Najlepšie elektrické indukčné sporáky 2019 - recenzie, testy

Elektrický sporák je moderným kuchynským spotrebičom, ktorý je plne poháňaný elektrickou energiou. Je ideálny pre domácnosti, kde nie je možnosť vybudovania prípojky zemného plynu. Celoelektrické sporáky sú vyrábané v troch základných prevedeniach podľa typu varnej dosky. Varná zóna môže byť liatinová, indukčná či sklokeramická. Ktorý elektrický sporák je ten najlepší?

Ako vybrať elektrický sporák?

V našom článku sa bližšie pozrieme na jednotlivé druhy elektrických sporákov. Prečo by ste si mali vybrať práve elektrický sporák. Aké sú ich výhody a naopak, aké sú ich slabé stránky sa dočítate v našom článku. Ktorá varná doska je najlepšia? Okrem iného si môžete prečítať podrobné recenzie jednotlivých produktov.

Najlepšie elektrické sporáky s indukčnou varnou doskou

Názov Hodnotenie Detail
AEG Competence 47036 IU-MN   ✔   VÍŤAZ TESTUZobraziť produkt
Mora IS 985 MW   ✔   VÝPREDAJZobraziť produkt
Electrolux PlusSteam   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Electrolux EKI 6451 AOX   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Beko FSM 69300 GXT   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt

Najlepšie elektrické sporáky so sklokeramickou varnou doskou

Názov Hodnotenie Detail
Gorenje EC5111WG   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBAZobraziť produkt
Mora I 878 AW   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt
Electrolux EKC54952OK PlusSteam   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Mora Premium C 110 AW   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt
Electrolux EKC 51350OW   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt

Elektrický sporák je „in“

Voľba na elektrický sporák padá spravidla vtedy, ak v domácnosti nie je možnosť plynovej prípojky alebo si ľudia nechcú robiť prácu so zavádzaním plynovej trubky do domu či bytu. Elektrický sporák pracuje pri napätí 380 – 400 V, pričom je možné ho napojiť i na fázu s napätím 230 – 240 V. Zároveň sa tým však obmedzia určité funkcie a výkon sporáka.

Elektrické sporáky sa vyznačujú moderným dizajnom a spoľahlivosťou. Indukčné či sklokeramické dosky sú dnes trendom. Liatinová varná doska je už na ústupe. Pri indukčných varných doskách myslite na to, že musíte používať riad určený špeciálne na indukciu. Liatinové varné plochy sú síce cenovo veľmi dostupné, no ich praktické vlastnosti sú oproti indukciám a sklokeramickým doskám omnoho slabšie. Najrozšírenejším typom varnej plochy pri elektrickom sporáku je sklokeramická varná doska.

Biely elektrický sporák s liatinovou varnou plochou

Veľkou doménou elektrických sporákov je aj jednoduché a spoľahlivé pečenie, pretože takéto sporáky umožňujú jednoduchú reguláciu výkonu a viac funkcií pečenia. Oproti plynovej rúre dokážu rovnomerne rozvádzať teplo po celom objeme rúry vďaka ventilátoru. Takisto môžete meniť smer ohrevu (vrch, spodok, kombinácia).

Pri niektorých modeloch môže zamrzieť rýchlosť ohrevu, no to je daňou, ktorú musíte zaplatiť, ak sa rozhodnete pre menej výkonný elektrický sporák (nižší príkon). Regulácia teploty je presne to, čo mnohých odrádza a radšej siahnu po kombinovanom sporáku s plynovými horákmi. Na zvýšenie i zníženie teploty elektrický sporák nereaguje tak rýchlo.

Hlavné výhody

  • Spoľahlivosť pri pečení
  • Ľahšia údržba
  • Jednoduchšia inštalácia
  • Bez plynových trubiek v interiéri
  • Moderný dizajn

Hlavné nevýhody

  • Vyššia spotreba energie
  • Oneskorená odozva na reguláciu teploty
  • Napojenie na 380 – 400 V
  • Bez el. prúdu sa nevarí

Typy varných dosiek

  • Liatinová varná doska – menej používaná. Ide o najstarší typ varnej dosky v segmente elektrických sporákov. Nájdete ich za veľmi výhodné ceny, no oproti indukčnej či sklokeramickej varnej doske má viac nevýhod. Pomalší ohrev, vyššia spotreba energie a ťažšia údržba. Liatinový sporák sa oplatí používať ľudom, ktorí za sporákom trávia menej času a nevadí im dlhší ohrev. Inak sa vám z dlhodobého hľadiska oplatí investovať do konkurentov.
  • Sklokeramická varná doska – najčastejšie sa vyskytuje práve varná doska zo sklokeramiky. Oproti indukcii je mechanicky odolnejšia a disponuje aj rýchlejším ohrevom. Povrch sa ľahko udržiava a nepotrebujete ani špeciálny riad ako napríklad pri indukčnej varnej doske. Menšou nevýhodou môžu byť tepelné straty, ktoré sklokeramická doska produkuje.

Elektrický sporák s indukčnou varnou doskou

  • Indukčná varná doska – najmodernejšia technológia, ktorá a prvý pohľad vyzerá rovnako ako sklokeramika. Na rozdiel od sklokeramickej dosky, ale indukcia eliminuje tepelné straty. Indukcia totiž ohrieva iba samotný hrniec (panvicu) a neohrieva tak ani milimeter plochy navyše. Zároveň tak šetrí aj energiu. Ohrev funguje na princípe feromagnetizmu, čo znamená, že nemôžete používať akýkoľvek riad. Používať nesmiete sklenené, medené, hliníkové či smaltové riady. Je nutnosťou zaobstarať si indukčný (magnetický) riad.

Typy rúry

  • Konvenčná elektrická rúra – pri elektrických modeloch sú menej rozšírené. Ohrevné telesá sú buď to v spodnej a hornej časti, alebo po stranách rúry. Vytvárajú zónový ohrev, čo zabezpečí dokonalé prepečenie mäsa či iných pokrmov. Zároveň však rúra nedisponuje ventilátorom.
  • Multifunkčná elektrická rúra – vybavených ňou je väčšina elektrických sporákov. Okrem ohrevných telies disponuje aj ventilátorom, a teda cirkuláciou horúceho vzduchu. Hovorí sa im aj teplovzdušné rúry. Pečenie je tak rýchlejšie a ohrev je rovnomerný. Multifunkčná rúra by mala byť pri elektrickom sporáku jasnou voľbou.

Rozmery sporáka

Štandardná šírka sporákov je 50 až 60 cm. Čím je šírka sporáka vyššia, tým je väčší objem rúry. Rovnako tak závisí i od hĺbky sporáka. Tento rozmer je zvyčajne na úrovni 60 cm. Výška má štandardne okolo 85 cm. Širšie sporáky disponujú väčším počtom varných zón. Tieto parametre hovoria aj o objeme samotnej rúry. Objem sa pohybuje v rozmedzí od 50 do 74 litrov.

Nerezový elektrický sporák so sklokeramickou varnou doskou

Príkon a spotreba elektrickej energie

Energetický štítok je pri elektrických rúrach zvyčajne v triede A. Ide o zelenú úspornú kategóriu. Existujú však aj sporáky s menším príkonom (watt alebo kilowatt), ktoré patria do triedy A+ či A++, no zároveň klesá ich výkon. Spotrebu elektrickej energie si môžete všímať ako údaj udávaný v kWh. Ten hovorí o štandardnom cykle pri používaní sporáka.

Ovládanie varnej dosky

Pri indukčných varných doskách je ovládanie zvyčajne dotykové, resp. elektrické. Ovládací panel sa nachádza priamo na varnej doske a jednoduchým dotykom regulujete výkon sporáka, zapínate rýchloohrev či iné funkcie.

Elektrický sporák s indukčnou varnou doskou s dotykovým ovládaním

U elektrických sporákov so sklokeramickou alebo liatinovou doskou je zas najtypickejšie mechanické ovládanie. Varnú dosku i rúru tak ovládate tlačidlami a otočnými regulátormi, ktoré sa nachádzajú na čele sporáku.

Ďalšie vlastnosti a funkcie

  • Hi-Light varná zóna – vďaka týmto varným zónam sa dokáže plocha zahriať rýchlejšie a zároveň šetrí výhrevné teleso. Rovnako tak má priaznivý vplyv na spotrebu el. energie a životnosť varnej dosky.
  • Indikátor zvyškového tepla – je vizuálny ukazovateľ stavu varnej zóny. Priamo na doske alebo za pomoci kontrolky signalizuje, či je zóna ešte horúca.
  • Časovač – digitálny alebo mechanický. Upozorní vás na koniec varenia prípadne môžete nastaviť, koľko chcete, aby sa jedlo pripravovalo. Buď to nastavíte časovač na displeji, alebo jednoduchým otočením mechanického časovača.
  • Detská poistka – ide o bezpečnostný prvok určený na zablokovanie indukčného panela, aby nedošlo k nechcenej manipulácii.
  • Automatické vypnutie – bezpečnostný prvok, ktorý sa postará o to, že v prípade ak je indukčná doska príliš dlho neaktívna a nepríde ku kontaktu s riadom, sporák automaticky vypne ohrev.
  • Stop&Go – ide o tlačidlo, ktoré jedným stlačením vypne alebo zapne celý ohrev dosky.
  • Booster – ide o funkciu, ktorú využijete, ak potrebujete jedlo extrémne rýchlo zohriať alebo ohriať varnú zónu. Využijete tak maximálny príkon spotrebiča.
  • Tlmené dovieranie dvierok – ide o tlmené/tiché zatváranie dvierok elektrickej rúry. Zabránite tak prípadnému poškodeniu skla.
  • Sklo rúry – dvojdielne alebo trojdielne. Líšia sa v schopnosti izolovať teplo, ktoré je vo vnútri rúry počas pečenia a preniká na povrch. Trojdielne sklo zabezpečí, že sklo sa nezohrej na viac ako 35 °C. Pri dvojdielnom je to približne 50 °C.
  • Príslušenstvo – oplatí sa siahnuť po sporáku, ku ktorému výrobca dodáva aspoň základné príslušenstvo, akým je rošt, plechy či pekáče na pečenie.

Vaše hodnotenie:
(90.8%)
Dátum publikovania: 26.02.2018
Dátum poslednej aktualizácie: 25.08.2019
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár