Najlepšie parné hrnce 2020 – recenzie, test, porovnanie

Varenie v pare je trendom súčasnosti. Uvedomujú si to aj výrobcovia a už takmer každý výrobca domácich spotrebičov zaradil do svojej ponuky aj parné hrnce. Výsledkom je široká ponuka na trhu, ktorá v sebe skrýva kvalitné výrobky, ale aj lacné nepodarky. Aby sme vám pomohli s výberom, zostavili sme rebríček najlepších parných hrncov dostupných na slovenskom trhu. Rebríček odráža recenzie a testy parných hrncov, vaše hodnotenia a skúsenosti.

Parný hrniec

Rebríček najlepších parných hrncov pravidelne upravujeme. Zapojte sa preto do diskusie v spodnej časti stránky a pridajte komentár alebo sa podeľte o svoje skúsenosti.

Najlepšie parné hrnce

Názov Hodnotenie Detail
Klarstein Steam Spa   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt
Gallet Pantin CUV 962   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Tefal VC140131   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt
Russell Hobbs 19270   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Tefal Vitacuisine Compact VS400333   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt

Ako vybrať parný hrniec

Príprava na pare je ideálny spôsob pre zdravé a plnohodnotné stravovanie. Parný hrniec sa hodí na prípravu knedlí, mäsa či zeleniny. Ušetrí vám množstvo času, zachová v potravinách vitamíny a pôvodné kultúry. Jedlo je po príprave na pare svieže, čerstvé a hlavne cítite jeho pravú chuť.

Pre niekoho je tento kuchynský robot bežnou súčasťou kuchynského vybavenia, pre iných však ide o práve objavnú novinku. Poradíme vám, ako si vybrať parný hrniec správne. Na čo teda treba prihliadať?

Veľkosť parných hrncov

Pri výbere zohľadnite frekvenciu používanie a množstvo stravníkov. Treba rátať s tým, že vám tento spotrebič z miesta v kuchyni čo to ukrojí, jeho veľkosť je určená kapacitou, ktorú dokáže parný hrniec poňať. Elektrické parné hrnce s 3 či 4 nádobami naopak umožnia prípravu aj viacerých pokrmov naraz. Ich objem sa uvádza takisto aj v litroch. Pre jedného či dvoch stravníkov postačia však aj menšie veľkosti.

Nádoby parného hrnca

Veľkosť závisí tiež od rozmerov samotného zariadenia. V širšom parnom hrnci sa vám bude jedlo pripravovať o niečo jednoduchšie, keďže doň pokojne môžete vložiť napríklad rybu či celé kura. K niektorým modelom sa dajú dokúpiť nádoby, prípadne špeciálne nadstavce na varenie ryže či vajíčok.

Výkon a príkon parného hrnca

Keďže ide o elektrický spotrebič, je tento parameter pri výbere pomerne dôležitý. Platí, že čím vyšší výkon, tým väčší príkon. Výkon sa pohybuje približne na úrovni 400 až 2 000 W.

Pokiaľ plánujete hrniec používať často, zvoľte si zlatú strednú cestu a výkon okolo 1 200 – 1 400 W. Vyberajte spotrebič v energetickej triede od A až po A+++. Prístroj s menšou energetickou triedou berie viac energie.

Funkcie a režimy

Špeciálne funkcie sú súčasťou množstva modelov. Okrem klasického naparovania sú to napríklad režimy či funkcie expresné parenie alebo rýchlonaparovanie. Vďaka silnej dávke horúcej pary vám táto funkcia zabezpečí extrémne rýchle naparenie.

Väčší parný hrniec

Zvoliť si môžete modely obsahujúce špeciálne časovače na zapnutie a vypnutie hrnca alebo rôzne režimy na prípravu zeleniny, mäsa alebo rýb.

Cena parného hrnca

Parné hrnce nie sú vôbec drahou záležitosťou. Tie lacnejšie si môžete kúpiť za 25 – 30 eur. Primeranú kvalitu za ruzumné peniaze dostanete v cenovej kategórii 40 – 80 eur. Modernejšie modely s LED displejom a množstvom funkcií stoja okolo 250 – 300 eur.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Pred aj po výbere parného hrnca vám s veľkou pravdepodobnosťou napadne množstvo praktických otázok. Výber totiž často nie je len o samotných parametroch, ale aj o praktickom použití spotrebiča. Na tie najčastejšie otázky nájdete odpovede na tomto mieste.

Akú veľkosť parného hrnca potrebujem?

Veľkosť treba vyberať podľa počtu stravníkov, ale aj podľa miesta v kuchyni. Viac poschodí vám umožní pripraviť viac druhov jedla naraz, širšie parné hrnca vám umožnia pripraviť väčšie kúsky, napr. celú rybu. Ak plánujete variť len pre seba, kúpte si radšej menší hrniec s možnosťou dokúpenia ďalších nádob a misiek.

Dajú sa počas varenia prikladať do parného hrnca ďalšie nádoby s jedlom?

Keďže rôzne potraviny vyžadujú rôznu dĺžku prípravy, je táto možnosť pri parných hrncoch samozrejmosťou.

Ako často treba z parného hrnca odstraňovať vodný kameň?

Najideálnejšie je kameň odstrániť vždy, keď sa objaví, teda cca po každom 10. použití. Na jeho odstránenie stačí použiť ocot. Do zásobníka na vodu treba naliať 2-3 šálky octu, zriediť ich vodou nechať parný hrniec zapnutý približne 25 min. Následne treba vodu s octom vyliať a hrniec umyť.

Krátke recenzie

 

Vaše hodnotenie:
(89.8%)
Dátum publikovania: 23.10.2017
Dátum poslednej aktualizácie: 21.09.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár