Najlepšie elektrické panvice (remosky) 2024 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti

Možno aj vy ste kedysi mali doma tzv. remosku. Išlo o elektrický hrniec s mohutnou kovovou pokrievkou, ktorá bola vybavená ohrievacím telesom. Remoska je pôvodný obchodný názov tohto el. hrnca, týmto slovom však mnohí ľudia označujú všetky elektrické hrnce, pekáče, resp. panvice.

Ako vybrať elektrickú panvicu

Poradíme vám, ako si takéto zariadenie vybrať a predstavíme vám najobľúbenejšie modely.

Najlepšie remosky

Názov Hodnotenie Detail
Remoska Prima P32 F   ✔   VÍŤAZ TESTU Zobraziť produkt
Tristar PZ-2963   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBA Zobraziť produkt
Remoska P31/01   ✔   DOBRÉ RECENZIE Zobraziť produkt
Remoska Tria T41   ✔   PRE NÁROČNÝCH Zobraziť produkt

Elektrické panvice – recenzie

Remoska bola pred pár rokmi povinnou výbavou každej kuchyne, v súčasnosti jej čaro znovuobjavuje množstvo ľudí. Okrem českého výrobcu sa výrobe elektrických panvíc venujú aj spoločnosti ETA či Tristar. Ktorý model vás zaujal najviac?

Má iba výhody?

Asi najväčšou výhodou elektrických panvíc je ich úspornosť. Keďže majú omnoho menší objem ako rúry na pečenie, postačí im na dosiahnutie potrebnej teploty omnoho nižší výkon.

Ich ďalšou výhodou je mobilita – sú pomerne ľahké a môžete ich jednoducho vziať so sebou na chatu či záhradu (samozrejme, potrebujete el. energiu).

Elektrická panvica na varenie s kovovou pokrievkou

Na elektrické panvice nemusíte použiť žiadne špeciálne recepty. Sú viacúčelové, v mnohých z nich môžete pokrmy variť, dusiť, piecť, zapekať či dokonca vyprážať. Elektrická panvica je dobrá aj na palacinky. Samozrejme, závisí to od parametrov konkrétneho modelu.

Nevýhodou týchto zariadení je ich nízky objem. Predsa len sú omnoho menšie ako rúry, takže ak pripravujete nedeľný obed pre veľkú rodinu, možno vám el. panvica nebude stačiť.

Základom je výhrevná plocha

Podľa účelu a obľúbených pokrmov by ste mali vyberať tvar a rozmery výhrevnej plochy. El. panvice výrobcovia ponúkajú v niekoľkých tvaroch:

  • Okrúhly – hodí sa na pokrmy, ktoré potrebujete často miešať. Môže ísť napr. o polievky, rôzne mäsové ragú, ale napr. aj marmelády či pretlaky.
  • Oválny – majú ideálny tvar na pečenie celých kurčiat či inej hydiny.
  • Hranatý – sú vhodné na prípravu koláčov, rôznych zapekaných pokrmov (napr. cestoviny, zelenina) či dusenie mäsa alebo vyprážanie.

Čo sa týka rozmerov, minimum na prípravu obeda pre štvorčlennú rodinu je priemer okolo 30 cm, v tom prípade sa vám do hrnca zmestí aj celé kurča. Pozor si však dajte aj na výšku, okrúhle el. hrnce sú spravidla vyššie, hranaté sú často na prípravu niektorých jedál príliš plytké.

Hranatá elektrická panvica

Dôležitý je aj materiál výhrevnej plochy, výrobcovia najčastejšie používajú:

  • Teflón – ide o špeciálny nepriľnavý materiál, ktorý odolá teplotám do cca 260 °C, preto sa používa na povrchovú úpravu panvíc. Má však slabú odolnosť a ľahko sa poškriabe – pri poškodení stráca nepriľnavosť a pokrmy sa na ňom môžu pripáliť.
  • Keramiku – na rozdiel od teflónových sú odolnejšie, vydržia aj teploty okolo 450 °C. Taktiež majú lepšiu tepelnú vodivosť, no klzkejší povrch a vyššiu cenu.
  • Hliník – je výborný vodič tepla, preto je ohrev v hliníkovej panvici rovnomerný. Čistý hliník by nemal prichádzať do kontaktu s potravinami, preto ho výrobcovia ošetrujú povrchovou úpravou.
  • Nehrdzavejúcu oceľ (nerez) – ide o veľmi odolný materiál s dobrou tepelnou vodivosťou, jeho čistenie je však náročnejšie.

Chcete vyprážať? Výkonom nešetrite

Výkon el. panvíc sa pohybuje v rozmedzí 400 – 2 200 W. Závisí to predovšetkým od ich objemu, avšak dôležitý je aj spôsob prípravy jedál, na ktorý ich chcete využiť. Na bežné pečenie, varenie či dusenie vám postačí nižší výkon. Ak však chcete na el. panvici vyprážať, siahnite po najvýkonnejšom modeli v danom objeme – pre vyprážanie totiž musíte dosiahnuť veľmi vysokú teplotu.

Okrúhla elektrická panvica so spodným ohrevom

Dôležitý je aj typ ohrevu, niektoré panvice majú hrubú pokrievku, v ktorej je zabudované ohrievacie teleso – ohrievajú teda zvrchu. Tento spôsob ohrevu je vhodný na pečenie mäsa, koláčov či zapekanie. Spodný ohrev je zasa vhodnejší na varenie, dusenie či vyprážanie.

Termostat – nevyhnutnosť pre náročných

Niektoré el. panvice sú vybavené termostatom, nie je to však pravidlom. Termostat udrží v panvici plus-mínus stálu teplotu, vďaka ktorej budú vaše pokrmy chutnejšie, keďže ich pripravíte v presne požadovaných podmienkach. Je teda nevyhnutnosťou pre náročnejších amatérskych kuchárov.

Termostaty sú najčastejšie ovládané mechanicky – otočným ovládacím kolieskom na tele zariadenia. Ich teplotný rozsah spravidla končí na 240 °C.

Uvedený otočný ovládač je zvyčajne jediným ovládacím prvkom el. panvice, na niektorých modeloch nájdete ešte mechanický vypínač či svetelné indikátory zapnutia alebo ohrevu. Pokročilé ovládanie či displeje sú skôr výsadou tzv. multifunkčných el. hrncov, ktoré však spadajú do vyšších cenových hladín než jednoduché elektrické panvice.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Remosku si väčšina z nás pamätá z kuchýň mám a babičiek. Tento spotrebič sa teší čoraz väčšej obľube, a pomaly sa začína objavovať aj v domácnostiach mladších ročníkov. Remoska je veľmi praktická a pohodlne sa používa, preto gazdinky znovu objavujú čaro používania tohto spotrebiča. Aby sme vám výber najvhodnejšieho modelu čo najviac uľahčili, pripravili sme pre vás odpovede na niekoľko základných otázok.

Aké sú najväčšie výhody prípravy jedla v remoske?

Jedlo pripravované v remoske si zachováva šťavnatosť, živiny a vitamíny. Pokrmy sa dajú pripravovať s minimálnym množstvom oleja, v remoske možno variť, piecť, dusiť, rozmrazovať. Spotreba elektrickej energie je nízka, obsluha jednoduchá.

Ako správne používať remosku?

Remoska by mala mať stabilnú pozíciu na pracovnej doske/kuchynskom stole. Netreba ju zohrievať vopred, potraviny do nej stačí vložiť a zapnúť ju. Jedlo by sa počas prípravy nemalo dotýkať veka. Pri miešaní nie je vhodné používať kuchynské náčinie, ktoré by mohlo poškodiť vnútornú nepriľnavú vrstvu. Veko treba pri kontrole jedla odkladať tak, aby teplá strana smerovala smerom nahor. Čistiť ho treba navlhčenou mäkkou handričkou alebo vhodným čistiacim prípravkom.

Veko s priezorom alebo bez? Ktorý typ je lepší?

Veko bez priezoru zabezpečuje rovnomerné sálanie tepla, veko s priezorom umožňuje kontrolu jedla, preto nemusíte remosku otvárať. Kvalitné remosky majú priezor vyrobený z tepluvzdorného bezpečného skla. Distribúcia tepla je však o niečo slabšia ako pri veku bez priezoru.

Staršie modely, ktoré už nie sú v predaji

Vaše hodnotenie:
(90.6%)
Dátum publikovania: 20.08.2019
Dátum poslednej aktualizácie: 14.09.2023

Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Komentáre

24/05/2022 14:38
Denisa

Clatrnonic PP 3570 je pekná veľká remoska. Veľmi dobre pečie, je úsporná a hodí sa aj na veľké porcie jedál. Napr. kurča, morka, ale kľudne aj pizza a podobne. Plusom je keramický povrch. No som prekvapená, že remoska sa horšie čistí a pre dosiahnutie optimálneho výsledku je pri väčšine pokrmov nutný alobal.

05/01/2022 19:50
Lubor

ETA Pečenka ma sklamala, možno mám zlý kus, ale nepečie dobre zospodu a zemiaky boli surové, navyše sa piekli príliš dlho. Vyzerá pekne, no napríklad upiecť kura na masle je problém, lebo kým je hotové, prejde ma aj hlad. Mínusom je aj prívod elektriny, ktorý je napevno, čo mi robí problémy pri uskladnení. Použité plasty sa mi zdajú nekvalitné.

12/11/2021 09:03
Milka

Uvarí a upečie presne ako potrebujem ETA Pečenka. Už predtým sme mali takýto výrobok a vydržal nám veľmi dlho. Je to osvedčený kuchynský pomocník. Manipulácia je jednoduchá, no rátajte s tým, že Eta je pomerne väčšia než klasická Remoska a zaberie dosť miesta.

13/07/2021 19:21
Liliana

Mám Remosku R 21 original. Som s ňou spokojná, pretože veľmi dobre pečie aj dusí a hreje celý povrch rovnomerne. Páči sa mi, že aj po vypnutí udržiava teplotu, cca. jednu hodinu. Vďaka remoske mám chutné a šťavnaté mäso, ktoré sa nikdy nepripáli, lebo ohrievacia špirála je hore, avšak aj iné pokrmy sú vydarené. Remoska je rokmi overená značka a som rozhodnutá, že aj v budúcnosti si objednám panvicu od tejto značky. Je to veľká úspora energie a samotná príprava jedla je tiež veľmi rýchla. Manipulácia je jednoduchá, čistenie ľahké a tento spotrebič je veľkou výhodou pre malú domácnosť, ktorá môže remosku využiť namiesto elektrickej rúry. Myslím si, že takáto príprava pokrmov je šetrnejšia k potravinám, pretože jedlo nevyschne. Cena bola veľmi dobrá vzhľadom ku kvalite produktu. Veľkosť panvice je vhodná pre prípravu jedla pre jednu až dve osoby.

Pridať komentár


Posledné články
Kotly na biomasu zaistia moderné, ekologické a výhodné vykurovanie

Kotly na biomasu zaistia moderné, ekologické a výhodné vykurovanie

Drevo nie je jediné palivo, ktoré ponúka cenovo prijateľný spôsob vykurovania. Jednoduchšiu a komfortnejšiu obsluhu zaisťujú... Prečítať článok

Ako vybrať tapety na stenu, ktoré sa budú vynímať v každom interiéri?

Ako vybrať tapety na stenu, ktoré sa budú vynímať v každom interiéri?

Rozmýšľate nad tým, že si vymaľujete steny vo vašej domácnosti, aby ste trochu zmenili jej charakter? Na to, aby ste vášmu... Prečítať článok

Ako vyčistiť práčku od zápachu, plesne, vodného kameňa – octom, kyselinou citrónovou, sódou bikarbónou

Ako vyčistiť práčku od zápachu, plesne, vodného kameňa – octom, kyselinou citrónovou, sódou bikarbónou

Či už používate práčku denne alebo niekoľkokrát do týždňa, pri každom praní sa v jej útrobách hromadí neodparená voda a vodný... Prečítať článok

Ako vyčistiť umývačku riadu Electrolux, Bosch, Beko: octom, kyselinou citrónovou alebo sódou?

Ako vyčistiť umývačku riadu Electrolux, Bosch, Beko: octom, kyselinou citrónovou alebo sódou?

Napriek tomu, že umývačku riadu používate denne, na jej čistenie často zabúdate. Pristúpite k nemu až vtedy, keď umývačka... Prečítať článok