Najlepšie šunkovary 2020 – recenzie, test, porovnanie

Aj keď šunka patrí v našich končinách medzi najobľúbenejšie potraviny, ak si ju kúpite v obchode, nikdy úplne neviete, čo obsahuje. Väčšina výrobcov používa umelé konzervanty, arómy či iné látky, ktoré do pravej šunky rozhodne nepatria. Dobrou správou je, že šunku si môžete vyrobiť aj doma a vôbec na to nepotrebujete profesionálne vybavenie.

Ako vybrať šunkovar na prípravu domácej šunky?

Pomôžu vám s tým jednoduché pomôcky, nazvané šunkovary. My vám poradíme, ako si šunkovar vybrať a predstavíme aj najobľúbenejšie z nich.

Najlepšie šunkovary

Názov Hodnotenie Detail
Klausberg 7284 Šunkovar   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt
Banquet Šunkovar Akcent   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt
Tescoma Šunkovar Presto   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Toro Šunkovar   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Orion Šunkovar   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt

Šunkovary – recenzie

Láka vás domáca výroba šunky? Doma vyrobená šunka výborne chutí a presne viete, aké má zloženie. Pripravili sme pre vás recenzie obľúbených šunkovarov, aby ste sa mohli rozhodnúť pre najlepší šunkovar do vašej domácnosti. Šunkovar Tescoma, Orion alebo Banquet? Prečítajte si naše recenzie a zistite, ktorý z nich potrebujete. Ak už máte skúsenosti so šunkovarmi, podeľte sa o ne v komentároch pod článkom. Pomôže tak pri rozhodovaní ďalším záujemcom o domácu výrobu šunky.

Niet nad domáce produkty

Najčastejším dôvodom, prečo si mnoho ľudí obľúbilo domácu výrobu šunky, je kvalita. Hoci v obchodoch máte na výber z mnohých druhov šunky a výrobcovia pri nich uvádzajú dokonca podiel mäsa, ich zloženie nikdy presne nespoznáte.

Nikdy neviete, aké mäso sa presne v šunke nachádza (či náhodou nešlo o separát) či aké množstvo umelých konzervantov, aróm, škrobu, tuku alebo sóje výrobca použil. Navyše, väčšina druhov šunky predávaných v obchodoch má veľmi vysoký obsah soli – ani ten výrobcovia neuvádzajú. Vysoké množstvo soli v strave vedie k zadržiavaniu vody, zvyšovaniu krvného tlaku a iným zdravotným komplikáciám.

Pozor na dusitany

Nielen vysoký obsah soli, ale aj dusitanov škodí nášmu organizmu. Dusitany sa nachádzajú v prípravku zvanom dusitanová soľ, rýchlosoľ alebo mäsiarska soľ. Ide o zmes kuchynskej soli a dusitanu sodného (prípadne ďalších konzervantov), čo je látka, ktorá dokáže dlhšie zachovať vynikajúcu chuť, čerstvosť i farbu šunky. Práve ona je dôvodom, prečo je šunka z obchodu tak dlho ružová.

Domáca šunka zo šunkovaru

Na výrobu domácej šunky by ste mali použiť kuchynskú soľ. Musíte síce počítať s tým, že šunka rýchlo vybledne a budete ju musieť zjesť do pár dní, budete však mať kvalitnú šunku bez škodlivín. 

Trvanlivosť šunky môžete predĺžiť použitím čo najčerstvejšieho mäsa.

Použite najlepšie suroviny

Základom šunky je kvalitné a čo najčerstvejšie mäso, ideálne od mäsiara a nie zo supermarketu. Na domácu šunku sa najčastejšie používa bravčové stehno, pliecko či pre mastnejšiu verziu aj bôčik.

Nemusíte sa však obmedzovať iba na bravčovinu. Vynikajúcu šunku získate aj z hovädzieho, kuracieho či morčacieho mäsa alebo diviny. Jedinečná delikatesa vznikne použitím veľmi jemného králičieho mäsa.

Ďalšou nevyhnutnou surovinou je soľ, ktorá slúži ako duchucovadlo aj ako konzervant. Môžete použiť už spomínanú dusitanovú soľ, pre zdravú šunku s prirodzenou chuťou však postačí aj bežná kuchynská soľ.

Krájanie mäsa na domácu šunku

Dávkovanie kuchynskej soli pre domácu šunku:

hmotnosť použitej soli = 2,5 % hmotnosti mäsa

1 kg mäsa = 25 g soli

Ak budete používať dusitanovú soľ, riaďte sa dávkovaním, ktoré špecifikuje jej výrobca na obale. Tieto soli totiž môžu mať rôzne zloženie.

Okrem soli pridajte na 1 kg mäsa ešte lyžičku práškového cukru 1 dcl vody. V niektorých receptoch nájdete aj mlieko či vajcia, ktoré sa používajú na zjemnenie chuti.

Vašu originálnu šunku si môžete dochutiť aj najrôznejšími prísadami podľa vašej chuti. Často používaná je napr. červená paprika, olivy, cesnak, bobkový list, jalovec, tymián, rozmarín, muškátový orech či nakladané zelené korenie. Pokojne popustite uzdu fantázii a objavujte nové chute.

Správny postup robí majstra

Čo amatérsky kuchár, resp. mäsiar, to originálny recept na výrobu šunky. Recepty sa môžu líšiť nielen použitými surovinami, ale aj postupom, dobou varenia a pod. Prinášame vám preto univerzálny postup pre výrobu domácej šunky, ktorým sa nemusíte riadiť do bodky, no môžete ho použiť ako odrazový mostík pre vaše experimenty so šunkovarom.

Keď už máte mäso kúpené, nakrájajte ho na väčšie kocky, ako keby ste ho chystali na guláš. Chce to trochu cviku a nájsť ten správny kompromis, príliš veľké kocky sa totiž budú ťažko spájať a šunka sa môže rozpadávať.

Nájdite si doma širšiu misu alebo inú širokú nádobu a ukladajte do nej vrstvy mäsa, pričom každú z nich zasypete trochou soli, ktorú ste si vopred navážili podľa receptu. Na poslednú vrstvu potom pridajte kávovú lyžičku práškového cukru. Ten chuť mäsa zjemní a umožní mu lepšie sa spojiť.

Výroba domácej šunky

Mäso potom vymieste rukami (ako keby ste miesili mleté mäso) a postupne k nemu pridávajte po troškách pripravenú vodu. Miesiť by ste mali zhruba pol hodinu, pokým sa z okrajov mäsa nezačne vylučovať bielkovina v podobe mazľavej hmoty. Ide o pomerne namáhavý proces, ktorý si však môžete zjednodušiť použitím kuchynského robota, vybaveného hákmi na miesenie cesta. Nakoniec vezmite z vymiesenej hmoty za hrsť mäsa, nakrájajte ho nadrobno, pridajte k zmesi a opätovne vymieste. Vďaka tomu bude šunka lepšie držať pokope.

Vymiesenú hmotu vložte do šunkovaru alebo do inej uzavretej nádoby a nechajte odpočívať 48 hodín.

Po tejto fáze prichádza na rad varenie. Naplnený šunkovar vložte do hrnca s vodou ohriatou na 70 – 80 °C. Vyššia teplota by mohla mäso rozvariť, pomôže vám ju ustrážiť teplomer integrovaný v šunkovare. 

Šunku by ste mali variť podľa jej hmotnosti, každý 1 kg vyžaduje 1,5 – 2 h varenia. Následne šunkovar vyberte a nechajte vychladnúť, ideálne je, ak ho ochladíte studenou vodou, pričom šunku čo najrýchlejšie vyberiete a uskladníte v chladničke, aby sa neskazila.

Čo je šunkovar a ako funguje

Šunkovar nie je žiadny elektrospotrebič, ide o obyčajnú nádobu, ktorá je vybavená prítlačným piestom. Ten pomocou pružiny mäso stlačí tak, aby sa pri varení spojilo, vďaka čomu bude hotová šunka po vybratí zo šunkovaru držať pohromade.

Šunka v šunkovare sa pripravuje varením v hrnci s horúcou vodou (teplota 70 – 80 °C). Šunkovar teda vyberajte tak, aby sa vošiel do hrnca, ktorý chcete na tento účel použiť.

Nakrájaná doma varená šunka

Typy šunkovarov:

  • Zvislé valcové šunkovary – najčastejšie používané domáce šunkovary na prípravu malého množstva šunky od 0,6 kg. Vďaka tvaru zvislého valca sa zmestia aj do menších hrncov. Môžu byť vyrobené aj z plastu.
  • Vodorovné valcové šunkovary – ide o formu v tvare vodorovného valca, ktorého vrchná časť je otvárateľná a pritláčaná viacerými zvislými pružinami. Tento typ šunkovarov sa obvykle vyrába s veľkou kapacitou okolo 3 kg mäsa a je obľúbený aj v profesionálnej gastronómii.
  • Kvádrové šunkovary – majú rovnaký princíp ako vodorovné valcové šunkovary, forma má však tvar kvádra. Vyrábajú sa s kapacitami od 1 kg šunky.

Plastový alebo nerezový? 

Najčastejšie používané materiály na výrobu šunkovarov:

  • Nehrdzavejúca oceľ – potravinárska nehrdzavejúca oceľ (najčastejšie typ 18/10 alebo 18/0) je veľmi pevná a odolná, zároveň dobre vedie teplo, takže obsah šunkovaru sa rýchlejšie prehreje. Nevýhodou je, že uvarená šunka sa môže nalepiť na steny šunkovaru, preto k nim výrobcovia zvyknú dodávať vrecká, ktoré sa vkladajú dovnútra a v ktorých sa šunka uvarí. Jednoducho sa čistia a sú vhodné aj do umývačky riadov, môžu na nich však ostávať odtlačky prstov.
  • Plast – plasty používané na výrobu šunkovarov sú odolné voči vysokým teplotám aj vyše 100 °C a zdravotne neškodné. Výhodou plastových šunkovarov je aj klzký povrch, ktorý vám umožní pripravovať šunku bez použitia varného vrecka. Nevýhodou je, že plasty sú krehké, pri nechcenom páde sa tak šunkovar môže poškodiť. Niektoré plastové šunkovary sú vybavené aj súčasťami vyrobenými z iných materiálov a nemusia byť teda vhodné do umývačky riadov.
  • Hliník – jeho výhodou je vysoká tepelná vodivosť, hliníkový šunkovar teda dokáže šunku prehriať veľmi rýchlo. Hliníkové šunkovary sú ľahké a pomerne odolné, čistý hliník bez povrchovej úpravy by však nemal prísť do kontaktu s potravinami – výrobcovia to zvyknú riešiť povrchovou úpravou. Z hliníka sa vyrábajú väčšinou šunkovary s veľkou kapacitou, vďaka hliníku môžu byť ľahšie.

Kapacita šunkovarov pre domáce použitie sa bežne pohybuje v rozmedzí 0,6 – 2 kg, nájdete však aj modely s kapacitou 3 kg a viac. Pri voľbe kapacity myslite na to, či stihnete všetkú vyrobenú šunku skonzumovať. Domáca šunka totiž vydrží čerstvá iba pár dní.

Teplotu postráži teplomer

Keďže pri varení šunky je dôležité dodržať určitú teplotu, vybavujú výrobcovia svoje šunkovary teplomermi. Tie sú najčastejšie ručičkové s tyčovou sondou.

Niektoré z nich môžete umiestniť pomocou špeciálnej pribalenej spony na okraj hrnca a merať teplotu vody. Takéto meranie však nie je úplne presné, pretože v strede šunky môže byť teplota omnoho nižšia a môže trvať mnoho minút, kým sa teploty vyrovnajú.

Omnoho presnejšie je meranie teploty priamo vo vnútri šunky. Niektoré šunkovary sú na tento účel vybavené otvormi vo vekách, cez ktoré môžete teplomer dovnútra zasunúť.

Ak váš šunkovar nie je vybavený teplomerom, môžete ho zakúpiť aj zvlášť – v domácich potrebách si pýtajte zavárací teplomer. Vhodnou alternatívou môže byť aj elektrický zavárací hrniec, ktorý vám umožní udržať presnú teplotu vody počas vami určeného času.

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Vyrobiť si domácu šunku môže skutočne každý. Šunkovary sú pomerne lacné zariadenia, v ktorých si podľa návodu môžete pripraviť šunku pre celú rodinu. Pri výbere rozhoduje to, čo od šunkovaru očakávate. Parametre sú pri výbere veľmi nápomocné, avšak nie vždy sa z nich dozviete všetko, čo vás zaujíma. Na najčastejšie otázky ohľadom šunkovarov sme sa rozhodli odpovedať, aby sme vám ich výber zjednodušili. Je ešte niečo, čo vás zaujíma? Napíšte nám do komentárov.

Obsahuje každý šunkovar teplomer?

Žiaľ, nie. Teplomer sa však dá kúpiť aj samostatne. Ak ho váš šunkovar neobsahuje, stačí sa naň opýtať v domácich potrebách.

Nestačí merať teplotu vody? Musím merať aj teplotu v šunkovare?

Niektoré šunkovary umožňujú merať iba teplotu vody, čiže šunka sa dá variť aj bez toho, aby ste merali teplotu priamo v pripravovanom pokrme. Takéto meranie však nie je veľmi presné, keďže teplota v strede šunky môže byť istú dobu o niečo nižšia ako teplota vody.

Súvisí nejakým spôsobom tvar šunkovaru s kvalitou šunky?

Nie, tieto dve veci spolu nijako nesúvisia. Valcové a kvádrové šunkovary síce majú inú formu, ale fungujú na rovnakom princípe. Čiže šunka bude chutiť rovnako dobre v oboch prípadoch.

Vaše hodnotenie:
(90.6%)
Dátum publikovania: 02.04.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 03.04.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár