Najlepšie brúsky na nože – recenzie, test, porovnanie

Ak je niečo tupé, ťažko sa s tým pracuje. Platí to vo viacerých prípadoch a tupé nože nie sú výnimkou. Pracovať s nožom bez ostria je nielen náročné, ale práce je nekvalitná a dokonca pre používateľa nebezpečná. Z praxe je známe, že za väčšinu poranení pri práci s nožom nemôže ostrý, ale naopak tupý nôž. Ako ho riadne naostriť? Akú brúsku použiť?

Ako vybrať brúsku na nože?

Nôž v kuchyni má byť ostrý. Či krájate mäso, zeleninu, ovocie, vykosťujete ryby alebo sekáte kosti v mäsiarstve. Ostrie noža je bezpečné iba vtedy, ak je ostré. Naostriť nôž pritom nie je žiadna veda. Hoci je dnes množstvo lacných, ale i drahých nožov vyrábaných v podpriemernej kvalite a z nekvalitnej ocele či zliatin, priebežné ostrenie je najlepšia cesta, ako môže nôž ostať stále ostrý.

Dôležité je rozlišovať i proces brúsenia a ostrenia. Nie, nie je to synonymum. Potrebuje váš nôž brúsenie čepele? Viete, kedy je čas nôž naostriť? Rozdiel je takisto i v type čepelí nožov a ich tvrdosti. Následne je vhodné vedieť, aké máte možnosti pri výbere brúsok a následnom spôsobe brúsenia či ostrenia noža. Existujú totiž rôzne brúsky na nože. Jednotlivé druhy si predstavíme a popíšeme. Takisto pre vás máme konkrétne modely brúsok na nože.

Najlepšie brúsky na nože

Názov Hodnotenie Detail
Delimano Brúska na nože   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt
CS Solingen Tromso   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Tescoma Sonic   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBAZobraziť produkt
Guzzanti GZ 005   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt
Orava BN-40   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt

Rozdiel medzi brúsením a ostrením

Hoci ide o brúsky na nože, ich účelom je prioritne ostrenie čepele. A aký je v tom rozdiel? I keď spolu tieto procesy súvisia, zdanlivo nie sú rovnaké. Ak na to pôjdeme postupne, pri výrobe noža je prvotným procesom brúsenie noža, respektíve jeho čepele. Ide o proces, kedy čepeľ noža získava svoj tvar. V prípade opotrebených nožov, kde môže byť ostrie strhané – rozstrapkané so zúbkami či vlnami, brúsenie vracia nožu pôvodný tvar čepele.

Ostrenie noža pomocou ocieľky

Druhotným procesom je ostrenie. Ak čepeľ nie je výrazne poškodená alebo je len s drobnými ryhami, brúsenie dokáže nožu prinavrátiť želanú ostrosť. Kvalitné brúsky na nože sa postarajú o to, že ostrením odstránite drobné nerovnosti čepele a vyrovnáte samotnú hranu čepele. Ostrenie by malo prebiehať pod uhlom 15 až 40 stupňov v závislosti od druhu noža. Ak je však nôž príliš tupý alebo čepeľ poškodená, ostrenie nie je dostačujúce.

Typy ocele – druh čepele

Nože sú vyrábané z rôznych druhov ocele, čo značí aj rôznu kvalitu ostria. Podstatné je, aby čepele nožov boli tvrdé a odolné. Pri výrobe noža sa do ocele pridávajú rôzne zložky, ktoré štruktúru ocele vylepšujú a robia ju odolnejšou. Pravdou však je, že ani drahšie nože nemusia byť zárukou použitia kvalitnej ocele.

Na začiatok upozorňujeme, že keramické nože nie sú na brúsenie vhodné. Ich ostrosť by mala byť dlhotrvácna, opäť však zohráva rolu kvalita. Nože s oceľovým ostrím sa delia podľa toho, aká zložka je dominantnou. Existuje uhlíková oceľ, kalená oceľ, nerezová oceľ, titánová či damašková oceľ.

  • Uhlíková oceľ – ostrí sa pomerne jednoducho podobne ako tzv. prášková oceľ. Ide o frekventovaný typ nožov.
  • Nerezová oceľ – ostrenie je náročnejšie, no veľmi dobre nerezové nože odolávajú korózii. Sú tvrdé a trvácne.
  • Titánová oceľ – je výrazne odolnejšia i keď mäkšia ako klasická kalená oceľ, no vďaka svojej hustote sa titánové čepele opotrebúvajú omnoho pomalšie a sú dlhšie ostré.
  • Damašková oceľ – nože z takejto ocele sú vyrábané vrstvením rôznych druhov ocele. Tým sa dosahuje nielen nadštandardná tvrdosť ostria, ale takisto je nôž odolnejší a využíva vlastnosti hneď niekoľkých druhov ocele. Ostrie má typické mramorovanie.
  • Diamantová oceľ – často využívaná ako marketingový ťah. Nôž vyrobený z diamantovej ocele je skôr reklamným ťahom ako realitou. Nôž a čepeľ z ocele nikdy nebude taká tvrdá ako diamant, ak aj náhodou zmes obsahuje stopy diamantov, určite to nijak výrazne štruktúru ocele nevylepší.

Brúsky na nože, druhy a proces ostrenia

Nemusíte byť profesionálnymi kuchármi, aby ste si v kuchyni zaslúžili mať kvalitné a ostré nože. Či používate jeden nôž na všetko, alebo máte celú sadu nožov, no už dávno majú to najlepšie za sebou, jediné, čo musíte urobiť, je ísť na ne zostra. Pri pravidelnom ostrení čepele noža sa vyhnete nutnosti brúsenia čepele a zároveň udržujete ostrie noža v neustále dobrej kondícii. Tu sú základné druhy brúsok a takisto postupy ostrenia.

Štrbinová brúska na nože

Štrbinové brúsky na nože

V mnohých domácnostiach sa nájde práve tento druh brúsky na nože. Predovšetkým pre ich dostupnosť a takisto cenu sú tieto brúsky veľmi obľúbené. V obchodoch natrafíte na viac či menej kvalitné a o kvalite neraz hovorí aj cena. Najlacnejšie zoženiete aj do 10 eur, no o niečo kvalitnejšie štrbinové brúsky kúpite od 20 do 30 eur vyššie. Tieto brúsky sa ľahko používajú a sú aj veľmi praktické a skladné.

Dôležitým pravidlom pri používaní štrbinovej brúsky je, aby bola položená na stabilnom podklade. Takéto brúsky nie sú vhodné na ostrenie nožov so zúbkovým ostrím. O ostrosť sa stará štrbina, ktorá obsahuje protiľahlé kotúče – najčastejšie z tvrdenej keramiky. Nôž položíte do štrbiny tak, aby časť od rukoväte (koreň noža) bola presne v štrbine. Následne nôž pretiahnete cez štrbinu smerom k sebe, kým sa ostrie nevyrovná a čepeľ nebude opätovne ostrá. Tlak by nemal byť príliš silný. Niektoré ručné brúsky umožňujú nastavenie uhlu, pod ktorým čepeľ brúsite.

Výhody

  • Nízka obstarávacia cena
  • Jednoduché používanie
  • Skladnosť

Nevýhody

  • Nevhodná pre zúbkové ostrie
  • S poškodeným ostrím si neporadí
  • Menej bezpečné používanie

Elektrické brúsky na nože

Pre mnohé domácnosti a všeobecne i pre kuchárov je elektrická brúska najlepšia možná alternatíva pre ostrenie nožov. Jej používanie je jednoduché, nenáročné a ostrenie je efektívne. Elektrické brúsky sú rozumnou investíciou. Lacnejšie modely zoženiete už od 20 eur. Výkonnejšie a kvalitnejšie elektrické brúsky stoja viac ako 50 eur. Profesionálne elektrické brúsky vás môžu vyjsť aj na viac ako 100 eur.

Elektrická brúska na nože

O všetko sa stará elektromotor a vy ste v zásade divákom či asistentom. Elektrické brúsky dokážu sčasti vyrovnať i zvlnené ostrie. Takisto je však potrebné, aby ste pri brúsení – ostrení nevyvíjali príliš silný tlak. Väčšina takýchto brúsok má vodiace drážky, ktoré sa postarajú o ostrenie pod správnym uhlom. Použiť ich môžete aj na malé či veľké nože. Záleží od druhu elektrickej brúsky. Pozor však treba dávať na prílišné brúsenie, aby sa nepoškodila štruktúra ocele.

Výhody

  • Cenová dostupnosť
  • Bezpečné používanie
  • Vhodné pre viac druhov nožov
  • Zvládnu aj poriadne otupený nôž

Nevýhody

  • Kovové piliny
  • Riziko častejšieho tupenia čepele

Kotúčová brúska

Mať doma kotúčovú brúsku je v zásade absolútna výhra. Samozrejme, každý šikovný kutil ju doma aj má. Dnes však existujú aj šikovné a kompaktné kotúčové brúsky, ktoré bývajú často umiestňované aj v profesionálnych kuchyniach na brúsenie nožov. Za pomoci takejto brúsky môžete naostriť a vytvarovať čepeľ aj v prípade extrémne otupenej čepele.

Elektrická brúska na nože

Používať treba brúsky s pomalším chodom, aby sa čepeľ noža príliš nezahrievala. V opačnom prípade môže dôjsť k poškodeniu štruktúry ocele. Pri prehriatí ocele sa môže stať, že sa čepeľ začne lámať. Používať by ste mali magnet, pretože zvyšky kovových pilín majú pri procese brúsenia väčší rozptyl. Používať musíte i špeciálne brúsne kotúče. Tie viete kúpiť aj s rôznou zrnitosťou.

Výhody

  • Rýchle ostrenie
  • Zaručený výsledok
  • Variabilné použite
  • Čepeľ dokážu brúsiť i ostriť
  • Bezpečné používanie

Nevýhody

  • Vyššia obstarávacia cena
  • Potreba špeciálnych kotúčov na brúsenie
  • Kovové piliny
  • Horšia skladnosť

Ocieľka

Kovová okrúhla tyč, s ktorou to treba vedieť. Pre mnohých je ocieľka veľmi zvláštny a nepochopiteľný spôsob, ako naostriť nôž. Ocieľka neslúži ako taká na ostrenie tupého noža, slúži na udržiavanie jeho ostria. Brúska tohto typu pri ostrení oceľ z čepele neodoberá, čepeľ len veľmi minimálne tvaruje a zachováva jej ostrosť.

Ocieľka na ostrenie noža

Práca s ocieľkou je trochu náročnejšia, pretože si vyžaduje prax. Ocieľku držíte, podľa toho či ste pravák alebo ľavák, v nedominantnej ruke a nôž v ruke, ktorou krájate. Ostrenie prebieha tak, že koreň noža (od rukoväte) priložíte k ocieľke pod miernym uhlom a pretiahnete ju smerom od seba z jednej strany čepele a následne druhou stranou čepele zo spodnej strany ocieľky. Postup je najlepšie si pozrieť na videu.

Výhody

  • Obstarávacia cena
  • Prevencia voči otupeniu čepele
  • Skladnosť
  • Nepoškodí nôž

Nevýhody

  • Ostrie iba udržiava, nebrúsi
  • Náročnejšie používanie – cvik a skúsenosť

Brúsne kamene

Brúsne kamene nie sú dnes v domácnostiach ani v bežných gastronomických zariadeniach príliš používané. Brúsenie i ostrenie nožov je v tomto prípade pomerne zdĺhavé, na druhej strane, ak máte čas a chcete mať svoje nože ako britvu, brúsne kamene môžu byť riešením. V podstate ide o spôsob brúsenia pre ozajstných profesionálov. Často sa takto brúsia špeciálne japonské nože so zahnutou čepeľou.

Brúsny kameň na ostrenie noža

Brúsne kamene existujú najčastejšie obojstranné. Jedna strana s väčšou zrnitosťou slúži na tvarovanie a brúsenie čepele a jemnejšia zrnitosť kameňa sa postará o zaostrenie čepele. Brúsny kameň sa pred používaním vždy potiera vodou alebo rastlinným olejom. Používanie nie je také náročné, no vyžaduje si trpezlivosť. Čepeľ chytíte oboma rukami a ťaháte jemne proti ostriu od seba. To isté platí aj pre druhú stranu čepele. Dôležité je kopírovať aj rovnaký uhol, vyžaduje si to teda istý cvik.

Výhody

  • Zvládne zabrúsiť aj úplne vytupený nôž
  • Možnosť voľby ostrenia (zrnitosť kameňa)

Nevýhody

  • Náročnejšie používanie
  • Používanie si vyžaduje si cvik
  • Cena kvalitných kameňov

7 tipov pre správne brúsenie noža

  • Ostrenie noža prebieha vždy proti ostriu, nikdy nie v jeho smere.
  • Nie je možné ostriť nôž, ktorý má poškodenú čepeľ, tzn. čepeľ, ktorá je ohnutá alebo má vypadanú oceľ a je výrazne rozstrapkaná. Takú čepeľ je potrebné prebrúsiť – brúsny kameň, kotúčová brúska.
  • Uhol pri ostrení noža by mal byť vždy pri danom type noža rovnaký pri ostrení z jednej i druhej strany.
  • Ostrenie noža by malo prebiehať vždy po jeho použití.
  • Počas brúsenia či ostrenia dbajte na svoju i bezpečnosť vášho okolia. Pri výkonnejších elektrických či kotúčových brúskach používajte magnet, ktorým eliminujte rozptyl kovových pilín.
  • Ak používate brusne kamene, povrch kameňa by mal byť vždy zvlhčený, aby sa póry kameňa neupchali čiastočkami ocele.
  • Nože po brúsení vždy utrite vlhčeným obrúskom a uskladňujte vždy tak, aby sa priamo nedotýkali ostatných nožov. Nože by mali byť uskladnené samostatne.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Tupý nôž vás môže "prekvapiť" kedykoľvek. Nabrúsiť si ho môžete aj sami pomocou brúsky na nože. Ako rôzne brúsky na nože fungujú a ako si ich vybrať, sme vám už prezradili. Ohľadom výberu však máte stále otázky. Na tie najčastejšie sme sa rozhodli odpovedať.

Kedy je najvyšší čas nôž nabrúsiť?

Nôž by ste mali nabrúsiť hneď, ako začnete mať pocit, že už nekrája tak ako kedysi. Teda vtedy, keď musíte pri jeho používaní viac zatlačiť, aby ste niečo pokrájali, ale aj napriek tomu sa potraviny drobia alebo rozpadávajú.

Ako zistím tvrdosť čepele?

Platí, že čím je čepeľ noža z tvrdšieho materiálu, tým dlhšie ostrie udrží svoj tvar. Tvrdosť čepelí nožov sa označuje skratkou HRC. Kuchynské nože by mali mať min. 52 HRC. Pokiaľ sa nôž rýchlo tupí, vyrobený z tvrdej ocele určite nebude.

Aké je základné pravidlo výberu brúsneho nástroja?

Brúsny nástroj musí byť z tvrdšieho materiálu ako materiál čepele noža. Ak bude mäkší, nedokáže ostrie brúsiť.

Vaše hodnotenie:
(89.8%)
Dátum publikovania: 29.01.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 22.09.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár