Najlepšie palacinkovače 2020 – recenzie, test, porovnanie

Palacinky, ach tie palacinky! Miluje ich každý, dajú sa pripraviť na milión spôsobov a sú nesmierne chutné. Ich príprava však potrápi nejedného skúseného šéfkuchára.

Ako vybrať palacinkovač?

Chcete sa vyhnúť všetkým tým nepodarkom a nekonečnému státiu pri sporáku? Jedno riešenie by sa našlo. Pouvažujte nad palacinkovačom.

Najlepšie palacinkovače

Názov Hodnotenie Detail
Delimano Joy XXL 3v1   ✔   VÍŤAZ TESTUZobraziť produkt
Steba CR 32   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt
Russell Hobbs 20920-56   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Tristar BP-2638   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Ariete 183   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt

Palacinkovače – recenzie

Keď si chcete zaobstarať čo najlepší palacinkovač, jeho výberu je nutné venovať aspoň trochu pozornosti. Tento proces sa vám pokúsime uľahčiť aj našimi recenziami. Môžete si prečítať o konkrétnych vlastnostiach, výhodách aj nedokonalostiach jednotlivých testovaných produktov.

Palacinkovač verzus panvica na palacinky

Na začiatok by sme si mali vysvetliť, čo to ten palacinkovač vlastne je. Ide o zariadenie, ktoré na prvý pohľad pripomína klasickú elektrickú platničku. Na rozdiel od nej je vybavený okrúhlou platňou, ktorú nahrieva elektrické výhrevné teleso umiestnené vo vnútri spotrebiča, pričom palacinkové cesto vylejete a rozotriete priamo na nej.

Platňa je zväčša vyrobená z nepriľnavého materiálu a teplo je rozložené rovnomerne po celom jej povrchu. Hlavný rozdiel medzi používaním klasickej panvice na palacinky a palacinkovačom je teda najmä v rýchlosti a jednoduchosti celej prípravy tohto obľúbeného pokrmu.

Typy palacinkovačov a ich ceny

Palacinkovač ako taký je len jeden, resp. všetky tieto spotrebiče fungujú na rovnakom princípe. V závislosti od výkonu a rôznych funkcií ich však môžeme rozdeliť do akýchsi 3 podskupín, ktoré sa líšia ako spôsobom využitia, tak i cenou. No a tá vás pri výbere bude zaujímať určite.

Klasický palacinkovač na domáce použitie

Tieto spotrebiče sú určené len na výrobu menšieho počtu palaciniek, teda prednostne na domáce použitie. Väčšinou majú príkon max. 1 200 W a iba jednu platňu, takže, ak by ste si chceli otvoriť stánok s francúzskymi palacinkami, pravdepodobne by pre vás neboli postačujúce. Cena týchto palacinkovačov sa pohybuje od cca 20 do 70 eur.

Pečenie palaciniek na elektrickom palacinkovači

Profesionálny palacinkovač

Profesionálne palacinkovače sú určené na použitie v gastro prevádzkach alebo spomínaných stánkoch. Majú príkon od 2 000 do 7 000 W, širšie možnosti nastavenia teploty a sú určené na nepretržité používanie počas niekoľkých hodín. Vďaka týmto funkciám na nich môžete pripraviť aj o čosi dokonalejšie palacinky, na bežné domáce používanie sú však asi zbytočne veľkou investíciou. Tieto spotrebiče stoja od 300 eur vyššie.

Multifunkčný palacinkovač

Multifunkčné palacinkovače majú buď vymeniteľnú platňu, na ktorej si môžete pripraviť lievance, alebo majú platní viac, pričom každá z nich slúži na iný účel. Môžete na nich napríklad grilovať alebo pripraviť dokonalý stejk. Cenovo sa zásadne nelíšia od predošlých dvoch kategórií. Multifunkčné spotrebiče na domáce použitie sú lacnejšie, tie profesionálne zas drahšie.

Ako vybrať najlepší palacinkovač

Ako vybrať palacinkovač, ktorý prípravu palaciniek skutočne zjednoduší? Orientujte sa podľa jednotlivých parametrov. Výkon, povrchová úprava, ale i celkové prevedenie a dizajn sú faktory, ktoré ovplyvňujú spôsob obsluhy a, samozrejme, aj finálny výsledok. Palacinkovače fungujú na podobnom princípe ako elektrické platničky, preto nejde o žiadne šialene komplikované zariadenia. Aj napriek tomu ich výberu venujte dostatok pozornosti.

Výkon palacinkovača

Výkon rozhoduje o tom, ako rýchlo po zapnutí môžete začať piecť, pretože v závislosti od neho sa platňa nahreje bleskurýchlo alebo iba rýchlo. Ovplyvňuje taktiež najvyššiu možnú teplotu, na ktorú sa nahreje platňa. Palacinkovače na domáce použitie majú tradične príkon od 900 do 1 200 W. Na tých profesionálnych môže ísť aj o omnoho vyššie čísla, napríklad až 7 000 W.

Palacinky pripravené na palacinkovači

Zariadenia s nižším výkonom sú vo všeobecnosti na prípravu palaciniek úplne postačujúce. Veď slúžia práve na tento účel. Výkonnejšie stroje oceníte hlavne pri veľmi častom a dlhom pečení, môžete ich však využiť aj na iné účely, napríklad na prípravu mäsa.

Platňa na palacinkovači

Platňa je najdôležitejšou súčasťou celého palacinkovača, jej výberu preto venujte najväčšiu pozornosť. Toto sú parametre, ktoré sa môžu na jednotlivých produktoch líšiť a ktoré sú zároveň veľmi dôležité.

Veľkosť – priemer

Priemer platní na palacinkovačoch je väčšinou 20, 30 alebo 40 cm. Menej často narazíte na rozmery ako 29 či 39 cm, tieto rozdiely sú však skutočne detailom. Nedá sa povedať, ktorá z týchto verzií je najlepšia. Rozhodnúť sa musíte podľa toho, aké veľké palacinky obľubujete vy.

Povrchová úprava

Základom je, aby bol povrch nepriľnavý. Platne sú najčastejšie vyrobené z teflónu. Ďalšou možnosťou je smaltovaná či hliníková zliatina, materiál ilaflon alebo ILAG. Výhodou je, že nemusíte používať žiadny tuk a palacinku veľmi jednoducho „odlepíte“. Tieto materiály však bývajú náchylnejšie na poškriabanie, čo platí hlavne pri povestnom teflóne.

Počet platní

Základom je jedna, druhá je bonusom, za ktorý si aj patrične priplatíte. 2 platne nájdete najmä na profesionálnych palacinkovačoch, ktoré stoj viac ako 300 eur. Na bežné domáce používanie by vám však mala bohato postačiť aj 1, v početných rodinách, kde sú na palacinkách závislí všetci, vrátane štvornohých maznáčikov, nie je na škodu uvažovať aj nad dvomi.

Platňa palacinkovača s nepriľnavým povrchom

Odnímateľné platne + údržba

Odnímateľnú platňu nájdete hlavne na drahších a tiež na spomínaných multifunkčných zariadeniach. Táto funkcia je nepochybne veľmi nápomocná. V prvom rade ju môžete umývať pod vodou alebo priamo v umývačke riadu, čo zásadne zjednodušuje aj celkový spôsob údržby palacinkovača. Pozitívom je tiež možnosť výmeny platne v prípade jej poškriabania.

Vyvýšený okraj

Vyvýšený okraj je určite dobrým detailomZabráni nechcenému vyliatiu cesta mimo platne, navyše vám napovie, aké množstvo použiť na prípravu jednej palacinky. Tieto okraje môžu mať rôznu výšku, väčšinou ide len o niekoľko milimetrov, ktoré sú však úplne postačujúce.

Funkcie a bezpečnostné prvky

Tlačidlo ON/OFF je základom, aj keď na úplne najlacnejších modeloch ho nájsť nemusíte. Tie zapnete iba pripojením do elektrickej zásuvky a vypnete vytiahnutím kábla. Praktickou a zároveň bezpečnou funkciou je svetlená kontrolka napájania. Ide o svetielko, ktoré svieti v režime „ON“ a ktoré vám pripomína, že je spotrebič zapnutý. Na niektorých modeloch sa nachádza tiež indikátor rozohriatej platne.

Regulácia teploty je viac než dôležitým parametrom. Pozor, nie je neoddeliteľnou súčasťou všetkých palacinkovačov. Pri výbere si všimnite aj spôsob, akým je riešená. Niekde si teplotu nastavíte kolieskom, inde zas páčkou. Dôležitejšou je však stupnica. Na výber máte akési orientačné ikonky, označené napr. menším a väčším trojuholníčkom, alebo klasické čísla, cez ktoré viete teplotu nastaviť presnejšie.

Profesionálny palacinkovač

K praktickým bezpečnostným prvkom patrí tiež kvalitný termostat, ktorý pri dlhšej nečinnosti palacinkovač vypne. Všimnite si taktiež údaj o tepelnej ochrane, resp. izolácii. Rukoväť a najmä spodná časť palacinkovača by sa nemali nahrievať.

Rozmery, materiál, prevedenie a dizajn

Rozmer a hmotnosť palacinkovača závisí vždy od veľkosti a počtu platní. Klasické spotrebiče zvyknú vážiť od 1 do 2 kg. Vonkajšie rozmery sa pohybujú okolo 30-40 x 20-30 cm. Palacinkovače majú najčastejšie kruhový tvar, natrafíte však aj na štvorcové či obdĺžnikové modely, ktoré pripomínajú klasickú elektrickú jednoplatničku (platňa je vždy okrúhla).

Väčšina palacinkovačov vyzerá veľmi podobne. Na ich prednej časti sa nachádza tlačidlo na zapnutie a vypnutie, poprípade i regulátor teploty, kábel vedie zo spodnej časti smerom dozadu. Plusom je možnosť jeho navinutia na spodnú časť spotrebiča, čo oceníte najmä pri odkladaní.

Z hľadiska dizajnu nemáte taktiež na výber z mnohých možností. Klasika je biela, čierna alebo strieborná farba. Telo palacinkovača môže byť vyrobené z kovu alebo plastu. Prvý materiál je odolnejší, plast toho vydrží, logicky, trochu menej. Nemusí však ísť automaticky o zlú voľbu. Dosť dôležitým parametrom je protišmyková úprava na spodnej strane. Môže ísť o nožičky alebo silikónové úchytky.

Príslušenstvo k palacinkovaču

Keď natrafíte na palacinkovač, ktorého súčasťou sú aj potrebné pomôcky na prípravu palaciniek, je to len plusom. Hovoríme konkrétne o obracačke, ktorou obrátite už hotové dobrôtky a o hladidle alebo tzv. roztieradle. To je vyrobené v tvare písmena T, jeho spodná časť je guľatá a slúži na dôkladné rozotretie cesta na platni. Výnimočne spolu s palacinkovačom dostanete aj odmerku na cesto. Tá vám uľahčí odhadovanie jeho správneho množstva.

Palacinkovač s roztieradlom

Typy na obľúbené palacinkovače od známych výrobcov

Pripravili sme tipy na niekoľko šikovných palacinkovačov, resp. značiek palacinkovačov, ktoré sa u kupujúcich tešia veľkej obľube. Samozrejme, na trhu nájdete aj mnohé ďalšie produkty v dobrej kvalite a za prijateľnú cenu.

Palacinkovač Guzzanti

Palacinkovač Guzzanti je cenovo dostupnou alternatívou s vysokým výkonom (až 1 000 W). Má celkom veľkú a odnímateľnú, 30-centimetrovú platňu s nepriľnavým povrchom a plynulé ovládanie teploty. Všetky ostatné funkcie sa od iných produktov zásadne nelíšia. Milým bonusom je celkom pekný dizajn a príslušenstvo, konkrétne hladidlo v tvare T a obracačka z bukového dreva.

Clatronic palacinkovače

V ponuke tejto značky nájdete dva modely, a to palacinkovač Clatronic a Bomann. Oba si kúpite za veľmi priaznivú cenu, cca 30 eur, majú platňu s priemerom 29 cm, výkon 900 wattov, nepriľnavý povrch a celkom presnú reguláciu teploty.

Palacinkovače Tristar

Palacinkovače Tristar sa nachádzajú v akejsi strednej kategórii, ich cena sa pohybuje od cca 30 do 50 eur. Ide o spoľahlivé spotrebiče so slušným výkonom. Na výber máte ako základné modely, tak i multifunkčné zariadenia s vymeniteľnými doskami na lievance a iné pochúťky.

Ako sa starať o palacinkovač

Palacinkovač patrí k elektronickým zariadeniam, v rámci údržby máte teda do istej miery zviazané ruky. Základom je, aby ste udržiavali čistú platňu. Ako sme naznačili už niekoľkokrát, odnímateľné platne sú v rámci údržby omnoho lepšou voľbou, pretože ich môžete umývať pod vodou alebo priamo v umývačke. Aj napriek tomu, že pri príprave palaciniek nemusíte na väčšine modelov používať olej, drobným nečistotám alebo pripáleninám sa časom nevyhnete. Palacinkovače, z ktorých platňu nemôžete oddeliť, sa snažte po každom použití čo najlepšie vyutierať suchou papierovou kuchynskou utierkou.

Najlepšie cesto na palacinky

Telo, teda časť s elektronikou a výhrevným telesom, môžete čas od času vyčistiť vlhčenými utierkami. Pripálené kúsky cesta sa snažte opatrne odlúpnuť, poprípade na nich nastriekajte malé množstvo čistiaceho prostriedku. Nezabudnite aj na pravidelné čistenie spodnej strany palacinkovača, na ktorej sa nachádzajú chladiace otvory. Už po 2 použitiach sa v nich hromadí prach a iné nečistoty. Tie môžete pokojne povysávať.

Recept na dokonalé palacinky

Recept na palacinkové cesto poznajú aj deti, tajomstvo tkvie však v presnom postupe a niekoľkých vychytávkach. Ak si chcete na vašom novom palacinkovači pripraviť dokonalé palacinky, postupujte presne podľa tohto návodu.

Suroviny na palacinkové cesto

  • vajíčka
  • 400 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 1 PL cukru (môžete použiť aj vanilkový)
  • Štipka soli

Postup na prípravu cesta

  • Prvé pravidlo znie: Používajte tie najkvalitnejšie a 100 % čerstvé suroviny! Do palacinkového cesta ich nejde veľa, preto musia byť v tej najlepšej kvalite.
  • Všetky suché ingrediencie najprv dokonale premiešajte, múku môžete taktiež preosiať cez jemné sito.
  • Oddeľte žĺtka od bielok – z bielok vyšľahajte tuhý sneh.
  • Teraz zmiešajte všetko okrem snehu z bielok. Používajte ručný šľahač, aby ste cesto neprešľahali. To je jedna zo základných chýb, ktorou palacinky úplne pokazíte.
  • Na záver do cesta opatrne primiešajte sneh. Ten sa postará o nadýchanú konzistenciu omnoho lepšie ako sóda.
  • Pred samotnou prípravou palaciniek nechajte cesto odstáť minimálne 20 minút, ideálne počas noci.
  • Tak a to je všetko... jednoduché, že?

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Aj napriek vyčerpávajúcemu návodu na výber toho najlepšieho palacinkovača sme vám ešte neprezradili niekoľko dôležitých informácií. K nim sa teda dostaneme v nasledujúcich riadkoch, aby bol náš sprievodca výberom úplne kompletný.

Môžem na palacinkovači pripravovať aj iné pokrmy?

Na palacinkovači môžete pripravovať čokoľvek z cesta, teda napríklad lokše alebo lievance. Niektorí odvážnejší amatérski kuchári však ich rovnomerne rozohriatu plochu využívajú aj na grilovanie syra či prípravu stejkov.

Aké náradie musím a môžem používať?

Naberačka na naliatie cesta, hladidlo, ktorým ho pekne rozotriete po platni a obracačka. To sú 3 pomocníci, ktorých určite pri príprave palaciniek na palacinkovači oceníte. Čo sa týka materiálu, je lepšie používať tie z dreva alebo plastu, keďže drvivá väčšina platní je vyrobená z teflónu.

Je takáto príprava palaciniek naozaj rýchlejšia a jednoduchšia?

Nepochybne áno. Musíte síce prísť na ideálne nastavenie teploty, odhadnúť presný čas a množstvo cesta, príprava je však v porovnaní s klasickou panvičkou a sporákom stokrát jednoduchšia.

Vaše hodnotenie:
(91.8%)
Dátum publikovania: 23.06.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 21.09.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár