Najlepšie výrobníky cukrovej vaty 2020 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti

Cukrová vata, to je povestná cukrovinka, ktorá sa mnohým z nás spája s detstvom. Vedeli ste o tom, že cukrovú vatu môžete vyrábať aj doma, a to veľmi jednoducho a dokonca i celkom lacno?

Ako vybrať výrobník cukrovej vaty?

Ak vás takáto ponuka zaujala, prečítajte si náš návod na výber výrobníka cukrovej vaty.

Najlepšie výrobníky cukrovej vaty

Názov Hodnotenie Detail
oneConcept Candyland 2   ✔   DOBRÉ RECENZIE Zobraziť produkt
oneConcept Candycloud   ✔   DNES V AKCII Zobraziť produkt
Výrobníky cukrovej vaty MALL.sk   ✔   NÁŠ TIP Zobraziť produkt
Richard Bergendi Appliances   ✔   NAJPREDÁVANEJŠIE Zobraziť produkt
Ariete Party Time ART 2971   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTA Zobraziť produkt
Orava CM-550   ✔   NÁŠ TIP Zobraziť produkt

Výrobníky cukrovej vaty – recenzie

Návod na výber výrobníka cukrovej vaty je jedna vec, samotný výber druhá. Aby sme vám ho ešte viac uľahčili, pripravili sme si pre vás malý prehľad recenzií. Pri hľadaní recenzií spotrebiteľov sme zistili, že existuje len veľmi málo plnohodnotných recenzií v slovenskom či českom jazyku. Preto vám prinášame tie naše.

Ako funguje výrobník na cukrovú vatu

Cukrová vata je iba cukor v inej konzistencii, ktorý prejde procesom roztopenia, skvapalnenia a následného zvláknenia. Výrobníky na cukrovú vatu preto nie sú veľmi komplikovanými zariadeniami. Väčšina z nich využíva takzvanú zvlákňovaciu hlavicu s krytom, do ktorej nasypete cukor alebo iné ingrediencie. V jej blízkosti je zabudované výhrevné teleso, ktoré pomocou odstredivej sily roztaví cukor (skvapalní ho). Ten je následne vytlačený cez malé otvory, pri kontakte s chladným vzduchom rýchlo stuhne, a tým sa premení na povestné pavučinky, teda na cukrovú vatu.

Ako vybrať stroj na cukrovú vatu

Predtým, ako začnete riešiť jednotlivé technické parametre, dizajn či cenu výrobníka cukrovej vaty, by ste si mali položiť otázku, ako a na čo ho budete využívať. Od vašej odpovede sa totiž odvíja všetko ostatné, pretože zariadenie na domáce použitie nemôžete využívať na komerčných akciách a naopak, profi výrobník cukrovej vaty by bol na jej občasnú výrobu až príliš veľkým luxusom.  

Hobby výrobník cukrovej vaty

Drvivá väčšina výrobníkov cukrovej vaty na domáce použitie stojí od 30 do 60 eur. Tieto zariadenia majú podstatne nižší príkon, zahrievajú sa dlhšie, nie sú uspôsobené na dlhú prevádzku bez prestávky, môžete v nich vyrábať iba menšiu vatu, a to za podstatne dlhší čas (cca 20 min.). Preto nie sú vhodné na komerčné použitie, no ani na väčšie rodinné či detské oslavy, na ktorých potrebujete v priebehu krátkeho času obslúžiť viac ako 10 detí. Nie je to nemenným pravidlom, no modely za 50 eur a viac môžeme na domáce použitie pokladať za celkom postačujúce. Zvyknú mať príkon nad 500 W, takže príprava 1 „klbka“ vaty vám nezaberie hodinu.

Profi výrobník cukrovej vaty

Profi výrobník cukrovej vaty

Akousi podkategóriou profesionálnych sú poloprofesionálne stroje na cukrovú vatu, ktoré sú vhodné aj na väčšie rodinné oslavy. Tieto modely zvyknú využívať aj obce, v ktorých sa raz či dvakrát do roka koná akcia pre deti. V tomto prípade sa pohybujeme niekde medzi 200 až 300 eurami. Tieto výrobníky majú príkon nad 1 000 W, zbernú nádobu s priemerom nad 50 cm a výroba 1 vatového klbka im v priemere netrvá dlhšie ako 1 až 2 min.

Na záver tu máme profesionálne mašinky, s ktorými sa môžete pokojne vydať na najbližší jarmok a zarábať na predaji cukrovej vaty. Ich cena sa pohybuje v rozmedzí od 300 do cca 600 eur, majú príkon od 1 200 W vyššie, priemer zbernej nádoby je od 52 do 72 cm, sú vybavené automatickým termostatom a sú uspôsobené aj na výrobu XXXL vaty za veľmi krátky čas (menej ako 60 s).

Technické parametre

Keď máte jasno v tom, na čo presne a akým spôsobom budete využívať výrobník cukrovej vaty, môžete sa pustiť do jeho výberu. V prvom rade sa zamerajte na jeho výkon, kapacitu zbernej nádoby, materiály a spôsob údržby. Určite neprehliadnite ani to, či spolu s ním dostanete aj potrebné príslušenstvo.

Príkon a výkon

Príkon výrobníka cukrovej vaty rozhoduje o tom, aký bude mať výkon, no a ten zas vplýva na rýchlosť jeho nahrievania a rýchlosť procesu výroby samotnej vaty. Príkon zariadení na domáce použitie sa bežne pohybuje v rozmedzí od 400 do 500 W. V nich vyrobíte 1 vatu v priemere za 15 až 20 min. Výrobník sa totiž najprv musí nahriať, čo potrvá približne 10 min. Následné natáčanie vaty na paličku bude trvať od 5 do 10 min. Pre porovnanie, model s príkonom 1 000 W sa nahreje a „vyrobí“ vatu za necelých 5 min.

Výrobníky cukrovej vaty však môžu mať príkon až okolo 2 500 W alebo iba 200 – 250 W. V prvom prípade hovoríme o zariadeniach, ktoré sú určené na komerčné účely, takže pri domácej výrobe vaty by išlo o zbytočne veľkú investíciu. Naopak, modely s príkonom pod 300 W s najväčšou pravdepodobnosťou prestanete používať po 2 razoch, keďže stratíte nervy s neustálym čakaním.

Kapacita zbernej nádoby

Zberná nádoba je tá časť výrobníka, v ktorej hlavica cukor skaramelizuje a pretvorí na pavučinky. Jej kapacita teda patrí k najdôležitejším parametrom, keďže vplýva na to, akú veľkú vatu si môžete vyrobiť na jedenkrát. Priemer zbernej nádoby na domácich výrobníkoch cukrovej vaty sa spravidla pohybuje okolo 27 až 30 cm.

Výroba cukrovej vaty

Dôležitým údajom je však taktiež to, koľko cukru môžete nasypať do hlavice. Pre lepšiu predstavu, z 1 lyžičky cukru vyrobíte vatu s veľkosťou, ktorá sa dá prirovnať k väčšiemu kokosovému orechu. Teraz vás možno sklameme, no drvivá väčšina zariadení na domáce použitie je uspôsobená iba na výrobu takto malej vatičky.

Poloprofesionálne stroje za cca 200 eur zvyknú mať zbernú nádobu s priemerom nad 50 cm, v ktorej môžete za približne 60 s vyrobiť malú až stredne veľkú vatu. Na XXL porciu, akú poznáte z jarmokov, by ste teda potrebovali ešte omnoho výkonnejší model.

Rozmery a hmotnosť

Rozmery a hmotnosť výrobníka na cukrovú vatu patria k dôležitejším parametrom, ako sa vám môže zdať. V prvom rade je potrebné rozlišovať rozmery celého zariadenia a rozmery zbernej nádoby. Celkový rozmer výrobníkov sa zväčša pohybuje okolo (Š) 28 – 30 x (V) 22 – 25 x (H) 28 – 32 cm, pričom vplýva najmä na ich skladnosť. Rozmery zbernej nádoby súvisia s jej kapacitou, ktorej sme sa venovali vyššie.

Výrobníky zväčša vážia okolo 1 až 1,5 kg, samozrejme, natrafíte aj na vskutku ultra ľahké modely, ktorých hmotnosť nepresahuje 500 g. Teraz si asi hovoríte, že ľahší výrobník je lepší výrobník. Veru nie. Jeho hmotnosť je úzko spojená s použitými materiálmi, ku ktorým sa dostaneme o chvíľku.

Zatiaľ vám však môžeme povedať aspoň toľko, že príliš ľahké modely budú takmer s istotou vyrobené z plastu. Hmotnosť výrobníka rozhoduje aj o jeho stabilite. Ak sa rozhodnete pre kúsok s váhou pod 2 kg, na jeho nožičkách by sa mali bezpodmienečne nachádzať gumené prísavky. Pri ťažšom zariadení sú postačujúce i obyčajné protišmykové vložky.

INFO: Neprehliadnite ani údaj o dĺžke napájacieho kábla. Čím je dlhší, tým viac možností máte pri umiestnení zariadenia. Za akési postačujúce minimum môžeme pokladať kábel s dĺžkou 1,5 m.

Materiály a konštrukcia

Konštrukcia výrobníkov by mala byť pevná a stabilná, o čom rozhoduje najmä použitý materiál. Najlepšou voľbou, s ktorou sa zároveň stretnete najčastejšie, sú rôzne druhy kovu. Samozrejme, úplne ideálna je nerezová oceľ. Na trhu však natrafíte aj na plastové výrobníky, ktoré vás nepochybne ohúria nízkou cenou. Nezabudnite, že tieto zariadenia pracujú pri veľmi vysokej teplote a kombinácia nahriateho plastu s potravinami nie je najlepšia. Ich kúpu vám preto určite neodporúčame, ak si však predsa len nedáte povedať, nájdite si aspoň model, ktorý neobsahuje BPA.

Ovládanie a funkcie  

Takmer na všetkých výrobníkoch cukrovej vaty v cenovej relácií od 30 do 50 eur nájdete iba 1 tlačidlo ON/OFF, pomocou ktorého zariadenie zapnete a vypnete. Toto riešenie je určite praktické, a to najmä vtedy, keď bude cukrovú vatu vyrábať aj vaše dieťa. Na druhej strane musíte počítať s tým, že zariadenie v podstate nemáte ako ovládať.

Správne použitie výrobníka cukrovej vaty

Drahšie modely disponujú termostatom, poprípade aj tlačidlom či kolieskom na reguláciu teploty. Tieto funkcie sú však naozaj nevyhnutné iba vtedy, keď chcete výrobník používať na komerčné účely alebo v ňom pripravovať vatu pre viac ako 30 ľudí.

Údržba

Každý, kto pripravoval karamel na panvici, vie, že jej umývanie nie je vôbec jednoduché. No a výrobník cukrovej vaty bude po skončení jej výroby špinavý minimálne dvakrát tak. Preto si určite zaobstarajte model, ktoré je možné čo najviac rozobrať a pohodlne umyť, ideálne v umývačke riadu. Tradične sa stretnete s kúskami, z ktorých môžete jednoducho odňať iba zbernú nádobu a plastový kryt na nej.

Príslušenstvo k výrobníkom cukrovej vaty

Prvým dôležitým údajom je, aké príslušenstvo dostanete už spolu s výrobníkom a aké si k nemu môžete a zároveň i musíte dokúpiť. Samozrejme, čím viac toho dostanete už pri kúpe, tým lepšie pre vás a vašu peňaženku. K základnému príslušenstvu patrí ochranný kryt na zbernú nádobu, paličky či kornúty a vhodný typ cukru.

Paličky

Paličky slúžia na navinutie jemných cukrových pavučiniek, teda na výrobu samotnej cukrovej vaty. Na manipuláciu sú v porovnaní s kornútmi o čosi jednoduchšie. Paličky sú zväčša vyrábané z dreva (najmä z lipového) alebo z bambusuZ hľadiska zdravia ide o dobrú voľbu, z hľadiska financií a ekológie už nie.

Drevené paličky môžete teoreticky umyť, čo platí, samozrejme, iba vtedy, ak z nich bude jesť to isté dieťa alebo súrodenci, nemôžete to však robiť donekonečna. Paličky teda musíte neustále vyhadzovať a dokupovať nové. Pre lepšiu predstavu, 100 ks bambusových alebo drevených paličiek kúpite za 0,50 až 1,50 eur. Z plastu sú vyrábané prevažne kornúty. Údajne existujú aj plastové paličky, v ponuke predajcov, a to slovenských i zahraničných, sme však aspoň my na takýto produkt nenarazili.

Ďalším parametrom je tvar paličiek. Na výber máte oválne a hranaté modely. Hranatý tvar paličiek zabezpečuje lepšiu priľnavosť cukrovej vaty, v prípade výroby tej domácej, ktorá nebude príliš veľká, však tento parameter nemusíte príliš riešiť. Dĺžka paličiek sa tradične pohybuje v rozmedzí od 30 do 40 cm. Ani v tomto smere nemusíte siahať po XXL variantoch, pretože vaša domáca vata nebude extrémne veľká.

Kornúty

Kornúty slúžia taktiež na namotanie cukrovej vaty. Pozor, pod týmto názvom sa ukrývajú 2 typy pomôcok, a to hrubé paličky alebo papierovú kornútiky. Techniku namotávania cukrových pavučiniek na papierové kornútiky si budete musieť trochu vycibriť. Výhodou však je, že vata má krajší tvar a je „stabilnejšia“.

Papierové kornúty na cukrovú vatu

Plastové kornúty sa od paličiek zásadne nelíšia, sú iba podstatne hrubšie a vhodné na opakované použitie. Keďže sú vyrábané z plastu, neprehliadnite údaj o tom, či obsahujú alebo neobsahuje BPA. Presnú cenu kornútov sa nám nepodarilo zistiť, keďže sme ich nenašli v ponuke slovenských predajcov. V zahraničných e-shopoch sa však cena za 1 ks plastového kornútu pohybuje okolo 1 až 1,40 eur, ten papierový stojí pár centov.

TIP: U zahraničných predajcov, napríklad na AlliExprese, nájdete aj dúhové či dokonca svetielkujúce LED plastové kornúty.

Ochranný kryt na zbernú nádobu

Ochranný kryt na zbernú nádobu by mal byť určite súčasťou samotného výrobníka cukrovej vaty. Dobrou správou je, že to tak väčšinou i je. Kryt slúži na to, aby cukrové pavučinky ostali vo výrobníku a na paličke, nie na vašom oblečení či nábytku. Odporúčame vám, aby ste sa už dopredu informovali o tom, či si k danému modelu výrobníka môžete dokúpiť aj náhradný kryt v prípade poškodenia toho originálneho. Kryt by mal byť ľahko odnímateľný a ideálne umývateľný v umývačke riadu. Všimnite si aj jeho výšku.

Cukor na cukrovú vatu

Na výrobu vaty môžete použiť aj klasický kryštálový cukor, finálny výrobok však bude vyzerať omnoho lepšie, ak použijete originálny cukor na cukrovú vatu. Samozrejme, v porovnaní s obyčajným cukrom je ten originálny podstatne drahšíCena 1 kg balenia sa pohybuje okolo 2 – 3 eur. Ak však vezmete do úvahy, že cukrovú vatu nebudete pripravovať každý deň, nejde o až takú obrovskú investíciu. Cukry na cukrovú vatu sú už zafarbené aj ochutené, napr. fialový s príchuťou čučoriedky, ružový s malinovou príchuťou, zelený s príchuťou jablka či modrý „šmolkový“.

POZOR: Pri nákupe výrobníka cukrovej vaty neprehliadnite ani údaj o tom, či cukor môžete dofarbovať pomocou potravinárskeho farbiva.

