Najlepšie sous-vide variče 2021 – recenzie, test, porovnanie

Hoci sú sous-vide variče na trhu už nejaký ten čas, pre mnohých ľudí je to stále neznámy pojem. Čo to je sous-vide varenie a aké má pre vás benefity? So sous-vide varením ste sa mohli stretnúť predovšetkým v luxusných reštauráciách, no čoraz častejšie sa takýto spôsob varenia dostáva aj do bežných domácností. Dôvodom je kvalita jedla, ktoré dokážete s takýmto varičom uvariť. Ide totižto o pomalé varenie vo vákuu, vďaka ktorému si suroviny zachovávajú svoju prirodzenú chuť, no predovšetkým všetky svoje živiny.

AKo vybrať sous-vide varič?

Prezradíme vám, čo je sous-vide varič, prečo sa oplatí do jeho zakúpenia investovať a poradíme vám aj so správnym výberom. Pozrieme sa na podstatné parametre, ktoré by ste mali sledovať pred jeho kúpou i na to, ako ho správne používať, aby ste boli s konečným výsledkom maximálne spokojní.

Najlepšie sous-vide variče

Názov Hodnotenie Detail
Steba SV 100 Professional   ✔   PRE NÁROČNÝCH Zobraziť produkt
Klarstein Quickstick Sous Vide   ✔   DNES V AKCII Zobraziť produkt
Laica SVC 107 L   ✔   DNES V AKCII Zobraziť produkt
Maxxo SV06   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTA Zobraziť produkt
Lauben Sous Vide Stick SV01   ✔   DOBRÉ RECENZIE Zobraziť produkt
Severin Sous-Vide Cooker   ✔   DNES V AKCII Zobraziť produkt

Sous-vide variče – recenzie

Prinášame vám tipy na vhodné sous-vide variče, ktoré vás nesklamú svojím výkonom a ani funkciami. Pri výbere sme zohľadnili pomer ceny a kvality, jednotlivé parametre a prihliadali sme aj na názory spotrebiteľov, ktorí daný produkt už vlastnia. Ktorý zo sous-vide vaičov vás zaujal najviac? Prečítajte si recenzie štyroch vybraných produktov, ktoré spĺňajú všetky predpoklady na jednoduché a pohodlné varenie metódou sous-vide.

Čo je sous-vide varič

Pojem sous-vide pochádza z francúzštiny a v preklade znamená pomalé varenie vo vákuu. Možno ste tento výraz zahliadli v jedálnom lístku luxusnej reštaurácie, pretože takýto štýl varenia obľubujú špičkoví šéfkuchári. Ako sme naznačili, sous-vide varenie čoraz častejšie preniká aj do bežných domácností.

Sous-vide je rokmi overená metóda varenia pôvodom z Francúzska, pri ktorej sa suroviny pomaly varia vo vákuovo uzatvorených vreckách. Ako správne tušíte, na sous-vide varenie je nutné okrem sous-vide variča vlastniť aj vákuovačku a špeciálne vákuové obaly. Suroviny pomocou vákuovačky umiestnite do vákuového vrecka a potom ich vložíte do vodného kúpeľa s presne nastavenou teplotou. Takéto varenie trvá aj niekoľko hodín, záleží od toho, čo chcete variť.

Sous-vide varenie – ryby

Pripravovať môžete rôzny druhy pokrmov – mäso, ryby, zeleninu, ovocie a ďalšie. Jednotlivé suroviny môžete variť spoločne aj samostatne, podľa toho, aké jedlo pripravujete. Potraviny sa najčastejšie pripravujú pri teplote 55 až 60 stupňov Celzia. Výsledkom takejto pomalej prípravy jedla je skvele uvarený pokrm, ktorý si zachová svoju textúru, farbu, chuť, vôňu i šťavu. Čo je ešte podstatnejšie, v jedle sa zachovajú aj všetky dôležité vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré sú dôležité pre ľudský organizmus.

Sous-vide zariadenie je schopné udržať vodu pri ideálnej teplote. Toto často neplatí pri sporákoch, pretože horák môže spôsobiť nerovnomernosť prípravy pokrmu. Sous-vide varič vám zaručí, že jedlo sa počas prípravy zahrieva na konštantnej teplote pri rovnakých podmienkach. Preto už aj niektoré menej luxusné reštaurácie či bistrá, ktoré sa zameriavajú na zdravé stravovanie, prechádzajú na sous-vide varenie. Tento kuchynský elektrospotrebič má široké využitie a okrem toho, že s ním pripravíte chutné a zdravé jedlo plné živín, ušetríte aj na energiách.

Prečo si zaobstarať sous-vide varič

Pomocou sous-vide variča môžete pripravovať rôzne druhy pokrmov či dokonca nápojov. Spoľahlivo uvarí mäso, ryby, jogurty, dezerty, alkohol, domáce sirupy, ovocné pyré, zeleninu a čokoľvek ďalšie, na čo si spomeniete. Ide o vysoko pohodlný štýl varenia, ktorý vám nezaberie veľa času, pretože jedlo netreba pri varení kontrolovať, miešať, podlievať ani otáčať. O všetko sa postará tento šikovný a inteligentný prístroj. Vy tak môžete svoj čas využiť inak – produktívnejšie, prípadne na oddych.

Príprava jedla štýlom sous-vide je zdravá, pretože môžete variť bez použitia oleja či tuku. Navyše, pomalé varenie vo vákuu zabezpečí, že pokrmy sú pripravené rovnomerne a chutia vynikajúco. Nemusíte sa obávať, že sa vám jedlo prevarí, spáli alebo akokoľvek inak znehodnotí. Zo sous-vide prístroja vytiahnete krehké a šťavnaté mäso či chrumkavú zeleninu plnú vitamínov.

Potraviny si zachovajú svoju prirodzenú chuť alebo do seba perfektne vstrebú chuť byliniek a korenín, ktoré ste pridali do vrecka. Pri varení vo vákuu nehrozí, že by vám šťava vytiekla na panvicu či do hrnca. Ostane spolu s potravinami vo vrecku, preto si jedlo zachová svoju šťavnatosť a samozrejme i svoju farbu a textúru. K hlavným benefitom patrí, že pokrmy si zachovajú všetky svoje vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré pomalé varenie pri nízkych teplotách nezničí. Vy si tak pochutíte na dokonale pripravenom jedle, ktoré je zdravé a dodá vášmu telu potrebnú energiu.

Príprava mäsa pomocou sous-vide variča

Sous-vide nádoba dokáže pripraviť až 20 steakov alebo iných druhov pokrmov naraz. Jedlo stačí ochutiť, vložiť do špeciálnych vreciek, ktoré vákuovo uzatvoríte, nastaviť požadovanú teplotu a dať variť. Prístroj sa o všetko postará automaticky a vy ušetríte nielen čas, ale aj kopu špinavého riadu, ktorý by sa vám nahromadil pri klasickom varení.

Konštantné varenie, ktoré sa používa pri sous-vide, je šetrné k spotrebe energií. V priemere sa pri varení spotrebuje toľko energie, koľko potrebuje na svoju prevádzku 60-wattová žiarovka. So sous-vide spotrebičom sa navyše zbavíte nepríjemného zápachu, ktorý vzniká pri bežnom varení. Keďže je všetko jedlo vo vákuu, vaša kuchyňa sa nepremení na saunu plnú výparov, ktorú musíte okamžite vyvetrať.

Hoci donedávna bolo sous-vide varenie doménou špičkových šéfkuchárov v prestížnych reštauráciách, čoraz častejšie tento štýl varenia preniká aj do bežných domácností, ktoré sa chcú stravovať zdravo a vyťažiť z jedál čo najlepšiu chuť. Ponorný varič pre sous-vide sa stal dostupný a je ideálny nielen do reštaurácií. Ocenia ho všetci, ktorým záleží na zdravej životospráve, aj tí, ktorí nemajú čas na státie pri sporáku a venovanie sa vareným jedlám. Ako sme uviedli, o varenie sa sous-vide varič postará automaticky, vďaka čomu si môžete užívať mnoho voľného času.

Ako vybrať vhodný sous-vide varič

Pri kúpe sous-vide prístroja patrí k hlavnému kritériu, pre koľko ľudí chcete variť. Od toho sa bude odvíjať, či siahnete po sous-vide variči alebo radšej zvolíte sous-vide hrniec, ktorý je schopný uvariť viacero pokrmov naraz. K podstatným parametrom patrí aj výkon prístroja, s akou presnosťou je možné nastaviť teplotu, akým spôsobom sa ovláda, či má ovládacie tlačidlá, LCD displej alebo dotykový displej atď. Postupne si prejdeme všetky dôležité parametre, aby ste vedeli, podľa čoho máte vyberať.

Typ prístroja

Sous-vide prístroje sa delia na dve základné kategórie. Jednu tvoria ponorné variče, ktoré sú kompaktné, no väčšinou s nimi naraz uvaríte menší počet jedál. Druhou kategóriou sú sous-vide hrnce, ktoré sú robustnejšie a v mnohých prípadoch i drahšie. Súčasne v nich uvaríte väčší počet pokrmov, preto sa vám hodia, ak máte početnejšiu rodinu alebo často prijímate návštevy.

Sous-vide varič

Ponorný sous-vide varič je kompaktné a skladné zariadenie, ktoré môžete ľahko prenášať, a tak si gurmánsky zážitok vychutnať aj mimo domova. Varič ohrieva a cirkuluje vodu, aby sa počas celého varenia udržala konštantná teplota. Drvivá väčšina je vybavená displejom, na ktorom vidíte nastavenú teplotu, tá sa pohybuje v rozmedzí od 30 do 90 °C. Vďaka tomu, že teplotu môžete regulovať podľa toho, aké suroviny varíte, docielite šťavnaté a mäkké pokrmy, ktoré si zachovajú svoju farbu, chuť aj všetky vitamíny, minerály a ďalšie živiny. K bežnej výbave moderných sous-vide varičov patrí časovačzvuková signalizácia po ukončení varenia či automatické vypnutie prístroja.

Príprava jedla pomocou sous-vide variča

Sous-vide variče sú spravidla lacnejšie než sous-vide hrnce a ich nespornou výhodou je použitie prakticky s akýmkoľvek druhom varného hrnca alebo nádoby. Niektorí výrobcovia uvádzajú minimálnu odporúčanú hĺbku nádoby, v ktorej budete variť metódou sous-vide. Ak varíte menšie množstvo pokrmu, zvolíte si malú nádobu. Pri väčšom množstve jedla zas siahnete po veľkom hrnci. Táto flexibilita a univerzálnosť je veľkým prínosom a keďže samotný sous-vide varič má kompaktné rozmery, nemáte problém s jeho skladovaním.

Sous-vide hrniec

Sous-vide hrniec je samostatnou jednotkou, ktorá skôr pripomína malú pekáreň. Keďže má hrniec robustnejšiu konštrukciu (väčšinou štvorcového tvaru), v kuchyni mu musíte vyhradiť dostatok priestoru. Vodný kúpeľ, v ktorom sa jedlo pripravuje pomalým varením pri nízkych teplotách, je súčasťou samotného prístroja. Nemusíte teda márniť čas hľadaním vhodnej nádoby na varenie.

Sous-vide hrnce sú zvyčajne drahšie a kvôli konštrukcii nie sú vhodné na cestovanie. Jedlo pripravené vo vákuu si tak vychutnáte len v pohodlí domova. Pri hrncoch je varenie menej flexibilné, no na druhej strane dokážu naraz uvariť veľké množstvo jedla. To sa hodí, ak pripravujete rodinnú oslavu alebo párty s kamarátmi. Sous-vide prístroj vám ušetrí množstvo času a najmä vás odbremení od množstva hrncov rozložených na sporáku, ktoré by ste museli využiť v prípade klasického varenia.

Vodná kapacita

Vodná kapacita sa týka najmä sous-vide hrncov. Kapacita vody je úmerná veľkosti stroja a hoci sú menšie hrnce lacnejšie, vedzte, že nebudú schopné uvariť toľko jedla naraz ako rozmernejšie modely.

Rátajte s tým, že veľké sous-vide prístroje sú drahé a zaplatíte za ne aj niekoľko stoviek eur, avšak na druhej strane vám uľahčia varenie, ak pripravujete jedlá pre mnohých ľudí, alebo ak plánujete variť komplikované pokrmy pomocou viacerých sous-vide receptov naraz.

Mäso pripravované metódou sous-vide

Prečítajte si v popise výrobku, či výrobca uvádza, koľko pokrmov s prístrojom uvaríte, alebo pre koľko osôb s ním môžete variť súčasne. Pri ponorných sous-vide varičoch si všímajte, do akého maximálneho množstva vody je varič určený. Bežné ponorné sous-vide variče zvládnu rovnomerne zohrievať do objemu 20 litrov.

Rýchlosť ohrevu

Rýchlosť ohrevu vody sa pri mnohých modeloch podstatne líši. V parametroch prístroja preto nezabudnite sledovať ani tento údaj. Rýchlosť ohrevu nie je až taká podstatná, keďže čaro sous-vide varenia je v práve v tom, že jedlo sa pripravuje pomaly. Ak vám na rýchlosti ohrevu vody záleží, vyberajte z prístrojov, ktoré dokážu vodu ohriať v čo najkratšom možnom čase.

Časovač

Časovač je skvelou funkciou, vďaka ktorej nemusíte jedlo počas prípravy sledovať. Môžete sa venovať iným činnostiam bez obavy, že by sa vám jedlo prevarilo, spálilo alebo akokoľvek inak znehodnotilo. Moderné sous-vide prístroje vám dovolia pripravovať jedlo až 99 hodín. Počas niekoľkých dní tak nemusíte mať nad pripravovaným jedlom žiaden dohľad. Napriek tomu vám neodporúčame, aby ste prístroj nechali po niekoľko dní bez absolútneho dozoru. Myslite na svoju bezpečnosť i bezpečnosť vašej domácnosti, pretože nikdy neviete, či sa nevyskytne nejaká neočakávaná porucha. Mnohé sous-vide variče vás upozornia, ak je v hrnci nedostatok vody alebo sa po dovarení automaticky vypnú.

Pripojenie (Wi-Fi/Bluetooth)

Mnoho sous-vide zariadení je možné bezdrôtovo prepojiť so smartfónom. Deje sa tak pomocou funkcie Wi-Fi alebo Bluetooth. Ak máte záujem sledovať varenie na displeji svojho mobilného telefónu, je pre vás táto funkcia podstatná. Ak varenie nechcete sledovať, funkcii nemusíte venovať svoju pozornosť.

Čo ešte zohľadniť pred kúpou

Mnohí poprední výrobcovia ponúkajú multifunkčné prístroje, ktoré okrem pomalého varenia vo vákuu potešia prídavnými funkciami. Je len na vás, čo vám viac vyhovuje. Pred kúpou sa rozhodnite, či chcete prístroj prenášať z miesta na miesto, alebo ho chcete mať fixne umiestnený. V prvom prípade sledujte jeho veľkosť i hmotnosť a to, ako pohodlne sa vám s ním manipuluje.

Sous-vide varenie

Nezabudnite sa v predajni spýtať, či je súčasťou balenia aj podrobný návod v slovenskom alebo českom jazyku, vďaka ktorému vstúpite do sveta sous-vide varenia. Dôležitým obsahom balenia je aj vákuovačkašpeciálna fólia alebo takzvané zip lock vrecká na vákuové varenie. Nie každý výrobca toto potrebné vybavenie pridáva k výrobku, a preto si ho budete musieť dokúpiť. K nákladom za samotný prístroj sa vám prirátajú ešte náklady za dodatočné vybavenie.

Aby ste si vybrali správny sous-vide hrniec alebo sous-vide ponorný varič je taktiež vhodné sledovať recenzie a hodnotenia spotrebiteľov, ktorí sous-vide prístroj už majú. Zamerajte sa na to, ako sú s konkrétnym prístrojom spokojní, čo sa im na ňom páči a čo im na ňom prekáža. Ich postrehy z dlhodobejšieho používania môžu byť pre vás prínosom.

Najlepšie zváračky fólií 2021 – recenzie, test, porovnanie

Najlepšie zváračky fólií 2021 – recenzie, test, porovnanie

Uskladnením potravín vo vákuu môžete výrazne predĺžiť ich životnosť. Zariadenia, používané na túto činnosť sa nazývajú zváračky fólií alebo vákuovačky a sú hojne využívané v reštauráciách a v profesionálnej gastronómii. Výrobcovia však postupne predstavujú aj modely pre domáce použitie s výrazne nižšími cenami. Dáme vám tipy, na čo môžete zváračky fólií použiť, poradíme vám, ako si... Prečítať článok

Ako správne používať sous-vide

Sous-vide varenie nie je žiadna veda. Ide len o zvyk, že po kúpe sous-vide prístroja už nemusíte stáť nad jedlom a neustále ho kontrolovať, miešať či prevracať. O všetko sa automaticky postará prístroj. Predtým, než dáte jedlo variť, ale musíte urobiť niekoľko podstatných krokov. Pozrieme sa na ne.

Pre prípravu jedál metódou sous-vide potrebujete tri základné veci. K nim patrí vákuovačka (zváračka fólií), fólie na vákuovanie potravín (vrecká) a sous-vide hrniec alebo varič. Niektorí výrobcovia dodávajú namiesto vákuovačky a špeciálnej fólie takzvané zip lock vrecká, ktoré vám prípravu uľahčia.

  • Zváračka fólií (vákuovačka) – je potrebná na vzduchotesné uzatvorenie potravín, no využijete ju aj pri bežnom balení potravín, ktoré chcete dlhodobo uskladniť. Napríklad na mrazené potraviny.
  • Fólie na vákuovanie potravín (sous-vide sáčky) – sú dôležitou súčasťou výbavy pri sous-vide varení. Suroviny, ktoré chcete variť, zabalíte do fólií a vzduchotesne uzatvoríte, až potom ich vložíte do hrnca. Vďaka takto zabaleným potravinám si pokrm uchová všetky svoje chute a živiny a pri varení z neho nevytekajú žiadne šťavy. Všetky ingrediencie ostanú spolu pokope, vďaka čomu má jedlo perfektnú chuť.
  • Sous-vide hrniec alebo suos-vide varič – je na vás, či si zvolíte hrniec alebo varič, ktorý je lacnejšou alternatívou. Hrniec s nastaviteľnou teplotou sa vám hodí vtedy, ak často varíte pre väčší počet ľudí. S kompletným sous-vide hrncom totižto dokážete naraz pripraviť až 20 jedál. Hrniec je však finančne náročnejší a rátajte s tým, že zaň priplatíte. Ponorný sous-vide varič je oveľa flexibilnejší a kompaktnejší, čo vám umožňuje pohodlne ho prenášať z miesta na miesto a sous-vide jedlo si vychutnať aj mimo domova.

Príprava surovín pred varením

Keď už máte všetko potrebné vybavenie na sous-vide varenie, stačí si pripraviť suroviny, ktoré chcete variť a ochutiť ich. Mäso pripravené metódou sous-vide si zachová všetky svoje prírodné chute, no ak chcete rodinu či návštevu prekvapiť, pred zabalením do vákua ho poriadne ochuťte, chuť korenia prestúpi celým mäsom. K ďalšiemu kroku, ktorý je najdôležitejší z celého postupu, patrí vákuovanie. V tomto kroku vysajete všetok vzduch z vrecka a uzavriete ho, čím sa počas varenia zabráni tomu, aby chute a vône opustili vrecko. Teraz prichádza na rad samotné varenie, pri ktorom sa potraviny pripravujú pri nižších teplotách. Pozvoľné varenie niekedy trvá aj hodiny, záleží od toho, čo budete variť. Tým, že sa ingrediencie varia dlhšie a pri relatívne nízkych teplotách, sú jemnejšie.

Sous-vide hrniec

Sous-vide teploty a časy varenia

Pri sous-vide varení sa medze nekladú žiadnym surovinám. Či už pripravujete bravčové karé, hovädzí steak, krkovičku, filety z ryby alebo kuracie prsia, mäso bude vždy mäkké a šťavnaté. Hostí prekvapíte dokonalou prípravou ako z reštaurácie, pretože mäso sa bude pod vidličkou rozpadať, no zároveň si na tanieri udrží svoj pôvodný tvar.

Pri sous-vide varení sú podstatné teploty aj časy varenia. Niektoré jedlá si v prípadne potreby môžete pripraviť vopred a v sous-vide hrnci ich len dokončíte. Napríklad mäso osmažíte na rozpálenej panvici, avšak musíte byť dostatočne rýchli, aby ste ho nevysušili. Teplotu panvice potom voľte podľa druhu mäsa. My sa však zameriame na priame varenie pomocou sous-vide a prezradíme vám, aké teploty sú pri príprave jednotlivých pokrmov najbežnejšie.

Sous-vide tabuľka pre najčastejšie teploty a časy:

Potravina Teplota Čas
kuracie prsia 63,5 °C 2 hodiny
bravčové koleno 71 °C 24 hodín a viac
hovädzí steak (medium) 60 °C 4 hodiny
rybací filet 52 °C 20 minút

Pomocou sous-vide nemusíte variť len mäso, tento prístroj si rovnako skvele poradí aj so zeleninou, hubami či vajcami a ďalšími surovinami. Treba len zvoliť správny čas a teplotu, aby ste boli s finálnym výsledkom spokojní. Teploty a časy uvádzajú v prehľadných tabuľkách samotní výrobcovia sous-vide hrncov a varičov. Nájdete ich na oficiálnych webových stránkach a niektorí dokonca ponúkajú aj aplikácie, ktoré je možné stiahnuť si priamo do smartfónu.

Akú teplotu zvoliť pri ďalších surovinách:

Potravina Stupeň prípravy Teplota
vajcia namäkko 64 °C
natvrdo 71 °C
miešané 75 °C
pasterizované 57 °C
zelenina, ovocie  - 84 – 87 °C
ryby, morské plody rare 47 °C
medium rare 52 °C
medium 60 °C

kuracie, morčacie, kačacie mäso

medium rare 56,5 °C
medium 60 – 64 °C
well done 80 °C
bravčové mäso medium rare 56,5 °C
medium 60 °C
well done 71 °C a viac
hovädzie, teľacie, jahňacie mäso, zverina rare 49 °C
medium rare 56,5 °C
medium 60 °C
medium well 65,5 °C
well done 71 °C a viac

Možné obavy spotrebiteľov

Niektorí spotrebitelia sa varenia metódou sous-vide obávajú, pretože sa im zdá náročná. Všetko je to len o cviku a o naštudovaní si správneho postupu. Pri nedodržiavaní určitých zásad totižto nemusíte byť s výsledným jedlom spokojní. Samotné sous-vide varenie je však jednoduché, pretože vašou jedinou úlohou je pripraviť suroviny a ingrediencie, vložiť ich do špeciálneho vákuovo uzatvoreného vrecka, nastaviť správnu teplotu a čas a o všetko ostatné sa automaticky postará inteligentný prístroj.

Keďže sa pri sous-vide varení vkladá jedlo do plastových fólií alebo vreciek, mnohým prekáža, že musia variť v umelej hmoteVrecká, ktoré sa používajú pri sous-vide varení, sú však certifikované na kontakt s jedlom, a preto by nemali obsahovať žiadne nežiaduce látky. Alternatívou je varenie v sklenených obaloch, ktoré sú drahšie a navyše nedokážu tak dobre potraviny uzatvoriť, a preto sa k nim môže dostať vzduch.

Príprava jedla na sous-vide varenie

K obavám niektorých spotrebiteľov prispieva fakt, že jedlo sa varí pri nízkych teplotách. Teplá voda je skvelé prostredie na rozmnožovanie sa rôznych patogénov a niektoré baktérie a parazity sa nezničia pri nízkych teplotách. Riešením je citlivé potraviny, akými sú napríklad rôzne druhy mäsa, pripraviť vopred rýchlym osmažením na panvici. Mäso v sous-vide hrnci potom už len dovaríte, čím bude uvarené rovnomerne bez straty chuti, vône a tvaru.

K mínusom metódy sous-vide môžeme pridať dodatočné náklady na vákuovačky a špeciálne fólie alebo zip lock vrecká. Mnohí poprední výrobcovia dodávajú všetko potrebné v balení, no pri iných si potrebnú výbavu musíte dokúpiť. Tak či inak, fólie alebo vrecká sa vám raz minú a vy budete musieť investovať do ich opätovného nákupu. Ide však o položky, ktoré vám v rozpočte neurobia veľký škrt, pretože sa dajú kúpiť za relatívne nízke ceny. Navyše, zip lock vrecká je možné používať opakovane, stačí ich len dôkladne umyť. Aj v tomto prípade sa vám vrecko časom opotrebuje a vy musíte siahnuť po novom. Avšak v porovnaní s bežným vreckom či vákuovacou fóliou má zip lock vrecko dlhšiu životnosť.

Cena a obľúbení výrobcovia

Cena sous-vide varičov závisí od mnohých parametrov. Odvíja sa od toho, čo všetko dostanete v balení k prístroju, aký výkonný prístroj je, koľko má prídavných a praktických funkcií a pod. a v neposlednom rade od výrobcu. Za osvedčenú značku, ktorá ponúka kvalitné výrobky, si jednoducho treba priplatiť.

Vo všeobecnosti sa za lacnejšie považujú ponorné sous-vide variče, ktoré zvládnu naraz pripraviť menšie množstvo pokrmov. Nie je to však pravidlo a za podobné ceny nájdete v obchodoch aj rozmerné sous-vide hrnce s veľkou kapacitou.

Najlacnejší sous-vide prístroj si zaobstaráte už od 50 eur. Ide o jednoduchý prístroj, ktorý vás uvedie do tajov varenia metódou sous-vide. Spravidla v balení nájdete len samotný prístroj a vy si musíte dokúpiť vákuovačku aj špeciálnu fóliu alebo vrecká. Rátajte preto so zvýšenými nákladmi.

Suma za sous-vide hrniec sa môže vyšplhať až na niekoľko stoviek eur. V tomto prípade ide o profesionálne stroje, ktoré sú vhodné do reštaurácie alebo bistra, kde je nutné uvariť veľké množstvo pokrmov súčasne.

Za optimálne ceny kvalitných sous-vide varičov alebo hrncov pre bežné domáce použitie sa považuje cenová kategória od 90 do 180 eur. V tomto cenovom rozpätí získate spoľahlivý sous-vide prístroj, ktorý disponuje všetkými potrebnými funkciami pre pohodlné varenie a popritom pri mnohých modeloch získate v balení aj vákuovačku a sous-vide sáčky alebo špeciálne fólie. Vy sa tak po rozbalení tovaru nemusíte už o nič starať, stačí si len preštudovať návod a pustiť sa do varenia. Odpadajú vám dodatočné náklady na dokúpenie nevyhnutného príslušenstva.

K obľúbeným a zákazníkmi overeným značkám sous-vide prístrojov patrí napríklad KlarsteinLauben alebo Steba. Kvalitné sous-vide prístroje ponúkajú tiež značky Profi CookTFACaso či Medion. Sous-vide variče má v ponuke dokonca aj známy obchodný reťazec Lidl, ktorý ho predáva pod svojou značkou Silvercrest. Ako vidno, ponuka je bohatá a je už len na vás, ktorý prístroj vám svojimi parametrami bude vyhovovať najlepšie.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

K častým otázkam spotrebiteľov patrí najmä to, či je varenie metódou sous-vide bezpečné. Obávajú sa plastových vreciek či fólie, nesprávne nastavenej teploty a pod. Prinášame vám odpovede na často kladené otázky spotrebiteľov, ktoré vám objasnia všetko, čo potrebujete vedieť.

Je varenie v plastových vreckách bezpečné?

Vrecká či fólie, ktoré sa používajú pri vákuovaní potravín, musia byť certifikované pre styk s potravinami a sú špeciálne určené pre sous-vide varenie. Neobsahujú žiadne škodlivé látky ani zlúčeniny, ktorých by ste sa mali obávať. Príprava jedla vo vreckách je preto bezpečná. Pri výbere správnych vreciek alebo fólií si dávajte pozor, aby ste vždy zvolili len tie, ktoré vedia odolávať teplotám a sú určené na varenie.

Musím si kúpiť vákuovačku?

Niektorí výrobcovia dodávajú vákuovačku priamo v balení s varičom. Iní zas poskytujú svojim užívateľom špeciálne vrecká, ktoré sú opatrené takzvaným zip lockom. Zip lock vrecká nepotrebujú na uzatvorenie jedla vákuovačku. Tá sa vám zíde v prípade, ak chcete predĺžiť trvanlivosť potravín alebo posunúť varenie metódou sous-vide na vyšší level.

Koľko času mi zaberie sous-vide varenie?

Mnoho ľudí sa obáva zdĺhavého a náročného varenia. Samotná príprava pokrmov je však veľmi jednoduchá. Stačí vložiť do vrecka alebo fólie všetky potrebné suroviny a ingrediencie podľa receptu. Vrecko dokonale uzatvoriť, aby sa doň nedostal vzduch, potom nastaviť na variči vhodnú teplotu a vložiť jedlo vo vodného kúpeľa. O všetko ostatné sa automaticky postará sous-vide varič a to bez toho, aby ste ho museli kontrolovať. Príprava jedla vám preto zaberie len niekoľko minút. Je pravda, že samotné varenie potom trvá o čosi dlhšie a v niektorých prípadoch sa môže vyšplhať na niekoľko hodín alebo dokonca dní.

Predĺži metóda sous-vide trvanlivosť jedla?

Sous-vide štýl varenia dokáže predĺžiť trvanlivosť jednotlivých pokrmov, pretože vákuové balenie chráni potraviny pred atmosférickým kyslíkom. Tým sa spomaľuje oxidácia a následne i kazenie potravín. Vákuovo uzatvorené jedlo vám vydrží v chladničke aj niekoľko dní. Je to výhodné vtedy, ak si potrebuje jedlo pripraviť vopred. Napríklad si nachystáte steaky na víkendové grilovanie pár dní vopred a keď k vám dorazí návšteva, dokonale šťavnaté a prepečené steaky máte pripravené za pár minút.

Je pravda, že sa môžem otráviť?

Sous-vide je skvelá technika varenia, pokiaľ ju dokonale ovládate. Pri nedbanlivosti však môže narobiť viac škody než úžitku. Sebe či vašim hosťom môžete privodiť otravu jedlom, ak nebudete dodržiavať stanovené princípy, hygienické zásady, spôsob chladenia atď. Predtým, než sa pustíte do varenia, si preto poriadne naštudujte, ako správne variť metódou sous-vide.

Vaše hodnotenie:
(90.8%)
Dátum publikovania: 05.01.2021
Dátum poslednej aktualizácie: 18.08.2021
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Komentáre

14/07/2021 19:02
Adam

Mám Lauben Sous Vide Stick SV01, ktorý má intuitívne ovládanie a bol k nemu videonávod, ktorý je zrozumiteľný. Vďaka tomuto variču môžem pripraviť naozaj skvelé steaky a aj ďalšie pokrmy. Páči sa mi minimalistický dizajn, kompaktné rozmery, čiže nezaberie veľa miesta v kuchyni a tiež to, že varič mi šetrí čas. Myslím si, že ide o skvelého kuchynského pomocníka pre ľudí, ktorí nemajú radi dlhé postávanie pri sporáku. Jedlo stačí vložiť do vrecúška, uzatvoriť a dať variť. Prekvapila ma veľmi dobrá chuť jedla, pretože najskôr som mal obavy. Veľký palec hore dávam za to, že v balení bolo všetko potrebné a nič som nemusel dokupovať. Varenie patrí k mojim koníčkom a rád skúšam a nakupujem nové a moderné vybavenie do kuchyne. Varič udržiava presnú teplotu, jedlo sa dá pripravovať bez tuku, preto je zdravšie. Varič má ochranu proti prehriatiu, je vodotesný a má poistku pre prípad, ak sa voda vyparí. Ešte dodám, že sáčky na varenie sa dajú ľahko umyť v umývačke riadu a môžu sa opätovne používať. Odporúčam aj ostatným.

Pridať komentár