Kvalitné hrnce na indukciu? Delimano hrnce sú najlepšie na trhu

Hrnce, panvice a kastróly by nemali chýbať v žiadnej kuchyni. Ide o základnú výbavu domácnosti, bez ktorej si nenavaríte, jedlo neohrejete ani nezapečiete. Hrnce sa vyrábajú z rôznych materiálov, každý z nich vám poslúži viac-menej dobre. Výber hrncov závisí aj od toho, aký sporák používate, či ich plánujete umývať v umývačke riadu i od toho, čo v nich plánujete variť.

Sada hrncov - ako vybrať?

Kvalitný hrniec vám vydrží na celý život. Možno tomu neveríte, ale opýtajte sa svojich rodičov či starých rodičov a zistíte, že dobrý hrniec je trvácny a skutočne vydrží desiatky rokov. Pripravili sme pre vás návod, ako vybrať hrniec/hrnce. Ak ste doteraz nevedeli, na čo sa pri výbere zamerať, po prečítaní nasledujúceho textu s tým už problém mať nebudete.

Najlepšie sady hrncov

Názov Hodnotenie Detail
Full Stone Legend CopperLUX 19 ks   ✔   VÍŤAZ TESTUZobraziť produkt
Tefal A701SC84 Uno 10 ks   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt
Tescoma President 10ks   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt
Blaumann Gourmet line 12 ks   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBAZobraziť produkt
Berlingerhaus BH-1224 15 ks   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt

Po jednom, či celú sadu?

Samozrejme, obe možnosti sú prijateľné, kúpiť celú sadu je však výhodnejšie. Nielen s ohľadom na materiály, ale aj na dizajn či o niečo nižšiu cenu. S jedným či dvomi hrncami si vystačí človek, pre ktorého je varenie hobby. Pokiaľ varíte radi, budete potrebovať hrncov viac. Základom je hrniec s objemom cca 2 – 3 l, kastról a rajnica (malý kastról). Hrniec je vyšší a užší, kastról má širšiu základňu a je vhodnou voľbou na väčšiu platničku.

Sada hrncov je vhodnejšou voľbou ako kúpa hrncov jednotlivo

K výhodám sady sa radí okrem ceny a dizajnu aj to, že nájdete všetky hrnce v jednom balení, zvyčajne sa dajú použiť na rôzne povrchy.

Materiál hrncov – výhody a nevýhody

Podstatným parametrom výberu je materiál, ktorý bol na výrobu hrncov použitý. Každý z nich má svoje výhody, ale aj mínusy, ktoré treba brať do úvahy.

Smalt

Smaltované hrnce sú klasikou, ktorá nestarne. Pravdepodobne ste sa s nimi stretli už v kuchyni svojej babičky či rodičov. Smaltovaný riad je odolný voči vysokým aj nízkym teplotám, dá sa umývať v umývačke a väčšinou sa hodí na všetky typy varných dosiek vrátane indukčných. Smaltované hrnce sa ľahko udržiavajú, treba s nimi však zaobchádzať šetrne. Pri náraze sa totiž môže smalt odlúpnuť, neprospieva mu ani náhla zmena teploty.

Smaltované hrnce

  • výborné tepelné vlastnosti
  • možnosť umývať v umývačke
  • veľký výber farieb a vzorov
  • cena
  • nemajú nepriľnavý povrch
  • sú pomerne krehké

Nerez

Nerezové hrnce sú najpoužívanejšie kvôli kvalite a cenovej dostupnosti. Sady nerezových hrncov sú často vybavené dvojitým až trojitým dnom, disponujú nepriľnavým povrchom a sú odolné. Hoci horšie držia teplo, veľmi rýchlo sa zahrievajú. Ich výhodou je možnosť použitia na rôznych typoch varných dosiek i to, že sú vhodné do umývačky riadu.

Nerezový hrniec

  • odolné voči korózii i voči nárazom
  • univerzálne použitie
  • vhodné aj na indukciu
  • horšie tepelné vlastnosti
  • môžu sa zafarbiť

Keramika

Keramický povrch je prirodzene nepriľnavý a trvácny, neznamená to však, že vydrží večne. Každým použitím je povrch citlivejší a pri narušení štruktúry stráca svoje kvalitatívne vlastnosti. Keramický riad je odolný voči vysokým teplotám, čistenie je jednoduché, väčšina takýchto hrncov je vhodná do umývačky, niektoré sa dajú použiť aj na indukčný varič.

Keramický hrniec

  • odolnosť voči vysokým teplotám
  • možnosť varenia bez tuku
  • možnosť umývania v umývačke riadu
  • nie všetky sú vhodné na indukciu
  • časom sa vytvorí na stenách hrnca vrstva (pripečená mastnota)

Liatina

Rokmi overeným materiálom na výrobu hrncov je aj liatina. Hoci ide o drahší a pomerne ťažký materiál, vyznačuje sa skvelou tepelnou vodivosťou i stabilitou. Liatinový riad odoláva prudkým zmenám tepla, hodí sa na varenie na sporáku i na prípravu pokrmov v rúre. Povrch je nepriľnavý, pred prvým použitím treba riad naplniť olejom a a nechať ho v rúre alebo na sporáku "vypariť", aby sa vytvorila prirodzená nepriľnavá vrstva. Liatinu je dobré udržiavať mierne mastnú, lepšie tak odoláva korózii. Na čistenie nie je vhodné požívať chemické prípravky.

Liatinový hrniec

  • výborné tepelné vlastnosti
  • nepriľnavý povrch
  • odolnosť
  • nevhodný do umývačky riadu
  • povrch treba udržiavať mastný

Titán

Nebyť tej vysokej ceny, má titánový riad doma asi každý. Povrch má vynikajúce tepelné vlastnosti, odoláva prudkým zmenám tepla, je vhodný aj do rúry, vďaka nepriľnavému povrchu netreba pri varení používať tuk. Titánové riady sú veľmi pevné, neublíži im ani náhodné nárazy či pád na zem. Dá sa umývať v umývačke riadu, avšak kvôli agresívnym prostriedkom do umývačiek sa to neodporúča.

Titánový hrniec

  • výborná vodivosť tepla
  • nepriľnavý povrch
  • vhodný na indukciu
  • vysoká cena
  • neodporúča sa umývať v umývačke

Meď

Medené hrnce už na prvý pohľad vyzerajú luxusne, preto nie je prekvapením ich vysoká cena. Vyznačujú sa dobrými tepelnými vlastnosťami – rýchlo a rovnomerne rozvádzajú teplo. Hlavným mínusom medeného riadu je náročnosť údržby, nesmie ísť do umývačky riadu, vnútro treba čistiť teplou vodou a umývacím prostriedkom, vonkajšok špeciálnymi prípravkami na medené riady. Oproti konkurencii ničím nevyniká.

Medený riad

  • výborné tepelné vlastnosti
  • odolnosť
  • vzhľad
  • vysoká cena
  • nevhodné na indukciu
  • nedajú sa umývať v umývačke

Teflón

Teflón je veľmi citlivý materiál a vyžaduje si šetrné zaobchádzanie. Hneď ako dôjde k narušeniu celistvosti povrchu, je teflón prakticky neúčinný. Pri teplote nad 260 °C sa uvoľňujú toxické a karcinogénne látky. Tento typ riadu je vhodný na rýchlu prípravu jedla, na miešanie sa nemôžu používať kovové nástroje, vhodný je plast či drevo. Čistiť ho treba jemnou hubkou a saponátom. Vhodný je pre elektrické a plynové sporáky.

Teflónový hrniec

  • rýchla príprava pokrmov
  • nepriľnavý povrch
  • možnosť umývania v umývačke
  • cena
  • nie je na indukciu
  • nízka odolnosť

Rozdelenie hrncov podľa tepelných zdrojov

Pokiaľ vlastníte plynový alebo sklokeramický sporák, môžete si vybrať hrnce z akéhokoľvek materiálu. Ak vlastníte indukčnú varnú dosku, výber sa výrazne zužuje, pretože na indukciu je vhodný feromagnetický riad. Titán, keramika, nerez či smalt? To, či je hrniec feromagnetický, zistíte jednoducho. Ak sa na jeho dne udrží magnet, je vhodný na indukciu. Keďže indukčné varné dosky naberajú na popularite, aj výber riadu je v súčasnosti pomerne široký. Najvhodnejšie je sa informovať a vhodnosti riadu na indukciu už pri jeho kúpe.

Tescoma hrnce

Výrobca by mal udávať aj informácie, či je hrniec vhodný do rúry (odolný voči vysokej teplote vrátane rukoväte, pri niektorých môže byť rukoväť odnímateľná). V žiadnom prípade nedávajte do rúry hrnce s plastovými úchytmi, žiaden plast nie je taký odolný, aby vysokú teploty vydržal.

Overení výrobcovia riadov

Výrobcov hrncov, ktorí považujú svoje riady za najlepšiu voľbu, je na trhu veľké množstvo. Ak si chcete byť skutočne istí kvalitou, mali by ste siahnuť po produktoch osvedčených výrobcov. Medzi obľúbené značky patria Tefal, Delimano, Zepter či Berghoff, ktoré sa síce radia do vyššej cenovej kategórie, ale spĺňajú vysoké kvalitatívne parametre.

K najpredávanejším patria Delimano hrnce, ktoré množstvo užívateľov presvedčili svojou kvalitou. Týka sa to nielen použitých materiálov (používa kombináciu ocele, medi, kameňa a smaltu), ale aj odolnosti riadu a všestranného použitia (aj na indukčné sporáky a do rúry). Za veľmi kvalitné označujú užívatelia aj hrnce od Zepteru. Ide o investíciu, ktorá sa podľa mnohých oplatí, pretože v hrncoch nič neprihorí a jedlo sa robí rýchlo. Hrnce vyrábajú z nerezovej ocele a vyznačujú sa výbornou vodivosťou. Na indukcii s nimi však nepochodíte.

Delimano Stone Legend

Česká značka Tescoma si zákazníkov získala kvalitou materiálov, odolnosťou, ale aj jednoduchou údržbou riadu. Aj v tomto prípade je najčastejšie používaným materiálom oceľ, zvyčajne je riad vhodný pre všetky typy povrchov. Známym výrobcom hrncov je aj Berghoff, v ktorého ponuke nájdete hrnce z rôznych materiálov (od nerezu cez keramiku až po liatinu). Aj napriek vyššej cene sú medzi užívateľmi obľúbené vďaka svojej kvalite a všestrannej využiteľnosti.

Najčastejšie otázky a odpovede – FAQ

Bez hrncov sa v kuchyni nezaobídete. Na varenie zemiakov, ryže, prípravu mäsa, zeleniny i na uvarenie obyčajných vajíčok sú jednoducho potrebné. Výber hrncov je však niekedy, aj s ohľadom na bohatú ponuku, pomerne náročný. Mnohí sa nás preto mailom pýtate rôzne otázky, ktoré by vám kúpu hrncov uľahčili. Rozhodli sme sa ich čo najpodrobnejšie zodpovedať na tomto mieste. Ak sa aj vy chcete niečo opýtať, napíšte nám do komentárov a my vám na otázky čo najskôr odpovieme.

Môže ísť hrniec do rúry?

Áno, ale nie každý. Dôležité je, aby bol hrniec odolný voči vplyvu vysokej teploty, a to vrátane rukoväte. Do rúry sú vhodné liatinové hrnce, ale napr. aj titánové riady, samozrejme, ak neobsahujú plastové časti. Pri niektorých hrncoch je rukoväť odnímateľná.

Ktoré hrnce sú najlepšie na trhu?

Neexistuje univerzálny hrniec na všetko, preto nemožno o niektorom z nich povedať, že je najlepší. Na trhu nájdete množstvo kvalitných hrncov, nie všetky sa však hodia na všetky úkony (varenie, pečenie, dusenie, grilovanie...). V poslednej dobe užívatelia najviac chvália hrnce Delimano, ktoré sa radia k najpredávanejším.

Sú keramické hrnce vhodné na indukciu?

Niektoré áno a niektoré nie. Záleží to od konkrétneho produktu. Niektoré totiž výrobcovia prispôsobujú tak, aby boli použiteľné aj na indukčnej varnej doske. Neplatí to však pre všetky. Preto sa treba o ich vhodnosti na indukciu informovať ešte pred kúpou.

Delimano, Tescoma, Tefal, Blaumann. Ktoré sú najlepšie?

Ak by sme to mali hodnotiť podľa predajnosti, tak víťazom by sa stali hrnce Delimano. Avšak aj značky Tescoma, Tefal a Blaumann sa predávajú dobre a mnohé z ich produktov sa môžu pochváliť výbornými hodnoteniami. "Najlepšie" hrnce nie sú, každému totiž vyhovuje niečo iné.

Sú smaltované hrnce na indukciu najlepšie?

Smaltované hrnce majú svoje nesporné výhody (ľahko sa udržiavajú, sú odolné voči nízkym i vysokým teplotám), ale aj nevýhody (neprospieva im náhla zmena teploty, smalt sa môžu odlúpnuť, nemajú nepriľnavý povrch). Niekto na ne nedá dopustiť, iný zas uprednostní na indukciu nerez či titán. Smaltovanými hrncami určite neurobíte krok vedľa, mali ich predsa už vaši rodičia či starí rodičia.

Aké hrnce sú najlepšie na plyn?

Na plynových sporákoch môžete používať takmer všetky nerezové riady, hrnce s teflónovým povrchom, ale napr. aj smaltované či medené riady.

Aké hrnce sú najlepšie sklokeramickú dosku?

Podobne ako v prípade plynových varných dosiek, i na sklokeramických sa dajú použiť hrnce z takmer všetkých materiálov. Dôležité je, aby mal hrniec rovné dno (nie všetky sa tým môžu pochváliť), aby dokonale priliehal na varnú dosku a nedochádzalo k úniku tepla.

Sú hrnce s dvojitým dnom lepšie?

Moderné hrnce majú zvyčajne dvojité až trojité sendvičové dno. Pripravované jedlo sa vďaka tomu nepripáli. Takéto hrnce sú odolnejšie.

Aký hrniec na polievku?

Na prípravu polievok sú vhodné najmä vysoké hrnce, napr. z nerezu a smaltu.

Aký hrniec na ryžu?

Najvhodnešjou voľbou je ryžovar, použiť však môžete aj nerezový hrniec. Dôležité je, aby mal hrniec nepriľnavý povrch.

Aký parný hrniec na plynový sporák?

Vybrať si môžete z viacerých možností, vhodný je nerezový, ale aj keramický parný hrniec.

Aký je to dvojplášťový hrniec?

Dvojplášťový hrniec je hrniec s dvojitou stenou, do ktorej sa naleje voda, čo zabraňuje pripáleniu mlieka či omáčky. Je vhodný pre ľahkú prípravu pokrmov vo vodnom kúpeli bez rizika pripaľovania.

Vaše hodnotenie:
(90.2%)

Pridať komentár