Najlepšie mokka kávovary 2019 – recenzie, test a skúsenosti

Možno z minulosti poznáte tzv. mokka konvičky, nazývané tiež maďarským slovom kotyogó (čítaj koťogó). Mnoho ľudí ich má doma, no kvôli úspore času presedlali na prípravu klasickej zalievanej kávy. Mokka konvička vám ponúkne v kombinácii s kvalitnou kávou zážitok, chuťovo sa blížiaci zážitku z espressa – to všetko bez drahého kávovaru.

Ako vybrať mokka kanvičku/kávovar?

V článku vám prezradíme, ako koťogó (mokka konvička) funguje, aké sú ich výhody, predstavíme vám najobľúbenejšie modely a poradíme, ako si jednu z nich vybrať.

Najlepšie mokka kávovary

Chuť espressa bez drahého kávovaru

Mokka konvičky dokážu dostať z (kvalitnej) kávovej suroviny chuť podobnú espressu, a to za zlomok ceny oproti bežnému espresso kávovaru.

Podobne ako uvedené zariadenia, aj mokka konvička funguje na princípe tlaku pary. Tá vzniká v spodnej časti, ktorá je naplnená čerstvou vodou.

Pri ohrievaní nad bod varu začne vznikajúca para tlačiť na vodnú hladinu a vytláčať horúcu vodu cez úzke hrdlo smerom nahor. Tá putuje cez zásobník s čerstvo namletou kávovou surovinou, s ktorou sa zmieša. Hotový kávový nápoj stúpa nahor cez sústavu filtrov a úzke hrdlo, z ktorého tryská do horného zásobníka, kde sa postupne ochladzuje.

Káva z mokka konvičky chutí ako z bežného espresso kávovaru

Samozrejme, para ani zďaleka nedosiahne taký tlak ako čerpadlo v espresso kávovaroch (15 bar oproti tlaku pary odhadom 2 – 3 bar), preto extrakcia kávovej suroviny a ani chuť hotového nápoja nie je dokonalá. Oproti typickej zalievanej káve je však omnoho lahodnejšia.

Najlacnejšiu mokka konvičku kúpite už za cenu niečo vyše 20 eur, takže ak chcete objaviť nové chute kávy, nemáte dôvod tento spôsob prípravy nevyskúšať.

Ako vybrať mokka kávovar

Výber mokka konvičky podlieha, podobne ako výber ktoréhokoľvek iného typu kávovaru, istým špecifikám. Prečítajte si, čo si treba pri výbere všímať, aby ste boli s výsledkom spokojní.

Pozor na typ ohrevu

Originálne mokka konvičky boli vyhotovené z (potravinársky neškodného) hliníka a mali osemuholníkový tvar. Hliník je vynikajúci vodič tepla a dokáže teda rovnomerne rozložiť teplotu po celej ploche. Nemôžete ho však použiť s indukčným ohrevom (s plynovým a priamym elektrickým áno).

Mokka káva

Z toho dôvodu výrobcovia siahajú po taktiež potravinársky neškodnej nehrdzavejúcej oceli, ktorú môžete bez obáv použiť s každým typom ohrevu. Paradoxne, klasické mokka konvičky vyrobené z hliníka pôsobia odolnejším dojmom, pretože majú často hrubšie steny.

Aj so vstavaným ohrevom

Na trhu nie sú výnimkou ani mokka konvičky s vlastným ohrevom, či už so vstavaným vyhrievacím telesom alebo indukčnou platňou. Na ich použitie teda nepotrebujete žiadny externý zdroj tepla, iba bežnú elektrickú zásuvku. Ich výkon závisí od objemu, spravidla sa pohybuje v nižších hladinách ako výkon rýchlovarných kanvíc.

Od nich si prepožičali tzv. bezkáblovú technológiu, kedy je ohrievacie teleso prítomné v samotnej konvičke, s ktorou je základňa prepojená špeciálnym kruhovým konektorom. Konvička je tak bezdrôtová v základni sa môže otáčať okolo svojej osi.

Tieto modely sú, samozrejme, drahšie, no ponúkajú niekoľko funkcií zvyšujúcich komfort – napr. udržiavanie teploty kávy po určitý čas, časovač a pod.

Nie je šálka ako šálka

Nevýhodou mokka konvičiek je, že v nich musíte vždy pripraviť maximálne množstvo kávy – zásobník musíte celý naplniť kávovou surovinou. K niektorým modelom výrobcovia dodávajú aj zásobník na polovičné množstvo.

Príprava kávy v mokka konvičke

Kvôli hospodárnosti by ste si teda mali vybrať konvičku s objemom, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám.

Objem konvičiek sa udáva v ml, pričom spravidla ide o využiteľný objem zásobníka na vodu. Výrobcovia ho totiž odporúčajú plniť po bezpečnostný ventil, kedy ostane cca 40 ml rezerva. 

Kapacita mokka konvičiek sa udáva aj v prepočte na šálky hotového kávového nápoja. Tu si dajte pozor – ide o malé 30 ml espresso šálky, pričom v našich končinách sme zvyknutí na cca 100 – 150 ml veľkosť.

V praxi sa stretnete aj s mokka kávovarom na 1 šálku, najčastejšia kapacita je ale 2, 4, 6 či 9 šálok.

Využiteľný objem

Kapacita v espresso šálkach

Kapacita v bežných šálkach

50 ml

1

0

100 ml

2

0,5

150 ml

3

1

200 ml

4

1,5

300 ml

6

2

500 ml

10

2,5

Tabuľka 1 – približné porovnanie objemov a porcií kávy z mokka kanvičiek

Mnohí výrobcovia vyrábajú jeden model vo viacerých objemových variantoch.

Ďalšie parametre a funkcie moka konvičiek

  • Bezpečnostný ventil – ide o pretlakový ventil, ktorý uvoľní tlak pary v prípade jej nahromadenia v zásobníku na vodu, napr. v dôsledku upchatia kávovaru. Zabráni tak poškodeniu konvičky.

Vaše hodnotenie:
(90.4%)

Pridať komentár