Najlepšie chlebníky 2020 – recenzie, testy, porovnanie

Chlieb, rožky, žemle, kaizerky či bagety. Pečivo a v zásade pre mnohých neodmysliteľná potravina, ktorá je každodennou súčasťou stravovacieho režimu. Nás však teraz nebude zaujímať pečivo ako také, ale skôr jeho skladovanie. Chrumkavý chlieb, voňavé rožky a stále mäkké žemle? Lepšie ako tvrdý, gumený či zvlhnutý chlieb. V tomto vám pomôže iba chlebník. A my vám pomôžeme s jeho výberom.

Ako vybrať chlebník

Chlebník je pre skladovanie pečiva rozhodne lepšia alternatíva ako mikroténové alebo papierové vrecko. Pre optimálne uchovanie kvalít pečiva ponúka chlebník ideálne podmienky. Také podmienky, ktoré sa postarajú o to, že v ňom pečivo či chlieb ostanú v najvyššej kvalite čo najdlhšiu dobu. Skladovanie pečiva si vyžaduje optimálne prostredie, aby ste si mohli na chutnom chlebe a pečive pochutnať, nielen hodinu potom, čo ich prinesiete čerstvé z obchodu.

Najlepšie chlebníky

Názov Hodnotenie Detail
Altom Chlebovka s bambusovým vekom   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt
Brabantia Chlebník Roll Top   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt
Drevený chlebník Apetit   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBAZobraziť produkt
Tescoma 4Food   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Kela Chlebník De Luxe   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt

Ako (ne)skladovať chlieb a pečivo?

Určite sa vám už stalo, že ste z obchodu priniesli čerstvý chlieb, chrumkavé rožky, voňavé bagety a večer sa zdalo, ako by už mali za sebou nejaký ten deň. Buď to ostali tvrdé, alebo gumové ako podrážka. A tu nastáva otázka, či okrem toho, že si napečiete pečivo doma, nemôžete vyriešiť tento problém aj inak. Čiastočne áno, a to práve správnym skladovaním.

Prvá vec je tá, že ak z obchodu prinesiete teplé rožky či chlieb, doma ho okamžite vyberte z obalu, aby ste ho nezadusili. Nechajte ho pekne vychladnúť. Ak totiž pečivo zadusíte, nezáleží na tom, či chlieb alebo rožky, zaručene bude o pár hodín gumové. Ak ho necháte v mikroténovom vrecku, o deň už možno objavíte i pleseň.

Biely drevený chlebník

Rovnako tak zabudnite na fámu, že je dobré chlieb skladovať v chladničke. Toto je nezmysel. Chlieb tak príde o všetky svoje kvalitatívne atribúty. Rovnako tak to platí pre pečivo. Chlieb sa v chlade rýchlo vysuší a nasaje nepríjemné pachy. Dnes sa už chlieb neskladuje v plátenej utierke, ako to robili naše staré mamy, no nič by ste tým nepokazili. Následne chlieb putoval do špajzy alebo na stôl a odkrojilo sa z neho, keď bolo treba.

Dnes máme k dispozícii chlebníky. Tie sa postarajú o to, že chlieb bude chránený pred svetlom. Potrebné je, aby bol chlebník odvetrávaný. Tak zaistíte to, že pečivo i chlieb sa nezdusia a zároveň bude pečivo dýchať. Ak ide o sladké a iné kysnuté pečivo, takisto ho po vychladnutí skladujte v uzatvárateľnej dóze.

Správne skladovanie zvýši trvanlivosť chleba

Chlieb je symbolom sýtosti. Vždy bol a bude potravinou, ktorá bude len ťažko nahraditeľná. Hoci to znie nadnesene a dnes má človek na výber tak stovky iných možností ako chlieb nahradiť, vždy to bude to „tradičné s masťou a soľou“. Chlieb vydrží vždy dlhšie ako ostatné pečivo, ako rožky, bagety či žemle. Podstatné je však správne skladovanie. Pekári hovoria o tom, že správne skladovanie chleba v chlebníkoch môže predĺžiť jeho trvanlivosť o tri až päť dní. U bieleho pečiva sú to zhruba tri dni.

Chlieb vydrží dlhšie ako ostatné pečivo

Mrazenie pečiva

V domácnostiach je bežné, že sa pečivo kupuje do zásoby a v prípade potreby sa konzumuje. A typické miesto na skladovanie je mraznička. A nie je to nevyhnutne zlé. Pravda je, že pri skladovaní v mrazničke vydrží chlieb až šesť mesiacov. Avšak chlieb a iné pečivo by ste nemali v mrazničke skladovať dlhšie ako tri mesiace.

Pred skladovaním v mrazničke by ste mali chlieb nakrájať na krajce a zabaliť ho do mikroténového vrecka, alebo uzavrieť do plastovej nádoby. Po vybratí z mrazničky zvyčajne ľudia nechajú pečivo rozmraziť pri izbovej teplote. Pokiaľ ho však chcete rozmraziť a mať z neho ešte, aký taký gastronomický zážitok, dajte ho do vyhriatej rúry na 130 ° Celzia a budete mať chrumkavé a voňavé pečivo. Zmraziť takto môžete aj rožky, žemle, vianočky, kaizerky, sendviče či tortové korpusy.

Ako vybrať chlebník

Nebojte sa, žiadnu vedu čakať nemusíte. Hoci možností pri výbere chlebníka sú desiatky, možno až stovky. Najčastejšie natrafíte na drevené chlebníky, ktoré sú klasikou. Zároveň je drevo priedušný materiál, ktorý umožňuje pečivu dýchať. Ich veko je zvyčajne výklopné. Zároveň drevený chlebník nedovolí, aby pečivo zvlhlo. Niekomu však do kuchyne nemusí drevený koncept chlebníka pasovať.

Trendom sú nerezové chlebníky alebo lacnejšie plastové. Nerez je odolným materiálom, hoci odtlačky prstov na ňom vás môžu iritovať. Ich výhodou je posuvné alebo výklopné veko, no dbajte na to, aby mali otvory na odvetrávanie pečiva. Nerez totiž vzduch neprepúšťa. To platí i pri plastových, najlacnejších chlebníkoch. Treba však rátať s tým, že lacné plastové kusy môžu mať svoj typický umelý pach a pri dlhšom skladovaní môže pečivo či chlieb napáchnuť. Tradičnou, no menej frekventovanou podobou je chlebník zo smaltovanej ocele.

Veľkosť chlebníka je čisto vaša voľba, na trhu zoženiete menšie i väčšie. Ide len o to, koľko pečiva doň chcete umiestniť a koľko miesta v kuchyni pre chlebník vyčleníte. Výhodou väčšieho chlebníka môže byť, že sa doň nielenže zmestí väčšie množstvo, ale takisto dlhšie bagety alebo väčšie chlebové bochníky.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Chlebník je na skladovanie pečiva ideálnou voľbou. Poskytne optimálne prostredie, v ktorom pečivo vydrží v čo najvyššej kvalite pomerne dlho. Výberu by mal predchádzať prieskum a zvažovanie všetkých za a proti. Na túto tému nám do redakcie chodia rôzne otázky, na tie najčastejšie sme sa rozhodli odpovedať. Zaujíma vás ešte niečo? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Ktoré značky chlebníkov sú obľúbené?

K najobľúbenejším sa radia chlebníky Tescoma, Altom, Banquet, Konighoffer a Orion. Odporučiť môžete aj chlebníky značiek Brabantia a Tupperware.

Koľko stojí kvalitný chlebník?

Cena chlebníkov sa začína na cca 12 eurách. Najdrahšie chlebníky stoja aj viac ako 100 eur. Aj v najnižšej cenovej kategórii nájdete chlebníky, ktoré plnohodnotne splnia svoj účel. Vyberať si môžete z drevených, plastových, ale aj nerezových chlebníkov. Odporúčame vám vyberať chlebník v strednej cenovej kategórii (od 20 do 50 eur), a to kvôli kvalite použitých materiálov a prepracovanejšej konštrukcii.

Kde kúpiť chlebník?

Chlebníky nájdete v každej predajni s domácimi potrebami a u predajcov, ktorí sa špecializujú na kuchyňu. Odporúčame vám kúpu cez internet, pretože tak si môžete porovnať viacer modelov a vybrať si presne to, čo potrebujete. Pozrite si napr. e-shopy Tescoma, 4home alebo Alza.

Vaše hodnotenie:
(90%)
Dátum publikovania: 11.03.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 26.05.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár