Najlepšie elektrické panvice – remosky. Recenzie, testy, skúsenosti

Možno aj vy ste kedysi mali doma tzv. remosku. Išlo o elektrický hrniec s mohutnou kovovou pokrievkou, ktorá bola vybavená ohrievacím telesom. Remoska je pôvodný obchodný názov tohto el. hrnca, týmto slovom však mnohí ľudia označujú všetky elektrické hrnce, pekáče, resp. panvice.

Ako vybrať elektrickú panvicu

Poradíme vám, ako si takéto zariadenie vybrať a predstavíme vám najobľúbenejšie modely.

Najlepšie remosky

Názov Hodnotenie Detail
Remoska R22 grand   ✔   NAJPREDÁVANEJŠIEZobraziť produkt
Remoska R22F grand   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Remoska R21 original   ✔   VÝPREDAJZobraziť produkt
Tristar PZ 2964   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBAZobraziť produkt
ETA 2160 Piesta   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt

Má iba výhody?

Asi najväčšou výhodou elektrických panvíc je ich úspornosť. Keďže majú omnoho menší objem ako rúry na pečenie, postačí im na dosiahnutie potrebnej teploty omnoho nižší výkon.

Ich ďalšou výhodou je mobilita – sú pomerne ľahké a môžete ich jednoducho vziať so sebou na chatu či záhradu (samozrejme, potrebujete el. energiu).

Elektrická panvica na varenie s kovovou pokrievkou

Na elektrické panvice nemusíte použiť žiadne špeciálne recepty. Sú viacúčelové, v mnohých z nich môžete pokrmy variť, dusiť, piecť, zapekať či dokonca vyprážať. Elektrická panvica je dobrá aj na palacinky. Samozrejme, závisí to od parametrov konkrétneho modelu.

Nevýhodou týchto zariadení je ich nízky objem. Predsa len sú omnoho menšie ako rúry, takže ak pripravujete nedeľný obed pre veľkú rodinu, možno vám el. panvica nebude stačiť.

Základom je výhrevná plocha

Podľa účelu a obľúbených pokrmov by ste mali vyberať tvar a rozmery výhrevnej plochy. El. panvice výrobcovia ponúkajú v niekoľkých tvaroch:

  • Okrúhly – hodí sa na pokrmy, ktoré potrebujete často miešať. Môže ísť napr. o polievky, rôzne mäsové ragú, ale napr. aj marmelády či pretlaky.
  • Oválny – majú ideálny tvar na pečenie celých kurčiat či inej hydiny.
  • Hranatý – sú vhodné na prípravu koláčov, rôznych zapekaných pokrmov (napr. cestoviny, zelenina) či dusenie mäsa alebo vyprážanie.

Čo sa týka rozmerov, minimum na prípravu obeda pre štvorčlennú rodinu je priemer okolo 30 cm, v tom prípade sa vám do hrnca zmestí aj celé kurča. Pozor si však dajte aj na výšku, okrúhle el. hrnce sú spravidla vyššie, hranaté sú často na prípravu niektorých jedál príliš plytké.

Hranatá elektrická panvica

Dôležitý je aj materiál výhrevnej plochy, výrobcovia najčastejšie používajú:

  • Teflón – ide o špeciálny nepriľnavý materiál, ktorý odolá teplotám do cca 260 °C, preto sa používa na povrchovú úpravu panvíc. Má však slabú odolnosť a ľahko sa poškriabe – pri poškodení stráca nepriľnavosť a pokrmy sa na ňom môžu pripáliť.
  • Keramiku – na rozdiel od teflónových sú odolnejšie, vydržia aj teploty okolo 450 °C. Taktiež majú lepšiu tepelnú vodivosť, no klzkejší povrch a vyššiu cenu.
  • Hliník – je výborný vodič tepla, preto je ohrev v hliníkovej panvici rovnomerný. Čistý hliník by nemal prichádzať do kontaktu s potravinami, preto ho výrobcovia ošetrujú povrchovou úpravou.
  • Nehrdzavejúcu oceľ (nerez) – ide o veľmi odolný materiál s dobrou tepelnou vodivosťou, jeho čistenie je však náročnejšie.

Chcete vyprážať? Výkonom nešetrite

Výkon el. panvíc sa pohybuje v rozmedzí 400 – 2 200 W. Závisí to predovšetkým od ich objemu, avšak dôležitý je aj spôsob prípravy jedál, na ktorý ich chcete využiť. Na bežné pečenie, varenie či dusenie vám postačí nižší výkon. Ak však chcete na el. panvici vyprážať, siahnite po najvýkonnejšom modeli v danom objeme – pre vyprážanie totiž musíte dosiahnuť veľmi vysokú teplotu.

Okrúhla elektrická panvica so spodným ohrevom

Dôležitý je aj typ ohrevu, niektoré panvice majú hrubú pokrievku, v ktorej je zabudované ohrievacie teleso – ohrievajú teda zvrchu. Tento spôsob ohrevu je vhodný na pečenie mäsa, koláčov či zapekanie. Spodný ohrev je zasa vhodnejší na varenie, dusenie či vyprážanie.

Termostat – nevyhnutnosť pre náročných

Niektoré el. panvice sú vybavené termostatom, nie je to však pravidlom. Termostat udrží v panvici plus-mínus stálu teplotu, vďaka ktorej budú vaše pokrmy chutnejšie, keďže ich pripravíte v presne požadovaných podmienkach. Je teda nevyhnutnosťou pre náročnejších amatérskych kuchárov.

Termostaty sú najčastejšie ovládané mechanicky – otočným ovládacím kolieskom na tele zariadenia. Ich teplotný rozsah spravidla končí na 240 °C.

Uvedený otočný ovládač je zvyčajne jediným ovládacím prvkom el. panvice, na niektorých modeloch nájdete ešte mechanický vypínač či svetelné indikátory zapnutia alebo ohrevu. Pokročilé ovládanie či displeje sú skôr výsadou tzv. multifunkčných el. hrncov, ktoré však spadajú do vyšších cenových hladín než jednoduché elektrické panvice.

Vaše hodnotenie:
(91%)
Dátum publikovania: 20.08.2019
Dátum poslednej aktualizácie: 23.11.2019
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár