestoviny je nutné prihliadať na jeho výkon. Keďže stroj poháňa elektrina, jeho výkon by mal byť minimálne 150 W. To vám zaručí rýchly a nerušený chod prístroja. Pri voľbe mechanického variantu zas nezabúdajte na precízne a kvalitné vyhotovenie rukoväte, keďže na ňu bude počas manuálnej práce vyvíjaný vyšší tlak.

Materiál, z ktorého je stroj vyrobený

Podstatným parametrom pri rozhodovaní je materiál, z ktorého bol stroj vyrobený. Čím je kvalitnejší materiál, tým je dlhšia životnosť prístroja. Najviac častí strojčeka by preto malo byť vyrobených z ocele.

Oceľový strojček na prípravu čerstvých cestovín

Pri plastových modeloch síce výrazne ušetríte, no časom môžu byť náchylné na deformácie. Plastové strojčeky sa navyše ťažšie čistia a majú aj kratšiu životnosť. Na trhu sa môžete stretnúť i s hliníkovými výrobkami, respektíve so strojmi vyrobenými v kombinácii hliník a plast, tie však rovnako patria k menej kvalitným.

Kvalitné strojčeky na cestoviny sú z ušľachtilej ocele (chróm a nerez) a ideálne je, ak je z rovnakého materiálu vyrobené aj uloženie valcov. Takýto prístroj vám zaručí dlhú životnosť, ľahké čistenie aj väčšiu stabilitu strojčeka po pripevnení na kuchynskú linku.

Stabilita prístroja na výrobu cestovín

Ako sme naznačili vyššie, dôležitá je stabilita. Strojček by mal byť dobre vyvážený a vybavený kvalitnou skrutkou, pomocou ktorej sa pripevní o kuchynskú linku.

Lacnejšie modely spravidla horšie priliehajú k pracovnej doske, čím je sťažená práca, pretože prístroj sa posúva alebo sa kýve zo strany na stranu. Niektoré elektronické strojčeky majú na spodnej strane nožičky a od ich kvality a umiestnenia závisí stabilita prístroja. Platí, že čím má prístroj vyššiu hmotnosť, tým má aj vyššiu stabilitu.

Druhy pripravovaných cestovín

Poznáme jednoduché strojčeky na rezance, prípadne na vlasové rezance. Avšak na trhu je mnoho prístrojov, ktoré zvládajú prípravu cestovín od výmyslu sveta. Jednotlivé cestoviny sa od seba líšia hrúbkou aj tvarom a sú vhodné pre prípravu rozdielnych typov jedál. Väčšina modelov ponúka možnosť vybrať si požadovanú hrúbku, respektíve šírku cestovín.

Strojček na vlasové rezance

Pri elektrických modeloch nájdete v balení vymeniteľné dosky alebo nadstavce, ktoré krájajú cesto podľa potreby. Tieto nadstavce by sa mali dať ľahko a pohodlne vymeniť. Vymeniteľný prvok rozhoduje o tom, aký druh cestovín vznikne. Vyrobiť si môžete špagety, lasagne, pappardelle, trenette, gnocchi, tortillini, empanadas, agnolotti, reginette, ravioli, tagliatelle alebo fettuccine. Vašej fantázii sa medze nekladú a k niektorým modelom je možné dokonca dokúpiť si ďalšie nadstavce, ak by vám tie v balení nestačili.

Vo všeobecnosti platí, že mechanické strojčeky na cestoviny vyrábajú klasické dlhé cestoviny rôznych šírok. Elektronické strojčeky zas ponúkajú prípravu kruhových, motýlikových či ďalších špeciálnych tvarov a vzorov.

Overení výrobcovia a ceny

Nemenej dôležitú rolu pri výbere strojčeka na prípravu cestovín zohráva výrobca. Siahnuť by ste mali po overených a spotrebiteľmi kladne hodnotených produktoch. K známym značkám, ktoré vyrábajú kvalitné strojčeky na cestoviny, patria KlarsteinMarcatoDe GustoMagicHomeBanquetTescoma alebo Orion.

