Najlepšie wok panvice 2020 – recenzie, test, porovnanie

Na wok panviciach môžete pripravovať cestoviny, mäso, čisto vegetariánske pochúťky či polievky a omáčky. Ich výhodou je rovnomerné nahrievanie smerom od základne – dna k strmým okrajom, vďaka ktorým môžete jedlom navyše i veľmi dobre pohybovať do všetkých strán.

Ako vybrať wok panvicu?

Dostali ste chuť na dobré ázijské jedlo pripravené vo vašej vlastnej kuchyni? V tom prípade si prečítajte náš návod na výber tej najlepšej wok panvice.

Najlepšie wok panvice

Názov Hodnotenie Detail
Tefal TalentPro C6211952   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Tefal Invissia wok B3091942   ✔   NAJPREDÁVANEJŠIEZobraziť produkt
Tescoma Wok Canton   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt
Tescoma Wok President   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt
Banquet Wok   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBAZobraziť produkt

Wok panvice – recenzie

Aby sme vaše rozhodovanie zjednodušili, posvietili sme si na niekoľko kvalitných a spotrebiteľsky prívetivých wok panvíc. Veď viete, ako sa hovorí, lepšie raz vyskúšať, ako stokrát čítať.

Wok panvice: použitie a pôvod

Woky boli vynájdené v Číne, a to pred viac ako 2 000 rokmi v období dynastie Han. Pôvodne sa vyrábali z pevnej zliatiny, boli extrémne odolné a mali dlhú životnosť. Samotné pomenovanie „wok“ pochádza z kantónskeho slova, ktoré v preklade do angličtiny znamená „cooking pot“, teda hrniec.

Woky sú používané najmä v tradičnej ázijskej kuchyni pri metóde s názvom stir-fry. Zjednodušene by sme ju mohli opísať ako premiešať (stir) a vypražiť (fry). Základom je používanie extrémne rozpáleného oleja, do ktorého vhodíte suroviny nakrájané na malé kúsky a počas neustáleho miešania ich veľmi rýchlo opražíte. Pri takto rýchlej tepelnej úprave si pokrm zachová svoju štruktúru (chrumkavosť), ale i vysoký obsah živín.

Vyberáme najlepší wok

Kvalitný wok musí spĺňať niekoľko základných kritérií. Rozhodujúci je materiál, hrúbka stien a dna. Okrem týchto parametrov by ste však nemali zabúdať ani na ďalšie detaily, pretože najlepší wok je vždy ten, ktorý bude vyhovovať vám. Áno, liatina je určite lepšia ako teflón, no ak takúto panvicu nezvládnete zdvihnúť, veľa kulinárskych pochúťok na nej nepripravíte. Pri výbere preto nezabudnite ani na váš subjektívny pocit.

Najlepšia wok panvica na prípravu mäsa a zeleniny

Ako si vybrať wok podľa materiálu

Originálne wok panvice sú vyrobené z liatiny, dnes však narazíte aj na mnohé iné materiály. Každý z nich má svoje výhody aj nevýhody a iné požiadavky na údržbu. S výnimkou teflónových wok panvíc však vo všeobecnosti platí, že na všetkých z nich môžete zvoliť akýkoľvek postup prípravy jedla.

Wok z uhlíkovej ocele

Uhlíková oceľ je vo všeobecnosti považovaná za najlepšiu alternatívu. Pri troche starostlivosti, ktorá je veľmi jednoduchá, ide o 100 % nepriľnavý a zdravý povrch. Zahrieva sa skutočne rýchlo, až priam dokonalo rovnomerne a teplotu i udržiava. Woky z uhlíkovej ocele patria k tým najdrahším, no i najkvalitnejším a majú neskutočne dlhú životnosť.

Liatinová wok panvica

Originálnou liatinovou wok panvicou nič nepokazíte, nemusí však vyhovovať každému. Liatina je výborný materiál s neskutočne dlhou životnosťou. Bohužiaľ, je náchylná na mechanické poškodenie – prasknutie, nesmie sa umývať v umývačke, ideálne ani s čistiacimi prostriedkami a drsnými hubkami, je pomerne ťažká a náchylná na zhrdzavenie.

Liatinové wok panvice sa nahrievajú podstatne dlhšie, na druhej strane teplotu výborne udržiavajú. Podľa odborníkov sú vhodné najmä na prípravu kyslých a zeleninových pokrmov.

Hliníkový a železný wok

Železné woky sa dlhšie nahrievajú, teplotu však držia parádne, sú ťažšie, náchylnejšie na zhrdzavenie, avšak veľmi jednoduché na údržbuHliník sa preto javí ako trochu lepšia voľba. Má nízku hmotnosť, je odolný voči korózii a jeho údržba je taktiež veľmi jednoduchá. Zároveň ide o najlepšie vodivý materiál spomedzi všetkých zliatin, preto sa nahrieva veľmi rýchlo, problémom je však horšie udržiavanie teploty.

Železná wok panvica s drevenou rúčkou

Teflónový wok

Teflón je dnes veľmi populárny, čo platí aj o teflónových wokoch. Sú nepriľnavé, pomerne jednoduché na údržbu a zväčša majú i nízku hmotnosť. Pri výbere si však všimnite tiež to, z čoho je vyrobená samotná panvica, pretože teflónová je vždy iba vrchná vrstva. Najväčšou nevýhodou tohto materiálu je náchylnosť na poškriabanie. Teflónové woky sa navyše odporúčajú len na dusenie a varenie, nie na vyprážanie a fritovanie.

Kameninový wok

Kameninový wok nie je z kameňa vyrobený celý. Väčšinou ide len o povrchovú úpravu, teda tenkú kameninovú vrstvu, ktorá je prirodzene nepriľnavá. Z praktického hľadiska však túto alternatívu nepovažujeme za najšťastnejšie riešenie. Kameň je síce považovaný za zdravý materiál, no s originálnym wokom nemá nič spoločné. Tenká vrstva sa môže navyše veľmi ľahko zošúchať.

INFO: Sklokeramické wok panvice majú taktiež iba povrchovú úpravu, ktorá je nepriľnavá, jednoduchá na údržbu a nie je náchylná na poškriabanie.

Typ dna na woku

Tradičný wok má, takpovediac, vyduté dno. Dnes sa však stretnete aj s úplne rovnými panvicami. I keď sa tento parameter môže javiť ako detail, v skutočnosti ním nie je. Každý profesionálny kuchár vám povie, že najlepší wok je ten s okrúhlym dnom. Teplo sa v ňom rozkladá rovnomernejšie a aj práca s originálnym wok náčiním je jednoduchšia. Tento typ panvice je však vhodný len na plynové sporákyAk používate elektrickú, sklokeramickú alebo indukčnú varnú dosku, poobzerajte sa skôr po woku s plochým dnom.

Rozmery a hmotnosť

Na prípravu obeda pre 4 osoby vám postačí bohato wok s priemerom 30 až 35 cm, čo je zároveň najbežnejší rozmer. Menšie woky s priemerom 20 cm sú vhodné pre 2 osoby a tiež ako cestovné kuchynské pomôcky. Poslednou možnosťou sú XXL woky s priemerom nad 60 cm (v ázijských reštauráciách sa stretnete dokonca s dvojmetrovými modelmi), tie však pri bežnom varení využijete len ťažko.

Príprava zeleniny v železnej wok panvici

Dôležitá je taktiež hmotnosť. Tradičný liatinový wok môže vážiť aj viac ako 1 kg. Keď si k nemu pripočítate váhu potravín, pri prehadzovaní jedla budete v ruke držať pokojne i viac ako 2 kilá, čo nie je málo. V tomto smere platí, že hliníkové woky patria k tým najľahším, liatinové, titánové a železné zas k tým najťažším.

Typ rukoväte na woku

Wok panvica môže mať 1 alebo 2 rukoväte. Dlhá, ktorá slúži hlavne na prehadzovanie jedla, je základom. Pri výbere si všimnite najmä to, či drží dostatočne pevne – nesmie sa ohýbať alebo „lietať“ do strán. Niektoré woky majú aj druhú rukoväť – oblú rúčku. Tá slúži na pohodlnejšie uchopenie a prenášanie panvice.

Pri rukovätiach je dôležitý aj materiál. Tradične sú vyrobené z kovu či liatiny, plastu, dreva, alebo bambusu. V závislosti od typu rukoväte wok môžete alebo nemôžete používať aj v rúre, poprípade na grile. Z hľadiska praktickej stránky je dobré siahnuť po rukovätiach zo žiaruvzdorných materiálov.

Príslušenstvo k wok panviciam

Pokrievka, naberačky a krúžky pod panvicu. To sú akési základné doplnky, ktoré by nemali chýbať vo vašej wok výbave. Niektoré prípravu jedla iba uľahčujú, niektoré sú nevyhnutnosťou, ak však chcete pripravovať tie najlepšie wok špeciality, určite vám odporúčame, aby ste používali iba originálne náčinie.

Wok s pokrievkou

Aj pri varení na woku budete využívať pokrievku. Menším problém je, že ju s ňou kúpite len málokedy, zároveň na ňom nie je možné používať akúkoľvek pokrievku, a to kvôli pomerne špecifickému tvaru. Pri výbere pokrievky teda pozerajte na jej priemer, no taktiež na materiál. Klasicky sú vyrábané zo špeciálneho varného skla. Zamerajte sa taktiež na to, či ich môžete vložiť do rúry.

Wok panvica s pokrievkou

Wok náradie

  • Wok stierku môžete nájsť aj pod názvami wok spatula, wok špachtľa či wok staub. Ide o špeciálnu naberačku, ktorá je určená vyslovene na použitie pri príprave jedla vo woku. Má sploštený tvar, dlhú rúčku a slúži na miešanie, prevracanie aj naberanie jedla.
  • Ďalším praktickým náčiním je Chinese ladle, teda čínska naberačka, ktorá môže byť kovová, drevená alebo bambusová. Jej oválna časť je vyhotovená v inom uhle ako naše tradičné naberačky, zjednodušene, je o niečo plytšia. Používa sa na pridávanie oleja, nalievanie vody alebo miešanie omáčok vo wok panvici.
  • Ak chcete variť ako skutoční wok majstri, zaobstarajte si i extra dlhé bambusové paličky na miešanie.
  • Posledným pomocníkom je bambusová metličkabamboo brush. Na prvý pohľad pripomína kefku na nanášanie holiacej peny. V tomto prípade však slúži na vyčistenie ešte horúceho woku – pripálené kúsky jedla z neho po vychladnutí odstránite skutočne ťažko. Bambus je odolný voči vysokej teplote a zároveň nepoškodí ani materiály náchylné na poškriabanie.

Wok krúžok

Ak si zaobstaráte wok s oblým dnom, krúžok je pre vás, viac-menej, nevyhnutný, čo neplatí o modeloch s rovným dnom. Wok krúžky alebo takzvané podperné stojany slúžia na nadvihnutie panvice od zdroja tepla, a to najmä na plynových a elektrických sporákoch. Pred kúpou si odmerajte veľkosť vašej platne či horáku, inak krúžok nemusí sedieť správne. Na výber máte 2 typy.

  • Na elektrické sporáky: Hrubé kovové krúžky s otvorenými stranami.
  • Na plynové sporáky: Vyšší a tenší kovový krúžok s malými vetracími otvormi na stranách.

TIP: Ak sa nechcete trápiť s hľadaním miesta na položenie horúcej wok panvice, ktorú odstavíte zo sporáka, odporúčame vám zaobstarať si 2 wok krúžky. Jeden použijete na sporáku a druhý ako stojan na horúcu panvicu.

Wok plynový horák

Tento doplnok spomíname skôr pre zaujímavosť, pretože stojí od 400 eur vyššie a pre domáce použitie je viac než prehnanou investíciou. Ide o špeciálny plynový horák, na ktorom sa nachádza odolný, zväčša liatinový, varný prsteň. Ten tvarom kopíruje spodnú stranu wok panvice, vďaka čomu dochádza k lepšiemu nahrievaniu a rozloženiu tepla po jej povrchu.

Wok plynový horák

Cena kvalitnej wok panvice: základný verzus profesionálny wok

Profesionálny wok vás vyjde na minimálne 100 až 200 eur. Akési základné modely však kúpite i za necelých 10 eur, cena panvíc v strednej triede kvality sa pohybuje medzi 30 až 50 eurami. Kde je hlavný rozdiel? Najmä v použitých materiáloch a celkovom prevedení. Woky z kategórie „profesionálne“ sú najčastejšie vyrobené z kvalitnej liatiny alebo titánu, poprípade pevného hliníka. Majú hrubé dno, ktoré odolá skutočne vysokým teplotám (väčšinou nad 200 °C), môžete ich používať v rúrach, na všetkých typoch sporákov a svoju úlohu zohráva aj skutočne dlhá životnosť.

Kvalitu wok panvice môžete odskúšať i ručne-stručne. Chyťte ju za rukoväť a druhou rukou zatlačte na jej dno. To nesmie byť ani náznakom poddajné – nesmie sa prehýbať či pružiť. Podobne pevné by mali byť aj okraje. Vo všeobecnosti platí, že ťažké woky s hrubými stenami aj dnom patria k tým najkvalitnejším.

Ako sa starať o wok panvicu

Hovoríte si, panvica ako panvica? Pri wokoch to nie je úplne tak. Príprava jedla prebieha pri vysokých teplotách, preto ani nepriľnavý povrch nemusí byť vždy až taký nepriľnavý. Niektoré woky navyše nie je možné umývať v umývačke. Pri starostlivosti o vašu panvicu preto dodržiavajte nasledujúce zásady.

  • Keď si kúpite nový wok, je takmer isté, že sa na ňom nachádza ochranná vrstva, ktorej sa potrebujete zbaviť. Preto ho pred prvým použitím umyte aj s čistiacim prostriedkom.
  • Po prvom umytí a pred prvým použitím wok rozpáľte, kvapnite doň olej, ten vylejte a povrch panvice pretrite papierovou utierkou.
  • Už použitý wok, najmä ten so zvyškami jedla či korenia, nie je vhodné umývať saponátom. Na umývanie používajte iba teplú vodu a mäkkú špongiu.
  • Ešte horúci wok môžete očistiť špeciálnou bambusovou metličkou, o ktorej sme hovorili vyššie.
  • Pripálené zvyšky jedla odstránite najlepšie so soľou. Nasypte ju do panvice a jej povrch vyutierajte papierovou utierkou.

Čistenie wok panvice hubkou a čistiacim prostriedkom

Ako variť na originál wok panvici

Nechali ste sa zlákať na kúpu skutočne drahej a kvalitnej wok panvice, no kulinársky výsledok neohúril vás ani okolie? Chyba nemusí byť v nástroji, ale v majstrovi. Ak chcete na woku pripraviť skutočne chutné jedlo, držte sa nasledujúcich rád.

  • Wok musíte pred každou prípravou jedla „vyčistiť“ horúcim olejom. Panvicu položte na „oheň“, kvapnite do nej olej, nechajte ho poriadne rozpáliť, urobte niekoľko krúživých pohybov, olej vylejte a panvicu dôkladne poutierajte papierovou utierkou.
  • Pri príprave jedla na woku používajte tie najkvalitnejšie oleje s vysokým bodom prepálenia. Vhodný je najmä olej repkový, kukuričný a arašidový.
  • Pred pridaním akýchkoľvek ingrediencií musí byť olej vo woku rozpálený na maximum. Aby ste ich však nespálili, musíte postupovať veľmi opatrne. Keď do rozpáleného oleja vložíte akúkoľvek prvú ingredienciu, zdvihnite ho z plameňa a začnite robiť krúživé pohyby.
  • Pri varení s wok panvicou nezabudnite na odsávanie dymu. Ideálny je digestor, ak ho nemáte, tak otvorte aspoň 2 okná a vytvorte jemný prievan.
  • Aby boli pokrmy pripravené vo woku naozaj chutné, musíte sa ich naučiť správne prehadzovať: wok odstrčte smerom od vás, zdvihnite ho a jedlo prehoďte smerom k vám. Jednoduché, že?
  • „Wok jedlá“ chutia najlepšie vtedy, keď sú pripravené na vysokej teplote a veľmi rýchlo.
  • Vo woku by ste nemali pripravovať veľké množstvo jedla naraz. Takto sa stratí jeho podstata, teda rovnomerné rozvádzanie teploty k všetkým ingredienciám na panvici. Ak chystáte obed pre viacero osôb, urobte ho na viackrát.
  • Jednotlivé potraviny pridávajte na wok vždy v poradí podľa toho, akú dlhú prípravu potrebujú. Napríklad pri príprave mäsa s mrkvou, paprikou a špenátom začnite mäsom, k nemu pridajte neskôr mrkvu, ktorá potrebuje dlhšiu tepelnú úpravu, následne do jedla zakomponujte papriku a špenát prihoďte úplne nakoniec.

Recepty na wok panvicu

Na woku si môžete pripraviť mäso, zeleninu, polievky, omáčky, jedlo v ňom môžete vyprážať, fritovať, variť, ale i dusiť alebo využiť pôvodnú prípravu, teda stir-fry. Fantázii sa, jednoducho, medze nekladú. Pre inšpiráciu sme pre vás vybrali jeden originálny recept na wok panvici, ak by ste sa však chceli do takejto prípravy jedla pustiť naplno, odporúčame vám napríklad tento YouTube kanál:

Stir–fry citrónové kura

Stir-fry metóda je príznačná najmä tým, že je extrémne rýchla. Nasledujúci pokrm, ktorý postačí pre 4 osoby, si pripravíte za necelú polhodinku (cca 20 min. príprava a 10 min. tepelná úprava na woku). Citrónové kura je navyše nízkokalorické, jedna porcia obsahuje230 kcal3 g tuku – z toho iba 1 g nasýtených mastných kyselín, 15 g sacharidov – z toho 10 cukru a 40 g bielkovín.

Zoznam ingrediencií:

  • kuracie prsia
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 väčšia červená paprika
  • 150 g cukrového hrášku (najlepší je čerstvý, môžete však použiť aj ten z mrazničky)
  • 1 PL medu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 PL kukuričnej múky
  • 1 PL rastlinného oleja
  • Šťava z 1 citróna
  • 250 ml kuracieho vývaru

Postup:

  • V miske zmiešajte med, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a kurací vývar.
  • Kuracie prsia nakrájajte na menšie kúsky.
  • Obaľte ich v kukuričnej múke.
  • Na woku nechajte rozohriať olej.
  • Kuracie kúsky sprudka opražte – sú hotové, keď im zhnednú okraje.
  • Do woku pridajte mrkvu a papriku – nakrájajte ju na tenké rezance.
  • Zeleninu nechajte pražiť 1 min.
  • Všetko zalejte zmesou pripravenou v miske a pod pokrievkou nechajte dusiť 3 – 4 min.
  • Do woku prihoďte hrášok a celú zmes nechajte variť 5 min. na miernom plameni.

TIP: Ako príloha k citrónovému stir-fry kuraťu sú ideálne tradičné čínske sklenené rezance. Tie si pripravíte tiež veľmi jednoducho. Stačí ich vložiť do misky, zaliať horúcou vodou a počkať, kým nezmäknú.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Zaujíma vás, či je jedlo pripravené na woku zdravé alebo to, či je táto panvica vhodná na gril? Vybrali sme pre vás niekoľko častých otázok, odpovede na nich si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.

Sú pokrmy pripravené na woku zdravé?

Áno, sú. Základom prípravy jedál na woku je veľmi rýchla, a teda i krátka tepelná úprava. Vďaka tomu si všetky suroviny zachovajú vysoký obsah živín. Je však dôležité, aby ste používali kvalitné oleje s vysokým bodom prepálenia.

Môžem používať wok panvicu na grile?

Áno, môžete. Dajte si však pozor, aby ste používali wok panvicu s rúčkou, ktorá je odolná voči vysokej teplote.

Môžem použiť každú wok panvicu na indukciu?

Nie. Na indukčnom variči môžete používať iba také panvice a hrnce, ktoré dokážu prenášať elektromagnetické vlny. To zistíte buď na základe špeciálneho označenia, alebo jednoduchým testom. Ak na vonkajšiu stranu dna woku „chytí“ magnet, je vhodný aj na použitie na indukčnom variči.

Vaše hodnotenie:
(91.4%)
Dátum publikovania: 31.07.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 23.09.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár