Najlepšie udiarne 2020 – recenzie, test, porovnanie

Slaninka, klobásky, údená krkovička či losos. Zbiehajú sa vám slinky? Ak áno, tak možno premýšľate nad kúpou vlastnej udiarne.

Ako vybrať udiareň?

Poradíme vám, ako vybrať tú najlepšiu domácu udiareň, ako ju správne používať a udržiavať, ako k nej vybrať vhodné príslušenstvo a prezradíme vám i niekoľko tipov, s ktorými si pripravíte tie najlepšie údeniny na svete.

Najlepšie udiarne

Názov Hodnotenie Detail
Udiarne AndreaShop   ✔   NÁŠ TIP Zobraziť produkt
Klarstein Flintstone   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt
Orange County Smokers 16360016   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBAZobraziť produkt
Borniak UWD-70   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt
Orange Country Smokers 60360003   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Rulyt Tohos   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt
Udiarne TPD   ✔   NÁŠ TIP Zobraziť produkt

Udiarne – recenzie

Stačí si vybrať vhodný typ udiarne a už nikdy nebudete zháňať kvalitnú domácu slaninu. Aby sme vám výber ešte o niečo zjednodušili, pripravili sme si pre vás recenzie na niekoľko kvalitných a dostupných domácich udiarní.

Výhody údenia

Údené potraviny sú cenené najmä pre ich špecifickú a neopakovateľnú chuť. To však nie je jedinou výhodou údenia. Táto metóda spracovania potravín slúži ako prirodzené dochucovadlo a zvýrazňovač chutí. Počas šetrného spôsobu tepelnej úpravy, resp. sušenia, navyše dochádza k procesu zrenia danej suroviny. Tým sa aromatizuje a získava plnšiu chuť.

Údenie je zároveň veľmi účinnou formou konzervácie. Kombinácia dymu, soli a primerane vysokej teploty pôsobí antisepticky a antibakteriálne (zastavuje rast takzvaných hnilobných baktérií). Najdôležitejšiu úlohu pri údení však zohráva práve dym. Jeho baktericídne, fungicídne a antioxidačné účinky sú totiž priam zázračné, pretože veľmi účinne zabraňujú chemickému aj mikrobiálnemu kazeniu potravín. Údeniny si tak môžete vychutnať aj po dlhšom čase od ich spracovania.

Ako vybrať domácu udiareň

V našom sprievodcovi výberom si postupne prejdeme všetky dôležité parametre, medzi ktoré patrí základné rozdelenie udiarní, ich spôsob využitia, kapacita, použité materiály, výkon a ešte niekoľko drobností. Pozrieme sa taktiež na to, ako vybrať vhodné príslušenstvo a, samozrejme, i na jednotlivé druhy paliva.

Rozdelenie udiarní podľa ich umiestnenia

Kým v minulosti mohli udiareň vlastniť zásadne majitelia záhrad, dnešné technológie dovoľujú údiť pokojne i v paneláku. Samozrejme, z každej udiarne vychádza dym, preto ju nemôžete používať uprostred obývačky. Aj napriek tomu máte stále celkom dosť možností. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na základné rozdelenie udiarní, ktoré rozhoduje o tom, kde presne ich môžete využívať.

Prenosné udiarne

Špecifikom prenosných udiarní sú ich menšie rozmery, hmotnosť, a teda i kapacita. Z rovnakých dôvodov bývajú o niečo lacnejšie, čo však nie je pravidlom. Tieto modely môžete využívať doma, následne na chalupe, a ak chodíte na dlhšie rybačky, tak si ich so sebou môžete vziať i priamo k vode. Ich hmotnosť zväčša nepresahuje 6 kg, môžete však naraziť aj na podstatne ľahšie alebo ťažšie modely s váhou nad 10 kg. Rozmery môžu byť rôzne, napríklad 56 x 26 x 26 cm či 27,5 x 11 x 43 cm. Prenosné udiarne môžu fungovať na elektrinu alebo na tuhé palivo.

Prenosná udiareň na drevo

POZOR: Pri nákupe prenosnej udiarne si pre istotu skontrolujte aj jej podrobné parametre. Niektoré produkty predávané pod týmto názvom sú totiž v skutočnosti grilom, ktorý sa rozpáli na teplotu okolo 200 °C, čo je pri údení neprípustné.

Záhradná udiareň

Do tejto kategórie patria všetky rozmernejšie modely. Záhradné udiarne môžu mať rôznu kapacitu, väčšinou od 10 kg vyššie, a môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Najčastejšie sa stretnete s nerezovou oceľou, pozinkovaným plechom a drevom. Dajú sa rozdeliť na 2 podkategórie, a to na prenosné a stacionárne záhradné udiarne. V prvom prípade ich môžete premiestňovať, v druhom ich postavíte na jedno fixné miesto a pripojíte k ohnisku. Základom je taktiež dôkladná izolácia, o ktorej si povieme viac v nasledujúcich riadkoch.

Zateplená udiareň

Ak chcete v exteriéri údiť celoročne, musíte si zaobstarať zateplenú udiareň. V udiarňach bez izolácie by sa neudržala správna teplota. Za chladného počasia by ste v nich teda nič nevyúdili. Takéto modely môžete preto vonku využívať len od jari do jesene. Zateplené udiarne sú o niečo drahšie, avšak i kvalitnejšie. Izolácia, najčastejšie z vaty, totiž nezabraňuje iba úniku tepla, ale taktiež nadmernému nahrievaniu vnútorného priestoru počas horúceho počasia.

Rozdelenie udiarní podľa druhu paliva

Druh paliva, ktorý využíva daná udiareň, je ďalším, veľmi dôležitým parametrom. Elektrické modely fungujú, takpovediac, čistejšie, tuhé palivo je zas lacnejšie a i chuť výsledných produktov mnohí opisujú ako lepšiu. Nenechajte sa však pomýliť. V každej udiarni je nutné používať aspoň minimálne množstvo tuhého paliva, ktoré „vyrobí“ dym.  

Elektrická udiareň

Práve elektrické udiarne stoja za nárastom popularity tejto metódy prípravy a uchovávania potravín. Nachádza sa v nich integrovaná výhrevná špirála, ktorá slúži na rozpálenie tuhého paliva. Najčastejšie používanými sú špeciálne brikety či pelety, piliny, hobliny, alebo drevená štiepka.

Možno ste prekvapení, no áno, aj elektrická udiareň produkuje dym. Ten môže byť odvádzaný priebežne, častejším riešením je však to, že počas celej prípravy ostáva vo vnútri. Von sa dostane až po otvorení dvierok. Ak ste sa teda tešili na údenie v obývačke, musíme vás sklamať. Resp. nikto vám to nezakáže, zadymenej miestnosti sa však nevyhnete.

Údiaca pištoľ

Keď sa rozhodnete pre kúpu elektrickej udiarne, pozerajte najmä na 2 parametre. Prvým je prítomnosť termostatu. Nájdete ho na každom kvalitnejšom produkte. Termostat vám podstatne uľahčí život, keďže teplotu v udiarni reguluje za vás. Druhým dôležitým parametrom je spotreba zariadenia. Menšie a úsporné modely „žerú“ len niečo cez 500 W, tie väčšie a výkonnejšie i viac ako 1 600 W.

INFO: Niektorí milovníci údenia tvrdia, že elektrické udiarne nie sú najlepšou voľbou. Kvôli slabšiemu odvádzaniu dymu, a teda i zhoršenej cirkulácii vzduchu, sa v nich môžu potraviny skôr upiecť. Je to však naozaj iba vec názoru.

Spôsob ovládania elektrickej udiarne

  • Manuálne ovládanie: Tieto udiarne zvyknú byť lacnejšie. Nastavenie teploty prebieha pomocou kolieska alebo niekoľkých gombíkov. Potom musíme potraviny priebežne sledovať, niekedy i manuálne upravovať teplotu.
  • Digitálne ovládanie: Ide o drahšiu, avšak omnoho pohodlnejšiu voľbu. Na digitálnom displeji si na začiatku údenia nastavíte príslušnú teplotu aj čas. Následne sa o vaše údené výrobky nemusíte už nijako starať. Niektoré modely s digitálnym ovládaním dokonca disponujú funkciou, ktorá priebežne dávkuje palivo na výhrevnú špirálu.