Cena strojčekov na výrobu cestovín začína od 17 eur. Mechanické strojčeky sú spravidla lacnejšie než elektronické. Lacné prístroje vám väčšinou ponúknu výrobu rezancov rôznej hrúbky, ak však chcete cestoviny iných tvarov, radšej si trocha priplaťte. Cena osvedčených strojčekov, ktoré majú v balení nadstavce, začína od 30 eur a pohybuje sa do 60 eur. Na trhu, samozrejme, nájdeme aj oveľa drahšie prístroje, ktorých suma sa šplhá k hodnote 500 eur. V tomto prípade ide o profesionálne stroje na výrobu cestovín, ktoré sú vhodné do reštauračných zariadení. V bežnej domácnosti by ste ich nevyužili.

Výroba domácich cestovín

Výhody výroby domácich cestovín

Výroba domácich cestovín so sebou prináša niekoľko výhod. Najpodstatnejšou je ich čerstvosť. Domáce cestoviny si pomocou strojčeka pripravíte za pár minút a ich výroba vôbec nie je náročná. Ku kladom patrí:

  • čerstvosť cestovín,
  • rýchlosť výroby,
  • nenáročná obsluha strojov,
  • lepšia chuť oproti kupovaným,
  • možnosť vyrábať rôzne druhy cestovín,
  • oddych pri spracovaní múky a vajec.

Ako si pripraviť domáce cestoviny?

Originálne talianske cestoviny sa vyrábajú z extra hladkej múky a múky semoliny. Cesto sa z týchto surovín vypracuje v pomere 3 : 1. Ak semolinu doma nemáte, nič sa nedeje, chutné cestoviny si pripravíte aj z klasickej hladkej múky.

Na výrobu základného cesta potrebujete 4 vajcia, 400 gramov hladkej múky (ideálne typu 00), 1/2 čajovej lyžičky soli a 1 čajovú lyžičku olivového oleja. Postup výroby je veľmi jednoduchý.

Hladkú múku si zmiešajte so soľou a vajíčka rozšľahajte s olivovým olejom. Múku následne vysypte na pracovnú dosku a vyhĺbte do nej jamku. Do tejto jamky vylejte vajíčka a potom k nim vidličkou zľahka primiešavajte múku. Robte tak dovtedy, kým nevznikne takzvaná mrvenička. Zo vzniknutej mrveničky rukami vypracujte hladké cesto, pričom vypracovanie trvá približných 7 až 10 minút. Ak je cesto príliš husté, pridajte doň trocha vody alebo vaječný žĺtok.

Vypracované cesto si potrebuje oddýchnuť, preto ho zabaľte do celofánu a dajte aspoň na polhodinu odležať do chladničky. Potom cesto vyvaľkajte, resp. vložte do strojčeka na cestoviny, ktorý sa postará o vhodný tvar cestovín. Cestoviny ostáva už len uvariť vo vriacej vode s kvapkou olivového oleja a štipkou soli. Uvarené by mali byť za približne 3 minúty.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Ak patríte k milovníkom cestovín, vaše rozhodovanie, či si strojček kúpiť alebo nie, by malo mať jasnú odpoveď. Pre nerozhodných však prikladáme niekoľko najčastejších otázok.

Ako efektívne pracovať so strojčekom?

Pri vkladaní cesta do strojčeka na cestoviny je vhodné podsypanie múkou, zabráni sa tak akémukoľvek prichytávaniu cesta.

Čo sa stane, ak vložím do strojčeka príliš veľké cesto?

Do strojčekov sa neodporúča vkladať veľké cesto, pretože prístroj by sa mohol poškodiť. S príliš veľkým cestom navyše nedosiahnete dokonalý vzhľad cestovín.

Vyžaduje strojček špeciálnu údržbu?

Strojček na výrobu cestovín nepotrebuje náročnú údržbu, avšak malo by sa dodržiavať zopár jednoduchých zásad. Pred uskladnením je vhodné strojček utrieť navlhčenou handričkou, prípadne jemnou kefou odstrániť zvyšky cesta. Strojčeky sa neodporúča umývať pod prúdom tečúcej vody ani v umývačke riadu.

Vaše hodnotenie:
(91%)
Dátum publikovania: 24.07.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 28.07.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár