Najlepšie grilovacie panvice na stejky 2024 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti

Druhov panvíc je neúrekom a vybrať si tú správnu môže byť niekedy skutočne veľký problém. Viete však, z čoho sú vyrobené panvice, na ktorých si robíte praženicu alebo vyprážate mäso?

Teflonová panvica na steaky

Najbežnejšou panvicou v domácnostiach je teflónová panvica, ktorá má však rovnako mínusov ako plusov. Teflón nie je vhodný pri vysokých teplotách, pretože uvoľňuje karcinogénne látky a plyny, ktoré sa nedostávajú len do ovzdušia, ale aj do jedál. Vzhľadom na to, že vysoká teplota nie je pri tomto druhu panvice vhodná, na grilovanie ju asi používať nebudete.

Najlepšie grilovacie panvice

Názov Hodnotenie Detail
Lamart LT1063 Iron   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBA Zobraziť produkt
Tefal So Chef 26 cm   ✔   DOBRÉ RECENZIE Zobraziť produkt
Lamart LT1140   ✔   DNES V AKCII Zobraziť produkt
Blaumann Rosegold 28 cm   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTA Zobraziť produkt

Grilovacie panvice – recenzie

Grilovať sa dá aj bez grilu, ak máte grilovaciu panvicu. Samozrejme, nejde o plnohodnotnú náhradu grilu, avšak stále ide o skvelého pomocníka pri varení. Čím by sa mala dobrá grilovacia panvica vyznačovať?

Ako vybrať panvicu na stejky

Panvice na prípravu steakov sa nazývajú tiež grilovacie. Niektoré majú vrúbkovaný povrch pre lepší prenos tepla do hĺbky mäsa. Nemusíte ich však používať len na pečenie hovädzích steakov, oceníte aj ich pri príprave rôznych minútiek z bravčového či kuracieho mäsa alebo grilovaní rýb, zeleniny či syrov.

Pri výbere panvice by ste mali dbať na tieto základné vlastnosti panvice:

  • prenos a akumulácia tepla - je dôležité, aby panvica dokázala čo najrýchlejšie preniesť čo najväčšie množstvo tepla. Grilovacie panvice s hrubším dnom dokážu sústrediť viac tepla práve na dno, čo je pre pečenie steakov ideálne.
  • nepriľnavosť povrchu - túto požiadavku najlepšie spĺňajú teflónové a keramické panvice, ktoré je možné používať takmer na sucho. Viac priľnavé sú oceľové a liatinové panvice, ktoré musia byť používané s malým množstvom tuku, inak sa vám mäso na nich pripáli.
  • pokrievka a možnosť použitia v rúre - na dopekanie steakov alebo na zapekanie iných pokrmov musí mať panvica buď kovovú rúčku bez plastových komponentov, prípadne musí byť odnímateľná. Vhodným doplnkom je aj pokrievka, ktorá je vhodná na použitie pri "dôjdení" mäsa.

Keramické panvice

V kredencoch sa objavujú čoraz častejšie, pretože sú vhodné na prípravu všetkých druhov potravín. Okrem toho sú vyrobené z nepriľnavého materiálu, takže sa nemusíte obávať zaschnutého jedla.

Keramická panvica na steaky

Táto vlastnosť je síce fajn, no keramické panvice sú zväčša biele a po viacerých použitiach nevyzerajú veľmi príťažlivo a časté používanie znížuje ich životnosť. Keramické panvice sú na grilovanie vhodným adeptom.

Liatinové panvice

Klasickým "parťákom" grilovania je aj liatinová panvica. Liatinové panvice sú odolné takmer voči všetkému a oproti keramickým vydržia omnoho dlhšie. Hoci sú drahšie, hovorí sa, že za kvalitu je potrebné si priplatiť, tak prečo tak neurobiť v tomto prípade? Veľmi dôležité je panvicu vypáliť a to nielen pred prvým použitím. Ak jej však dáte všetku svoju lásku, odvďačí sa vám svojou vernosťou.

Medené panvice

Meď je vynikajúco tepelne vodivá, z toho dôvodu medené panvice dokážu rozložiť teplo najrovnomernejšie spomezi všetkých povrchov. Tieto panvice rýchlo reagujú na požadované zmeny teploty.

Medená panvica na steaky

Medené panvice sú zvyčajne tenšie, no obsahujú často hliníkové alebo nerezové jadro pre spevnenie. Meď vyzerá vskutku luxusne, časom oxiduje a vďaka tomu získava vizuálne atraktívnu patinu. Raz za čas treba preleštiť vnútornú stranu, keďže pri kontakté s jedlom je patina nežiadúca. Medené panvice sa zvyčajne nedajú použiť s indukčným ohrevom, preto si pri kúpe preverte, či to výrobca odporúča.

Ďalšie možnosti

Jednou z nich je panvica na steaky vyrobená z nehrdzavejúcej ocele. Má veľmi odolný povch, avšak pri vyšších teplotách sa lepí a je priľnavá. Takáto panvica má vysokú životnosť, zároveň však nižšiu tepelnú vodivosť než oceľová či liatinová panvica.

Steaky môžete pripravovať aj na titánovej panvici. Tento druh panvíc má podobné vlastnosti ako oceľové a nerezové panvice, povrchovú úpravu pritom tvorí špeciálna nepriľnavá titánová vrstva. Takéto panvice majú omnoho odolnejší povrch ako teflónové panvice.

V ponuke sú aj hliníkové panvice na steaky. Keďže je čistý hliník zdraviu škodlivý, z riadu sa uvoľňuje do potravín a následne sa dostáva do ľudského tela, kde sa hromadí, jeho použitie na výrobu kuchynského riadu je zakázené predpismi pre bezpenosť potravín platnými v SR. Pri výrobe riadu sa preto používa tzv. anodizovaný hliník, ktorý negatívne vlastnosti nemá. Hliník má o niečo menšiu tepelnú vodivosť ako meď, je lacný a nenáročný na údržbu. Zvyčajne tvorí hliník iba telo panvíc, ktoré majú teflónovú povrchovú úpravu.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Grilovacia panvica sa hodí na prípravu steakov, grilovanie mäsa, zeleniny i húb. Na výber je viacero materiálov, každý má svoje výhody i nevýhody. Ak si nie ste stále istí, ktorá panvica je pre vás tá pravá, položte si niekoľko základných otázok. Tie vám ozrejmia, čo presne potrebujete.

Panvica s okrúhlym dnom alebo obdĺžnikovitého tvaru? Ktorá je lepšia?

Panvice s okrúhlym dnom sa objavujú najčastejšie. Ich výhodami je pohodlné skladovanie a dobré miešanie jedla. Panvica obdľžnikového tvaru je podľa nás o niečo lepšia. Jednoduchšie do nej naukladáte kúsky mäsa i zeleniny. Miešať nepotrebujete, takže vás tvar nebude v tomto smere limitovať.

Aká veľkosť je pre mňa ideálna?

To závisí od toho, čo všetko sa chystáte grilovať. Odporúčame vám stredné a veľké panvice (priemer 30 – 40 cm), v ktorých pohodlne pripravíte väčšie kúsky mäsa, ryby a zeleniny pre viacerých ľudí naraz.

Môžem grilovaciu panvicu umývať v umývačke riadu?

Nie všetky grilovacie panvice sa dajú umývať v umývačke riadu. Zistíte to napr. podľa materiálu, z ktorého je panvica vyrobená. Grilovaciu panvicu z nerezu alebo titánu môžete čistiť aj v umývačke, panvicu z liatiny, keramiky, teflónu musíte čistiť ručne.

Staršie modely, ktoré už nie sú dostupné

Vaše hodnotenie:
(88.8%)
Dátum publikovania: 24.09.2018
Dátum poslednej aktualizácie: 31.01.2024

Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Komentáre

23/08/2022 12:30
Zita

Som spokojná s panvicou Blaumann Rosegold 28 cm. Je super ľahká, dobre sa s ňou manipuluje a má nepriľnavý povrch. Pokrmy sa na ňu naozaj nelepia a potom aj následná údržba a čistenie je jednoduché. Panvica má pekný dizajn, dostatočnú veľkosť a bola za prijateľnú cenu. Hoci túto značku som predtým nepoznala, som spokojná a môžem ju odporučiť aj ostatným.

14/06/2022 18:02
Igor

Som spokojný s panvicou de Buyer Mineral B Element, ale zatiaľ mám s ňou len krátku skúsenosť. Postupujem podľa návodu a skúšam len jednoduché jedlá, časom príde aj na zložitejšie. Myslím si, že oceľová panvica je najlepšia voľba čo sa týka životnosti. Po správnom vypálení olejom je nepriľnavý a nič sa nepripeká... Jedinou nevýhodou je váha, má cca. 2 kg. Treba si teda zvyknúť. Inak má pekný dizajn a výborne vedie teplo.

18/11/2021 09:40
Gabika

de Buyer Mineral B Element je parádna panvica so skvelým prenosom tepla. Na steaky je ideálna a pripraví ich prvotriedne. Zmestia sa sem tak dva kúsky, čo je pre jednu osobu postačujúce, k negatívam patrí nutnosť panvicu pred použitím niekoľkokrát „vypáliť“ a následná údržba po použití je tiež trocha náročnejšia. Nie je možné ju používať v umývačke riadu.

26/07/2021 20:26
Elena

V domácej kuchyni používam grilovaciu panvicu Tescoma SmartClick, ktorá má odnímateľnú rukoväť a je vynikajúca pre prípravu pokrmov na sporáku aj v rúre. Často na nej robím steaky, kačacie prsia, ryby aj ďalšie mäsité výrobky. Najväčšie plus dávam za to, že panvica môže ísť bez obáv do rúry, a tiež za celkové kvalitné spracovanie. Vďaka odnímateľnej rukoväti sa panvica ľahko skladuje aj umýva. Hoci je cena vyššia, kúpu neľutujem. Už len dúfam, že táto grilovacia panvica mi bude slúžiť dlhé roky.

Pridať komentár


Posledné články
Kotly na biomasu zaistia moderné, ekologické a výhodné vykurovanie

Kotly na biomasu zaistia moderné, ekologické a výhodné vykurovanie

Drevo nie je jediné palivo, ktoré ponúka cenovo prijateľný spôsob vykurovania. Jednoduchšiu a komfortnejšiu obsluhu zaisťujú... Prečítať článok

Ako vybrať tapety na stenu, ktoré sa budú vynímať v každom interiéri?

Ako vybrať tapety na stenu, ktoré sa budú vynímať v každom interiéri?

Rozmýšľate nad tým, že si vymaľujete steny vo vašej domácnosti, aby ste trochu zmenili jej charakter? Na to, aby ste vášmu... Prečítať článok

Ako vyčistiť práčku od zápachu, plesne, vodného kameňa – octom, kyselinou citrónovou, sódou bikarbónou

Ako vyčistiť práčku od zápachu, plesne, vodného kameňa – octom, kyselinou citrónovou, sódou bikarbónou

Či už používate práčku denne alebo niekoľkokrát do týždňa, pri každom praní sa v jej útrobách hromadí neodparená voda a vodný... Prečítať článok

Ako vyčistiť umývačku riadu Electrolux, Bosch, Beko: octom, kyselinou citrónovou alebo sódou?

Ako vyčistiť umývačku riadu Electrolux, Bosch, Beko: octom, kyselinou citrónovou alebo sódou?

Napriek tomu, že umývačku riadu používate denne, na jej čistenie často zabúdate. Pristúpite k nemu až vtedy, keď umývačka... Prečítať článok