Najlepšie jogurtovače 2020 – recenzie, test, porovnanie

Hoci sa za posledné roky objavilo v regáloch supermarketov mnoho výrobkov s označením „bio“, stále si nemôžeme byť istí, že neobsahujú farbivá, konzervanty či pridaný cukor. To sa, žiaľ, týka aj jogurtov. Ak chcete skutočne vedieť, čo jete, najrozumnejšie je vyrobiť si jogurty doma.

Ako vybrať jogurtovač

Pomôžu vám s tým zariadenia nazývané jogurtovače, my vám zasa pomôžeme s výberom toho správneho z nich a predstavíme obľúbené modely.

Najlepšie jogurtovače

Názov Hodnotenie Detail
Guzzanti GZ 705   ✔   NÁŠ TIP Zobraziť produkt
Steba JM2   ✔   VÝPREDAJ Zobraziť produkt
Ariete Yogurella ART 621   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBA Zobraziť produkt
Bravo jogurtovač 7x150ml   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTA Zobraziť produkt
Klarstein Gaia   ✔   DNES V AKCII Zobraziť produkt

Jogurtovače – recenzie

Výber jogurtovača nie je až taký náročný. Hovoríte si to aj vy? Možno máte pravdu, napriek tomu pravdepodobne zistíte, že modelov na výber je pomerne veľa. Tento spotrebič nepatrí medzi súčasť každej kuchyne, preto nenájdete veľa recenzií, ktoré by vám pomohli pri výbere. Z toho dôvodu sme vyskúšali niekoľko modelov za vás, aby ste sa mohli medzi nimi čo najlepšie zorientovať. Budeme radi, ak sa o svoje osobné skúsenosti podelíte a pomôžete tak ostatným záujemcom pri výbere.

Viete, čo jete?

Jogurty väčšinou považujeme za zdravú potravinu. Obsahujú totiž živé kultúry s baktériami typu Lactobacillus a inými, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu črevnej mikroflóry. Tá má veľmi významný vplyv nielen na trávenie, ale tiež na funkciu imunitného systému.

Karta sa však začne pomaly obracať, keď si v supermarkete prečítate zloženie väčšiny jogurtov. Okrem mlieka a živých kultúr v nich často nájdete konzervanty, farbivá, množstvo pridaného cukru či umelé sladidlá a nemôžeme opomenúť ani veľké množstvo nasýtených tukov v tzv. smotanových jogurtoch. Na obaloch jogurtov je síce často vyobrazené čerstvé ovocie, na ich dochutenie však väčšina výrobcov používa nekvalitné marmelády s minimálnym obsahom ovocia.

Domáci jogurt vyrobený v jogurtovači

Jogurty by napriek tomu mali patriť do jedálnička každého človeka, ak si však chcete byť na 100 % istí, čo jete, najlepšie bude, ak si vyrobíte svoje vlastné jogurty doma. Môžete si ich dochutiť čerstvým či sušeným ovocím, kvalitnými domácimi marmeládami, kúskami čokolády či orechov alebo čímkoľvek, čo vám napadne.

Výhodou čerstvého domáceho jogurtu tiež je, že obsahuje veľké množstvo živých kultúr. Tie totiž pri skladovaní postupne odumierajú. V chladiacich boxoch v supermarketoch teda výživová hodnota jogurtu časom klesá. 

Naopak, nevýhodou čerstvého domáceho jogurtu je pomerne krátka trvanlivosť. V chladničke vám vydrží iba cca týždeň.

Základom sú živé kultúry

Podstatou výroby domáceho jogurtu je naočkovať mlieko živými jogurtovými kultúrami a takúto hmotu následne nechať zohrievať niekoľko hodín. Týmto procesom spôsobíte, že mlieko zhustne a kultúry sa v ňom premnožia. Jogurtovače sú teda veľmi jednoduché elektrospotrebiče, ktoré slúžia na ohrievanie tejto hmoty. Môžu však byť vybavené aj doplnkovými funkciami.

Živé kultúry môžete získať buď z jogurtu kúpeného v obchode, zo špeciálnej sušenej zmesi (zoženiete v niektorých e-shopoch) alebo z malého množstva jogurtu, ktorý si odložite z predchádzajúcej várky (tento proces môžete opakovať niekoľko desiatok ráz).

Výroba domáceho jogurtu je s jogurtovačom jednoduchá

Výroba jogurtu môže trvať 8 – 14 h, závisí to aj od kvality a množstva živých kultúr. Platí tu, že čím kvalitnejšie sú a čím je ich viac, tým rýchlejšie s premnožia a tým kratšie trvá výroba. Po ukončení procesu musíte jogurt umiesniť čo najskôr do chladničky, aby sa nepokazil.

Na výrobu jogurtu musíte použiť pasterizované mlieko – nepasterizované by ste mali najprv prevariť a následne nechať ochladiť. Nepasterizované mlieko totiž obsahuje aj iné mikroorganizmy, ktoré by sa vplyvom tepla tiež rýchlo premnožili a jogurt by znehodnotili. Výrobu jogurtu môžete urýchliť ohriatím mlieka na 30 °C.

Hustotu jogurtu môžete ovplyvniť použitím mlieka s rôznym obsahom tuku. Ak chcete nízkotučný jogurt, použite nízkotučné mlieko, pre chutnejší jogurt použite mlieko plnotučné. Hustý grécky jogurt si môžete vyrobiť tak, že necháte v chladničke cez noc odtiecť srvátku cez plátenú utierku alebo špeciálne sitko (je súčasťou niektorých jogurtovačov).

Jednonádobový či viacnádobový?

Jogurtovače rozdeľujeme podľa počtu nádob a tým pádom aj podľa tvaru na:

  • Viacnádobové: Majú kruhový alebo hranatý tvar a sú vybavené viacerými menšími nádobami (obvykle 7 – 12 ks), resp. pohármi. Jogurt sa teda pripravuje rozdelený na jednotlivé porcie, veľkosť pohárov sa pohybuje v rozsahu 120 – 200 ml, čo je bežná veľkosť jogurtov zo supermarketu. Nevýhodou je, že jednotlivé poháre sú náročnejšie na umývanie, v uzavretom pohári však vydrží jogurt dlhšie. Výhodou je, že každý jogurt môžete dochutiť individuálne už pred jeho prípravou.
  • Jednonádobové: Jogurt sa pripravuje v jednej veľkej nádobe, z ktorej si ho neskôr musíte odoberať do misky. Jogurt si teda môžete dochutiť až tesne pred jeho konzumáciou.

Viacnádobový jogurtovač

Jogurtovače patria medzi lacné elektrospotrebiče, výrobcovia si teda nedávajú príliš záležať na ich materiálovom prevedení. Všímajte si najmä materiál horného veka, ktoré budete často nasadzovať. Ideálne je, ak je priehľadné, vďaka čomu budete vidieť, čo sa vo vnútri jogurtovača deje. Niektoré modely ho majú dokonca skrutkovacie, nestane sa vám tak, že ho zle nasadíte a teplo bude z jogurtovača unikať von, alebo že ho nechtiac zhodíte a pri páde praskne.

Všímajte si aj materiál pohárov. Väčšina výrobcov ich vyrába zo skla, pričom ich výhodou je, že sklo je zdravotne neškodné. Na druhej strane, sklo je krehkejšie a poháre sa tak môžu pri páde rozbiť. Ak sú poháre z plastu, mal by byť použitý materiál vhodný pre styk s potravinami (bez obsahu BPA látok, označované aj ako BPA free). 

Viečka pohárov bývajú väčšinou z plastu, najdôležitejšie však je, aby dobre tesnili, inak bude trvanlivosť vyrobeného jogurtu kratšia. 

Nie všetky poháre dodané k jogurtovačom sú vhodné do umývačky riadu, pre istotu si túto informáciu overte v návode na použitie.

Teplotu si nenastavíte

Najdôležitejšou funkciou jogurtovačov je ohrev na požadovanú teplotu, pri ktorej majú živé kultúry ideálne podmienky na rozmnožovanie. Teplota pri výrobe jogurtu by sa mala pohybovať niekde medzi 40 – 45 °C. Na väčšine jogurtovačov si ju však nemôžete nastaviť a je pevne daná.

Mnohé z nich nemajú dokonca ani pevne nastavený termostat a sú vybavené iba ohrievacím telesom. To znamená, že teplota v ich vnútri môže kolísať v závislosti od teploty okolia. Ovplyvniť ju môže napr. umiestnenie zariadenia na priame slnko, do prievanu, do blízkosti radiátora, sporáka či chladničky alebo aj zle nasadené veko, cez ktoré bude teplo unikať. Správne umiestnenie jogurtovača by ste preto mali dobre premyslieť.

Ovládanie jogurtovača

Vzhľadom na to, že jogurty v jogurtovačoch sú ohrievané na relatívne nízku teplotu, sú príkony týchto zariadení veľmi nízke. Obvykle sa pohybujú v rozsahu 10 – 40 W, ide teda o vcelku úsporné spotrebiče, ktorých prevádzku na spotrebe elektriny ani nepocítite.

S displejom i bez displeja

Najjednoduchšie jogurtovače sú vybavené iba jedným mechanickým vypínačom, ktorý slúži na zapínanie a vypínanie spotrebiča (niektoré sa dokonca zapínajú iba zasunutím vidlice do zásuvky). Prevádzku zariadenia potom signalizuje svetelná kontrolka, buď samostatná, alebo zabudovaná vo vypínači. 

Drahšie jogurtovače sú vybavené aj displejmi, ktoré môžu zobrazovať aktuálnu teplotu alebo zostávajúci čas časovača. LED displeje sú v tomto prípade lepšou voľbou, na rozdiel od LCD displejov sú totiž dobre čitateľné v tme i pri silnom svetle

Už spomínaný časovač slúži na upozornenie uplynutia času, ktorý si nastavíte a ktorý je potrebný na výrobu jogurtu. To, že je jogurtovač vybavený časovačom, však neznamená, že sa aj automaticky vypne. Platí to iba pre niektoré modely, iné vás na uplynutie času môžu upozorniť zvukovým či svetelným signálom, v mnohých prípadoch je však jediným upozornením iba číslo 0 na displeji.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Láka vás príprava domáceho jogurtu? Vedieť presne, čo jete, je pre mnohých dostatočnou motiváciou, prečo si jogurtovač kúpiť. Parametre sú však jedna vec, samotný výber druhá. Vedieť o tomto spotrebiči chcete pred jeho kúpou čo najviac. Na najčastejšie otázky ohľadom jogurtovačov sme sa rozhodli odpovedať. Ak vás zaujíma ešte niečo, napíšte nám do komentárov pod článkom. Odpovieme čo najskôr.

Ako dlho trvá príprava domáceho jogurtu?

Minimálna doba prípravy je 6-7 hodín. Závisí to však od toho, aký zrelý chcete jogurt mať. Na dosiahnutie zrelších jogurtov budete potrebovať cca 10 hodín.

Aké mlieko je vhodé na prípravu domácich jogurtov? Potrebujem jogurtové kultúry?

Môžete použiť čerstvé, ale aj trvanlivé mlieko, najlepšie plnotučné. V prípade čerstvého mlieka ho treba prevariť pri teplote 70 – 80 °C. Na prípravu domáceho jogurtu môžete použiť jogurtové kultúry, ale aj kvalitný biely jogurt s obsahom zdraviu prospešných baktérií. Na 1 l mlieka stačí použiť 1 až 3 lyžice bieleho jogurtu.

Aká je trvanlivosť domáceho jogurtu?

Keďže sa v domácom jogurte nenachádzajú stabilizátory, je jeho trvanlivosť iba pár dní. Najvhodnejšie je, samozrejme, skonzumovať ho okamžite. V chladničke vám však vydrží 3 až 4 dni.

Vaše hodnotenie:
(90%)
Dátum publikovania: 16.04.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 21.09.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Komentáre

02/10/2020 15:13
Redakcia SpotrebitelskyTest.sk

Dobrý deň,
píšeme, že je to možné, nie že to odporúčame. Je prirodzené, že ak má niekto problém s imunitou, nemal by zbytočne riskovať, a teda použiť jogurtovú kultúru radšej menej ako viackrát.

02/10/2020 13:34
Katarína Teplanová

Píšete, že "kultúru z jogurtov možno použiť opakovane aj desiatky krát. Niekde som počula, že bezpečné je použitie len 3-4 razy, aby nedošlo k množeniu "nezdravýcg baktérii? Tak ako je to? - Otázka je vážna, predstavte si napríklad pacienta so zníženou imunitou!

Pridať komentár