Najlepšie indukčné varné dosky 2021 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Gastronomický priemysel napreduje a netýka sa to len samotného jedla. Rovnako tak kráčajú s dobou i technológie. Medzi veľmi podstatný kuchynský spotrebič patrí aj varná doska. Rozhodnúť sa môžete pre plynový, elektrický alebo kombinovaný sporák, no takisto môže voľba padnúť na vstavanú varnú dosku. Favoritom môže byť práve indukčná varná doska. Prečo indukcia? Sklokeramická alebo indukčná varná doska? Pomôžeme vám vybrať.
Výber druhu varnej dosky môžeme rozdeliť podľa prívodu energie. Indukčná varná doska je poháňaná el. energiou na rozdiel od plynovej, ktorá vyžaduje pripojenie plynovej prípojky. Sklokeramická varná doska je takisto poháňaná el. energiou. Každý druh varnej dosky so sebou prináša isté výhody i nevýhody. Ktorý typ si vyberiete je na vás. No prečo by mala padnúť voľba na indukciu?
Najlepšie indukčné varné dosky
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Electrolux EHH 6240 ISK ✔ NAJPREDÁVANEJŠIE | ![]() |
Zobraziť produkt |
Beko HII64200MT ✔ ZLATÁ STREDNÁ CESTA | ![]() |
Zobraziť produkt |
Bosch PUE611BB1E ✔ DOBRÉ RECENZIE | ![]() |
Zobraziť produkt |
Siemens EX675LYV1E ✔ PRE NÁROČNÝCH | ![]() |
Zobraziť produkt |
Klarstein Delicatessa 60 ✔ DNES V AKCII | ![]() |
Zobraziť produkt |
Gorenje IT 640 BSC ✔ ĽUDOVÁ VOĽBA | ![]() |
Zobraziť produkt |
Indukčné varné dosky – recenzie
Indukčná varná doska Bosch, Gorenje, Mora, Beko, Electrolux alebo AEG? Potrebujem 230V alebo 400V indukčnú varnú dosku? Ak sa aj napriek nášmu sprievodcovi výberom neviete rozhodnúť pre ten správny model, možno vám budú nápomocné naše recenzie obľúbených indukčných varných dosiek.
Prečo indukčná varná doska?
Indukčná varná doska je tým najmodernejším prevedením v tomto segmente. Pre mnohých je na nerozoznanie od sklokeramickej varnej dosky. Je však medzi nimi zásadný rozdiel. Indikcia pracuje na princípe feromagnetizmu. Indukčná varná zóna zohrieva iba tú časť riadu, s ktorou je v priamom kontakte. Sklokeramická varná doska ohrieva celú varnú zónu.
Indukčná doska sa tak vyhne stratám energie a koncentruje teplo tam, kde je to potrebné. S týmto súvisí aj fakt, že na indukčnú varnú dosku nemôžete klásť akýkoľvek riad (sklenený, hliníkový, medený). Zakúpiť si musíte riad určený na indukciu. Indukčný riad je síce investíciou navyše, no následne už len užívate výhody, ktoré indukcia prináša.
Ovládanie priamo na indukčnej ploche, rovnomerný ohrev či špeciálne funkcie ako Booster, časovač, automatické vypnutie, detská poistka a mnoho iných. Indukčná varná doska je bezpečným a komfortným kuchynským vybavením, ktoré si môžete do modernej kuchyne obstarať aj vy.
Výhody
- Minimálne straty tepla
- Nízka spotreba el. energie
- Moderný dizajn
- Inovatívne funkcie
- Dotykové ovládanie
Nevýhody
- Vyššie ceny
- Nutnosť využívať špeciálny riad na indukciu
Typy varných dosiek
- Plynová varná doska – podľa mnohých najefektívnejší druh varnej dosky, ktorý sa používa už nejaké to desaťročie. Plynová varná doska má najväčšiu výhodu v regulácii teploty, ktoré je okamžitá. Takisto je cenovo veľmi dostupná. Nedochádza k priveľkým teplotným stratám. Nevýhodou je zložitejšia údržba, nutnosť prípojky zemného plynu a jeho možný únik. Dnešné plynové varné dosky sú vybavené bezpečnostnými poistkami.
- Liatinová varná doska – dnes už na ústupe a najmenej obľúbená. Hoci ide o cenovo dostupnú alternatívu, oproti ostatným má viac nevýhod. Pomalší ohrev, vyššia spotreba energií a takisto nepraktická údržba. Liatinová varná doska sa hodí do domácností či na miesta, kde sa nevarí príliš často.
- Sklokeramická varná doska – ide o dosku na prvý pohľad podobnú indukčnej. Jej povrch je mechanicky odolný a využíva na ohrev odporové tepelné teleso, ktoré zahrieva keramickú dosku. Prenos tepla je plynulý, výhodou je oproti indukcii, že môžete využívať akýkoľvek druh riadu. Vyznačuje sa však vyššími tepelnými stratami.
- Indukčná varná doska – ide o najmodernejšiu technológiu v rámci tohto segmentu. Oproti sklokeramickej varnej doske, indukčná varná doska zohrieva iba tú časť, kde je v priamom kontakte s hrncom či panvicou. Funguje na princípe feromagentizmu. Používať sa musí špeciálny riad určený na tento druh varnej dosky. Hoci je povrch často sklokeramický, ohrev telesa je účinný iba v prípade, že sa používa správny indukčný riad.
Ovládanie varnej dosky
Býva dotykové priamo na indukčnej doske. Ovládanie funguje na princípe senzorov. Tlačidlá možno stláčať alebo posúvať po dotykovej ploche, ktorá je vybavená senzormi. Dotyky môžu byť sprevádzané aj zvukovými signálmi. Väčšinou je možno indukčnú plochu zablokovať tzv. detskou poistkou.
Počet varných zón
Vzťahuje sa na veľkosť a rozmery. Štandardne je šírka varnej dosky približne 60 cm. V takom prípade ide o štyri varné zóny. Je možné obstarať si aj väčšie varné dosky, ktoré môžu mať až 6 varných zón. V takom prípade je šírka približne 90 a viac cm.
Ďalšie funkcie a vlastnosti
- Digitálny časovač – ide o funkciu, vďaka ktorej môžete pre konkrétnu varnú zónu nastaviť čas prípravy jedla. Po oznámení zvukového signálu sa automaticky varná doska vypne.
- PowerBooster – alebo ak chcete posilnenie výkonu. Ide o funkciu, ktorú možno využiť pri potrebe rýchleho ohrevu varnej zóny. Napríklad pre rýchle zovretie vody.
- Bridge – funkcia Bridge alebo AreaFlex. Ide o technológie, ktoré umožňujú spojiť dve vertikálne varné zóny a vytvoriť tak jednu veľkú.
- Automatické vypnutie – ak je varná doska dlhšie neaktívna a deteguje neprítomnosť riadu, varná doska sa automaticky vypne.
- Detská poistka – umožňuje zablokovať ovládací panel na indukcii, aby sa predišlo prípadnému – náhodnému prestaveniu parametrov varnej dosky.
- Detekcia riadu – ide o činnosť senzorov, ktoré zaznamenávajú prítomnosť riadu na indukčnej doske. Ak riad položíte na varnú zónu aj trochu mimo, senzory detegujú jeho polohu a začnú ohrev plochy tam, kde sa riad nachádza.
- Indikátor zvyškového tepla – informuje o tom, že je varná zóna aj po dokončení pokrmu stále horúca. Buď ide o kontrolku, alebo sa zobrazuje červené miesto na ploche, kde je varná doska horúca.
- KeepWarm – praktická funkcia udržania jedla teplého aj po dovarení. Po aktivovaní sa varné zóny stabilizujú na teplotu 70 °C a udržujú túto teplotu až kým sa nerozhodnete, že je správny čas na jedlo.
Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)
Indukčná varná doska je, napriek tomu, že na zohrievania jedla sú potrebné špeciálne hrnce, pre mnohých prvou voľbou. Má totiž množstvo plusov, ktoré potrebu špeciálneho riadu prevážia. Pred kúpou varnej dosky by ste si mali odpovedať na viacero základných otázok. Odpovede na tie najčastejšie nájdete na tomto mieste.
Indukcia alebo sklokeramika? Ktorá varná doska je vhodnejšia?
Ako sa treba starať o indukčné varné dosky?
Ktoré značky indukčných varných dosiek sú najhľadanejšie?
Dátum poslednej aktualizácie: 16.02.2021
Pridať komentár