Najlepšie tlakové hrnce 2018 - Veľký test a porovnanie

Čoraz častejšie sa stretávame s tlakovými hrncami, ktoré môžeme označiť ako nepodarky. Niektoré majú nekvalitné dvojité dno, iné nepraktické uzatváranie, ďalšie zas nekvalitné silikónové tesnenia, ktoré dlho nevydržia. Aby sme predišli sklamaniam, pripravili sme pre vás zoznam najlepších tlakových hrncov, ktoré sú overené užívateľmi a nezávislými testami.

Varenie v tlakovom hrnci

Pozbierali sme testy tlakových hrncov, užívateľské recenzie, komentáre v diskusiách a všetko sme spojili. Toto je výsledok, najlepšie tlakové hrnce pre rok 2018.

Najlepšie tlakové hrnce

Ako vybrať tlakový hrniec

Bez tlakového hrnca sa kedysi nezaobišla žiadna domácnosť. Hoci sa s príchodom moderných technológie používa čoraz menej, z pultov predajní nevymizol. S tlakovým hrncom môžete pri príprave jedla ušetriť veľa času a energie. Ak neviete, ako si tlakový hrniec vybrať, poradíme vám. Dôležité sú nielen objem a materiál, ale aj bezpečnostné prvky.

Výhody tlakového hrnca

Tlakové hrnce využijete okrem dusenia ryže či mäsa aj na rýchlu prípravu hlbokomrazených potravín, zaváranie či prípravu viacerých druhov jedla naraz (vďaka oddeľovacej prepážke).

Doba varenia je v tlakovom hrnci kratšia minimálne o polovicu, v závislosti od druhu pokrmu. Napríklad bravčové mäso v bežnom hrnci dusíte približne 60 – 70 min, v tlakovom hrnci ho máte urobené za pol hodiny, šošovicu v bežnom hrnci varíte asi 30 min., v tlakovom vám postačí 5 až 10 min.

Výhodou varenia v tlakovom hrnci je tiež to, že sa z jedla nevytráca vlhkosť. Pokrm zostáva šťavnatejší a nevytráca sa z neho toľko vitamínov a minerálnych látok ako pri bežnom varení.

Bezpečnostné prvky

Bežné tlakové hrnce spravidla disponujú ovládacím ventilom na nastavenie varenia bez tlaku, s tlakom, resp. s možnosťou nastavenia úrovne tlaku. Ventil pri prekročení úrovne tlaku vypustí čas pary, aby sa dostal na požadovanú hranicu. Tlakový hrniec by mal obsahovať taktiež poistný pretlakový ventil, ktorý v prípade, že ovládací ventil zlyhá (kvôli opotrebeniu či upchatiu), vypustí prebytočný tlak. Samozrejmosťou by mala byť aj bezpečnostná poistka proti otvoreniu v prípade, že je hrniec pod tlakom.

Para z hrnca

Pokrievka má zvyčajne niekoľkonásobnú poistku a kvalitné tesnenie, ktoré sú zárukou toho, že bude pokrievka držať pevne e odolá návalom tlaku vo vnútri hrnca. V prípade zlyhania ventilov by zvýšený tlak unikol práve cez tesnenie pokrievky, ktoré je slabšie ako plášť hrnca.

K bezpečnostným prvkom sa radia aj rukoväte hrnca – mali by byť pohodlné, pevné a izolované. Samotný hrniec je dosť ťažký, preto by vďaka nim mala byť manipulácia s ním jednoduchšia.

Pred prvým použitím si treba naštudovať návod, aby ste minimalizovali bezpečnostné riziko spôsobené neodbornou manipuláciou s tlakovým hrncom. Tlakový hrniec spolu s jeho komponentmi sú vždy testované na omnoho vyšší tlak, než aký je maximálny možný tlak pri varení. Preto ak s ním budete pracovať podľa návodu, nemusíte sa ničoho obávať.

Materiál

Na výber máte z tlakových hrncov vyrobených z hrubého hliníka s vhodnou povrchovou úpravou a nerezovej ocele. Oceľ je vhodnejšia, keďže je nielen pevná, tvrdá a odolná proti poškrabaniu, ale je tiež antibakteriálna a chuťovo neutrálna – neabsorbuje do seba chute jedla. V prípade, že vlastníte indukčný šporák, radšej si vopred overte, či daný hrniec je na konkrétny spôsob ohrevu vhodný.

Objem je dôležitý

Pri výbere myslite na to, že hrniec by ste mali zaplniť maximálne do dvoch tretín, v prípade potravín, ktoré zväčšujú svoj objem (ryža, cestoviny a pod.) len do polovice. Pre prípravu jedla v tlakovom hrnci je tiež nutné vždy použiť určité množstvo vody (v závislosti od množstva surovín a teploty varenia). Treba preto rátať s rezervou v objeme.

Tlakový hrniec

Vybrať si môžete z hrncov s objemom 2,5 až 8 l. Ak potrebujete hrniec len pre seba, prípadne aj pre partnera či partnerku, vystačíte si s objemom do 5 l. Pre štvorčlennú rodinu je vyhovujúci hrniec do 6 l a pre veľkú rodinu a ľudí, ktorí pravidelne varia väčšie množstvo jedla, sa hodí ten s objemom 8 l.

Cena

Tlakový hrniec s malým objemom zoženiete od 50 eur, za kvalitnejšie je to 100 eur a viac. Skutočne špičkové výrobky sú o niečo drahšie, ich ceny sa pohybujú okolo 200 eur a viac. Zvážte, koľko chcete investovať do daného výrobku a či sa vám viac neoplatí si priplatiť a získať hrniec od overeného výrobcu kuchynského riadu.

Krátke recenzie

Vaše hodnotenie:
(87.6%)

Obľúbené produkty


Komentáre

23/11/2018 11:47
Kovalickova

Práve flirtujem s myšlienkou zaobstarať si domov tlakový hrniec fissler vitavit od kuliny s objemom 4,5 litra. Oslovila ma funkcia bezpečného samoodtlakovania hrnca a tak by ma zaujímalo či ho niekto z Vás náhodou nemá alebo nepozná. Ďakujem

Pridať komentár