Najlepšie teplovzdušné fritézy a hrnce 2019 – recenzie, test a skúsenosti

Pri pomyslení na fritézu zrejme mnohým ľudom napadnú litre prepáleného oleja, smažených hranoliek a mastných rezňov. Zástancovia zdravej stravy teda rozhodne fritéze fandiť nebudú. Určite, tieto pokrmy nepatria medzi racionálnu stravu, no dajú sa pripraviť i zdravším spôsobom. Dokonca vo fritéze. Ako je to možné?

Teplovzdušná fritéza

To, že dnešné fritézy dokážu spaľovať iba litre oleja už neplatí. Teplovzdušné fritézy pripravia tieto „nezdravé“ jedlá aj bez toho, aby ste museli použiť čo i len kvapku oleja. Ako teplovzdušná fritéza funguje? Aké sú jej výhody?

Najlepšie teplovzdušné fritézy

Delimano produkty môžete teraz získať o niečo lacnejšie. Stačí navštíviť ✅ e-shop Delimano.sk, pri platení zadať kód TOPTEST15 a na všetky nezľavnené produkty a produkty bez darčeka získate zľavu 15 %.

Fritéza na vyprážanie pokrmov

Ľudia vysmážané jedlo buď milujú, alebo odsudzujú. Rovnako je to aj s klasickými fritézami. Niekto ich doma má, pretože smažené kura či hranolky sú na jeho jedálničku pravidelne, a niekto preferuje vysmážanie na panvici, pretože sa domnieva, že je to zdravšie. Táto domnienka je však mylná. Ide o to, že pri príprave jedla vo fritéze sa jedlo rovnomerne smaží, pretože je celé ponorené v horúcom oleji. Na panvici je ponorená väčšinou vždy len jedna strana pripravovaného pokrmu. Teplota je teda nestála. Jedlo sa nepripravuje rovnomerne, príprava trvá dlhšie a olej sa prepaľuje ešte rýchlejšie, pretože teplota oleja v panvici sa neustále mení.

Z toho vyplýva, že fritéza je na prípravu smažených pokrmov lepšia. No rozhodne vás nepoteší fakt, že ani jedna z alternatív nie je zdravšia. Tým, že jedlo je ponorené do litrov tuku a olej sa prepaľuje, výrazne sa zvyšuje kalorická hodnota jedla, nehovoriac o nebezpečnosti tvorby karcinogénnych látok v prepálenom oleji.

Vyprážanie vo fritéze

Ak to chcete zmeniť, odoprite si vysmážané pokrmy alebo si jednoducho zaobstarajte teplovzdušnú fritézu, ktorá k príprave smažených dobrôt nepotrebuje žiadny olej a vaše jedlo pripraví rýchlo, chutne a navyše omnoho zdravšie. V čom sa skrýva výnimočnosť teplovzdušných fritéz?

Druhy fritéz na trhu

V slovenských domácnostiach fritéza nie je úplne bežným zariadením a v najbližších rokoch sa trendovým kuchynským spotrebičom zrejme ani nestane. Trend káže stravovať sa zdravo a to fritéza určite nezabezpečí. Hoci sa výrobcovia snažia klasické fritézy vylepšovať a prezentujú sa modelmi, ktoré spotrebúvajú, čo najmenej oleja, racionálne stravovanie to aj tak nie je. Predstavíme vám preto bližšie, čo trh s fritézami ponúka.

  • Klasické fritézy so skrytým vykurovacím telesom
  • Klasické fritézy s vykurovacím telesom ponoreným v oleji
  • Rotačné fritézy
  • Teplovzdušné fritézy

Klasické fritézy so skrytým vykurovacím telesom

Ide o fritézu, ktorá sa používa vo väčšine domácností. Kuchynský spotrebič, do ktorého nalejete zopár litrov fritovacieho oleja, zapnete termostat a zahrejete ho na správnu teplotu. Následne po dosiahnutí ideálnej teploty do oleja vložíte pokrm a smažíte. Aj pri tejto technológii sa výrobcovia snažia množstvo oleja minimalizovať. Fritéza so skrytým vykurovacím telesom má tú výhodu, že povrch nádoby je hladký, vyrobený z vhodného (tepelne vodivého a nepriľnavého) materiálu, kde nalievate olej a následne vkladáte pokrm. Olej nie je v priamom kontakte s výhrevným telesom.

Klasická fritéza so skrytým vykurovacím telesom

Výhodou je hlavne to, že majú tieto fritézy pomerne veľký objem. Azda jedinou nevýhodou je ťažšia údržba. Pri umývaní je potrebné dávať pozor, pretože teleso je zvyčajne ukryté v dne nádoby a pri umývaní treba s fritézou manipulovať opatrnejšie.

Silné stránky

  • Objem fritovacej nádoby
  • Nižšia cena
  • Chuť smažených pokrmov

Slabé stránky

  • Ťažšia údržba
  • Vysoká spotreba oleja
  • Vysoká kalorická hodnota jedál

Klasické fritézy s vykurovacím telesom ponoreným v oleji

Princíp prípravy je takmer rovnaký ako v prípade fritézy so skrytým vykurovacím telesom, avšak s jedným zásadným rozdielom. Stretávame sa s ňou napríklad vo fastfoodoch, reštauráciách, ale takisto sa nájde aj v mnohých domácnostiach. Na dne nádoby uvidíte vykurovacie teleso, špirálu, ktorá ohrieva olej, ktorý do nej nalejete. Teleso je tak v priamom kontakte s olejom, čím sa eliminujú tepelné straty.

Fritovací kôš do fritézy plný hranoliek

Druhou časťou je drôtený kôš, do ktorého vkladáte pokrm a následne ho vložíte do fritézy. Prístroj je možné jednoducho rozobrať a umyť. Nevýhodou je azda len to, že časti jedla môžu cez kôš vypadnúť a pripaľovať sa na povrchu vykurovacieho telesa.

Silné stránky

  • Nižšia cena
  • Chuť smažených pokrmov
  • Jednoduchá údržba
  • Rovnomerný ohrev

Slabé stránky

  • Vysoká spotreba oleja
  • Vysoká kalorická hodnota pokrmov

Rotačná fritéza

Spomedzi klasických fritéz ide o najmodernejší typ fritézy. Využíva podobný princíp ako fritéza s vykurovacím telesom ponoreným v oleji. Avšak používate menšie množstvo oleja. Po vložení do koša totiž fritézu zavriete, kôš je mierne naklonený a jedlo teda nie je úplne ponorené v oleji. Kôš následne rotuje a jedlo je vždy ponorené len sčasti. Rotovaním sa však zabezpečí rovnomerná príprava pokrmu. Práve to spôsobuje, že je použité menšie množstvo oleja.

Silné stránky

  • Nižšia cena
  • Automatická príprava
  • Dobrá chuť pripravovaných pokrmov

Slabé stránky

  • Vysoká spotreba oleja
  • Vyššia kalorická hodnota
  • Dlhší a nerovnomerný ohrev

Teplovzdušná fritéza je najlepšia

Ak ste mali voči fritézam predsudky, teraz na ne zabudnite. Teplovzdušná fritéza je paradoxom spomedzi fritéz a dokáže jedlo pripraviť omnoho zdravšie, ako v prípade klasických fritéz. Spôsobené je to tým, že pri príprave pokrmu využíva horúci vzduch namiesto litrov oleja. Výrobcovia hovoria, že na prípravu pokrmu vám postačí maximálne lyžička oleja. Práve týmto spôsobom sa kalorická hodnota jedla rapídne zníži.

Príprava hranoliek v teplovzdušnej fritéze

Fritovanie pokrmu v teplovzdušnej fritéze prebieha za pomoci cirkulácie horúceho vzduchu, ktorý prúdi fritézou rovnomerne. Týmto spôsobom však fritéza toho dokáže omnoho viac. Existujú modely, za pomoci ktorých pripravíte jednoduché koláče, pizzu či pečené mäso. Fritéza je nahriata behom niekoľkých minút, pretože zohriatie vzduchu trvá omnoho kratšie ako zohriatie oleja.

Silné stránky

  • Zníženie kalorickej hodnoty jedla
  • Rýchlejšia príprava
  • Variabilita pri príprave pokrmov
  • Jednoduchá údržba
  • Príprava jedla bez oleja

Slabé stránky

  • Vyššia cena
  • Menej identická chuť smažených pokrmov

Ako vybrať fritézu

Pri výbere fritézy je okrem typu dôležitá aj veľkosť, resp. objem či jej otváranie. Zanedbávať by ste však nemali ani jednoduchosť údržby spotrebiča.

Veľkosť fritézy

Máme na mysli nielen fyzické rozmery spotrebiča, ale aj jeho objem. Rozhodovať by ste sa mali podľa toho, či budete fritézu odkladať po každom použití, teda ju budete prenášať, alebo si ju necháte na kuchynskej linke. V tom prípade by ste mali dbať aj na jej dizajn a na to, či štýlovo sadne do vašej kuchyne.

Fritézy majú objem nádoby od 0,5 l do cca 6,5 l. Dôležité je, pre koľkých ľudí plánujete jedlo pripravovať. Vychádzajte z toho, že 2,5 l objem je postačujúci pre 4 osoby, čo je približne 1,4 kg hranoliek.

Výkon

Ohrievanie vzduchu je menej náročné ako ohrievanie oleja, preto teplovzdušné fritézy nepotrebujú až taký výkon. Pohybuje sa od 1 000 W vyššie, zvyčajne je to 1 400 až 1 500 W. Ak máte tú možnosť, voľte si model, ktorý umožňuje reguláciu teploty, resp. výkonu.

Príkon teplovzdušnej fritézy sa pohybuje od 1 000 W vyššie

Oddelené zásobníky potravín

Niektoré teplovzdušné fritézy umožňujú pripravovať viac druhov potravín naraz. Disponujú košom na potraviny s oddelenými priehradkami alebo sa podobajú na malú rúru a majú viacero poschodí.

Priehľadné veko

Pokiaľ chcete kontrolovať priebeh fritovania, mali by ste si vybrať model s priehľadným vekom, cez ktoré uvidíte všetko potrebné.

Viacvrstvové odizolovanie

Izolovaný plášť zabraňuje popáleniu o bočné steny pri príprave jedla. Informujte sa o bezpečnostných prvkoch fritézy,

Otváranie veka

Otváranie fritézy je pri výbere taktiež dôležité. Veko by vám totiž nemalo prekážať pri manipulácii s vnútornou nádobou fritézy, resp. s vkladaným/vyberaným jedlom. Najlepšou voľbou je, ak je otváranie riešenie vybratím celej nádoby alebo sa fritézy otvára tak, že sa veko neoddeľuje.

Regulácia teploty

Spôsoby regulácie teploty môžu byť 2 – manuálny alebo digitálny, teda pomocou LED displeja. Okrem ovládania teploty na ňom nájdete aj časovač, niektoré modely umožňujú aj nastavovanie rôznych programov (varenie, pečenie, grilovanie, dusenie).

LED displej teplovzdušnej fritézy

Nezabúdajte na filter

Pri vyprážaní (dusení, pečení) dochádza k výparom z jedál. Para zmiešaná s mastnotou (ak pripravujete kura či bravčovinu, určite pustí mastnú šťavu) nerobí dobre fritéze ani vašej kuchyni. Overte si, či fritéza disponuje pachovým filtrom, niektoré môžu mať aj dymový filter. Ten by sa mal dať jednoducho vybrať a umyť, prípadne vymeniť.

Čistenie fritovacieho hrnca

Napriek tomu, že v teplovzdušnej fritéze pripravíte jedlo len s kvapkou oleja, jej čistenie by malo byť nenáročné. Vnútorné hrnce sa pri teplovzdušných fritézach dajú vybrať z fritézy a umyť. Často sú upravené tak, aby sa dali vkladať do umývačky riadu. V prípade, že sa fritéza rozobrať nedá, je náročné udržiavať ju dlhodobo v dobrej kondícii.

Najčastejšie otázky a odpovede – FAQ

Teplovzdušné fritézy sa tešia medzi spotrebiteľmi čoraz väčšej obľube. Radi by o nich zistili toho čo najviac a mali kompletné informácie predtým, než sa rozhodnú pre kúpu. Od čitateľov dostávame otázky ohľadom produktov často mailom či do komentárov. Ak sa aj vy chcete niečo opýtať, použite komentáre a my vám čoskoro otázku zodpovieme. 

Ponúka Klarstein Vitair Turbo aj recepty?

Žiaľ, recepty pri teplovzdušnej fritéze nenájdete. Môžete však o ne požiadať obchod, prípadne si pozrieť youtube stránku Klarstein Slovensko, kde nájdete recept na kuracie stehná a zeleninové čipsy.

Teplovzdušná fritéza a skúsenosti?

S teplovzdušnými fritézami majú užívatelia veľmi dobré skúsenosti. Na diskusných fórach si tento druh fritézy chvália. Páči sa im , že ide o multifunkčné stroje, ktoré okrem fritovania umožňujú aj grilovať či piecť. Väčšina modelov totiž obsahuje ďalšie príslušenstvo (napr. grilovací rošt alebo špíz), ktoré umožňuje prípravu jedla na rôzne spôsoby.

Tefal, Sencor, Klarstein alebo Delimano?

U každého zo spomínaných výrobcov nájdete kvalitné fritézy, ktoré nebudú krokom vedľa. Z vlastnej skúsenosti i z hodnotení užívateľov sú dobrou voľbou fritézy Klarstein. Výborné recenzie má napr. Klarstein AeroVital Deluxe, Klarstein VitAir Turbo či Klarstein VitAir Turbo Smart. Ako spoľahlivú označujú aj značku Delimano. Jej fritéza Air Fryer sa teší obľube.

Fungujú fritézy úplne bez oleja?

Áno, väčšina modelov umožňuje prípravu jedla bez pridania oleja. Niektorí výrobcovia odporúčajú použiť aspoň pár kvapiek. Závisí to od konkrétneho modelu.

Vaše hodnotenie:
(88.8%)

Komentáre

02/11/2019 09:30
Jaroslav Fondrk

Ako sa vypraza karfiol v trojobale v teplovzdusnej friteze?

Pridať komentár