Najlepšie lisy na ovocie 2021 – recenzie, test, porovnanie

Mať vlastný lis na ovocie sa oplatí, ak máte prístup k svojim jablkám, hruškám, hroznu či inému ovociu. Je to skvelý spôsob, ako spracovať veľké množstvo ovocia a navyše domáci mušt, ovocný džús či víno sa nedá porovnať s kupovanými výrobkami. Čerstvú šťavu plnú vitamínov máte okamžite k dispozícii a bez akýchkoľvek konzervantov či ďalších nepotrebných látok.

Ako vybrať lis na ovocie

So správnym lisom spracujete bez väčšej námahy veľké objemy plodov. Prvou úvahou pred kúpou lisu by malo byť to, na aké druhy ovocia ho chcete používať. Na lisovanie jabĺk či hrušiek sú vhodné drevené lisy s objemom koša minimálne 6 litrov. Tieto lisy zvládnu bez problémov spracovať i mäkké či bobuľovité ovocie, preto sú všestrannou možnosťou. Ak chcete lisovať len mäkké ovocie, vsadiť môžete na menšie hliníkové lisy. Vinári zas obľubujú lisy, ktoré sú primárne určené na spracovanie hrozna. Poďme však pekne po poriadku, postupne vás prevedieme výberom správneho lisu na ovocie, prípadne na zeleninu.

Najlepšie lisy na ovocie

Názov Hodnotenie Detail
Dema BP 6   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBAZobraziť produkt
TIP Lis na ovocie 20 l   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
TIP Drvič na ovocie elektrický DE30L   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt
TIP Hydraulický lis 50l   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt
TIP Mlynček na hrozno MH22   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt

Lisy na ovocie – recenzie

Lis na ovocie je praktická pomôcka, ktorá sa uplatní v domácnosti so záhradou. Prebytočnú úrodu si môžete vylisovať a získať tak kvalitný domáci mušt, sviežu ovocnú šťavu či chutné víno. Na trhu je dostupných viacero lisov rôznych veľkostí i výrobných materiálov. Stolový lis na ovocie sa hodí do domu či bytu, ak si chcete raz za čas urobiť šťavu či mušt, väčší záhradný lis zas poteší tých, ktorí chcú úrodu ovocia spracovávať častejšie a vo väčších množstvách. Vybrali sme pre vás lisy na ovocie, ktoré sa môžu stať vhodnými kandidátmi na kúpu.

Ako vybrať lis na ovocie

Lisy na ovocie sa od seba líšia najmä objemom, použitými materiálmi a princípom práce (závitový alebo hydraulický). S kapacitou nádoby úzko súvisí, koľko šťavy získate jedným stlačením. Jeden lisovací cyklus trvá približne 5 až 10 minút v závislosti od použitého ovocia a jeho množstva. Výťažok šťavy sa pohybuje na úrovni 50 až 70 % objemu lisu. Lis preto vyberajte podľa množstva ovocia, ktoré plánujete spracovávať, resp. podľa toho, koľko šťavy chcete získať z jednej úrody.

Pred kúpou lisu sa zamerajte na druh ovocia, ktorý chcete lisovať, veľkosť nádoby, použité materiály či princíp spracovania ovocia. Pri výbere môžete prihliadať aj na cenu výrobku či značku a dostupnosť produktu. Vsaďte na overené značky, ktoré majú dobré referencie a pozitívne hodnotenia od používateľov.

Typy lisov na ovocie

Lisy na ovocie sa delia podľa toho, akým spôsobom dochádza k odšťavovaniu, resp. lisovaniu. Každý lis má svoje výhody i nevýhody a je na vás, aby ste zistili, čo vám viac vyhovuje. Závisí to najmä od druhu ovocia či od množstva úrody.

  • Závitový lis na ovocie – závitový alebo inak povedané vretenový lis má centrálnu skrutku a lisovanie ovocia sa vykonáva uťahovaním tejto skrutky. Pri lisovaní sa otáča pákou, čo je fyzicky náročnejšie a preto sa takýto postup lisovania hodí na menšie objemy ovocia.
  • Rámový lis na ovocie – môžete ho nájsť aj pod označením košový lis. Drevený kôš s výlevkou má oceľovú konštrukciu, ktorá je doplnená rámom. Práve pomocou rámu sa vytvára na ovocie vyšší tlak. Vďaka rámu sa ovocná šťava lepšie spracuje a tento lis sa hodí na lisovanie väčšieho množstva ovocia. Košové lisy pracujú stlačením hrozna či iného ovocia zhora nadol. Ovocie sa vkladá do dreveného koša, až kým je naplnený. Oceľový hriadeľ a drevené tlakové dosky sa postarajú o to, aby sa z ovocia vytlačila každá kvapka a šťava sa oddelila od pevných častí. Výsledkom je kvalitný mušt či chutné víno.
  • Hydraulický lis na ovocie – môže byť celý kovový alebo kombináciou dreva a kovu. Drevený či nerezový kôš s výlevkou a oceľovou konštrukciou je vybavený hydraulickým piestom (takzvanou bábikou). Piest má podobu zdviháka, ktorý sa podobá na zdvihák na autá. Lisovanie je vďaka piestu jednoduché a bez vynaloženia námahy. Pomocou zdviháka je možné vytvoriť väčší tlak, čím sa dosiahne vyššia výdatnosť šťavy. Hydraulický lis lisuje hrozno, jablká či iné ovocie zvnútra smerom von. Výsledkom je, že celá dávka ovocia dostane pri lisovaní rovnaké množstvo tlaku. Tieto lisy patria k drahším, no používateľsky príjemnejším. Slúžia na rýchle spracovanie veľkého objemu úrody.
  • Elektrický lis na ovocie – tieto lisy sú súčasťou kuchynských robotov. Ide o multifunkčné zariadenie, ktoré zvláda viacero činností vrátane odšťavovania. Kvalitné elektrické lisy dokážu lisovať mäkké ovocie aj tvrdú zeleninu. Sú vhodné na občasné lisovanie menšieho množstva ovocia alebo zeleniny. Využijete ich, aj keď nemáte prístup k vlastnému ovociu. Vďaka elektrickému lisu si doprajete zopár pohárov chutnej domácej ovocnej či zeleninovej šťavy.

Druh ovocia, ktorý chcete lisovať

Pri výbere vhodného lisu by ste mali prihliadať na druh ovocia, ktorý ním chcete spracovávať. Ak plánujete lisovať iba mäkké ovocie a v menšom množstve, postačí vám malý lisNa výrobu väčšieho množstva hroznového muštu alebo vína si však vyberajte z lisov, ktoré majú veľký objem nádoby, aby ste mohli naraz spracovať viac hrozna. Rovnako to platí pri výrobe jablčného muštu. Na lisovanie jabĺk je vhodný lis s väčším košom, prípadne si môžete zaobstarať lis, ktorý je kombinovaný s mlynčekom na jablká. Mlynček však nie je nutný, jablká môžete rozdrviť i ručne. Lisy určené pre jablká a hrušky sa dajú využiť aj na iné ovocie, samozrejme, problém im nerobí ani lisovanie mäkkého či bobuľovitého ovocia.

Drevené lisy na ovocie

Pri výbere lisu si prečítajte popis produktu, z neho sa dozviete, na aké ovocie ho odporúča samotný výrobca. Ak napríklad zvolíte príliš malý lis, nemusí byť dostatočne silný na lisovanie jabĺk či iného tvrdého ovocia. Aj preto je skvelým doplnkom k lisom už spomínaný mlynček na ovocie, ktorý sa dá kúpiť samostatne. Nižšie vám prinášame prehľad, aké lisy sú vhodné na konkrétne druhy ovocia či zeleniny.

  • Bobuľovité ovocie – na vytlačenie šťavy z bobúľ sa používajú malé lisy s objemom nádoby 3 až 6 litrov. Tieto lisy majú kompaktné rozmery, a tak ich bez problémov môžete používať v domácnosti. Alternatívou pre lisovanie bobuľovitého ovocia sú elektrické lisy na ovocie, ktoré sú súčasťou kuchynských robotov.
  • Jablká, hrušky, zelenina – na lisovanie jabĺk, hrušiek či zeleniny potrebujete silnejší lis, ktorý dokáže vytláčať šťavu aj z tvrdých plodov. Vhodný je väčší objem koša, prípadne používanie mlynčeka na ovocie, ktorý lisovanie uľahčí. Pred tým, než ovocie vložíte do lisu, pomeliete si ho na mlynčeku. Samozrejme, tieto lisy zvládajú bez problémov spracovávať i mäkšie ovocie ako napríklad jahody, maliny a podobne.
  • Hrozno – obľúbenými lismi na spracovanie hrozna sú závitové, rámové i hydraulické lisy, ktoré majú objem nádoby od 10 do 20 litrov. Ak chcete lis na hrozno, prihliadajte na vašu zvyčajnú úrodu. Pokiaľ ročne vypestujete len niekoľko vedier hrozna, postačí vám menší lis so skrutkou (závitový). Vinári sa však stáročia spoliehajú na lisy, ktoré sú primárne určené pre spracovanie hrozna, pretože tie neprelomia vnútorné semená, ktoré produkujú horkú chuť.

Mnoho spotrebiteľov vsádza na lisy, ktoré sú určené na lisovanie jabĺk. Tieto lisy patria k bežne dostupným a tie s menším objemom viete získať za prijateľnú cenu. Lisy na jablká dokážu spracovať i mäkké či bobuľovité druhy ovocia a poradia si napríklad aj so zemiakmi. Medzi lismi na jablká sa nachádzajú najlepšie typy lisov, ktoré vyhovujú väčšine zákazníkov.

Materiál lisu na ovocie

Lisy na ovocie sa vyrábajú z viacerých materiálov a práve od nich závisí životnosť prístroja. Čím je konštrukcia pevnejšia, stabilnejšia a robustnejšia, tým dlhšie by vám lis mal slúžiť.

K bežným materiálom patrí drevo. Najčastejšie sa využíva dubové alebo bukové drevo, ktoré je kombinované s kovom. Ak je drevo kvalitné a pevné, lis vám bude slúžiť dlhé roky. Niektorí výrobcovia však vsádzajú na menej kvalitné drevo v snahe znížiť cenu prístroja. Pred kúpou dreveného lisu si preto skontrolujte robustnosť a akosť dreva. Drevené lisy sú esteticky príťažlivé a menšie lisy sa stanú peknou dekoráciou domácnosti, tie väčšie zas ozdobou záhrady či dvora pred rodinným domom.

Ako sme naznačili, drevené lisy majú aj kovové časti, tie môžu byť z hliníka, ocele alebo liatiny. Lacnejšie lisy mávajú tiež prvky z plastu alebo silikónu. Plastová môže byť napríklad zberná miska. Plast je materiál, ktorý sa vyznačuje kratšou životnosťou, ak teda plánujete lis často používať, plastovým prvkom sa radšej vyhnite a priplaťte si za drahší kovový lis.

Populárnym materiálom pri výrobe lisov na ovocie je i hliník. Hliníkové lisy sa jednoducho čistia a vyznačujú sa tiež pomerne dobrou životnosťou. Plusom tohto materiálu je elegantný vzhľad, ktorý skvele zapadne medzi ostatné kuchynské spotrebiče. Ak si zvolíte menší hliníkový lis, môžete ho mať voľne položený v kuchyni, pričom vôbec nebude pôsobiť rušivo.

Lis na ovocie – materiál

Ku klasickým ručným lisom patria tie, ktoré sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Predávajú sa desiatky rokov, no stále sú obľúbené, pretože ovocie dokážu efektívne rozdrviť. Plody sa drvia jednoduchým otáčaním kolesa s rukoväťou, preto musíte pri lisovaní vynaložiť fyzickú silu. Lisovanie je však jednoduché a efektívne. Nehrdzavejúca oceľ dokáže odolávať i ovocným kyselinám.

Liatinové lisy na ovocie sa vyznačujú dlhou životnosťou, perfektnou stabilitou i robustnosťou. Kôš lisu je zväčša drevený a z liatiny je vyrobená základná doska i nohy. Tento materiál pomáha udržať stabilitu lisu a je praktickým pomocníkom pri výrobe jablčných muštov či rôznych ovocných štiav.

Hydraulické lisy sa najčastejšie vyrábajú z nerezovej ocele, prípadne z dreva, ktoré je kombinované s kovom. Keďže sú hydraulické lisy určené na lisovanie veľkého množstva plodov, kvalitné materiály, ktoré zaručia dlhú životnosť prístroja, by mali byť samozrejmosťou.

Pri výbere materiálu lisu prihliadajte na to, ako často plánujete lis využívať. Ak hľadáte malý lis do domácnosti na občasné použitie, do úvahy môžete zobrať estetické hľadisko. Do bytu či domu sa hodí menší drevený alebo hliníkový lis na ovocie.

Veľkosť

Pri výbere vhodnej veľkosti lisu prihliadajte na druh ovocia, ktorý chcete spracovávať a na množstvo šťavy, ktoré chcete vyrobiť. Ak máte veľa jabĺk, hrozna či iného ovocia, oplatí sa zaobstarať si lis s väčším objemom nádoby. Ak však plánujete vyrábať menšie množstvo šťavy z mäkkého ovocia, postačí vám malý stolový lis. Väčšie lisy sú vhodné pre tých, ktorí majú prístup k množstvu ovocia, vlastnia veľkú záhradu alebo ovocný sad. K výhodám väčších lisov patrí, že môžete rýchlejšie zlisovať väčšie objemy ovocia a znížiť frekvenciu vyprázdňovania lisovacej nádoby. Nižšie si môžete prečítať konkrétne využitie lisov s ohľadom na ich objem.

  • 3 litre: Stolný lis na ovocie alebo inak aj mini lis je vhodný na každodenné použitie. Pripravíte si s ním čerstvé šťavy určené k okamžitej spotrebe. Spravidla sa používa na bobuľovité ovocie. Lis má kompaktné rozmery, preto zaberie málo miesta a môžete ho voľne položiť v kuchyni. Ak vsadíte na drevený lis, stane sa navyše ozdobou a vkusnou dekoráciou vašej domácnosti.
  • 6 – 12 litrov: Malý lis na ovocie má objem od 6 do 12 litrov. Dokáže spracovať menšie množstvo ovocia, približne jednu prepravku. S lisom si tak pripravíte niekoľko litrov chutnej šťavy, ktoré môžete skladovať a odložiť si napríklad na zimu. Tieto lisy majú skrutku a fungujú princípom uťahovania. Skrutkové lisy na ovocie vyhovujú väčšine používateľov, ktorí si chcú pripravovať džúsy či mušty na vlastnú spotrebu.
  • 12 – 20 litrov: Takéto objemy nádob majú rámové lisy na ovocie, ktoré dokážu spracovať celé plody a väčšie množstvá ovocia, prípadne aj zeleniny. Lisu pomáha drvič na ovocie. S rámovým lisom spracuje veľkú časť úrody, je teda ideálnou voľbou pre tých, ktorí vlastnia záhradu.
  • 20 – 70 litrov: Na spracovanie veľkého objemu plodov slúžia hydraulické lisy na ovocie. K ich prednostiam patrí pohodlná manipulácia a rýchle spracovanie značného množstva celých plodov. Hydraulické lisy sú často vyrobené z nerezového materiálu, a tak okrem veľkého objemu nádoby poteší aj ich dlhá životnosť. Veľké lisy sa hodia na záhradu, pohodlne nimi vyrobíte víno, mušt i džús. Ak máte ovocný sad alebo vinicu, takýto lis je jednoznačnou voľbou.

Nerezový lis na ovocie – objem

Pre malú výrobu

Pokiaľ uvažujete nad predajom muštu či vína, mali by ste siahnuť po prístroji, ktorý má objem minimálne 50 litrov. Pomocou 50-litrového lisu dokážete vytlačiť viac ako 200 litrov šťavy za jednu hodinu.

Na domáce použitie

Na občasnú prípravu ovocných alebo zeleninových štiav v malých množstvách (zopár pohárov) sa hodia elektrické lisy na ovocie. Tieto lisy sú súčasťou kuchynských robotov a bez problémov zvládnu spracovať mäkké i tvrdé ovocie. Využijete ich, ak túžite po pohári čerstvej šťavy bez akýchkoľvek konzervantov, ktorú si pripravíte rýchlo, bez námahy a v pohodlí domova.

Produktivita

Pri výbere lisu na ovocie myslite aj na jeho produktivitu, teda na to, koľko vylisovanej šťavy získate z jedného lisovacieho cyklu. Je vhodné zvoliť drvič, ktorý urýchli drvenie surového tvrdého ovocia. Nápomocný je mlynček na ovocie, prípadne to, ak ovocie pred lisovaním rozdrvíte ručne. Stroj sa už nemusí natoľko namáhať a rýchlejšie vám z neho bude vytekať čerstvá šťava.

Každý lis je inak výkonný, jeho výkon je úzko spätý najmä s objemom nádoby a tiež s ovocím, ktoré lisujete. Napríklad ručný lis s objemom 3 až 5 litrov dokáže zlisovať približne 30 až 50 kilogramov ovocia za hodinu. Väčší ručný lis na ovocie, ktorý má objem od 10 do 20 litrov, prípadne elektrický drvič, spracuje okolo 100 až 200 kilogramov ovocia za hodinu. Pri hydraulických lisoch s objemom 30 a viac litrov sa ráta produktivita cca 300 až 500 kilogramov spracovaného ovocia za hodinu. Samozrejme, uvedené údaje sú len orientačné, pretože na výkon lisu má vplyv aj spôsob, akým prístroj ovocie lisuje.

Pred kúpou lisu na ovocie sa v rámci jeho produktivity zaujímajte o to, koľko šťavy ste schopní získať z jedného lisovacieho cyklu, resp. ako dlho trvá jeden cyklus. Pri výkonných lisoch s veľkým objemom nádoby všeobecne platí, že veľkú dávku hrozna určeného na výrobu vína viete spracovať za 5 hodín.

Produktivita lisu na ovocie

Majte na pamäti, že lis by mal byť naplnený minimálne na 30 až 35 % pevných látok. Pri plnení lisu väčšina tekutiny pretečie dovnútra a následne von, čo sa označuje ako víno alebo mušt s voľným chodom. Objem lisu preto bude zodpovedať objemu pevných látok, ktoré je potrebné stlačiť (zlisovať). Ak máte na lisovanie napríklad 400 litrov kvaseného muštu, zodpovedá to približne 150 litrom pevnej látky. Pre zlisovanie 150 litrov pevných látok cez hydraulický lis s objemom 40 litrov, teda musíte vykonať približne tri lisovacie cykly, aby ste dokončili prácu. Jeden cyklus bude trvať cca 45 minút.

Celý cyklus lisovania pozostáva z naplnenia lisu, stlačenia ovocia, vyprázdnenia lisu i jeho vyčistenia na ďalší chod. Dĺžka lisovacích cyklov sa tak líši aj v závislosti od fyzických schopností používateľa, praxe a správnej prípravy ovocia. K časovo najnáročnejším úkonom celého procesu patrí plnenie lisu a potom samotné lisovanie. Pri hydraulických lisoch v podstate stačí čakať, kým sa naplní nádoba vylisovanou šťavou. Ich obsluha je preto z hľadiska času i fyzickej námahy najpohodlnejšia. Aj preto po hydraulickom lise siahajú všetci tí, ktorí chcú naraz a rýchlo spracovať veľké objemy úrody.

Cena lisov na ovocie

Pre mnohých je pri rozhodovaní sa najpodstatnejším kritériom cena. Lisy sa predávajú v rôznych cenových kategóriách v závislosti od použitých materiálov, pohodlnosti obsluhy, objemu nádoby či prídavných funkcií. Vplyv na cenu má aj značka, resp. výrobca. Samozrejme, výrobcovia s dobrým menom si za lis vypýtajú viac než neznáme značky.

Najlacnejšie sú mini lisy na ovocie, ktoré majú objem koša len zopár litrov. Tieto sa skvele hodia do menšej domácnosti, ktorá si chce občasne vylisovať šťavu, prípadne vyrobiť mušt či víno. Lacný lis na ovocie zoženiete už za cenu okolo 40 eur. Rátajte však s tým, že lis bude ručný, preto pri práci musíte vynaložiť mechanickú silu. Lacné lisy sa vyrábajú z menej odolného dreva a namiesto oceľových prvkov majú často plastové. Plastová môže byť napríklad zberná miska. Alternatívou na občasnú výrobu domácej ovocnej šťavy je mlynček na ovocie, ktorý je ešte lacnejší. Kvalitné celokovové mlynčeky s ručným pohonom sa predávajú pod 20 eur.

Za strednú cenovú kategóriu v rámci lisov na ovocie či zeleninu môžeme považovať produkty s cenovkou od 50 do 150 eur. Ide o pomerne široké cenové rozpätie, z ktorého si dokáže vybrať naozaj každý. S pribúdajúcou cenou pribúda objem lisu a tieto lisy sú preto vhodné na spracovanie väčšieho množstva ovocia. Skvele sa uplatnia, ak máte záhradu a prebytočnú úrodu chcete spracovať do ovocnej šťavy, jablkového muštu či hroznového vína a podobne. Lisy sú vyrábané z masívneho a odolného dreva v kombinácii s kovovými prvkami a použité materiály sú zárukou dlhej životnosti i spoľahlivej funkčnosti.

Drahé lisy stoja viac než 200 eur a ich cena sa môže vyšplhať až k sume okolo 600 eur. Ide o lisy s veľkým objemom, kde má nádoba objem od 20 do 70 litrov. V tejto cenovej kategórii majú bohaté zastúpenie hydraulické lisy, ktoré sa vyznačujú robustnosťou, perfektnou stabilitou, odolnosťou i maximálnym výkonom. Častým materiálom je nehrdzavejúca oceľ, prípadne odolné drevo v kombinácii s oceľovými prvkami. Lisy s veľkým objemom koša sa hodia na poloprofesionálne až profesionálne použitie, no uplatnia sa všade tam, kde je dostatok surovín na spracovanie.

Ďalšou možnosťou v rámci spracovania ovocia je elektrický lis na ovocie, ktorý však býva spravidla súčasťou kuchynských robotov. Takýto lis sa používa pre lisovanie menšieho množstva ovocia a najmä ovocia, ktoré je mäkké. Ovocie dokážu na šťavu premeniť i elektrické odšťavovače, pričom tie kvalitnejšie zvládnu okrem mäkkého ovocia aj tvrdú zeleninu. Cena elektrických lisov na ovocie, resp. odšťavovačov, začína na sume okolo 20 eur. V tomto prípade ide o jednoduché odšťavovače s menším výkonom. Za kvalitnejší a výkonnejší elektrický odšťavovač zaplatíte niekoľko stoviek eur.

Obľúbené značky

Ak premýšľate nad kúpou nového lisu, vsaďte na značky, ktoré má dobré meno a je preverená mnohými spotrebiteľmi. Lisy na ovocie a zeleninu ponúka niekoľko svetových i domácich výrobcov. K obľúbeným značkám klasických ručných lisov na ovocie patria napríklad GüdeMATDema či Vares. Lisy na ovocie sú taktiež súčasťou kuchynských robotov, tu patria k populárnym EtaConceptKenwood alebo Bosch. Mnohé z nich zvládajú okrem lisovania ovocia tiež odšťavovať zeleninu.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Pozreli sme sa aj na časté otázky spotrebiteľov. V závere vám prinášame odpovede napríklad na to, aký lis si vybrať, ak chcete lisovať viaceré druhy ovocia, čo sa vám oplatí dokúpiť si k lisu, či je nutné vlastniť mlynček na ovocie, aké sú výhody a nevýhody elektrického lisu na ovocie.

Aký lis si mám vybrať, ak chcem lisovať viaceré druhy ovocia?

Ak chcete lisovať viaceré druhy ovocia alebo aj zeleniny, vhodnou voľbou bude robustnejší lis. Ten sa dá použiť na tvrdé plody (napr. jablká, hrušky, zemiaky), ale aj na mäkké a bobuľovitové ovocie. Takto sa nemusíte obmedzovať len na určité typy ovocia.

Čo sa mi oplatí dokúpiť k lisu na ovocie?

Niektoré lisy sa dodávajú s lisovacou plachtičkou, iné však bez nej. Ak ste si vybrali lis bez textilnej vložky, prvé, čo by ste si mali dokúpiť, je práve lisovacia plachtička. Pri použití niektorých kvalitnejších textilných vložiek už nemusíte ovocnú šťavu filtrovať. Výrobca túto skutočnosť zväčša uvádza v popise produktu.

Mám si dokúpiť k lisu aj mlynček na ovocie?

Pri lisovaní tvrdého ovocia je mlynček nenahraditeľnou pomôckou. Niektoré lisy majú mlynček zabudovaný, iné sú bez mlynčeka, no môžete si ho dokúpiť samostatne. Mlynček ovocie rozdrví a samotné lisovanie v prístroji je vďaka tomu rýchlejšie aj pohodlnejšie. Kvalitný celokovový mlynček menších rozmerov získate už za ceny okolo 20 eur. Mlynček však nie je povinnou výbavou a ovocie si môžete pred lisovaním rozdrviť ručne, prípadne ho len nakrájať na menšie kusy. Je na vás, čo vám viac vyhovuje, a aký spôsob spracovania ovocia sa vám zdá komfortnejší.

Čo robiť s nefunkčným lisom na ovocie?

Ak sa vám lis pokazil a máte ho ešte v záruke, uplatnite si reklamáciu. Pokiaľ sa na lis záručná doba už nevzťahuje a jeho oprava by vás vyšla príliš draho, nemusíte ho vyhodiť. Napríklad drevený lis sa skvele hodí na dekoráciu domácnosti alebo záhrady. Drevo pôsobí príjemne a teplo, preto dokáže oživiť a zútulniť každý interiér či exteriér.

Aké sú výhody a nevýhody elektrického lisu na ovocie?

Elektrický lis na ovocie je spravidla súčasťou kuchynských robotov. K jeho výhodám patrí, že kúpou kuchynského robota získate multifunkčný prístroj, ktorý zvláda viacero činností. K ďalším benefitom môžeme priradiť lisovanie mäkkého i tvrdého ovocia a dokonca aj zeleniny. Za mínus sa považuje vhodnosť na lisovanie len menšieho množstva plodov. Elektrický lis tak oceníte, ak chcete zopár pohárov čerstvej šťavy. K nevýhodám sa radí aj obstarávacia cena, pretože kvalitné kuchynské roboty stoja niekoľko stoviek eur.

Vaše hodnotenie:
(89.8%)
Dátum publikovania: 08.06.2021
Dátum poslednej aktualizácie: 08.06.2021
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár