Nejlepší konvektomaty 2020 – recenzie, test, porovnanie

Pre ľudí, ktorí sa aspoň trocha pohybujú alebo pohybovali v gastronómii nie je konvektomat vôbec neznámym pojmom. Zvlášť, ak ide o zamestnancov výrobného strediska – kuchyne. Konvektomat bez výnimky patrí do každej profesionálnej kuchyne. No elektrický konvektomat môže mať už dnes svoje miesto aj v bežnej domácnosti.

Ako vybrať konvektomat?

Aký je domáci konvektomat? Ako si ho vybrať? Ako funguje? Viac v našom článku.

Najlepšie konvektomaty

Názov Hodnotenie Detail
Denner Konvektomat DUO33X   ✔   NAJPREDÁVANEJŠIEZobraziť produkt
Electrolux 800 PRO EOB9S31WX   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt
Miele DGC 7440   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Denner Konvektomat DUO22   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBAZobraziť produkt
Miele DGC 7860 OBSW   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt

Konvektomaty – recenzie

Konvektomat je skvelou voľbou pre všetkých milovníkov varenia. Pripravili sme si pre vás návod, ako si toto zariadenie vybrať. Keďže technické parametre sú jedna vec a samotný výber druhá, pozreli sme sa na niekoľko obľúbených modelov bližšie. Dúfame, že vám budú pri výbere nápomocné.

Čo to vlastne konvektomat je?

Najzákladnejšiu otázku je potrebné zodpovedať už na začiatku. Ako charakterizovať samotný konvektomat? Revolučný! Označiť ho možno za multifunkčné zariadenie, ktoré slúži na tepelnú úpravu pokrmov. Avšak tepelná úprava pokrmu môže byť realizovaná za pomoci horúceho vzduchu, pary, kombináciou alebo dokonca je možné v konvektomate grilovať či sušiť ovocie alebo zeleninu. V jednoduchosti by sme mohli toto zariadenie označiť ako parnú teplovzdušnú rúru.

V rámci reštauračných – gastronomických zariadení je konvektomat považovaný za nenahraditeľného pomocníka. V prípade gastro priemyslu predovšetkým z dôvodu, že konvektomat môžete použiť na prípravu viacerých pokrmov naraz. Každopádne však nejde o lacné zariadenie, ak je výhradne reč o profesionálnych spotrebičoch. Omnoho dostupnejšie sú však domáce konvektomaty, ktoré pracujú na rovnakom alebo podobnom princípe, no pochopiteľne, ich kapacita – veľkosť bude o niečo menšia a cena nižšia.

Ako konvektomat funguje?

Hoci v domácnostiach mnoho ľudí s takýmto zariadením nemá skúsenosť, princíp, na ktorom konvektomat funguje, nie je nijak zložitý. Existujú plynové i elektrické konvektomaty. Druhý typ je bežnejší i obľúbenejší, predovšetkým z hľadiska jednoduchosti pripojenia, keďže zapojenie do zástrčky je jednoduchšie ako zapájanie do plynovej prípojky. Zdroj energie je tak jasný. Následne je potrebné ešte konvektomat napojiť i na prívod studenej vody.

Pečivo pripravené v konvektomate

Domáci konvektomat pripomína klasickú teplovzdušnú rúru alebo o niečo väčší elektrický gril či mikrovlnku. Najväčšou výhodou je pochopiteľne možnosť pripravovať pokrmy za pomoci pary a horúceho vzduchu. Úprava pokrmu prebieha vďaka vysokej teplote vzduchu a jeho cirkulácii. Môže ísť o tzv. suché alebo vlhké teplo, ktoré dokáže piecť, variťdusiť alebo grilovať či dokonca vysmážať. Výhodou pary je, že omnoho lepšie prenáša tepelnú energiu ako len samotný vzduch. Ich kombináciou dokáže konvektomat pri pečení ušetriť nielen čas, ale aj energiu.

Najväčšie výhody konvektomatu

  • Šetrí pri príprave pokrmov čas
  • Znižuje náklady na energie – minimálne tepelné straty
  • Umožňuje pripravovať viacero pokrmov súčasne
  • Multifunkčné zariadenie – varí, pečie, griluje, dusí...
  • Vyššia kvalita prípravy pokrmov
  • Jednoduchá údržba a kvalitná hygiena

Dôležité parametre výberu

Na našom trhu je niekoľko druhov modelov konvektomatov, s ktorými sa môže človek stretnúť. Otázkou, samozrejme je, či sa zameriava na konvektomat do domácnosti alebo chce týmto zariadením vybaviť svoju prevádzku. Ak už teda vieme, čo je konvektomat zač a ako funguje, oplatí sa poznať aj niektoré dôležité technické parametre, ktoré sú pre jeho výber dôležité. Ako vybrať konvektomat pre domácnosť?

  • Manuálny konvektomat vs automatický konvektomat
  • Zdroj energie
  • Typ parného systému
  • Objem zariadenia – kapacita
  • Typ ovládania
  • Materiály
  • Ďalšie vlastnosti a funkcie
  • Údržba zariadenia
  • Cena a obľúbení výrobcovia

Manuálny konvektomat vs automatický konvektomat

Pri výbere konvektomatu môžete natrafiť práve na toto základné delenie. V prípade profesionálnych modelov je automatika samozrejmosťou. Výhodou automatického konvektomatu je, že si dokáže samotný proces prípravy pokrmu zorganizovať takmer sám. Disponovať môže niekoľkými prednastavenými režimami, ktoré stačí aktivovať a konvektomat automaticky nastaví spôsob prípravy i teplotu. Po dokončení pokrmu sa automaticky vypne. Ovládanie je tak násobne rýchlejšie a jednoduchšie. Dokonca tieto modely disponujú aj režimom údržby – samočistenia. Samy sa tak dokážu odvápňovať i vyčistiť bez vášho pričinenia.

Automatický konvektomat

Naproti manuálnym konvektomatom, kde je nutné nastaviť účinnosť pary, jej teplotu, množstvo a takisto samotnú teplotu horúceho vzduchu. Musíte sa teda s konvektomatom naučiť pracovať a zvládnuť ovládanie. V prípade domácich konvektomatov však ani manuálna voľba nie je katastrofou. Ovládacích prvkov je menej a ovládanie sa dá bez problémov zvládnuť. Prirodzene je však automatický konvektomat vyššou zárukou komfortu.

Konvektomaty podľa zdroja energie

  • Elektrický konvektomat – ide o najčastejšiu a najviac preferovanú voľbu. Výhodou je predovšetkým jednoduché zapojenie do elektrickej siete a takisto minimálna náročnosť na údržbu. Energeticky ide taktiež o veľmi úsporný variant. Rovnako tak oproti plynovým je nižšia i obstarávacia cena.
  • Plynový konvektomat – v mnohých prevádzkach je obľúbenejší tento variant. Z hľadiska úspory nákladov je plynový kovnektomat ešte úspornejší. Na druhej strany pri spaľovaní plynu je potrebné vyriešiť odvod spalín, čím sa komplikuje samotná prevádzka. Potrebné je mať v blízkosti zariadenia plynovú prípojku. Obstarávacia cena býva o niečo vyššia. Výhodou je ešte takisto o niečo rýchlejší ohrev.

Systém tvorby pary

Para je neodmysliteľnou súčasťou tohto zariadenia. Aj vďaka nej je príprava pokrmov rýchla a kvalitná. Daný konvektomat môže paru vytvárať dvoma spôsobmi. V zásade má každý systém svoje výhody i nevýhody, no líšia sa predovšetkým komplikovanosťou.

  • Bojlerový systém – generátor – ide o nepriame vytváranie pary, keď je na vytváranie pary integrovaný samostatný bojler. Práve v ňom sa pôsobením teploty vytvára para, ktorá je okamžite pripravená na použitie. Tento systém však väčšinou využívajú väčšie konvektomaty sa väčšou kapacitou. Ideálne sú do väčších prevádzok, kde sa konvektomat často otvára, pretože tvorba pary je v prípade bojlerového systému rýchlejšia ako pri priamej tvorbe pary. V prípade bojlerového systému je potrebné z času na čas riešiť i odvápňovanie nádoby. Moderné a automatické konvektomaty často disponujú i samostatnou funkciou.
  • Injekčný systém – v tomto prípade ide o priamy systém vytvárania pary. Priamy preto, že súčasťou konvektomatu nie je žiadna samostatná nádoba, ktorá by vytvárala paru do zásoby. Para sa tvorí priamo v priestore, kde je ventilátor i vykurovacie telesá. Pôsobením tepla sa voda odparuje a práve vtedy vzniká para. Tvorba pary je v tomto prípade pomalšia. Tento systém sa využíva aj v prípade väčšiny konvektomatov do domácnosti.

Objem – kapacita

Pochopiteľne, ak už máte v hlave klasický konvektomat z reštaurácie, pomyslíte si, že do vašej kuchyne takú veľkú „opachu“ rozhodne nechcete. Vedzte, že domáce konvektomaty sú na tom z hľadiska parametrov úplne inak a nezaberú viac miesta ako klasická teplovzdušná rúra.

Samotný objem či veľkosť sa neuvádza vždy v litroch. Tento údaj môže byť pomerne nepresný a preto sa v prípade konvektomatov používa mierka samotného objemu jedál alebo kapacity, ktorú dokáže naraz konvektomat pripraviť.

V prípade reštaurácií, barov, bistier alebo veľkých gastro prevádzok sa kapacita konvektomatov delí na tri kategórie. Veľkosť je limitovaná takisto gastronádobami a ich rozmermi. Malé konvektomaty majú približne 3 až 6 políc a umožňujú prípravu do 50 porcií. Stredné konvektomaty zvládnu naraz 50 až 100 porcií a zvyčajne majú miesto pre 6 až 10 gastro nádob (plechov). Veľké zariadenia majú 12 až 24 políc a naraz dokážu pripraviť aj 250 porcií. V prípade konvektomatu do domácnosti máte na výber takisto rôzne veľkosti. Vždy však ide o kapacitu do 50 porcií.

Typ ovládania

Ako sme už vyššie spomínali, ovládanie konvektomatu môže byť rôzne. Odlišuje sa model od modelu a takisto záleží i na výrobcovi. Nikoho však určite neprekvapí, ak bude používať konvektomat s klasickými mechanickými ovládačmi, tlačidlami a regulátormi. Nastavenie množstva pary, teploty či času prípravy pokrmov. Niekto toto ovládanie zbožňuje a niekto ho považuje za zdĺhavé a zastaralé.

Vstavaný konvektomat – parná rúra

Omnoho viac obľúbené je ovládanie elektronické alebo, ak chcete dotykové. Stretnete sa s konvektomatmi, ktoré disponujú dotykovou plochou na čelnej alebo bočnej strane zariadenia. Niekomu sa môže zdať zložitejšie, zvyčajne ide o rôzne ikony, ktoré spúšťajú jednotlivé procesy. Dotykové ovládanie je možné s rukavicami i mastnými rukami. Výhodou je, že ovládanie je rýchlejšie, pretože stlačíte jedno tlačidlo. Úroveň ovládania môže byť zvýšená i digitálnym displejom a rôznymi programovateľnými funkciami. Takéto modely dokážu byť veľmi intuitívne.

Výnimkou nie je ani kombinované ovládanie – programy sa môžu voliť dotykovými tlačidlami, no objem pary či teplota sa môžu nastavovať za pomoci mechanických ovládačov.

Materiál a konštrukcia

V kategórii profesionálnych konvektomatov len zriedka natrafíte na iné ako nerezové materiály. Materiál musí byť odolný voči vysokým teplotám i vlhku. Nerazová oceľ je preto ideálnou alternatívou. Takisto sa nerez veľmi dobre udržiava. Vnútro konvektomatu je takisto práve z nerezovej ocele. Čistenie a údržba sú tak jednoduchšie. Dvierka sú vždy presklené a bývajú viacvrstvové, aby bola izolácia tepla na čo najvyššej úrovni a úspora energie, čo možno najväčšia. Konvektomaty do domácnosti sú takisto často vyhotovené práve z nerezovej ocele.

Ďalšie vlastnosti a funkcie

  • Samočistiace programy – čistenie a odvápňovanie – tento program rozhodne privíta každý, kto konvektomat využíva denne, resp. pomerne často. Ide o veľmi užitočný program, ktorý sa postará o komplexné čistenie zariadenia. Na konci dňa alebo vtedy, keď už viete, že konvektomat používať nebudete, spustíte tento program podľa návodu a konvektomat bude vo vnútri čistý a pripravený na ďalšie použitie. Pri tejto funkcii sa využívajú špeciálne tablety, ktoré je potrebné do konvektomatu vložiť a o zvyšok sa už postará samotný program. Ak automatický program na samočistenie konvektomat nemá, odstrániť nečistoty môžete špeciálnymi prípravkami určenými pre konvektomaty alebo nerezové povrchy.
  • Automatické vypnutie – touto funkciou zabezpečíte, že po skončení času prípravy pokrmu sa proces automaticky skončí a dokonca sa môžu pootvoriť dvierka.
  • Funkcia grilu – ide o funkciu, ktorá vám umožňuje originálne grilovať ako v elektrickom grile.
  • Príslušenstvo – rozhodne poteší, ak sú súčasťou dodávky aj rôzne doplnky, ako konvektomatové plechy, podstavce, grilovacie ihly alebo gastro nádoby na naparovanie. Rozmery sa môžu líšiť, pričom majú špecifické označenie v závislosti od rozmerov.
  • Inteligentné ovládanie – s tým sa tak úplne v prípade domácich konvektomatov nestretnete. Ide totiž o ovládanie na diaľku za pomoci vášho smartfónu. Toto ovládanie za pomoci aplikácie je však využívané veľmi zriedkavo.

Údržba zariadenia

Riadnou starostlivosťou o konvektomat predlžujete jeho samotnú životnosť. Prácu vám výrazne môžu uľahčiť samočistiace programy, ktorými však nie je vybavený každý model. Táto funkcia takisto navyšuje cenu samotného spotrebiča. Vždy však platí, že by ste mali konvektomat čistiť pravidelne. Potrebné je takisto tzv. odvápňovanie.

Zapojenie konvektomatu a jeho spustenie

Verte, nejde o žiadnu vedu. V prípade elektrického konvektomatu je potrebné zapojiť zariadenie primárne do elektrickej siete. Následne zo zadnej strany je pripravené napojenie na vodu. V niektorých prípadoch je možné napojiť aj zmäkčovač vody. Samotný konvektomat sa pripája na studenú a nie na teplú vodu.

Príprava zeleniny v konvektomate

Predtým, ako začnete v konvektomate pripravovať vaše chutné recepty, je vhodné, aby bol spustený umývací cyklus, prípadne vyčistite zariadenie manuálne. V prípade plynových zariadení je nutné riešiť takisto aj správne pripojenie na plynovú prípojku.

Cena a obľúbení výrobcovia

Profesionálny konvektomat rozhodne nie je lacnou záležitosťou. Cena profesionálnych modelov sa môže pohybovať v hodnote tisícok eur. Veľkú rolu hrá takisto samotná kapacita. Ak sa rozhodnete pre malý konvektomat veľkosti mikrovlnky, s cenou sa budete pohybovať na hranici 100 až 250 eur. Drahšie a väčšie modely do domácnosti sa už budú šplhať k cenám profesionálnych modelov. Do domácnosti však môžu postačiť aj modely s cenou okolo 400 až 1 000 eur. Následne už môžeme hovoriť o väčších konvektomatoch určených do gastronomických prevádzok. Ich cena sa bude pohybovať na úrovni od 2 000 do 4 000 eur. Najdrahšie veľkokapacitné a robustné konvektomaty s inteligentnými funkciami sa cenou môžu dostať až na hranicu 10 000 eur.

A akí výrobcovia na trhu miešajú karty? Ak hľadáte konvektomat do domácnosti, blízke vám budú značky MieleDenner alebo Bartscher. V kategórii profesionálnych modelov je trh bohatší. Okrem značky Miele sú populárne aj modely od výrobcov, ako UnoxHendi alebo Fagor.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Zaujali sme vás a rozhodli ste sa pre konvektomat? Aby ste mali všetky potrebné informácie, ponúkame vám ešte odpovede na často kladené otázky, z ktorých sa dozviete výhody varenia v pare, ale aj spôsoby úpravy pokrmov.

Aký spôsob úpravy pokrmov umožňujú realizovať konvektomaty?

Potrebné je si ujasniť, že spôsob úpravy pokrmu v tomto prípade nechápeme ako pracovný postup – pečenie, grilovanie, varenie, dusenie... V tomto prípade ide o to, aký spôsob úpravy pokrmu konvektomat využíva. Samozrejmosťou je teplý vzduch, keď ventilátor distribuuje horúci vzduch a konvektomat tak funguje ako teplovzdušná rúra. Druhý spôsob je možnosť pokrmy pripravovať za pomoci pary. Konvektomat umožňuje realizovať takisto kombinovanú prípravu za pomoci horúceho vzduchu i pary. Tento spôsob prípravy je najväčšou doménou týchto zariadení. Jedlo je nadýchanéšťavnaté a zároveň chrumkavé na povrchu. Vďaka tomuto možno realizovať rôzne postupy prípravy od naparovania až po vysmážanie.

Má varenie v pare nejaké výhody?

Príprava jedla priamo na pare alebo kombinácii horúceho vzduchu a pary má niekoľko výhod. Predovšetkým z hľadiska času je príprava pokrmov na pare omnoho rýchlejšia. Takisto je jedlo šťavnatejšie, nie je vysušené a na povrchu chrumkavé. Prípravou jedla na pare zachovávate všetky potrebné minerály a vitamíny. Kombináciou pary a horúceho vzduchu takisto zabezpečíte, že napríklad pri pečení mäsa sa zníži strata hmotnosti, čím sa minimalizujú straty na gramáži. Mäso vďaka pare nemusíte počas pečenia podlievať.

Možno v konvektomate pripravovať pokrmy z kysnutého cesta?

Zaručene, áno. A to v najvyššej kvalite. Ku konvektomatu je možné si zaobstarať dierkované gastro nádoby, ktoré sú ideálne pre prípravu knedlí alebo parených buchiet. Parené buchty či knedle je možné v konvektomate pripravovať priamo iba za pomoci pary. Pochopiteľne, v konvektomate môžete takisto piecť kysnuté koláče či slané pečivo.

Vaše hodnotenie:
(90.6%)
Dátum publikovania: 12.11.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 12.11.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár