Najlepšie grily 2019 - Veľký test a porovnanie

Chceli by ste nový elektrický, plynový alebo gril na uhlie, ale neviete si vybrať z veľkého množstva produktov na našom trhu? Ani sa vám nečudujeme. Vyberať je naozaj z čoho a každý predajca sa snaží predať presne to, čo potrebuje. Ako sa ale zorientovať a vybrať správne? Skúste to s nami.

Domáce grilovanie

Pripravili sme pre vás tabuľku najlepších elektrických grilov, ktoré sú momentálne k dispozícii. Preštudovali sme si výsledky domácich aj zahraničných nestranných testov, recenzií a hodnotení užívateľov. Všetko sme potom upratali do jednej prehľadnej tabuľky, kde nájdete 7 najobľúbenejších a najkvalitnejších modelov elektrických grilov.

Najlepšie elektrické grily

Najlepšie plynové grily

Najlepšie grily na uhlie

Ako vybrať gril

Elektrický, plynový alebo gril na uhlie? Ako si vybrať správne? Kritéria, ktoré ovplyvňujú výber grilu sú natoľko obsiahle, že to vôbec nie je jednoduché.

Elektrický gril

Pripravili sme pre vás návod, ako si jednotlivé grily vybrať. Pri elektrickom grile je okrem výkonu dôležitá aj možnosť nastavenia teploty grilu. Pri grile na drevené uhlie a brikety sa treba pozerať na to, či je gril vybavený špeciálnou funkciou ľahkého zapálenia a uhasenia. Pri plynovom grile je dôležitá veľkosť horáku i funkcie a príslušenstvo.

Elektrický gril

Jeho nevýhodou je to, že bez elektrickej energie sa nepohnete. Elektrický gril môžete použiť aj ako interiérový gril, ľahko sa s ním manipuluje a rovnako ľahko sa ovláda. Grilovať s ním môžete v karavane, byte či na balkóne paneláku. Elektrický gril je často vybavený reguláciou teploty, nepriľnavým povrchom a miskou na odkvapkávanie tuku.

Parametre výberu elektrického grilu

Pokiaľ vám elektrický gril vyhovuje a nevadí vám, že s jeho použitím prichádzate o atmosféru záhradného grilovania, mali by ste sa pri jeho výbere zamerať na nasledujúce parametre.

  • Výkon grilu – pokiaľ chcete pripravovať na grile nielen zeleninu a zapekané bagety, ale aj mäso, potom budete potrebovať spotrebič s väčším výkonom. Od výkonu záleží rýchlosť zohratia, ale aj to, že teplota pri kontakte so studenými potravinami nepoklesne. Grilovanie si budete skutočne užívať s príkonom minimálne 2 000 W.
  • Veľkosť grilovacej plochy – toto kritérium je viac menej individuálnou záležitosťou. Pred kúpou spotrebiča si treba premyslieť, ako často budete gril používať a pre koľkých ľudí budete na ňom pripravovať jedlo. Profesionálnejšie spotrebiče bývajú väčšie ako tie menej kvalitné, preto ak vás nedostatok miesta netrápi, zvoľte si model s čo najväčšou grilovacou plochou.
  • Možnosť nastavenia teploty grilu – vybrať si môžete z grilov s otočným termostatom a z tých, ktoré majú niekoľko prednastavených možností. Niektoré grily disponujú LCD displejom, na ktorom môžete sledovať info o aktuálnej teplote grilu.
  • Materiál grilovacej plochy – rošt/grilovacia mriežka môže byť z chrómu, keramiky, liatiny či kameňa. Niektoré grily dokonca umožňujú výmenu dosiek. Ak máte tú možnosť, radšej si priplaťte a zvoľte si kvalitnejší a ľahko čistiteľný materiál.
  • Materiál a dizajn – tie najlacnejšie grily sú vyrábané z plastu, intenzívne používanie nevyržia viac ako 2 – 3 roky. O niečo kvalitnejšie sú grily z tvrdého plastu s kovovými časťami. K tomu najlepšiemu patria grily z ušľachtilých kovo a nerezovej ocele. Takýto gril vám vydrží nielen pár rokov.
  • Senzory – grily so senzormi na kontrolu prípravy mäsa a automatickou reguláciou teploty oceníte v prípade, že s grilovaním ešte len začínate a chcete mať steak pripravený čo najlepšie.
  • Špeciálne funkcie – grily môžu disponovať nastaviteľným sklonom či výškou grilovacej plochy, časovačom, ale napríklad aj miskou na odchytávanie vytekajúceho tuku.

Gril na drevené uhlie či brikety

Gril, drevo, uhlie či brikety k sebe neodmysliteľne patria. Tento typ grilu je cenovo najprístupnejší, rovnako však ponúka rôzne vymoženosti. Vybrať si môžete modely s otočnými roštami, uzatvárateľnými poklopmi s vetraním či prípravnými pultami. Aj v prípade tejto klasiky prihliadajte pri výbere na niekoľko dôležitých vecí.

Parametre výberu grilu na drevené uhlie a brikety

V prípade, že ste sa rozhodli pre tento typ grilu, zaujímajte sa pri výbere o to, či má gril výškovo nastaviteľný rošt, či obsahuje vzduchové otvory a popolník na odpad, ale aj o to, z akého materiálu je vyrobený. Najčastejšie sú tieto grily vyrobené z liatiny, ktorá je síce pomerne ťažká, zato trvácna.

Gril na brikety

Palivo si môžete vybrať podľa svojich preferencií – buď drevené uhlie, brikety, alebo v niektorých prípadoch aj drevo. Nemali by ste však na nich šetriť, pretože lacné napodobeniny nedisponujú takou výhrevnosťou ani trvácnosťou ako originál. Nezabudnite sa opýtať aj na možnosti ľahkého zapálenia a uhasenia grilu, v prípade, že budete musieť grilovanie z akéhokoľvek dôvodu ukončiť, túto funkciu oceníte.

Plynový gril

Za plynový gril si treba trochu priplatiť, ale ide o investíciu, ktorá sa vám rýchlo vráti. Plynové palivo je lacnejšie ako drevené uhlie či brikety. Plynové grily sú kvalitné, pokrmy sa na nich pripravujú rýchlo, ovládanie pomocou tlačidiel je nenáročné. Na čo si treba posvietiť pri jeho výbere?

Parametre výberu plynového grilu

Pri kúpe plynového grilu by ste sa mali zaujímať o materiál, z ktorého je gril vyrobený, ale aj o typ horáku, veľkosť grilu či jeho výkon.

  • Typ horáka – ide o jeden z najpodstatnejších parametrov výberu. Vyberať si môžete z tzv. lávových grilov či klasických kovových (nerezových) profilov. Lávové grily majú niekoľko nevýhod – plynové horáky zahrievajú kamene, ktoré následne odovzdávajú teplo, tuk z jedla steká na rozžeravené lávové kamene a vytvára nepríjemný zápach. Kamene treba pomerne často meniť. Klasické kovové (nerezové) profily sú vhodnejšie, keďže rovnomerne rozvádzajú teplo a tým zabezpečujú rovnomerné grilovanie pokrmov. Grilovacie rošty sú v plynových griloch umiestnené tak, aby sa odkvapkávajúci tuk nedostal k horákom a nepriháral. Tuk a šťava odkvapkávajú do zberných nádob na dne grilu, ktoré treba priebežne čistiť. Podskupinou plynových grilov sú RBS (radiant burner system) grily vybavené keramickými horákmi umiestnenými po bokoch grilu.
  • Veľkosť grilu – veľkosť je aj v tomto prípade subjektívnym parametrom. Vy musíte vedieť, aký veľký gril potrebujete, ako často a pre koľkých ľudí ho budete používať. Veľkosť grilo úzko súvisí s jeho cenou. Tie menšie sú zvyčajne aj lacnejšie, navyše sú spratnejšie a dokáže si ich každý poskladať bez problémov aj sám. Stredné a väčšie grily sú síce drahšie, ponúkajú však aj viac výhod – viac horákov (hlavné, bočné), viac priestoru a viac funkcií.
  • Výkon grilu – pri plynových griloch je výkon priamo úmerný veľkosti, váhe a cene grilu. Pre menšie rodinné grilovačky vám postačí výkon do 5 kW, na grilovanie pre viac osôb si zaobstarajte gril do 10 kW, nad 10 kW už ide o veľkokapacitné grily.
  • Materiál – plynové grily sú najčastejšie vyrábané z kombinácie kovu, smaltu a zliatiny, prípadne nerezu. Od druhu materiálu potom závisí nosnosť a hmotnosť grilu. O odolnosť materiálu sa zaujímajte v prípade, že bude gril používaný častejšie, prípadne bude vystavený vplyvom počasia. Pripravte s ana to, že plynové grily vážia do 20 do 80 kg.
  • Funkcie a príslušenstvo – na plynovom grile by určite nemala chýbať možnosť regulácie teploty. Niektoré obsahujú bočný varič, ktorý môžete použiť na zohrievanie polievok či omáčok. K príslušenstvu patrí nádoba na odkvapkávanie tuku, táto funkcia sa označuje Flame Tamer. Nad horákmi je umiestnený kovový profil, ktorý pri grilovaní odvádza tuk do nádobky. Súčasťou grilov býva aj odkladací priestor či pracovná doska na dokončovacie práce. Moderné plynové grily disponujú tiež teplomerom (termosondou).

Údržba grilu

Pri elektrických griloch je údržba jednoduchšia ako pri klasických griloch na uhlie. Dosky sa dajú vybrať a umyť buď v umývačke, alebo pod tečúcou vodou.

Plynový gril

Masívnejšie grily, ktoré potrebujú lepšie rozvádzať teplo, majú dosky pripevnené na pevno. Pokiaľ si kupuje gril s výkonom nad 2 000 W, odnímateľné dosky nečakajte.

Krátke recenzie

 

Vaše hodnotenie:
(86.8%)

Pridať komentár