Alternatívy k cukru do výrobníka cukrovej vaty

Cukrovú vatu si môžete vyrobiť nielen z cukru, ale i z iných sladkých ingrediencií, čo však platí iba vtedy, ak je daný výrobník na takúto metódu uspôsobený. Túto informáciu si preto overte ešte pred kúpu. Prvou možnosťou sú obyčajné cukríky, pričom môžete použiť takmer akékoľvek, dokonca i také, ako sú Skittles, alebo cukríky bez cukru, resp. s umelým sladidlom. Jediným vyslovene nevhodným typom sú gumené cukríky. Druhou alternatívou sú všakovaké sladké sirupy, pričom nemusia byť sladené umelo, ale obsahovať iba prirodzený cukor (napr. pravý javorový sirup).

TIP: Rozdiely v tom, ako vyzerá cukrová vata vyrobená z rôznych ingrediencií, si môžete pozrieť napríklad v tomto videu:

Tipy na zaujímavé produkty

Na záver nášho návodu na výber výrobníka cukrovej vaty sme si pre vás pripravili aj niekoľko spotrebiteľských recenzií a tipy na šikovné výrobky za prijateľnú cenu, ktoré sú dostupné aj na našom trhu.

Ako prvý sme si pre vás vybrali výrobník cukrovej vaty Ariete Cotton Candy, ktorý patrí k trochu drahším modelom. U nás ho nájdete napríklad v ponuke na Heureka.sk či Nay.sk za cenu od 53 do 59 eur. Zákazníci si ho okrem iného obľúbili aj pre jeho krásny retro dizajn, veľmi jednoduchú obsluhu a možnosť používania cukru, cukríkov a potravinárskeho farbiva. Ak vás zaujal, odporúčame vám túto recenziu, v ktorej môžete vidieť celý postup prípravy cukrovej vaty a, samozrejme, i návod na obsluhu samotného zariadenia.

Ďalším populárnym výrobkom je výrobník cukrovej vaty Lidl Silvercrest, a to najmä pre jeho nízku cenu, keďže stojí iba necelých 30 eur. Samozrejme, je vhodný zásadne na domáce použitie a výrobu menšieho množstva vaty. Prekvapivo má však celkom vysoký príkon (500 W) a súčasťou balenia je aj odmerka a 10 bambusových paličiek na namotávanie vaty.

No a do tretice sme si pre vás vybrali výrobník Orava 550A. Jeho cena sa pohybuje okolo 35 eur a ide taktiež o základný model, ktorý je však na domáce použitie viac než postačujúci. To, ako funguje, si môžete pozrieť v tejto recenzii:

Ako používať výrobník cukrovej vaty

Ak si zaobstaráte klasický výrobník cukrovej vaty, jeho používanie bude veľmi jednoduché. Určite si podrobne preštudujte aj návod, vo všeobecnosti to však vyzerá nejako takto:

  1. Výrobník umiestnite na rovnú, nešmykľavú a najmä nehorľavú podložku.
  2. Zapnite ho pomocou tlačidla ON a do hlavice nasypte cukor, cukríky alebo inú surovinu na výrobu vaty.
  3. Teraz musíte počkať, kým sa výrobník nahreje. Spoznáte to tak, že sa okolo hlavice začnú tvoriť jemné cukrové pavučinky.
  4. Vezmite paličku a krúživými pohybmi na ňu postupne namotávajte pavučinku.

5 tipov na výrobu dokonalej cukrovej vaty

  1. Ak používate drevené alebo bambusové paličky, pred namotávaním vaty ich namočte do vody a následne nechajte mierne preschnúť – ich povrch musí byť suchý, vnútro však vlhké. Takto na nich bude vata držať omnoho lepšie.
  2. Ak používate plastové kornúty, mali by ste ich natrieť čímkoľvek lepkavým, teda napríklad medom alebo sirupom. Inak sa z nich môže vata skĺzavať.
  3. Paličkou či kornútom pohybujte plynule po obvode zbernej nádoby. Vyhnite sa prudkým a rýchlym pohybom.
  4. Ak sa cukrové pavučinky netvoria alebo sa ihneď lepia na okraje zbernej nádoby, pravdepodobne používate nevhodnú ingredienciu. Samozrejme, môže ísť taktiež o chybu zariadenia.
  5. Do hlavice nikdy nesypte viac cukru, ako povoľuje výrobca.

Ako čistiť výrobník cukrovej vaty

Zberná nádoba nie je jedinou časťou, ktorú musíte na výrobníku cukrovej vaty pravidelne čistiť. Najväčším problémom je hlavica, do ktorej sypete cukor a ktorá zároveň vyrába vlákna vaty. Tá sa, a to najmä na lacnejších zariadeniach, zašpiní skutočne rýchlo, pokojne i po prvom použití. Problémom je, že sa na ňu, doslova, priškvarí prepálený cukor. Ten spôsobí prehrievanie zariadenia a následne i jeho zhoršený výkon.

Hlavicu preto čistiť musíte. Otázkou však je, „ako?“ Prvým krokom je odskrutkovanie jej vrchnej časti. V tejto chvíli uvidíte jej vnútro, ktoré bude takmer na 100 % pokryté čiernou pripáleninou. Tú by ste mali odstrániť spôsobom, ktorý uvádza výrobca v návode na použitie. Bohužiaľ, nenájdete ho pri každom zariadení. V takom prípade postupujte nasledovným spôsobom.

  • Najprv použite mierne navlhčenú hubku. Pomocou nej odstránite menej pripálenú časť cukru.
  • Na odstránenie zažranejšej pripáleniny môžete použiť silný odmasťovací prípravok na grily či krby, poprípade kyselinu citrónovú a drsnú hubku.
  • Všetku nečistotu, ktorá ostala na hlavici, už neodstránite hubkou ani žiadnym klasickým čistiacim prostriedkom. Na rad teda prichádza jemný šmirgeľ papier.
  • Najprv šmirgľom vybrúste, čo sa dá a „uvoľnenú“ nečistotu odstráňte pomocou mokrej hubky.
  • Potom výrobník zapnite, aby sa hlavica začala otáčať. Šmirgeľ opatrne priložte k jej povrchu a odstráňte zvyšné nečistoty. Pozor, pokračujte iba dovtedy, kým sa hlavica nenahreje.
  • Nakoniec hlavicu utrite čistou vlhkou utierkou.

Ďalším a zároveň menej komplikovaným spôsobom je naliatie vriacej vody do hlavice (tam, kam by ste inak nasypali cukor). Najprv ju nechajte chvíľu pôsobiť a potom výrobník zapnite. Pripravte sa na to, že voda bude striekať všade naokolo, takže na výrobník nezabudnite nasadiť ochranný kryt. Ak by ste po prvom čistení nevideli viditeľný rozdiel, celý proces zopakujte ešte raz.

POZOR: Čistenie s vodou je povolené len pri výrobníkoch, v ktorých môžete používať tekuté potravinárske farbivo alebo sirupy.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Veríme, že ste na kúpu výrobníka cukrovej vaty zmenili názor a už ho naďalej nevnímate ako úplnú zbytočnosť. Ak je tomu tak, pripravili sme si pre vás ešte niekoľko odpovedí na často kladené otázky, ktoré súvisia najmä so samotnou výrobou cukrovej vaty.

Môžem cukrovú vatu vyrobiť aj z hnedého cukru?

Áno aj nie. Hnedý cukor je prirodzene vlhký, preto nejde o najlepšiu voľbu. Na druhej strane to nie je nemožné, takže ak máte chuť na experimentovanie, pokojne choďte do toho.

Môžem si vo výrobníku cukrovej vaty vyrobiť aj vatu bez cukru?

Áno, môžete. Dané zariadenia však musí byť uspôsobené na používanie cukríkov. Potom doň stačí vložiť cukríky s umelým sladidlom a cukrová vata bez cukru je na svete.

Môžem si vyrobiť vlastný DIY výrobník cukrovej vaty?

Verte či neverte, ale áno, aj to je možné. Na internete nájdete množstvo DIY návodov na výrobu domáceho stroja na výrobu cukrovej vaty. Samozrejme, musíte počítať s tým, že výsledok nebude úplne rovnaký, ako pri použití originálneho zariadenia. 

Vaše hodnotenie:
(89.4%)
Dátum publikovania: 29.10.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 16.11.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár