Najlepšie popkornovače 2020 – recenzie, testy, skúsenosti

Hoci si popcorn (spisovne pukance) môžete pripraviť aj v mikrovlnke priamo vo vrecku s kukuricou, ktoré kúpite v potravinách, je tu aj alternatíva v podobe popkornovačov.

Ako vybrať popkornovač

Prezradíme vám, aké sú výhody týchto kuchynských pomocníkov, na aké typy sa delia, podľa čoho popkornovač vybrať a predstavíme vám aj zopár obľúbených modelov.

Najlepšie popkornovače

Názov Hodnotenie Detail
Klarstein Volcano   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt
Esperanza EKP005W Poof   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBAZobraziť produkt
Clatronic PM 3635   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt
Adler AD 4479   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Guzzanti GZ 130A   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt

Ide to aj zdravšie a ekologickejšie

Popcorn nie je zďaleka taká nezdravá pochúťka, ako by sa vám mohlo zdať. Pre ilustráciu, ďalšie obľúbené pochúťky k televízoru ako arašidy, zemiakové lupienky či chrumky majú takmer o polovicu viac kalórií.

Pri výrobe pukancov používame celé kukuričné zrná, takže ide v podstate o celozrnnú potravinu, ktorá si zachováva veľa vitamínov, minerálov a predovšetkým vlákniny. Tá vás dokáže zasýtiť aj v malých množstvách a je nevyhnutná pre správnu funkciu tráviaceho systému. Okrem toho pukance obsahujú oproti zemiakovým lupienkom málo tuku, menej sacharidov a hlavne omnoho menej nasýtených mastných kyselín

Popkorn je zdravší ako zemiakové lupienky či chrumky

Samozrejme, z hľadiska účinkov na zdravie sú napr. arašidy tiež vynikajúcou potravinou – sú totiž zdrojom zdravých mononenasýtených mastných kyselín, vitamínov a minerálov. Z hľadiska energetického obsahu však na tom nie sú tak dobre ako pukance (pozri tabuľku nižšie).

Pochúťka

Obsah energie (kJ)

Obsah energie (kcal)

arašidy

2500

597

zemiakové lupienky

2265

541

arašidové chrumky

2247

538

pukance

1688

403

Tabuľka – Porovnanie energetického obsahu v obľúbených večerných pochúťkach.

Pri pukancoch však záleží aj na tom, akým spôsobom ich pripravujete. Tie, určené do mikrovlnky, ktoré kúpite v každom supermarkete sú často presolené (soľ, resp. sodík viaže vodu a zvyšuje krvný tlak) a neraz obsahujú aj umelé aromatické látky. Jednou z nich je napr. diacetyl, čo je látka, ktorá arómou pripomína maslo – jej nadmerná konzumácia však môže byť príčinou vážneho ochorenia pľúc.

Okrem toho, že nikdy presne neviete, čo popcorn z obchodu obsahuje, jeho nákupom tiež produkujete zbytočný odpad (plastový obal a papierové vrecko).

Lacnejšou, zdravšou a ekologickejšou alternatívou je teda pripraviť si pukance doma – či už z vlastnej alebo zakúpenej kukurice. Takýto popcorn si môžete osoliť, osladiť karamelom, čokoládou alebo dochutiť korením či syrom podľa vlastnej chuti. Aby ste kukuricu v hrnci nespálili, pomôžu vám s prípravou zariadenia zvané popkornovače.

Teplovzdušný, platničkový či hrncový? 

V komerčnej sfére (lunaparky, kiná a pod.) sa stretnete s profesionálnymi popkornovačmi, ktoré sú väčšinou hrncového typu. Kukurica sa v nich pripravuje na veľkom množstve oleja, ktorý do nej nasiakne. Takto pripravený popcorn je teda pomerne kalorický (pukance prijmú takmer polovicu kalórií z oleja), avšak veľmi chutný. Navyše, mnohé profesionálne výrobníky dokážu popcorn ihneď dochutiť rôznymi prísadami. Domáce popkornovače sa však delia podľa spôsobu výroby pukancov na 3 typy.

Výroba domáceho popkornu

Teplovzdušné popkornovače

Majú skutočne kompaktné rozmery s výškou do 30 cm a priemerom cca 14 cm. Ich základom je ohrievacie teleso, ktoré ohrieva vzduch na vysokú teplotu a ventilátor, ktorý vzduch ženie smerom k zásobníku s kukuricou, ktorá jeho pôsobením „vypuká“. Mnohé z nich sú vybavené aj miešadlom, ktoré kukuricu premiešava, aby neprihorela. Hotové pukance sú následne prúdom vzduchu hnané nahor a von cez výdajný otvor, pod ktorý musíte umiestniť misku.

Príkon teplovzdušných popkornovačov presahuje 1 000 W a príprava pukancov v nich teda trvá 2 – 3 min. Naraz však dokážu spracovať iba malé množstvo kukurice (50 – 70 g), takže sa nehodia na veľké večierky, iba na filmové večery vo dvojici či trojici.

Ich veľkou nevýhodou je tiež vysoká hlučnosť spôsobená ventilátorom. Okrem toho, väčšina teplovzdušných popkornovačov vydrží v chode iba niekoľko minút, pričom následne ich musíte nechať vychladnúť tak 10 – 15 min. (v závislosti od modelu), inak by sa mohli prehriať.

Takto vyrobené pukance sa chuťovo značne líšia od tých z hrncového či panvicového popkornovača a dokonca aj od pukancov kúpených v potravinách a pripravených v mikrovlnke. Do teplovzdušného popkornovača totiž nemôžete pridať žiadne prísady, a to dokonca ani olej, maslo či soľ – zariadenie by sa poškodilo.

Sú veľmi suché a majú nevýraznú chuť, na druhej strane sú absolútne bez tuku, takže majú najnižší možný obsah kalórií. Ak by vám ich chuť nevyhovovala, môžete si ich dochutiť dodatočne, aj tak však nedosiahnu chuť pukancov pripravených na oleji.

Platničkové popkornovače

Ich základom je kovová panvička, resp. platnička, na ktorú musíte naliať trošku oleja a následne nasypať kukuricu. O výrobu pukancov sa postará el. ohrievacie teleso s výkonom 800 – 1 200 W, ktoré kukuricu ohrieva. Platničkový popkornovač by mal byť vybavený miešadlom (nie je to však samozrejmosť), aby nehrozilo, že kukurica prihorí alebo ostane nevypukaná.

Platnička je prikrytá plastovou pologuľou, ktorá slúži na zachytávanie hotových pukancov. Výhodou tohto riešenia je, že popkornovač stačí po dokončení popcornu otočiť hore dnom a misu odskrutkovať. Ďalšiu misu na pukance už potrebovať nebudete.

Teplovzdušný popkornovač

Platničkové popkornovače zvládnu naraz spracovať 80 – 100 g kukurice, pričom chuť výsledných pukancov je vďaka oleju omnoho lepšia než pri teplovzdušných popkornovačoch.

Nevýhodou týchto popkornovačov sú pomerne veľké rozmery, priemer môže dosiahnuť až 35 cm a výška môže byť podobná. Na kuchynskej linke im teda budete musieť vytvoriť miesto.

Hrncové popkornovače

Sú podobné ako už spomínané profesionálne popkornovače, aké poznáte z kina. Majú steny z číreho plexiskla, pričom v ich vnútri sa nachádza hrniec s integrovaným ohrievacím telesom. Hrniec je pripojený k základni el. káblom a uchytený na otočnom kĺbe, vďaka ktorému môžete hotové pukance vysypať a hrniec úplne vyprázdniť.

Hrncový popkornovač musíte zapnúť vopred, aby ste ho nahriali, následne do hrnca pridáte trochu oleja a kukuricu. Väčšina hrncových popkornovačov je vybavená aj otočným miešadlom, ktoré zabraňuje pripáleniu kukurice.

Hrncový popkornovač na výrobu domácich pukancov

Výhodou hrncových popkornovačov je, že napriek nízkemu el. príkonu (cca 300 W) dokážu vyprodukovať veľké množstvo pukancov (asi 1 l za minútu, resp. 60 l/h). Môžu byť v prevádzke prakticky neustále bez prehriatia, preto sú vhodné aj na večierky s priateľmi, pri ktorých čakáte veľkú spotrebu pukancov.

Ich nevýhodou sú, naopak, pomerne veľké rozmery (pôdorys môže dosiahnuť až 30 × 30 cm a výška aj 50 cm). Výrobcovia ich často navrhujú v retro dizajne.

Všímajte si najdôležitejšie parametre

Hmotnosť popkornovača si všímajte najmä v prípade, že ho budete často premiestňovať alebo odkladať do vysoko umiestnenej skrinky. Teplovzdušnému popkornovaču môžete pre jeho kompaktné rozmery vyhradiť pevné miesto na kuchynskej linke, pri ostatných typoch to však pre ich rozmery (cca 30 cm priemer a 40 cm výška) nemusí byť také jednoduché.

Pri výbere popkornovača nezanedbajte ani použitý materiál. Má vplyv nielen na hmotnosť, ale aj na pevnosť konštrukcie. Pri veľmi lacných popkornovačoch sa môžete stretnúť s nevhodnými plastmi, ktoré vplyvom zahrievania mäknú alebo sa dokonca deformujú, nehovoriac už o tom, že sa z nich môžu do pukancov uvoľňovať nebezpečné látky.

Kapacitu kukurice na jednu dávku mnoho výrobcov nešpecifikuje, vo všeobecnosti sa však pohybuje okolo 50 g pri teplovzdušných popkornovačoch až po 100 g pri ostatných typoch. Dávka 100 g obvykle stačí pre dvoch (nie príliš hladných) dospelých ľudí.

Pri el. príkone platí, že čím je vyšší, tým rýchlejšie budú pukance pripravené, závisí to však aj od typu popkornovača. Teplovzdušné či platničkové potrebujú príkon nad 1 000 W, hrncovým popkornovačom postačí príkon v stovkách W.

Ak vám záleží na nízkom energetickom obsahu pukancov, vyberte si popkornovače, ktoré pracujú bez oleja. K suchému popcornu si v prípade potreby vždy môžete pridať olej alebo maslo (aj keď popcorn pripravený priamo na oleji je chutnejší), z popcornu pripraveného na oleji však už kalórie nedostanete.

Popkornovače nie sú príliš rozšírenými elektrospotrebičmi, preto ich nenájdete v ponuke každej značky. Ponúkajú ich napr. výrobcovia Klarstein, Russell Hobbs, Clatronic, Severin, Ariete či Guzzanti.

Ďalšie parametre a funkcie popkornovačov

  • Dĺžka napájacieho kábla – štandardom je cca 1 m, dĺžku vyberajte podľa toho, kam chcete popkornovač umiestniť (nie všetky sa zmestia na kuchynskú linku) a či je v dosahu zásuvka.
  • Poistka proti prehriatiu – sú ňou vybavené niektoré teplovzdušné popkornovače. Ide o vratnú tepelnú poistku, ktorá v prípade prehriatia zariadenia preruší prívod el. energie. Po vychladnutí bude popkornovač opäť fungovať.
  • Možnosť roztopenia masla – niektoré teplovzdušné popkornovače vám umožnia nahriať si horúcim vzduchom maslo, čokoládu alebo iné prísady.

Vaše hodnotenie:
(90.8%)
Dátum publikovania: 28.02.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 28.02.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár