Najlepšie parné hrnce 2021 – recenzie, test, porovnanie

Varenie v pare je trendom súčasnosti. Uvedomujú si to aj výrobcovia a už takmer každý výrobca domácich spotrebičov zaradil do svojej ponuky aj parné hrnce. Výsledkom je široká ponuka na trhu, ktorá v sebe skrýva kvalitné výrobky, ale aj lacné nepodarky. Aby sme vám pomohli s výberom, zostavili sme rebríček najlepších parných hrncov dostupných na slovenskom trhu. Rebríček odráža recenzie a testy parných hrncov, vaše hodnotenia a skúsenosti.

Parný hrniec

Rebríček najlepších parných hrncov pravidelne upravujeme. Zapojte sa preto do diskusie v spodnej časti stránky a pridajte komentár alebo sa podeľte o svoje skúsenosti.

Najlepšie parné hrnce

Názov Hodnotenie Detail
Russell Hobbs 19270   ✔   NAJPREDÁVANEJŠIE Zobraziť produkt
Klarstein Steam Spa   ✔   PRE NÁROČNÝCH Zobraziť produkt
Tefal VC140131   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTA Zobraziť produkt
Severin DG 2426   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTA Zobraziť produkt
ETA Calderon II 1134 90010   ✔   DOBRÉ RECENZIE Zobraziť produkt
Tefal VC 300831 Steam 'n Light   ✔   VÍŤAZ TESTU Zobraziť produkt

Parné hrnce – recenzie

Parný hrniec je skvelým pomocníkom, pokiaľ chcete variť o niečo zdravšie. Ak ste sa pre tento spotrebič rozhodli, mali by ste sledovať nielen jednotlivé parametre, ale aj skúsenosti používateľov s jednotlivými modelmi. Viacero obľúbených parných hrncov sme vyskúšali a o svoje zistenia sa podelíme v recenziách.

 

Ako funguje parný hrniec

Parný hrniec funguje na podobnom princípe ako rýchlovarná kanvica alebo sušička na potraviny. V jeho základni je umiestnené elektrické výhrevné teleso, ktoré ohrieva vodu v zásobníku. Tá sa premení na horúcu paru, ktorá má niečo okolo 120 až 130 °C. Para je následne rozháňaná do uzatvoreného priestoru (do nádob), kde dané suroviny ohrieva a zároveň varí. Skondenzovaná tekutina pritom priebežne odteká do samostatnej odkvapovej misky, vďaka čomu máte istotu, že je váš pokrm varený v 100 % čistej a čerstvej pare.

Prečo používať parný hrniec

Varenie v pare je jedným z najzdravších spôsobov prípravy pokrmov. Horúca para nie je agresívna tak ako vriaca voda, preto si dané suroviny zachovajú viac živín (vitamíny, minerály, bielkoviny, aminokyseliny atď.). Samozrejme, variť na pare môžete aj v obyčajnom hrnci, do ktorého umiestnite klasický parák. Elektrické parné hrnce však celý proces zásadne uľahčujú. Nemusíte špiniť veľa riadu a iného kuchynského náčinia. Navyše, počas prípravy jedla sa nemusíte fyzicky nachádzať v kuchyni. Všetky suroviny iba naukladáte do jednotlivých nádob, stlačíte niekoľko gombíkov, počkáte a môžete jesť.

INFO: Ďalšou výhodou parných hrncov je, že si v nich pripravované pokrmy zachovajú krásnu farbu a prirodzenú chuť.

Elektrické verzus neelektrické parné hrnce

Na trhu existujú 2 typy parných hrncov, a to elektrické a neelektrické. Elektrický parný hrniec tvorí základňa, ktorú pomocou kábla pripojíte do elektrickej zásuvky a naukladáte na ňu nádoby s jedlom. Neelektrické modely pozostávajú z 2 alebo viacerých kovových hrncov, pričom 1 z nich má klasické dno a dná ostatných sú perforované (dierované). V podstate ide o rovnaký princíp ako pri klasickom paráku. Hrniec s klasickým dnom naplníte vodou, položíte ho na sporák a ostatné hrnce naukladáte naň.

Nádoby parného hrnca

INFO: Parné hrnce môžu disponovať 1 alebo 2 elektrickými výhrevnými telesami. Takzvané prídavné výhrevné teleso slúži na rýchlejšie „naštartovanie“ zariadenia. Využijete ho najmä pri príprave pokrmov, ktoré si vyžadujú vyššiu teplotu (napr. bravčové či hovädzie mäso).

Elektrické parné hrnce

Výhody:

  • Presná regulácia teploty a času
  • Jednoduchá obsluha a používanie
  • Pokrokové funkcie
  • Bez nutnosti státia pri sporáku
  • Úspora elektrickej energie

Nevýhody:

  • Vyššia obstarávacia cena
  • Väčšie náklady na opravu (v prípade poruchy)
  • Neelektrické parné hrnce

Neelektrické parné hrnce

Výhody:

  • Nízka cena (cca 15 eur)
  • Riziko poruchy je takmer nulové

Mínusy:

  • Bez regulácie teploty a času
  • Nutnosť priebežného sledovania pripravovaného pokrmu
  • Viac špinavého riadu

Špeciálne typy parných hrncov

U predajcov natrafíte aj na rôzne špeciálne typy parných hrncov. Môžu slúžiť na výrobu detskej výživy, sirupov alebo disponovať špeciálnymi nadstavcami, na ktorých sa dajú pripravovať dokonalé parené knedle či mäso. My si povieme niečo viac o 2 najčastejšie používaných druhoch.

Parný hrniec na výrobu sirupov

Parné hrnce na výrobu sirupov alebo takzvané parné odšťavovače extrahujú šťavu z ovocia prostredníctvom pary. Sú ideálne na prípravu štiav zo všetkých druhov drobného ovocia (maliny, čučoriedky, ríbezle, maliny, baza, černice atď.) a taktiež ovocia tvrdého, ako je dula či hruška. Šetrná tepelná úprava na jednej strane zničí iba malú časť vitamínov, na strane druhej z ovocia vytiahne tú správnu chuť. Šťava sa týmto spôsobom pripravuje tak, že do nádoby na striedačku naukladáte vrstvy ovocia a cukru.

Parný hrniec pre deti

Parné hrnce pre deti patria do kategórie multifunkčných prístrojov, v ktorých môžete jedlo uvariť na pare a následne rozmixovať. Môžu disponovať 1 alebo 2 oddelenými nádobkami, rôznymi funkciami, napríklad mixovanie na rôznu konzistenciu, a slúžia na zdravú a rýchlu prípravu kašovitého i tuhého jedla pre deti, a to už od veku niekoľkých mesiacov.

Najlepšie parné mixéry 2021 – recenzie, test, porovnanie

Najlepšie parné mixéry 2021 – recenzie, test, porovnanie

Parné mixéry nie sú v našich končinách všeobecne známe, v zahraničí si však získali srdce nie jednej mamičky. Tieto spotrebiče slúžia na varenie a mixovanie jedla pre drobcov, ktoré je zdravé, pripravené veľmi rýchlo a bez zbytočného špinenia riadu. Ak vás takáto „ponuka“ zaujala, čítajte ďalej. Pripravili sme si pre vás návod na výber parného mixéra, niekoľko tipov na jeho správne... Prečítať článok

Ako vybrať parný hrniec

Pre niekoho je tento kuchynský robot bežnou súčasťou kuchynského vybavenia, pre iných však ide o práve objavnú novinku. Poradíme vám, ako si vybrať parný hrniec správne. Na čo teda treba prihliadať?

Väčší parný hrniec

Veľkosť parných hrncov

Pri výbere zohľadnite frekvenciu používanie a množstvo stravníkov. Treba rátať s tým, že vám tento spotrebič z miesta v kuchyni čo to ukrojí, jeho veľkosť je určená kapacitou, ktorú dokáže parný hrniec poňať. Elektrické parné hrnce s 3 či 4 nádobami naopak umožnia prípravu aj viacerých pokrmov naraz. Ich objem sa uvádza takisto aj v litroch. Pre jedného či dvoch stravníkov postačia však aj menšie veľkosti.

Veľkosť závisí tiež od rozmerov samotného zariadenia. V širšom parnom hrnci sa vám bude jedlo pripravovať o niečo jednoduchšie, keďže doň pokojne môžete vložiť napríklad rybu či celé kura. K niektorým modelom sa dajú dokúpiť nádoby, prípadne špeciálne nadstavce na varenie ryže či vajíčok.

Výkon a príkon parného hrnca

Keďže ide o elektrický spotrebič, je tento parameter pri výbere pomerne dôležitý. Platí, že čím vyšší výkon, tým väčší príkon. Výkon sa pohybuje približne na úrovni 400 až 2 000 W.

Pokiaľ plánujete hrniec používať často, zvoľte si zlatú strednú cestu a výkon okolo 1 200 – 1 400 W. Vyberajte spotrebič v energetickej triede od A až po A+++. Prístroj s menšou energetickou triedou berie viac energie.

Materiály

Parné hrnce sú vyrábané z plastu alebo nerezovej, poprípade inej ocele. Veľmi často natrafíte aj na kombinované modely, ktoré majú kovovú základňu (elektrická časť) a plastové nádoby alebo plastovú základňu a kovové nádoby. Nie je možné presne povedať, ktorá z týchto možností je lepšia a ktorá horšia. Preto vám odporúčame, aby ste sa orientovali najmä podľa toho, čo vyhovuje vám.

INFO: Je to zaujímavé, no materiál, z ktorého je parný hrniec vyrobený, väčšinou nemá žiaden vplyv na cenu. Niektoré plastové kúsky sú lacnejšie ako tie nerezové a naopak.

Celoplastové parné hrnce sú ľahšie, tie celokovové vážia viac. Dajú sa však považovať za stabilnejšie a odolnejšie, pretože, ako všetci vieme, plast nevydrží všetko. Najväčšou výhodou plastových nádob je, že sú priehľadné, pokrm teda môžete sledovať počas celej jeho prípravy. Naopak, do nerezového hrnca neuvidíte. Údržba je v oboch prípadoch, viac-menej, rovnaká. Väčšinu nádob na parných hrncoch, bez ohľadu na materiál, môžete umývať v umývačke riadu.

Z hľadiska zdravia na prvý pohľad vyhráva kov, čo však nemusí byť stopercentná pravda. Mnohí odborníci totiž tvrdia, že kov môže z potravín odoberať živiny, najmä vitamín C, ale i iné vitamíny. Keď sa však do tejto problematiky ponoríte hlbšie, zistíte, že mnohí tento názor negujú. Nahriaty plast taktiež nemusí byť ideálny, preto sa určite poobzerajte po parných hrncoch bez BPA (Bisfenol A).

Objem a typ nádob

Údaj o objeme parného hrnca môže byť uvádzaný 2 spôsobmi, a to ako celkový objem alebo objem jednotlivých nádob. Celkový objem parného hrnca sa tradične pohybuje v rozmedzí od 3 do 11 l. Pre lepšiu predstavu, na prípravu obeda pre 4-člennú rodinu budete potrebovať aspoň 6 l model. Ďalším dôležitým parametrom je typ nádob.

Parný hrniec – objem nádob

Perforované nádoby

Ich dno je dierované, takže para prúdi iba zo spodnej elektrickej časti smerom nahor. V praxi to znamená, že potraviny medzi sebou napáchnu, čo však nemusí byť, hlavne v niektorých prípadoch, na škodu. V spodnej nádobe je teplota vždy najvyššia, v tej vrchnej zas o niečo menšia, preto je pri príprave jedla potrebné premýšľať, čo kam uložíte. Napríklad mäso, ktoré si vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu, umiestnite do spodnej a zeleninu s kratšou dobou prípravy do vrchnej nádobky.

Oddelené nádoby

Tieto nádoby majú pevné dno, ktoré bráni vzájomnému napáchnutiu potravín. Teplota je rovnaká, resp. samostatne regulovateľná v každej z nich. Nádoby môžu byť naukladané klasicky, teda na sebe, alebo byť na elektrickej základni umiestnené vedľa seba. Zásobníky na vodu sa väčšinou nachádzajú na vonkajšej časti každej z týchto nádob. Parné hrnce s predelenými nádobami sú spravidla drahšie.

Nádoby predelené roštami

Na niektorých parných hrncoch nájdete iba 1 vysokú nádobu, ktorá má na niekoľkých miestach (po obvode) zárezyNa jej predelenie slúžia rošty, pomocou ktorých môžete nádobu rozdeliť na 2 alebo 3 časti. Tento princíp je pre vás výhodný hlavne vtedy, keď zvyknete naraz pripravovať napríklad veľké množstvo zemiakov či mäsa.

Zásobník na vodu a odkvapová miska

Prvým riešením, s ktorým sa stretnete, sú integrované zásobníky na vodu, ktoré parou zásobujú všetky nádoby na hrnci. Prvým dôležitým parametrom je ich objem – čím väčší, tým lepšie. Pri týchto modeloch sa sústreďte taktiež na to, či je zásobník priehľadný a či sa na ňom nachádza ryska, ktorá vás upozorní na nutnosť doliatia tekutiny. Úplne najlepším riešením je svetelná alebo zvuková kontrolka.

Ďalším dôležitým parametrom je umiestnenie zásobníka. Keď je integrovaný v spodnej elektrickej časti, pri dolievaní vody musíte hrniec, takpovediac, rozobrať, teda minimálne zložiť nádoby s jedlom. O čosi viac praktickou možnosťou je takzvaný externý zásobník, ktorý sa môže nachádzať naboku alebo navrchu hrnca. Doň vodu nalejete bez rozoberania zariadenia.

Druhým riešením sú menšie externé zásobníky, ktoré sa nachádzajú na každej z nádob. Nájdete ich hlavne na parných hrncoch s úplne predelenými nádobami. Toto riešenie mnohí pokladajú za lepšie, jeho nevýhodou je však nutnosť častejšieho dopĺňania vody v priebehu vareniaOdkvapová miska slúži na zachytávanie skondenzovanej vody. Zamerajte sa hlavne na jej objem, ktorý by mal predstavovať minimálne polovicu z celkového objemu parného hrnca.

Spôsob údržby a kompaktnosť

Elektrickú časť parného hrnca nemôžete umývať pod vodou nikdy. Pri spôsobe údržby sa preto sústreďte iba na nádoby. Najdôležitejším údajom je, či ich môžete umývať v umývačke riadu. Určite vám odporúčame siahnuť po nádobách, ktoré sú vhodné do umývačky.

Každý rozložený parný hrniec je trochu rozmernejší, s tým teda veľa nenarobíte. Z hľadiska kompaktnosti si preto všimnite radšej jeho rozmery po zložení. Najlepším riešením sú kúsky, na ktorých môžete nádoby rozložiť a nasunúť na elektrickú základňu. Veľmi praktickou drobnosťou je taktiež úložný priestor na kábel a originálny box na odloženie hrnca.

INFO: Nezabudnite skontrolovať aj dĺžku napájacieho kábla. Akési prijateľné minimum je 1,2 m.

Funkcie, doplnky a ovládanie

Na drvivej väčšine parných hrncov nájdete LCD displej a niekoľko tlačidiel alebo koliesko, pomocou ktorých môžete nastaviť čas, teplotu či konkrétny režim. Lacnejšie modely však displej nemajú a niektoré časti ich ovládania môžu byť manuálne.

Príprava morských plodov v parnom hrnci

Dá sa povedať, že každý parný hrniec má minimálne 1 program, ktorý slúži na jeho zapnutie a nahriatie pary. To je základ, ktorý je na uvarenie jedla určite postačujúci, avšak určite nie dokonalý. Preto vám odporúčame, aby ste sa poobzerali po modeloch, ktoré disponujú i pokrokovejšími režimami, funkciami a doplnkami.

  • Funkcia udržiavania teploty: Slúži na priebežný ohrev už hotového pokrmu. Ak sa na danom modeli nachádza, všimnite si hlavne údaj o maximálnej dobe, počas ktorej dokáže hrniec jedlo udržať na takzvanej servírovacej teplote. Klasika je 60 min., často však narazíte aj na udržiavanie teploty až počas 90 alebo naopak iba počas 40 či 20 min.
  • Prednastavené programy varenia: Ide o prednastavené programy, ktoré slúžia na prípravu konkrétnych surovín, napr. na ryby, kuracie či bravčové mäso, zemiaky, ryžu a iné prílohy, alebo zeleninu. Táto možnosť dokáže varenie podstatne uľahčiť, nemusí však vyhovovať každému.
  • Časovač: Časovač slúži na nastavenie času, počas ktorého budete jedlo v parnom hrnci pripravovať. Nenájdete ho na každom modeli, určite vám však odporúčame siahnuť po takom, na ktorom sa nachádza. V prvom rade si všimnite, či ide o časovač manuálny alebo digitálny. Manuálne nastavenie väčšinou prebieha pomocou kolieska a je skôr orientačné. Digitálne časovače môžete nastaviť takmer na sekundu presne. Dôležitým údajom je taktiež maximálny čas časovača. Ten sa klasicky pohybuje od cca 60 do 90 min.
  • Funkcia oddialeného štartu: Funkcia oddialeného štartu je výsadou drahších parných hrncov. Využijete ju napríklad vtedy, keď odídete z domu. Zariadenia sa spustí podľa vášho predošlého nastavenia, takže po príchode na vás bude čakať hotový obed. Podobne ako v prípade časovača si všimnite údaj o čase, v ktorom môžete nastaviť odložený štart.
  • Integrovaná pamäť: Nájdete ju hlavne na tých parných hrncoch, ktoré disponujú prednastavenými programami varenia. Ak vám prednastavené programy nebudú vyhovovať, a ak sa rozhodnete pre manuálne nastavenie času a teploty, môžete si ich uložiť do pamäte.
  • Funkcia Turbo Steam: „Turbo Steam“ alebo „Boost“ slúži na extrémne rýchle nahriatie vody a následné generovanie pary. Parné hrnce, ktoré ňou disponujú, majú zväčša zásobník na vodu predelený na 2 časti. Pri zapnutí tejto funkcie sa teda začne rýchlo ohrievať iba malá časť tekutiny, ktorá sa „preleje“ do takzvaného separátora. Hrniec preto môže začať „pracovať“ v priebehu niekoľkých minút.
  • Režim na zachovanie vysokého obsahu živín: Režim, ktorý nájdete pod názvami ako VitaminPlus či Fast Steam, dané suroviny pripraví na veľmi vysokej teplote, avšak počas veľmi krátkeho času. Vďaka tomu by si mali zachovať vyšší obsah živín.
  • Aroma infuzér: Flavour booster alebo Aroma infuzér je nádobka či priehradka, do ktorej vložíte koreniny, cesnak, bylinky, alebo iné aromatické suroviny. Tie dochutia, respe. zaromatizujú pripravovaný pokrm, a to bez toho, aby ste ich museli vyťahovať alebo prežúvať spolu s jedlom.

Kontrolky a bezpečnostné funkcie 

Parné hrnce môžu byť vybavené bezpečnostnými a taktiež praktickými kontrolkami, ktoré vám varenie podstatne zjednodušia. Alfou a omegou je, samozrejme, bezpečnosť, avšak ani praktická stránka veci nie je na zahodenie.

  • Ukončenie varenia – zvuková alebo svetelná kontrolka vás upozorní na to, že parný hrniec dovaril pokrm
  • Kontrolka odvápnenia – disponujú ňou skôr drahšie modely, kontrolka vás upozorní na to, že je nutné zariadenie vyčistiť od vodného kameňa
  • Kontrolka zapnutia a vypnutia parného hrnca – ide o kombináciu bezpečnostnej a praktickej kontrolky, podľa ktorej budete vedieť, kedy je spotrebič „pod prúdom“
  • Kontrolky nahrievania a nahriatia vody – upozornia vás na to, kedy prebieha nahrievanie vody a následne aj na jej nahriatie, tieto kontrolky sú nápomocné hlavne vtedy, keď daný hrniec nedisponuje funkciou automatického zapnutia po nahriatí vody
  • Automatické vypnutie – spotrebič sa po skončení nastaveného režimu sám vypne
  • Ochrana pred prehriatím – keď sa zásobník na vodu vyprázdni a vy ju nedolejete, zariadenie sa automaticky vypne. Poistka proti prehriatiu však môže fungovať aj na princípe termostatu, ktorý hrniec v závislosti od aktuálnej teploty priebežne vypína a zapína
  • Tepelná ochrana – rukoväte na nádobách spolu s elektrickou časťou zariadenia by mali ostať chladné aj počas varenia
  • Protišmykové nožičky – slúžia taktiež na to, aby bolo varenie v parnom hrnci bezpečnejšie. Najčastejšie sa stretnete s protišmykovými nožičkami alebo celou spodnou časťou, menej často s gumenými prísavkami

Cena parného hrnca

Parné hrnce nie sú vôbec drahou záležitosťou. Tie lacnejšie si môžete kúpiť za 25 – 30 eur. Primeranú kvalitu za ruzumné peniaze dostanete v cenovej kategórii 40 – 80 eur. Modernejšie modely s LED displejom a množstvom funkcií stoja okolo 250 – 300 eur.

Ako používať parný hrniec + zaujímavé recepty na varenie v parnom hrnci

Na otázku, ako používať parný hrniec, vám nevieme odpovedať presne. V prvom rade sa držte pokynov, ktoré uvádza výrobca. Vo všeobecnosti to však vyzerá nejako takto:

  1. Naplňte zásobník vodou
  2. Do nádob vložte suroviny, potom ich naukladajte na seba na základňu
  3. Ak používate model s perforovanými nádobami, na el. základňu položte ako prvú tú s mäsom, následne tú s prílohou (zemiaky, cestoviny, ryža) a úplne nahor tú so zeleninou
  4. Vrchnú nádobu nezabudnite prikryť poklopom
  5. Zvoľte príslušný režim alebo zapnite 1 z predvolených režimov
  6. Počkajte, kým jedlo nebude hotové 

Príprava lososa v parnom hrnci

Orientačné časy varenia jednotlivých surovín

  • Mäso: 30 – 35 min.
  • Ryby: 15 – 25 min.
  • Zemiaky: 30 – 40 min.
  • Ryža: 30 – 40 min.
  • Vajíčka: 12 – 15 min.
  • Zelenina: 20 – 30 min.
  • Mlieko: 5 min.

Recept č. 1: Kuracie prsia v parnom hrnci

Recept na kuracie prsia v parnom hrnci so smotanou, syrom, zeleninou a zemiakmi patrí k tým jednoduchším a veľmi rýchlym. Príprava vám nezaberie viac ako 15 a dusenie na pare iba niečo okolo 30 min. Na 4 porcie budete potrebovať:

  • kuracie prsia
  • cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g syru Niva
  • 50 g syru Mozzarella
  • 200 ml kyslej smotany
  • Cca 300 g nakrájanej zeleniny podľa vlastného výberu (môžete použiť aj mrazenú)
  • Cca 500 g zemiakov
  • 1 PL obyčajnej plnotučnej horčice
  • Soľ
  • Korenie
  • Olej

Postup:

  1. Kuracie prsia prerežte pozdĺžne na polovicu
  2. Naolejujte ich, namažte horčicou, posoľte a okoreňte – môžete použiť akékoľvek korenie
  3. Kuracie prsia vložte do spodnej nádoby v parnom hrnci
  4. Poukladajte na ne kúsky Nivy, Mozzarelly a všetko zalejte kyslou smotanou
  5. Do 2. nádoby poukladajte zemiaky nakrájané na kolieska
  6. Zemiaky nesoľte, iba ich posypte korením, poprípade čerstvými bylinkami podľa vlastného výberu
  7. Do 3., vrchnej nádoby uložte zeleninu nakrájanú na malé kúsky
  8. Zeleninu okoreňte, poprípade i mierne osoľte
  9. Časovač na parnom hrnci nastavte na 30 – 35 min.
  10. Po uplynutí času skontrolujte všetky suroviny, ak sú hotové, môžete sa pustiť do jedla

TIP: Ak používate perforované nádoby, zeleninu a zemiaky nesoľte. Skvapkaná osolená šťava by mohla extrémne presoliť mäso v spodnej nádobe.

Recept č. 2: Ryža v parnom hrnci

Príprava ryže v parnom hrnci nie je nijako náročná, zo začiatku vám však môže dať zabrať. Potvrdzuje to i množstvo diskusií, v ktorých používatelia parných hrncov lamentujú nad tým, či sa to vôbec dá. Áno, dá! Budete však potrebovať špeciálnu nádobu na prípravu ryže, ktorá má plné dno. Presne tak, ryža, ale i cestoviny sa v parnom hrnci nevaria na pare, ale vo vode. Finálny výsledok je aj napriek tomu viac než uspokojivý. Ryža je nadýchaná, navyše ju nemusíte miešať a jej pripálenie je takmer vylúčené.

Ryža uvarená v parnom hrnci

  1. Ryžu prepláchnite a nasypte do špeciálnej nádoby
  2. Na 1 hrnček ryže použite 2 hrnčeky vody
  3. Ak ryžu zalejete vriacou vodou, parný hrniec stačí nastaviť na 35 min.
  4. Pri použití studenej vody vám príprava ryže v parnom hrnci zaberie asi 50 až 60 min.

TIP: Čas prípravy sa môže líšiť v závislosti od výkonu daného spotrebiča. Tieto informácie by ste však mali nájsť v návode na používanie.

Recept č. 3: Využitie parného hrnca na knedle

Veru tak, parný hrniec môžete využiť aj na prípravu tradičných parených knedlí. Aj v tomto prípade budete potrebovať špeciálny naparovací nadstavec, ktorý môže byť sklenený alebo plastový. Na prípravu 2 malých knedlí budete potrebovať:

  • 250 g polohrubej múky
  • vajce
  • 1,5 dcl mlieka
  • 1 PL cukru
  • 1/5 ČL soli
  • Cca 24 g droždia (radšej použite „živé“)

Postup:

  1. Mlieko ohrejte, pridajte doň droždie a cukor – takto si pripravíte kvások
  2. Všetky zvyšné ingrediencie premiešajte v miske, nakoniec do nich prilejte kvások
  3. Ak je cesto suché, pridajte doň trochu mlieka alebo vody, ak je naopak mokré, prisypte doň trochu múky
  4. Z cesta vypracujte 2 bochníčky
  5. Položte ich na lopár či tanier poprášený múkou, zakryte textilnou utierkou a na teplom mieste nechajte vykysnúť cca 30 min.
  6. Vykysnuté knedle vložte do naparovacieho nadstavca – jeho dno môžete vymastiť olejom, maslom alebo masťou
  7. Príprava knedle v parnom hrnci trvá približne 20 až 25 min.

Ohrievanie jedla v parnom hrnci

V parnom hrnci je možné jedlo aj ohrievať, takže ho môžete využívať ako alternatívu k mikrovlnnej rúre. Téma, „mikrovlnky a zdravie“ je pretriasaná snáď neustále. Odborníci sa v tomto smere delia na 2 tábory. Jedna polovica tvrdí, že ide o skutočne nebezpečné kuchynské spotrebiče, druhá zas to, že mikrovlnka nebezpečná nie je, resp. je rovnako nebezpečná ako telefóny alebo radary, ktoré sa nachádzajú kilometre od našich domovov.

My vám môžeme povedať iba toľko, že ohrievanie jedla v parnom hrnci má niekoľko nevyvrátiteľných benefitov. V skratke, suroviny sú šťavnatejšie, sviežejšie, voňavejšie a krajšie. Celý proces síce zaberie o niečo viac času, ale stojí za to. 

Ako sa starať o parný hrniec

Parný hrniec je potrebné poriadne vyumývať po každom použití. Umyte nádoby a elektrickú základňu iba poutierajte mierne vlhkou handričkou. Nezabudnite na vyliatie zásobníka na vodu a umytie odkvapovej misky. Všetky časti, hlavne tie plastové, pred odložením dôkladne usušte, inak nepríjemné napáchnu.

Ďalšou dôležitou súčasťou údržby je pravidelné odvápňovanie, ktoré by ste mali zrealizovať raz za 2 až 3 mesiace. Preveďte ho presne tak, ako uvádza výrobca v manuáli. Najčastejšie používaný postup však vyzerá takto:

  • Do zásobníka na vodu nalejte roztok z destilovanej vody a 8 % kuchynského octu v pomere 2:1
  • V závislosti od toho, ako veľmi je parný hrniec zanesený, nastavte časovač na 20 až 40 min. a nechajte prebehnúť celý cyklus
  • Odpojte zariadenie z el. siete, vylejte roztok z vody a octu a zásobník naplňte čistou vodou
  • Následne nastavte časovač na cca 15 min. a nechajte opäť prebehnúť celý cyklus

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Pred aj po výbere parného hrnca vám s veľkou pravdepodobnosťou napadne množstvo praktických otázok. Výber totiž často nie je len o samotných parametroch, ale aj o praktickom použití spotrebiča. Na tie najčastejšie otázky nájdete odpovede na tomto mieste.

Akú veľkosť parného hrnca potrebujem?

Veľkosť treba vyberať podľa počtu stravníkov, ale aj podľa miesta v kuchyni. Viac poschodí vám umožní pripraviť viac druhov jedla naraz, širšie parné hrnca vám umožnia pripraviť väčšie kúsky, napr. celú rybu. Ak plánujete variť len pre seba, kúpte si radšej menší hrniec s možnosťou dokúpenia ďalších nádob a misiek.

Dajú sa počas varenia prikladať do parného hrnca ďalšie nádoby s jedlom?

Keďže rôzne potraviny vyžadujú rôznu dĺžku prípravy, je táto možnosť pri parných hrncoch samozrejmosťou.

Ako často treba z parného hrnca odstraňovať vodný kameň?

Najideálnejšie je kameň odstrániť vždy, keď sa objaví, teda cca po každom 10. použití. Na jeho odstránenie stačí použiť ocot. Do zásobníka na vodu treba naliať 2-3 šálky octu, zriediť ich vodou nechať parný hrniec zapnutý približne 25 min. Následne treba vodu s octom vyliať a hrniec umyť.

Staršie modely, ktoré už nie sú dostupné

Vaše hodnotenie:
(89.8%)
Dátum publikovania: 23.10.2017
Dátum poslednej aktualizácie: 12.05.2021
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár