Najlepšie pomalé hrnce – slow cooker. Recenzie, testy, skúsenosti

Tzv. slow cooker hrnce, resp. po slovensky pomalé hrnce sú najnovším trendom v oblasti zdravého varenia. Pomôžu vám pripraviť jedlo jednoduchšie, zdravšie a dokonca lacnejšie než klasický sporák či rúra.

Varenie v pomalom hrnci

Pozreli sme sa na to, čo tieto hrnce dokážu a pomôžeme vám vybrať si ten správny pre vás. Taktiež vám predstavíme najobľúbenejšie modely.

Najlepšie pomalé hrnce

Ako pomalý hrniec funguje a prečo ho používať

Slow cooker je elektrický hrniec s odnímateľnou nádobou, ktorý je určený na prípravu jedál pomalým a dlhším varením pri nízkej teplote. To prináša množstvo výhod – tou hlavnou je, že vďaka pomalému vareniu v rozmedzí teplôt 79 – 95 °C sa v jedle uchová väčšie množstvo vitamínov a iných pre telo dôležitých látok.

Jedlá sú zdravšie aj vďaka tomu, že do nich nemusíte pridávať žiadny tuk. Pripravované pokrmy sa nepripália, pretože povrch mnohých pomalých hrncov je tvorený nepriľnavou kameninou či teflónom – tieto povrchy sa navyše jednoducho čistia.

Ďalšou výhodou je, že vďaka nízkym teplotám je varenie bezpečnejšie než na klasickom plynovom či elektrickom sporáku s horúcou platňou, takže jedlo môžete nechať variť bez dozoru. Pomalé hrnce majú dobrú tepelnú izoláciu, vďaka čomu môžu mať nižší elektrický príkon, čím ušetríte nemalé množstvo el. energie a tým pádom i peňazí.

Pre porovnanie, výkon väčšiny slow cooker hrncov zriedka presiahne 1 000 W, bežná dvojplatnička má výkon 2 500 W, varná doska aj niekoľko kW. Navyše, pri varení v klasických hrncoch uniká značná časť tepla do okolia.

Slow cooker - pomalý hrniec

Slow cooker hrnce sú teda vhodné aj na varenie mimo domova – na internáte, na ubytovni, na chate či na záhrade. Vďaka ich slabému výkonu sa nemusíte báť, že by ste nimi preťažili elektroinštaláciu.

Lepšie modely slow cooker hrncov disponujú i časovačom, takže varenie je plne automatické. Tie najlepšie sú dokonca vybavené predvolenými programami na varenie rôznych druhov pokrmov s automatickou reguláciou teploty i strážením času.

So slow cooker hrncami nemôžete uvariť všetky pokrmy. Najvhodnejšie sú na prípravu polievok, vývarov, duseného mäsa na kúsky ako napr. guláš, perkelt a pod., duseného mäsa v celku, omáčok, zemiakov, ryže, cestovín, zeleninových a miešaných príloh, džemov či marmelád.

Drahšie modely tzv. multifunkčných hrncov vám umožnia tiež smažiť mäso či ryby, piecť chieb či dokonca variť v pare.

Vyhotovenie hrnca

Slow cooker hrnce nájdete v rôznych tvaroch – Niektoré sú hranaté s tvarom kocky či obdĺžnika, iné majú oválny či okrúhly tvar. Výhodou hranatých je, že pri skladovaní zaberú menej miesta pri vyššom objeme. Oválne sa hodia napr. na pečenie hydiny vcelku.

Objem pomalých hrncov sa pohybuje v rozmedzí 2 – 7 l. Objem voľte podľa počtu porcií a podľa typu pripravovaného pokrmu.

Počet porcií Objem hrnca Typ pokrmu Vhodný tvar
2 – 3 3 l paštéty, džemy, dezerty, guláš, ragú 

okrúhly, hranatý

3 – 4 4 l
5 – 6 5 l
7 – 8 6 l veľké kusy mäsa, celá hydina oválny

Čo sa týka materiálu, samotné vnútro hrnca, ktoré prichádza do kontaktu s jedlom, by malo dobre viesť teplo, jednoducho sa čistiť a pokrm by sa v ňom nemal pripaľovať. Najčastejšie sa stretnete s kameninou, liatinou či nehrdzavejúcou oceľou.

Objem pomalého hrnca - slow cooker

Kamenina a nehrdzavejúca oceľ sa nepripaľujú a jednoducho sa čistia. Liatina je na čistenie a údržbu náročnejšia, no dokáže akumulovať veľké množstvo tepla.

Väčšina slow cooker hrncov má vnútornú časť vyberateľnú, pričom niektoré dokonca môžete použiť na klasickom sporáku, aby ste jedlo predpripravili (napr. orestovali mäso pri slabom výkone hrnca). Ak chcete využívať tento spôsob varenia, presvedčte sa, že vnútorná časť vami vyhliadnutého hrnca je kompatibilná s vaším sporákom (plynovým, sklokeramickým či indukčným).

Ovládanie – od termostatu cez časovač až po automatické programy

Najlacnejšie modely slow cooker hrncov sú vybavené iba vypínačom, prípadne skokovou reguláciou výkonu v 2 – 3 stupňoch. Ich používanie nie je príliš pohodlné, keďže si pri varení zároveň musíte sledovať čas, aby ste pokrm nerozvarili alebo nepripálili.

Pokročilejšie modely disponujú aj termostatom, ktorý v hrnci udrží nastavenú teplotu. Dobrou funkciou je aj časovač, ktorý vám po uplynutí času dá zvukový signál – v lacnejších modeloch je časovač nezávislý na ovládaní hrnca, v drahších po uplynutí času hrniec automaticky vypne, prípadne prepne do režimu udržiavania teploty, aby pokrm v hrnci nevychladol.

Tie najlepšie slow cooker hrnce sú potom vybavené automatikou, na ktorej môžete nastaviť buď teplotu a čas, prípadne aj automatický program podľa druhu a množstva pripravovaného pokrmu. Hrniec potom sám zvolí optimálnu teplotu a čas prípravy, pričom teplotu môže počas varenia aj meniť.

Ovládanie týchto modelov je riešené elektronickými tlačidlami, pričom väčšina z nich je vybavená aj displejmi, na ktorých sa zobrazuje aktuálna teplota, čas či zvolený program.

Parametre a funkcie slow cooker hrncov

  • Príkon – pri mnohých hrncoch sa pohybuje iba v stovkách Wattow (niekde dokonca pod 200 W). Ak ale chcete objemnejší hrniec, siahnite po výkonoch nad 600 W. Príkon by mal byť tým vyšší, čím má hrniec väčší objem. Silný príkon potrebujete aj v prípadoch, že chcete v hrnci napr. pražiť mäso či piecť chlieb alebo koláče.
  • Typ ohrevu – niektoré lacnejšie hrnce môžu byť vybavené iba spodným ohrevom. V takom prípade bude pokrm náchylnejší k pripáleniu a budete ho musieť z času na čas premiešať, čo zrovna neprispieva ku komfortnému používaniu. Lepšie modely disponujú nepriamym ohrevom, ktorý teplo distribuuje rovnomernejšie. Môže to byť ohrev teplovzdušný, halogénový či dokonca indukčný.

Veľký pomalý hrniec na prípravu jedál

  • Dĺžka prívodného kábla – čím dlhší je, tým budete môcť hrniec umiestniť ďalej od zásuvky. Dôležitým bezpečnostným prvkom je ale tiež držiak na kábel, na ktorý môžete navinúť prebytočnú dĺžku kábla, prípadne systém automatického navíjania do vnútra hrnca (ako majú napr. vysávače). Nebude tak hroziť, že by napr. vaše dieťa kábel potiahlo a hrniec na seba prevrhlo.
  • Pokrievka – môže byť odnímateľná ako pri klasickom hrnci, či vyklopiteľná na pevných pántoch. Druhý variant ponúka lepšiu tepelnú izoláciu, no v tom prípade nevidíte, čo sa s jedlom deje. Pokrievky niektorých hrncov sú vybavené bezpečnostnými poistkami, ktoré ich napevno zaistia. Vďaka tomu môžete hrniec počas varenia bez problémov preniesť hneď ako vám začne prekážať, a to bez toho, aby ste obsah rozliali.
  • Detský zámok – uzamkne ovládacie prvky hrnca a dieťa ho nebude môcť spustiť. Zabránite tým prípadnému spusteniu naprázdno a pripáleniu hrnca.
  • Ochrana proti prehriatiu – je riešená najčastejšie vratnou tepelnou poistkou, ktorá vypne hrniec v prípade prehriatia ohrievacieho telesa a zabráni tak jeho prepáleniu (napr. keď sa vydusí všetká tekutina z pokrmu).
  • Udržiavanie teploty – pomocou tejto funkcie môžete udržať pripravený pokrm teplý pri čakaní na servírovanie alebo počas neho.
  • Odložený štart – vďaka tejto funkcii môžete do hrnca vložiť suroviny a načasovať začiatok varenia na čas, kedy vám to bude vyhovovať. S odloženým štartom vás teda môže čakať po príchode z práce čerstvá večera.

Vaše hodnotenie:
(89.6%)

Pridať komentár