Udiareň na drevo

Udiareň na drevo je stará dobrá klasika. Nenachádza sa v nej žiadne elektrické výhrevné teleso, ale obyčajná kovová zásuvka, do ktorej vložíte tuhé palivo, teda drevo. Tieto udiarne sa využívajú hlavne v exteriéri. Rozmermi, hmotnosťou, kapacitou, materiálmi a inými parametrami sa však nijako zásadne nelíšia od tých elektrických. Hlavnou výhodou udiarní na drevo je lepšia cirkulácia vzduchu. Vďaka lepšiemu odvádzaniu dymu počas celej prípravy pokrmu sa udiareň nenahreje na príliš vysokú teplu, takže údené potraviny budú naozaj údené, nie varené či pečené. Tento názor však nezastávajú všetci.

Rozdelenie udiarní podľa pripravovaných surovín

Vyúdiť môžete takmer všetko. Mäso, ryby, zeleninu, syr, orechy, tofu a mnoho ďalších druhov potravín. Fantázii sa medze nekladú, takže smelo do experimentovania! Pri výbere udiarne sa však stretnete s viacerými názvami, ktoré môžu byť mätúce. Preto si v nich urobíme poriadok.

Udiareň na mäso a udiareň na ryby

Neexistuje nič také, ako špeciálna udiareň na mäso, pretože mäsové výrobky môžete údiť v každej z nich. Zeleninu, ovocie, orechy, syry a iné nemäsité pochúťky môžete údiť tiež v každej jednej udiarni. Navyše, v každej udiarni, v ktorej môžete údiť mäso, môžete údiť aj rybyUdiareň na ryby alebo takzvaná rybárska udiareň preto nie je špecifická funkciami, ale svojimi rozmermi a celkovým prevedením.

Udiareň na mäso

Pod týmto názvom sa ukrývajú kompaktné modely, ktoré si so sebou môžete vziať priamo k vode. Najčastejšie sa v nich namiesto hákov nachádza iba 1 rošt. Na prvý pohľad pripomínajú malú kovovú krabicu s poklopom, ktorá stojí na malých nôžkach. Na jej dno uložíte piliny, na ne odkvapovú misku a na ňu rošt. Na ten poukladáte ryby a udiareň prikryjete poklopom. Zdrojom tepla je zväčša niekoľko malých plynových horákov.

Multifunkčné udiarne

Multifunkčné udiarne sú vybavené 2 alebo viacerými oddelenými údiacimi komorami. Tuk, ktorý odkvapkáva z potravín, takto neovplyvní navzájom ich chuť. Samostatné komory zároveň zabránia aj vzájomnému napáchnutiu daných surovín. Vďaka tomu môžete naraz údiť ryby s mäsom, mäso so syrom alebo pochúťky v iných kombináciách. Multifunkčné udiarne zvyknú byť trošku väčšie aj drahšie. Kapacitu môžu mať rôznu.

Teplé verzus studené údenie

Zatiaľ nebudeme hovoriť o konkrétnych postupoch, ale o rôznych štýloch údenia. Vybrať si môžete medzi údením teplým a horúcim alebo studeným. V závislosti od toho, ktorý zo štýlov bude vyhovovať vám, je potrebné vyberať aj samotnú udiareň, resp. k nej dokúpiť potrebné príslušenstvo. Okrem spomínaných metód poznáme aj údenie za vlhka, pri ktorom je v udiarni udržiavaná vyššia vlhkosť. Vďaka tomu nedôjde k vyschnutiu povrchovej vrstvy výrobkov. Tento spôsob sa využíva napríklad pri salámach.

Udiareň na teplé a horúce údenie

Dá sa povedať, že v každej udiarni môžete využívať teplé aj horúce údenie. Základom je, aby bol daný model vybavený kvalitným teplomerom, poprípade i termostatom, prostredníctvom ktorého môžete teplotu pohodlne odkontrolovať. Rozhodujúcu rolu zohráva i správne palivo, ku ktorému sa dostaneme neskôr.

Teplé údenie, ktoré patrí k najpoužívanejším technikám, prebieha pri teplote v rozmedzí od 45 do 75 °C. Jeho výhodou je hlavne kratší čas prípravy. Údeniny sú na konzumáciu pripravené do 24 hodínPri horúcom údení je využívaná ešte o niečo vyššia teplota, ktorá sa pohybuje nad úrovňou 80 °C, nikdy však nesmie presiahnuť 100 °C. Tento spôsob je ešte rýchlejší. Údenie nezaberie viac ako 2 hodinyObe techniky sú vhodné najmä na prípravu tučného mäsa a rýb. Tým, že údenie prebieha kratšie, no intenzívnejšie, sú suroviny vhodné na priamu konzumáciu. Výhodou je taktiež menší obsah tuku, nevýhodou zas kratšia trvanlivosť.

Udiareň na studené údenie

Studené údenie je veľmi šetrnou a pomalou metódou prípravy údenín, ktorá môže trvať i niekoľko dní. Maximálne povolená teplota je 25 °C. Častejšie sa však využíva ešte nižšia teplota, a to cca 20, dokonca až 8 °C. Údenie na takzvanom studenom dyme je ideálne pri pokrmoch s menším obsahom tuku, ako je jemné hovädzie a bravčové mäso, kuracina, biele ryby, napríklad treska, syry a zelenina. Jeho najväčšou výhodou je dlhšia trvanlivosť hotového produktu.

Záhradná udiareň z dreva

TIP: Ak chcete pokrmy pripravené metódou studeného údenia konzumovať ihneď, musia ešte pred vložením do udiarne prejsť tepelnou úpravou. Môžete ich uvariť, upiecť alebo ugrilovať.

Ak natrafíte na produkt s názvom udiareň na studené údenie, znamená to, že je vybavený takzvaným generátorom či vyvíjačom studeného dymu. Toto zariadenie si však môžete kúpiť i samostatne, stojí niečo okolo 20 eur, alebo si ho vyrobiť. V praxi totiž nejde o nič iné ako malý kovový zásobník. Naplníte ho špeciálnymi, pomaly tlejúcimi peletami, ktoré zapálite iba na 1 konci a zasuniete na miesto, kde sa nachádza priehradka na tuhé palivo. Pri kúpe generátora studeného dymu si preto všimnite, či je kompatibilný s vašou udiarňou.

TIP: Pri našom pátraní sme narazili aj na rôzne špecialitky, napríklad na kreatívny generátor studeného dymu. Stojí necelých 10 eur a je vyrobený v tvare špirály. Ak by vás niečo takéto zaujímalo, je dostupný na Wish.

Pri záhradných udiarňach si môžete studený dym vyrobiť aj iným, lacnejším, avšak podstatne komplikovanejším spôsobom. Pahrebu z dreva, peliet či brikiet umiestnite do akejkoľvek kovovej nádoby s poklopom, pokojne i do starého hrnca (zastúpi funkciu originálneho generátora). Následne ju umiestnite mimo udiarne. Dym do nej privediete pomocou dlhšieho potrubia, v ktorom sa počas cesty prirodzene ochladí. Táto technika je však naozaj náročná. Proces studeného údenia trvá neraz i niekoľko dní, pričom je nutné neustále kontrolovať pahrebu, ktorá nesmie horieť ani zhasnúť a zároveň i teplotu vo vnútri udiarne.

Špeciálne typy udiarní

Ak milujete chuť a arómu údenín, no na prípravu vlastných výrobkov ešte nie ste pripravení, môžete si zaobstarať niektorú zo špeciálnych udiarní. Väčšina z nich neslúži na údenie, ale chuťové vylepšenie pripravovaného pokrmu. Pozrieme sa však aj na 1 veľmi šikovný výrobok, univerzálny údiaci box, ktorý je vhodný na cestovanie.

Udiareň s grilom

Udiarne s grilom sú veľmi populárne, a to najmä pre ich multifunkčné využitie. Ako už asi i sami tušíte, môžete v nich grilovať a zároveň údiť. V podstate ide o klasický gril, väčšinou s oblými tvarmi, na ktorom sa nachádza poklop. Nejde o ekvivalent k originálnej udiarni, ale skôr o spestrenie grilovačiek či bežného varenia. Jedlo je na grile pečené a zároveň i údené, čím získa lepšiu chuť.

Udiareň s grilom

Údiaca pištoľ

Údiace pištole sa dnes veľmi často využívajú v profi kuchyniach. Potom, ako sa jedlo pripraví, sa pomocou tohto zariadenia zaúdi. Ako náplň sa do údiacich pištolí používa špeciálna štiepka s rôznymi arómami, ktorá je zväčša predávaná v maličkých baleniach. Pištole, samozrejme, neslúžia na údenie slaniny, rýb či klobás, ale iba na dodanie zaúdenej arómy.

Univerzálny údiaci box

Univerzálne údiace boxy sú výbornou a hlavne cenovo dostupnou alternatívou. Ich cena sa začína na cca 10 a končí na maximálne 40 eurách. Zväčša sú vyrobené z nerezovej ocele a majú viacero háčikov. Môžu byť vyhotovené v rôznych tvaroch a rozmeroch. Niektoré modely pripomínajú krabicu s dierovaným poklopom, iné sú zas oblé a úzke.

Tak či onak, všetky univerzálne údiace boxy sa používajú rovnako. Najprv ich naplníte údiacimi lupienkami. Tie vopred namočíte vo vode a zapálite. Box následne položíte na plynový, elektrický či klasický gril, poprípade na rošt priamo do ohniska. Suroviny poukladáte na dierovaný poklop a môžete údiť.

Dôležité parametre

Či už sa rozhodnete pre kúpu elektrickej, menšej alebo väčšej, nerezovej, či drevenej udiarne, pri výbere sú rozhodujúce tie isté parametre. Základom je, aby ste si hneď nazačiatku ujasnili, čo, kde a v akom množstve chcete údiť. Samotný výber bude záležať práve na vašich odpovediach.

Materiál

Tradičné udiarne postavené ich samotnými majiteľmi sú vyrobené z tehál a dreva. Samozrejme, ľudová tvorivosť nemá hraníc, takže sa môžete stretnúť aj s rôznymi omnoho kreatívnejšími kúskami. Udiarne, ktoré si kúpite, takpovediac, hotové, sú najčastejšie vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Tento materiál je odolný voči mechanickému poškodeniu a korózii, jeho údržba je jednoduchá, má dlhú životnosť a do istej miery i antibakteriálne vlastnosti. Lacnejšou alternatívou sú pozinkované udiarne, ktoré však majú aj o niečo horšie vlastnosti.

INFO: Výnimočne natrafíte aj na drevené udiarne. Tieto modely nepatria k prenosným, preto ich môžete používať iba v exteriéri.

Tvar, rozmery, objem, hmotnosť

Drvivá väčšina domácich udiarní má hranatý tvar. Menej často sa stretnete s oválnymi modelmi. To, po ktorom siahnete, je iba na vás. Nebudeme vám vymenúvať rôzne možnosti ich rozmerov. Pre vás je i tak najdôležitejší údaj o kapacite, ktorá je uvádzaná v litroch alebo kilogramoch. Udiarne majú bežne kapacitu 5, 10 alebo viac ako 20 kg. Menšie kúsky sú vhodné na domáce použitie, ak však chcete údiť pre celú dedinu, poobzerajte sa po tých objemnejších.

Hranatá udiareň na ryby

Spôsob uloženia surovín

Potraviny, ktoré budete údiť, môžete buď zavesiť na háčiky, alebo poukladať na rošt. Najlepšou alternatívou sú tie udiarne, ktoré vám poskytujú obe možnosti. Háčiky sú totiž ideálne na údenie celých kusov mäsa, slaniny, klobás a tiež celých rýb. Na roštoch sa najlepšie údia filety, zelenina, tofu a ďalšie menšie suroviny.

Príslušenstvo

Samotná udiareň vám na údenie nestačí. Budete k nej potrebovať viacero dôležitých doplnkov. Pri nákupe si preto všimnite, ktoré z nich sú v cene. K základnému vybaveniu patria tieto doplnky.

  • S-kové háčiky: Ide o univerzálne háčiky, ktoré využijete hlavne pri príprave mäsa, klobás a niektorých druhov rýb (napr. sardinky, úhory).
  • U-čkové háčiky: Sú uspôsobené na zavesenie všetkých rýb, ktoré sa údia vcelku, najmä na stredné až veľké pstruhy a pleskáče. Jeden koniec má tvar písmena U, druhý zas tvar očka. Ten pretiahnete vypitvaným bruchom, smerom von cez ústa ryby a následne otočíte okolo jej chrbtice.
  • Rovné rošty: Slúžia na údenie mäsa a niektorých druhov rýb. Využijete ich aj pri príprave filetov a na zavesenie háčikov, pri ich umiestnení v hornom poschodí udiarne.
  • Vlnkové rošty: Sú vhodné na údenie rýb, najmä na pstruhy, makrely a ďalšie podobné druhy.
  • Tyčky na zavesenie háčikov: Umiestňujú sa do zarážok v hornej časti udiarne. Logicky, slúžia na zavesenie háčikov.
  • Výsuvný rám na tyčky: Na niektorých udiarňach sa tyčky upevňujú do špeciálneho rámu, pomocou ktorého ich vytiahnete pekne naraz.
  • Odkvapová miska: Umiestňuje sa na spodnú časť udiarne. Slúži na zachytenie odkvapkaného tuku z potravín. Najčastejšie sa plní pieskom alebo soľou.
  • Komín: Je neoddeliteľnou súčasťou každej udiarne na drevo a niektorých elektrických modelov. Poznáme 2 typy komínov, a to tie, ktoré sú priamo na udiarni a odvádzajú dym a tie, ktorými môžete dym odvádzať mimo miestnosti, kde sa nachádza udiareň.  
  • Zásobník na palivo: Nachádza sa na elektrických udiarňach a slúži na naplnenie pilinami, trieskami či iným palivom. Všímajte si hlavne jeho objem.  
  • Teplomer na údenie: Väčšinou je integrovaný v samotnej udiarni. Ak to tak nie je, musíte si ho dokúpiť. Cena teplomerov sa pohybuje v rozmedzí od 5 do 20 eur. Niektoré kúsky je pritom možné používať aj na priame zapichnutie do suroviny, ktorú údite. Tak môžete najlepšie odkontrolovať jej vnútornú teplotu a nič nepokaziť.

TIP: Všetko kvalitné kovové príslušenstvo k udiarňam by malo byť vyrobené z nerezovej ocele.

Ako vybrať palivo do udiarne

Na to, aby ste mohli údiť, budete okrem spomínaných doplnkov potrebovať aj kvalitné palivo. V nasledujúcich riadkoch sa preto pozrieme na to, ako ho vybrať. Zameriame sa najmä na výber správneho druhu dreva a alternatív, ku ktorým patrí štiepka, piliny, pelety a brikety.

Drevo do udiarne

Keď si v obchode kupujete údené výrobky, často narazíte na nápisy ako „údené na bukovom dreve“. Áno, druh, ale i kvalita dreva do udiarne rozhoduje o kvalite finálneho výrobku, samozrejme, aj o jeho chuti, resp. o aróme.

Udiareň na drevo

TIP: To, že ste použili správne drevo, zistíte na základe dymu, ktorý vychádza z udiarne. Musí byť jasný, čo je zároveň dôkazom, že drevo nehorí, ale tlie.

  • Na údenie je vhodné iba chemicky neošetrené drevo.
  • Ideálne je drevo čerstvé, teda s vysokým obsahom vlhkosti. Suché drevo sa zapáli a prehorí, čo pri údení nie je žiaduce.
  • Najlepšou alternatívou je tvrdé drevo z listnatých stromov, ktoré tlie dlhšie. Akékoľvek ihličnany sú vyslovene nevhodné.
  • Medzi vhodné typy dreva patrí jelša, buk, dub a všetky druhy starých ovocných stromov.
  • V zahraničí sa na údenie používajú aj iné dreviny. Populárny je napríklad orech, javor, pekan a hikora.
  • Drevo do udiarne musí byť napílené na čo najmenšie kusy. Môžete použiť aj triesky, piliny či tenké konáriky.

POZOR: Údiť môžete aj na brezovom dreve, ktoré však musíte zbaviť kôry. Tá totiž pri horení produkuje príliš veľké množstvo dechtu.

Ako vybrať vhodný druh dreviny

  • Buk: Univerzálne drevo vhodné na údenie bravčového, hydinového, hovädzieho a rybieho mäsa, orechov i syrov. Bukové drevo potraviny sfarbí do zlatej až jemne hnedej farby. Môžete ho kombinovať so všetkými ovocnými drevinami.
  • Dub: Je taktiež veľmi univerzálny, najvhodnejšími potravinami sú však všetky druhy červeného mäsa, bravčoviny aj hydiny. Pri horení produkuje hustý dym, má jemnú orechovú arómu a potraviny farbí dozlata až hneda. Aj dubové drevo môžete kombinovať s tým ovocným.
  • Javor: Jeho jemnú ovocnú arómu oceníte najmä pri údení bravčového i hydinového mäsa a syrov. Výborný efekt dosiahnete skombinovaním javora s dubovým alebo jabloňovým drevom.
  • Jelša: Používa sa predovšetkým na prípravu hydiny a rýb, nič však nepokazíte ani s bravčovinou a hovädzinou. Výsledné produkty farbí dozlatista.
  • Čerešňa: Je ideálne na údenie hovädzieho, bravčového a hydinového mäsa. Výsledné produkty majú príjemnú ovocnú arómu a žltohnedú až mahagónovú farbu.
  • Hruška: Môžete ho použiť pri príprave hydinového a bravčového mäsa. Má veľmi jemnú, zemitú vôňu. Hruškové drevo je ideálne na kombinovanie s dubovým a bukovým.
  • Jabloň: Toto drevo je vhodné na údenie všetkých druhov mäsa. Hydinu zafarbuje na veľmi peknú, zlatohnedú farbu. Finálne produkty majú sladkastú ovocnú arómu.
  • Marhuľa: Môžete ho kombinovať s bukovým a dubovým drevom. Hodí sa na prípravu hydiny, bravčoviny a rybiny.
  • Vlašský orech: Ide o veľmi aromatické drevo s nádychom horkosti. Preto by ste ho mali zmiešať s iným druhom dreviny, napríklad drevom dubovým. Môžete ho použiť pri údení bravčového a hovädzieho mäsa. Rovnako dobrý efekt dosiahnete aj pri príprave diviny.
  • Slivka: Toto drevo potravinám dodáva najmä krásnu zlatohnedú farbu. Má príjemnú ovocnú arómu, ktorá sa hodí k bravčovému, hovädziemu aj hydinovému mäsu.

Štiepka do udiarne

Štiepka je ďalšou veľmi obľúbenou alternatívou. Môžete si ju vyrobiť sami alebo kúpiť už hotovú a zabalenú vo vrecúškach. V závislosti od konkrétneho druhu dreviny sa cena porciovanej štiepky pohybuje od 1 do 3 eur za 500 g. Pri výbere sa zamerajte na nasledujúce parametre.

INFO: Štiepku môžete nahradiť pilinami, briketami alebo peletami. Posledné 2 spomínané možnosti sú vhodné najmä pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť zbytočnému neporiadku. Piliny sa využívajú predovšetkým v elektrických udiarňach a tiež pri studenom údení.

Štiepka do udiarne

  • Hrubá štiepka: Má veľkosť od 6 do 12 mm. Využijete ju najmä v udiarňach na drevo.
  • Jemná štiepka: Má veľkosť od 1 do 3 mm a je vhodná do elektrických udiarní.
  • Sila arómy: Zväčša je označovaná číslami 1 až 5, pričom 5 znamená, že ide o najaromatickejšiu štiepku.
  • Výhrevnosť: Môže byť nízka alebo vysoká.
  • Druh dreviny: Rovnako, ako pri používaní dreva, je aj pri štiepke rozhodujúci druh dreviny, z ktorej pochádza. Aj v tomto prípade platí to, čo sme si o jednotlivých drevinách povedali vyššie.

TIP: Kvalitná štiepka musí byť 100 % prírodná, zbavená kôry a vyrobená zo zdravého dreva.  

Údržba udiarne

Základným predpokladom pre pohodové, jednoduché, chutné, ale i zdravé údenie a čo najefektívnejšie predĺženie životnosti udiarne je pravidelná, no najmä správna údržba. Nebudeme sa venovať vlastnoručne postaveným udiarňam z dreva či tehál, ktoré sú z hľadiska údržby pomerne špecifické, ale najmä starostlivosti o zakúpené modely.  

  • Zaobstarajte si ochranný nepriedušný plášť z PVC, ktorým udiareň prikryjete vždy vtedy, keď ju nepoužívate.
  • Udiareň by ste mali umiestniť na suché a dobre vetrané miesto, ktoré je chránené pred priamym dažďom. Vhodná je terasa, altánok či stará kôlňa.  
  • Misku s popolom nezabudnite pravidelne vyprázdňovať.
  • Udiareň musíte dôkladne vyčistiť po každom použití, ideálne ešte predtým, ako úplne vychladne.
  • Udiareň najlepšie vyčistíte kryštalickou sódou rozpustenou v horúcej vode. Môžete však použiť aj špeciálny čistiaci prostriedok na udiarne.
  • Na umývanie použite klasickú hubku a handričku, nikdy však nie drôtenku.
  • Všetko príslušenstvo, teda háky, odkvapové misky a rošty, môžete umývať v umývačke riadu. Samozrejme, ak to povoľuje výrobca.

Ako údiť

Vyúdiť sa dá skutočne čokoľvek. Okrem mäsa, rýb a výrobkov z nich, môžete týmto spôsobom spracovať syry, ovocie, zeleninu, orechy a iné semená, dokonca aj huby či pečivo. Preto vám nemôžeme opísať presný postup toho, ako údiť. Prezradíme vám však niekoľko základných princípov, ktoré je nutné pri údení dodržať. Najprv sa pozrieme na prípravu pred údením. V závere si povieme niečo viac o približnom čase a teplote údenia pri jednotlivých druhoch potravín.

  • Suroviny musíte pred údením naložiť do soli, slaného roztoku alebo rôsolu.
  • Roztok si pripravíte zmiešaním obyčajnej kuchynskej soli a vody. Pomer je individuálny, zväčša sa však na 1 l vody používa 100 g soli.
  • Pri nakladaní do soľného roztoku by mali mať potraviny teplotu okolo 3 °C.
  • Suroviny nesmú v roztoku plávať, preto ich zaťažte čistou tehlou alebo iným ťažkým predmetom.
  • To, ako dlho musia suroviny ostať naložené v soľnom roztoku, závisí od ich druhu a množstva. Napríklad rybám stačí iba niekoľko hodín. Väčšie množstvo hovädziny či bravčoviny potrebuje niekoľko dní až týždňov.
  • Potom, ako suroviny vyberiete zo soľného roztoku, ich musíte nechať odkvapkať, následne namočiť do teplej vody a opätovne nechať odkvapkať.

Teplota a čas pri údení bieleho mäsa (napr. morčacie, králičie, hydinové)

  • 80 min. – 59 °C
  • 40 min. – 60 °C
  • 15 min. – 62 °C
  • 8 min. – 66  °C

Teplota a čas pri údení červeného mäsa (napr. hovädzina, jahňacina, kačacina, bravčovina, divina)

  • 120 min. – 56 °C
  • 35 min. – 57 °C
  • 15 min. – 60 °C
  • 7 min. – 63 °C

Teplota a čas údenia bezmäsitých pokrmov a rýb  

  • Syr: teplé údenie – 60 °C/2 hod., studené údenie – 30 °C/3 hod.  
  • Tofu: teplé údenie – 60 až 80 °C/2 hod., studené údenie – 30 °C/3 hod. 
  • Huby: 55 až 60 °C/2 hod. (na údenie sú vhodné iba hríbovité druhy húb)
  • 300 g lososa: 80 °C/1,5 hod. (zlatohnedú farbu získa až po 2 – 3 hod.)
  • Iné druhy rýb: 80 °C – presný čas závisí od hmotnosti a druhu ryby

Udiarne – najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Na záver sme si pre vás pripravili ešte niekoľko odpovedí na časté otázky spotrebiteľov, ktoré súvisia s udiarňami, ale i samotným údením a skladovaním hotových výrobkov.

Ako si vyrobiť udiareň?

Spôsobov je mnoho. Môžete ju vyrobiť z dreva alebo postaviť z tehál. Veľmi populárne sú taktiež udiarne z OSB dosiek. No, a ak ste zástancami kreatívnych spôsobov, máme pre vás tip na výrobu udiarne zo suda:

Ako skladovať údeniny?

Údeniny musíte skladovať na chladnom, tmavom a dobre vetranom mieste. Ideálne by ste ich mali zavesiť. Dajte si však pozor na votrelcov, ktorými sú najčastejšie myši, potkany a plchy.

Aké sú najčastejšie chyby pri údení?

Prvou chybou je výber nevhodnej udiarne. Ak ju preťažíte, alebo ak nebude mať dobré tesnenie, finálne produkty určite nebudú dokonalé. Medzi ďalšie časté chyby patrí: nedodržanie správnej teploty a času, nevhodný výber spôsobu údenia – háčiky a rošty, nesprávne nasolenie, nevhodný druh paliva, používanie nekvalitných surovín.

Vaše hodnotenie:
(90.2%)
Dátum publikovania: 02.10.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 02.10.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár