Najlepšie zváračky fólií 2020 – recenzie, test, porovnanie

Uskladnením potravín vo vákuu môžete výrazne predĺžiť ich životnosť. Zariadenia, používané na túto činnosť sa nazývajú zváračky fólií alebo vákuovačky a sú hojne využívané v reštauráciách a v profesionálnej gastronómii. Výrobcovia však postupne predstavujú aj modely pre domáce použitie s výrazne nižšími cenami.

Ako vybrať zváračku fólií

Dáme vám tipy, na čo môžete zváračky fólií použiť, poradíme vám, ako si tú správnu vybrať a predstavíme zopár obľúbených modelov.

Najlepšie zváračky fólií

Názov Hodnotenie Detail
Klarstein FoodLocker Slim   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Maxxo VM5000   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Maxxo VM Profi   ✔   NAJPREDÁVANEJŠIEZobraziť produkt
Jata EV 1026   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt
ETA Freshie II 2762 90000   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt

Zváračky fólií – recenzie

Zváračka fólií nie je bežným spotrebičom do domácnostii. Nevyužije ju úplne každý, avšak ak sa pre ňu už rozhodnete, chcete si vybrať správne. Je lepšia zváračka folií ETA, Klarstein alebo FoodSaver? Vyskúšať všetky by bolo pomerne náročné. Chceme vám výber čo najviac uľahčiť, preto sme pre vás pripravili recenzie obľúbených modelov. Ide o natoľko špecifický produkt, že skúseností s ním nemá mnoho ľudí. Pokiaľ ste však zváračku fólií vyskúšali, budeme radi, ak sa o svoje skúsenosti podelíte v komentároch pod článkom.

Nielen na mäso

Zváračky fólií budete najčastejšie používať na predĺženie trvanlivosti potravín, majú však omnoho širšie využitie:

  • Varenie vo vákuu – ide o metódu zvanú sous-vide, pri ktorej vo vákuu zabalené mäso dáte variť do vody alebo do pary s veľmi nízkou teplotou (cca 60 – 70 °C, v závislosti od druhu mäsa). Takto pripravené mäso je dostatočne uvarené, zároveň však omnoho jemnejšie a mäkšie, ako keby ste ho dusili klasickým spôsobom. Tento spôsob prípravy vyžaduje dokonalú tesnosť zvarov na vreckách, aby sa voda alebo vzduch nedostali dovnútra.
  • Marinovanie – póry mäsa či iných potravín sa vo vákuu otvoria, vďaka čomu prenikne marináda dovnútra veľmi rýchlo. Na rozdiel od klasického marinovania, ktoré trvá rádovo hodiny, alebo aj celý deň, zaberie marinovanie vo vákuu iba niekoľko minút a marinované suroviny budú omnoho chutnejšie.
  • Predĺženie trvanlivosti – dlhšie uchovať môžete napr. mäso, syry, pečivo, varenú zeleninu a pod. Tento spôsob sa tiež hodí pre kávu, orechy, múku a rôzne iné sypké potraviny, ktoré by inak do seba časom nasali pachy z okolia, čím by sa znehodnotili. Rovnako môžete znovu zabaliť aj potraviny, ktoré ste vo vákuovom obale už kúpili. Vákuovanie však nie je vhodné pre čerstvú zeleninu a ovocie, ktoré potrebujú „dýchať“. Pri vákuovaní by produkovali oxidy dusíka, ktoré by v konečnom dôsledku potravinu skazili.
  • Príprava jedla vopred – vákuovanie je ideálne pre uchovania vareného jedla. Pokým varenú ryžu či cestoviny by ste mali jesť max. 2 dni, ak ju uchováte vo vákuu, môžete ju konzumovať omnoho dlhšie. Takýmto spôsobom si môžete rozdeliť uvarené jedlo na porcie pokojne aj na týždeň či 2 vopred. Vákuovačka je teda vynikajúcim pomocníkom napr. pri diéte.

Uchovávanie jedla pomocou zváračky fólií

  • Výroba ľadu – fóliu alebo vrecká určené na vákuovanie môžete použiť aj na výrobu ľadu. Ten si môžete neskôr nadrviť do nápojov alebo ho použiť ako obklad na zmiernenie opuchov po prípadných úrazoch.
  • Uchovanie živých kvetov – ak chcete predĺžiť životnosť rezaným kvetom, môžete využiť vákuovanie, musíte si však vybrať vákuovačku s možnosťou pomalšieho alebo manuálneho odsávania. Vďaka tomu sa kvety nezdeformujú.
  • Ochrana dôležitých dokumentov – dôležité dokumenty, ako napr. zmluvy, rodné listy a pod., môžete vákuovaním ochrániť pred prípadným poškodením vlhkosťou. Tento spôsob môžete využiť doma, ale napríklad aj pri cestovaní.
  • Skladovanie oblečenia – vďaka vákuu oblečenie nestratí svoju sviežosť a zaberie pri skladovaní omnoho menej miesta. Domáce vákuovačky na potraviny však majú obvykle vrecká široké do 30 cm, použiť ich môžete teda na spodnú bielizeň, max. tričká.
  • Skladovanie súčiastok a predmetov – rôzne skrutky, matice a súčiastky, ktoré nechcete stratiť a budete ich v budúcnosti potrebovať, si môžete zabaliť do spoločného obalu.

Čo sa týka uchovávania tekutín (polievky, ovocné šťavy a pod.), väčšina výrobcov ich odporúča najskôr zmraziť, až potom vákuovať. Niektoré zváračky fólií sú sice vybavené zbernou nádobkou na tekutiny, tá je však skôr určená na malé množstvo, ako napr. krv zo surového mäsa a pod.

Plne automatická nie je vždy ideálna

Zváračky fólií, resp. vákuovačky sa delia podľa procesu vákuovania a zvárania na:

  • Plne automatické zváračky fólií – po stlačení jediného tlačidla zariadenie odsaje vzduch z vrecka a po dosiahnutí vákua koniec vrecka automaticky zvarí. Tento postup sa deje bez vašich zásahov, no nie je vhodný pre mäkké potraviny (syry, mäkké pečivo), ktoré by sa mohli zdeformovať.
  • Ručné zváračky fólií – po vložení vrecka jedným tlačidlom odsajete vzduch, následne druhým vykonáte zvar. Výhodou je, že celý proces máte plne pod kontrolou, no ak chcete spracúvať väčšie množstvo potravín naraz, proces sa oproti automatickým zváračkám značne predĺži.
  • Mobilná vákuovačka – má tvar pištole či akumulátorovej vŕtačky. Fólie nezvára, iba odsáva vzduch a musíte s ňou použiť špeciálne otváracie sáčky s jednocestným ventilom. Tieto zariadenia majú obyčajne nízky výkon a nedokážu vytvoriť taký intenzívny podtlak ako stolné zváračky fólií.

Plne automatická zváračka fólií

Aby ste mohli automatické zváračky fólií používať aj na mäkké potraviny, výrobcovia niektoré z nich vybavujú funkciou voľby max. podtlaku. Pri mäkkých potravinách potom nevytvárajú také intenzívne vákuum a tie sa nezdeformujú. Ďalšou funkciou je možnosť šetrnejšieho a pomalšieho odsávania, aby zariadenie nenasalo tekutinu napr. z marinovaného alebo surového mäsa.

Niektoré zváračky fólií vám umožnia aj zváranie bez odsávania. Vďaka tomu môžete uzavrieť napr. aj bežné mikroténové vrecká, aby sa obsah z nich nevysypal.

Dokonalé vákuum a dokonalý zvar

Žiaľ, nie každá zváračka fólií má dostatočne silnú vákuovú pumpu. Tie slabšie často nedokážu odsať dostatok vzduchu, na vákuovanie by ste teda nemali používať zbytočne veľké vrecká

Intenzitu odsávania zvyknú výrobcovia špecifikovať parametrom nazvaným sací výkon. Udáva sa v litroch odsatého vzduchu za minútu (l/min). Štandardom je hodnota okolo 15 l/min, nájdete však aj zváračky fólií s výkonom 9 l/min, ktoré sú často na hranici použiteľnosti. Najlepšie modely pre domáce použitie majú výkon až 20 l/min, niektorí výrobcovia však sací výkon vôbec neuvádzajú.

Ďalším parametrom pre zváračky fólií je max. podtlak vákua, ktorý dokáže vstavaná pumpa vytvoriť. Uspokojivou hodnotou je podtlak 0,75 bar.

Jednotlivé modely sa líšia aj kvalitou zvarov. Ideálne je, ak je zvar dvojitý, vďaka čomu je zaručená dokonalá tesnosť vrecka. Takéto zváračky sú vhodné aj na uchovávanie veľmi citlivých potravín (napr. surové mäso), prípadne na varenie metódou sous-vide.

Zváračka fólií s dvojitým zvarom

Niektoré lacnejšie manuálne zváračky fólií môžu produkovať nedokonalé zvary, pretože pri zváraní musíte stláčať ich vrchný kryt, vďaka čomu ohrievacie teleso fóliu nezvarí v celej dĺžke alebo, naopak, fóliu pretaví skrz a prederaví.

Ak chcete naraz zakonzervovať väčšie množstvo potravín, myslite aj na to, že zváračky fólií pre domáce použitie sa pomerne rýchlo prehrievajú. Niektoré dokážu urobiť len 5 zvarov za sebou, potom ich musíte nechať vychladnúť. Väčšina z nich (vrátane tých najlacnejších) je však vybavená ochranou proti prehriatiu v podobe vratnej tepelnej poistky. Tá zariadenie pri prehriatí vypne, aby zabránila jeho poškodeniu. Po vychladnutí budete môcť zváračku fólií opäť používať.

Vrecká, fólie, dózy i zátky

Vákuované potraviny môžete uchovávať pomocou viacerých druhov obalov. S väčšinou zváračiek však môžete použiť iba vrecká či fólie do určitej šírky – obyčajne do 30 cm.

Najčastejšie používané obaly: 

  • Vrecká – majú jeden koniec uzavretý a jeden koniec otvorený. Nemôžete však použiť ľubovoľné vrecká, tie s hladkým povrchom by sa totiž pri podtlaku uzavreli a vzduch by sa z nich nedal odsať. Pre zváračky fólií sú teda určené špeciálne vrúbkované vrecká. Hladké alebo mikroténové vrecká však môžete s niektorými zváračkami zvárať bez odsávania vzduchu.
  • Fólie – ide o špeciálnu dvojvrstvovú fóliu na klasickej rolke. Vrecká vytvárate sami, odrezaním fólie na požadovanú dĺžku a zatavením jedného konca. Niektoré zváračky fólií majú na rolku s fóliou vyhradený držiak vo vnútri, často aj s integrovanou rezačkou. Nemusíte tak používať nožnice alebo nôž. Cena za 5 m originálnej fólie sa pohybuje okolo 4 eur.
  • Dózy – sú vhodné najmá na uchovávanie tekutín, omáčok, marinovaného mäsa a pod. Pre odsávanie vzduchu z dóz musí byť zváračka vybavená externým vývodom pre podlak. Dózy ani prepojovacia hadička však nebývajú súčasťou balenia zváračky a musíte ich často dokúpiť samostatne (ceny za sady sa pohybujú okolo 30 eur). Nádoby väčšinou musíte použiť originálne, priamo od výrobcu zariadenia – iné nemusia byť so zariadením kompatibilné. Niektoré dózy sú vybavené aj číselníkom, na ktorom si nastavíte dátum vákuovania, aby ste vedeli, dokedy máte danú potravinu spotrebovať.
  • Zátky – sú vybavené jednocestným ventilom a umiestňujú sa na fľašu. Pomocou ručnej vákuovačky z fľaše odsajete prebytočný vzduch a tekutina (napr. víno) tak ostane dlhšie čerstvá.

Vákuovanie mäkkého ovocia pomocou vákuovačky fólií

Väčšina vreciek či fólií je vhodná na mrazenie i varenie, či už vo vode alebo v mikrovlnke. Pred použitím v mikrovlnke však nezabudnite vrecko najprv otvoriť, obsah by totiž mohol začať vrieť a vrecko explodovať. Pri varení sous-vide musíte vrecko nechať uzavreté, obsah vrieť nezačne, pretože teploty sú pri tomto spôsobe varenia nízke.

Vrecká i fólie zoženiete v rôznych rozmerových variantoch. S väčšinou zváračiek fólií môžete použiť aj vrecká od iných výrobcov. Ak však chcete mať istotu 100 % kompatibility, spoľahnite sa radšej iba na originálne vrecká a fólie od výrobcu zariadenia.

Ďalšie parametre a funkcie zváračiek fólií

  • Ovládanie – lacnejšie zváračky fólií sú vybavené niekoľkými tlačidlam s integrovanými LED kontrolkami, ktoré indikujú prevádzkové stavy. Na tých drahších často nájdete aj displej, ktorý môže zobrazovať čas zostávajúci do ukončenia vákuovania alebo iné údaje.
  • Hlučnosť – väčšina výrobcov tento parameter nešpecifikuje, no počítajte s tým, že zváračky fólií patria medzi hlučné spotrebiče. Pri mnohých modeloch dosahuje hlučnosť až 80 dB, niektoré môžu byť vybavené dodatočným tlmením hluku.
  • Miesto na napájací kábel – napájací kábel môžete navinúť na spodnú časť zariadenia alebo ho skryť do pripravenej priehradky v zadnej časti. Zjednodušíte si tým skladovanie.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Zváračka fólií nie je spotrebič, ktorý by sa bežne vyskytoval v domácnostiach. Kávovar, mixér alebo sendvičovač má takmer každý, so zváračkou fólií to však tak nie je. Ide pritom o veľmi užitočný nástroj, ktorý vám pomôže s predĺžením trvanlivoti potravín a s ich pohodlným uskladnením. Napriek tomu, že viete, ako sa zváračky potravín rozdeľujú a čo si všímať pri výbere, máte stále ohľadom nich množstvo otázok. Na tie najčastejšie sme sa rozhodli odpovedať na tomto mieste, aby sme vám s výberom ešte viac pomohli. Ak ste sa z textu nedozvedeli všetko, čo ste potrebovali vedieť, napíšte nám do komentárov. Na vaše otázky odpovieme čo najskôr.

Aký je rozdiel medzi zváračkou fólií a vákuovačkou potravín?

Zváračka fólií je všestrannejšia, pretože umožňuje vákuovanie potravín a aj zváranie fólií, teda sáčkov, v ktorých sa potraviny nachádzajú. Vákuovačka potravín slúži len na odsávanie vzduchu zo špeciálnych nádob a sáčkov. Zvyčajne sa však tieto dva pojmy používajú ako synonymá pre zváračku fólií. 

Na čo všetko sa dá zváračka fólií používať?

Určená je predovšetkým na uchovávanie potravín. Môžete si vopred pripraviť svoje obľúbené jedlo a vo vákuovej nádobe alebo sáčku si ho jednodcho vziať, kam potrebujete. Vhodná je na predprípravu surovín na varenie, uchovávanie chipsov, krekrov či orieškov. Dá sa použiť aj na marinovanie mäsa. Samozrejme, v sáčkoch môžete uskladniť všetko, čo vám napadne, napr. oblečenie alebo skrutky.

Ako dlho vydržia potraviny vďaka vákuovačke čerstvé?

Vzhľadom na to, že počas vákuového utesnenia potravín odstraňuje prístroj vlhkosť a vzduch, zachováva ich dlhšiu čerstvosť. Vďaka tomu vydržia potraviny čerstvé až päťkrát dlhšie ako pomocou bežných spôsobov uskladnenia.

Vaše hodnotenie:
(89.6%)
Dátum publikovania: 06.04.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 30.04.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár