Najlepšie zaváracie hrnce 2020 – recenzie, test, porovnanie

Zaváracie hrnce sú veľkoobjemové nádoby s elektrickým ohrevom, určené na sterilizáciu väčšieho množstva potravín. Okrem toho ich však môžete použiť aj na iné účely, čo z nich pri ich nízkych cenách robí multifunkčných pomocníkov do každej domácnosti, ale aj na oslavy či do predajného stánku.

Ako vybrať zavárací hrniec?

Poradíme vám, ako si zavárací hrniec vybrať, čo s ním v kuchyni dokážete a predstavíme obľúbené modely.

Najlepšie zaváracie hrnce

Názov Hodnotenie Detail
Klarstein Biggie   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Hyundai PC 200   ✔   NAJPREDÁVANEJŠIEZobraziť produkt
Domo DO42324PC   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt
Rommelsbacher KA 1804   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Sencor SPP 2200SS   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt

Jednoduchá konštrukcia, nečakane veľké rozmery

Typický elektrický zavárací hrniec sa skladá zo základne, ktorá je najčastejšie vyrobená z plastu a v ktorej je uložená riadiaca elektronika. K základni je pripevnená kovová vrchná časť, do ktorej sa nalieva voda a ukladajú zaváracie poháre, prípadne v ktorej sa pripravuje pokrm. 

Ku dnu vrchnej časti je najčastejšie zo spodnej strany pripevnené ohrievacie teleso, vďaka čomu môže byť dno takmer ploché. Väčšina hrncov je ešte vybavená senzorom teploty, ktorý môže zo dna hrnca vyčnievať, aby mal kontakt s obsahom v hrnci. Výrobcovia z týchto dôvodov k hrncom zvyknú pribaľovať špeciálnu mriežku, ktorá vytvorí na dne rovnú plochu pre stabilné uloženie zaváracích pohárov.

Typický zavárací hrniec má priemer 45 cm alebo viac (v závislosti od objemu) a podobnú výšku. Aj keď sa to na fotografiách nezdá, je väčšina hrncov skutočne objemná a môže sa teda stať, že na kuchynskú linku sa vám takéto zariadenie nezmestí.

Nerezový elektrický zavárací hrniec

Súčasťou väčšiny zaváracích hrncov je aj výpustný ventil, vďaka ktorému obsah jednoducho vypustíte bez toho, aby ste museli ťažký hrniec nakláňať, čo by určite skončilo jeho rozliatím. Väčšina ventilov je pomerne krehkej konštrukcie z plastu, kovový nájdete iba výnimočne. Lepšie je, ak výrobca ventil umiestni nabok a nie priamo nad ovládací panel, pri nechcenom rozliatí sa tak nemusíte obávať poškodenia elektroniky. Ventil by mal byť rozoberateľný pre jednoduchšie čistenie, nie je to však samozrejmosťou.

Dobrý zavárací hrniec by mal byť vybavený robustnými uchami na jednoduché prenášanie. Hrniec je totiž po naplnení veľmi ťažký. Väčšina značiek pribaľuje aj pokrievku (hoci často iba plastovú), s ktorou zabránite únikom tepla a ušetríte el. energiu.

Smaltovaný alebo nerezový?

Výrobcovia zaváracích hrncov používajú spravidla 2 druhy materiálov:

  • Smaltovaná oceľ – hoci je smalt vhodný pre priamy styk s potravinami (v hrnci môžete variť), je málo odolný a časom vám pri čistení môže popraskať a začať opadávať. Hrniec sa tak stane nepoužiteľným na varenie, pretože začne hrdzavieť až časom prehrdzavie. Ak chcete v hrnci pripravovať nápoje či pokrmy, smalt nie je dobrou voľbou, pretože sa oň môžu suroviny ľahko pripáliť. Jeho výhodu je však nízka cena.
  • Nehrdzavejúca oceľ – nazýva sa aj nerez a na rozdiel od smaltu sa nepripáli tak ľahko. Môžete ju tiež čistiť drôtenkami bez obáv, že by sa povrch poškodil. Výrobcovia v snahe ušetriť často používajú tenký plech, takže ani zaváracie hrnce z nehrdzavejúcej ocele nemusia byť odolné voči deformácii. Ich ďalšími nevýhodami sú vyššia cena i vyššia hmotnosť.

Objem, kapacita a príkon

Štandardom je objem zaváracieho hrnca 27 l a z toho vyplývajúca kapacita 22 klasických zaváracích pohárov (napr. na uhorky) s objemom 0,7 l, prípadne 14 ks pohárov s objemom 1 l. 

V ponuke e-shopov však nájdete aj zaváracie hrnce s menším objemom (16 l), ale aj s omnoho väčším objemom (50 či dokonca 60 l).

Zavárací hrniec s výpustným ventilom

Myslite však na to, že výrobcovia zvyčajne udávajú maximálny objem, využiteľný objem je vždy o pár litrov menší. Ak by ste hrniec naplnili až po vrch, hrozilo by vytečenie vody či kvapaliny von z hrnca.

Čo sa týka príkonu, resp. výkonu zaváracieho hrnca, platí, že čím je vyšší, tým rýchlejšie sa obsah v hrnci zohreje. Štandardom pri 27 l hrncoch je 1 800 – 2 000 W, čo je cca výkon rýchlovarnej kanvice. V nej však ohrievate 20-násobne menšie množstvo vody. Ak naplníte celý zavárací hrniec tekutinou, musíte počítať s desiatkami minút na jej ohrev. Väčšie hrnce s objemom 50 l mávajú výkon 2 500 W, vzhľadom na vyššie množstvo vody však ohrev trvá aj tak dlho.

Mechanický alebo digitálny?

Najlacnejšie zaváracie hrnce sú vybavené iba termostatom, ktorý bude udržiavať teplotu v hrnci. Tú  nastavíte jedným ovládacím prvkom v rozsahu 50 – 100 °C, pri niektorých modeloch 30 – 100 °C. Dobrý hrniec by mal umožňovať aj nastavenie ohrevu na plný výkon bez udržiavania teploty.

Na drahších hrncoch nájdete aj časovač. Pomocou neho si môžete nastaviť čas (najčastejšte v rozsahu 0 – 120 min.), po ktorý bude hrniec udržiavať zvolenú teplotu po jej dosiahnutí. Aj časovač môžete vyradiť, pričom spomínané nastavenia vám umožnia používať zavárací hrniec v 4 režimoch:

  • Plný výkon, vypnutý časovač – v tomto prípade hrniec ohrieva obsah „donekonečna“, čo sa hodí, ak potrebujete niečo variť vo vode (halušky, plnené cestoviny a pod).
  • Nastavená teplota, nastavený časovač – hrniec dosiahne zvolenú teplotu, a potom začne odpočítavať vami nastavený čas. Takéto nastavenie sa hodí na varenie džemov, guláša, dusenie mäsa či iných pokrmov.
  • Plný výkon, zapnutý časovač – hrniec pôjde na plný výkon po určitý čas, potom sa vypne. Tento režim použite, ak potrebujete spoľahlivo prevariť vodu či inú tekutinu.
  • Nastavená teplota, vypnutý časovač – hrniec bude bez časového obmedzenia udržiavať nastavenú teplotu. Tento režim využijete napr. ak chcete podávať horúce nápoje väčšiemu počtu ľudí – napr. čaj alebo punč či ohrievať väčši množstvo párkov na večierkoch alebo v predajnom stánku.

Dosiahnutie nastavenej teploty či uplynutie času môže signalizovať zvuková signalizácia (hrniec „zapípa“). Väčšina hrncov má túto signalizáciu vypínateľnú.

Zaváranie v smaltovanom hrnci

Jednoduché hrnce s analógovým ovládaním majú termostat i časovač nastaviteľný pomocou otočných ovládačov. Sú často vybavené 1 či 2 svetelnými kontrolkami ktoré signalizujú zapnutie hrnca, prípadne aktívny ohrev.

Drahšie modely s digitálnym ovládaním majú vstavanú elektroniku a sú tiež vybavené displejmi. Displej zobrazuje nastavenú teplotu, aktuálnu teplotu v hrnci a nastavený čas, pričom môže byť aj podsvietený. Ak ovládacie prvky môžu slúžiť buď otočné ovládače, alebo tlačidlá.

Ďalšie parametre, funkcie a príslušenstvo zaváracích hrncov

  • Krytie – ide o parameter, ktorý udáva odolnosť elektrospotrebičov voči vniknutiu cudzích predmetov, prachu a vlhkosti. Väčšina zaváracích hrncov má krytie aspoň IPX3, sú teda odolné voči striekajúcej vode. Pre niektoré hrnce však výrobcovia tento parameter neudávajú.
  • Odložený štart – môžete si nastaviť presný čas, kedy začne hrniec obsah ohrievať a zavárať tak napr. s využitím lacného nočného el. prúdu.
  • Ochrana proti prehriatiu – zavárací hrniec s touto funkciou je vybavený vratnou tepelnou poistkou, ktorá preruší prívod el. energie do hrnca v prípade, že príde k jeho prehriatiu. Hrniec tým zabráni poškodeniu ohrievacieho telesa napr. pri odparení všetkej vody. Ak je poistka vratná, budete môcť hrniec po vychladnutí znovu použiť.
  • Odšťavovací nadstavec – umožňuje vám hrniec využiť na odšťavovanie ovocia.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Zavárací hrniec je pohodlný spôsob, ako sterilizovať väčšie množstvo potravín. Ak máte radi zavárané uhorky, čalamádu či zavárané hrušky, takýto hrniec sa vám zíde. Parametre a technické údaje sú pri výbere podstatné, nemali by ste však hľadanie najlepšieho zaváracieho hrnca obmedziť iba na ne. Aby sme vám výber čo najviac uľahčili, pripravili sme pre vás odpovede na najčastejšie otázky ohľadom zaváracích hrncov.

Aký objem zaváracieho hrnca potrebujem?

To závisí od toho, ako často a ako veľa plánujete zavárať. Ak budete zavárať iba príležitostne, postačí vám hrniec s menším objemom (16 l). Pokiaľ budete zavárať častejšie, zvoľte si hrniec s objemom 27 l, do ktorého sa zmestí 22 klasických zaváracích pohárov.

Ako využijem zavárací hrniec na maximum?

Pri zaváraní používajte rovnaké poháre, aby ste ich dokázali do hrnca naukladať čo najviac. Poháre musia byť v elektrickom zaváracom hrnci uložené stabilne,aby nedošlo k ich zošmyknutiu a prasknutiu. Elektrické zaváracie hrnce majú výpustný kohútik, preto sú vhodné aj na varenie vína, čaju, dá sa v nich prihrievať polievka, uvariť kukurica a pod. Využitie má teda takýto hrneic celoročne.

Aká je cena a obľúbené značky zaváracích hrncov?

Elektrické zaváracie hrnce stoja od cca 60 eur vyššie. Aj v nižšej cenovej kategórií nájdete hrnce so štandardnou veľkosťou (27 l) s časovačom a termostatom. Obľúbené sú zaváracie hrnce Klarstein, Domo, Hyundai, Guzzanti, Proffesor či Rommelsbacher.

Vaše hodnotenie:
(91.2%)
Dátum publikovania: 18.03.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 26.05.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár