Najlepšie fondue sady 2020 – recenzie, test, porovnanie

Fondue nie je vhodným pokrmom na nedeľný obed pre celú rodinu, nie je určené na každodennú konzumáciu a jeho príprava si vyžaduje trochu prplania, času aj miesta. Prečo teda vyhadzovať peniaze za takýto na pohľad „high class“ kuchynský spotrebič?

Ako vybrať fondue sadu?

V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsime všetko vysvetliť a navyše i poradiť, ako vybrať ten najlepší fondue set.

Najlepšie fondue sady

Fondue sady – recenzie

Veríme, že sme vás dostatočne navnadili na kúpu fondue setu. Ak je tomu tak, pokúsime sa vám pomôcť ešte viac, a to našimi recenziami na populárne produkty vhodné pre menšie aj väčšie rodiny, zamilovancov či milovníkov párty života.

Čo je to fondue a prečo premýšľať nad jeho kúpou

Fondue označuje pokrm, no i spôsob jeho prípravy a podávania. Ide o syrovú omáčku, do ktorej sa namáča chlieb, poprípade iné suroviny, a ktorú nevaríte vopred, ale priamo počas stolovania. Príprava prebieha práve vo fondue setoch, v ktorých sa syr roztopí a následne roztopený i ostáva.

Podstatou fondue teda nie je rýchle nasýtenie čo najväčšieho počtu ľudí. Je to o atmosférePri fondue sa stretne celá rodina, pričom nie je možné, aby každý z jej členov sedel v inej miestnosti. Na rodinných oslavách ide o veľmi príjemné spestrenie „obedového“ programu, na párty zas o originálny štýlový doplnok, no a ak chcete zažiť romantiku ako z filmu, fondue je eso v rukáve. To je iba zopár dôvodov, prečo sa oplatí vlastniť fondue set.

Charakteristika fondue ako pokrmu

Slovíčko fondue v mnohých evokuje Francúzsko. Tento pokrm však podľa oficiálnych údajov vznikol vo Švajčiarsku. Bol vymyslený v období okolo 18. stor. v kantóne Neuchâtel, ktorý skutočne hraničí s Francúzskom, takže jeho pôvod je vlastne niekde na pol ceste. I keď dnes na fondue pozeráme ako na zábavku, ktorá nie je nevyhnutnosťou, pôvodne išlo práve o nevyhnutné jedlo chudobných sedliakov.

Príprava čokoládového fondue

Švajčiarsko patrí k popredným výrobcom syrov. Na konte má viac ako 400 druhov. Preto je logické, že práve syr nechýbal ani v tých najchudobnejších rodinách. Keď prišla dlhá zima a v špajze neostalo nič okrem dobre vyzretých bochníkov, vína a suchého chleba. No a nejako takto vzniklo s najväčšou pravdepodobnosťou syrové fondue.

Čo obsahuje fondue sada

Základ fondue sady tvorí hrniec, stojan, ohrevné teleso a dlhé vidličky. Pomerne bežne obsahuje tiež rôzne doplnky ako mištičky či podstavec, ktorý ochráni stôl pred teplom a kvapkajúcim syrom. Praktická je tiež pokrývka – ochrana pred prskaním. Niektoré modely majú i špeciálny tvar so zarážkami, do ktorých môžete pohodlne odložiť vidličky.

Typy fondue hrncov

Pri výbere fondue hrncov je najdôležitejší materiál a ich veľkosť. Tvar majú v zásade okrúhly, výnimočne hranatý. Menšie hrnce mávajú priemer cca 11 a výšku 7 cm. Priemer tých väčších sa pohybuje okolo 16 – 18 cm a ich výška zväčša nepresahuje 10 cm. O skutočnej veľkosti hrnca vám však napovie viac jeho objem. Kúsky menšie ako liter sú vhodné pre 4, max. 6 osôb a tie liter + pre 8 a viac osôb.

INFO: Myslite na to, že set s väčším hrncom musí byť vybavený výkonnejším ohrevom, aby sa mohli dostatočne rozohriať všetky jeho steny.

Keramické fondue hrnce

Keramické hrnce sú vhodné zásadne na prípravu dezertných fondue (čokoládové, karamelové) a môžu byť skombinované len so sviečkou, pretože tento materiál neznesie vyššie teploty. Nenechajte sa pomýliť označením „žiaruvzdorný porcelán“. Akákoľvek keramika, ktorú budete nahrievať sviečkou, musí byť žiaruvzdorná. Ak by ste tento údaj pri nákupe nikde nenašli, pre istotu sa informujte priamo u predajcu. Nevýhodou týchto hrncov je riziko ich rozbitia, výhodou zas jednoduchá údržba (väčšina sa dá umývať v umývačke riadu).

Menšia keramická fondue sada

INFO: Skutočne výnimočne natrafíte aj na fondue sety z tvrdeného skla.

Nerezové fondue hrnce

Nerezové hrnce sú veľmi jednoduché na údržbu – dajú sa umývať ručne, zväčša aj v umývačke nie sú náchylné na pripálenie syra alebo iných pokrmov. Môžete ich nahriať na vysokú teplotu, a ak ide o skutočne kvalitnú nerezovú oceľ, tak majú i dostatočne dlhú životnosť. Pri kúpe si všimnite hlavne hrúbku stien. Príliš tenká nerezová oceľ nemusí dostatočne udržiavať teplotu. 

Smaltované fondue hrnce

Smaltované hrnce majú podobné vlastnosti ako tie nerezové. Rozdiel spočíva najmä v menšej odolnosti voči poškodeniu. Smalt sa môže časom začať lúpať. Z hľadiska údržby je vhodné používať neagresívne čistiace prostriedky a jemné hubky (určite nie drôtenky). Väčšinu smaltovaných hrncov môžete umývať aj v umývačke riadu. Mínusom tohto materiálu je taktiež jeho náchylnosť na pripálenie jedla a následne i celkom komplikované čistenie.

Liatinové fondue hrnce

Liatinové hrnce majú priam neuveriteľne dlhú životnosť, odolajú aj tým najvyšším teplotám a sú odolné voči poškriabaniu. Bez obáv v nich môžete šibrinkovať kovovými vidličkami aj iným kovovým kuchynským náčiním. Bohužiaľ, majú o čosi viac nevýhod, ktorými sa vás však od ich kúpy nesnažíme ani náhodou odradiť.

Prvým, no zároveň i veľmi malým mínusom je dlhšie nahrievanie. O čosi väčším problémom je precitlivenosť na náhlu zmenu teploty. Pri tej môže liatina, v horšom prípade, prasknúť, v tom lepšom popraská iba jej štruktúra, čo sa prejaví na skrátenej životnosti a prípadnom pripaľovaní jedla. Liatinové hrnce sa preto odporúča vždy vopred nahriať, napríklad v rúre.

POZOR: Liatina je extrémne náchylná na mechanické poškodenie. Hlavne pád na tvrdú podlahu môže byť fatálny.

Liatinová fondue sada

Asi najväčším strašiakom pri akomkoľvek liatinovom riade je jeho údržba. Liatina je vysoko porézny materiál, ktorý je náchylný na koróziu. Hrniec preto nesmiete umývať v umývačke riadu, zakázané je taktiež používanie akýchkoľvek čistiacich prípravkov a drsných hubiek alebo drôteniek. Vhodná je iba teplá voda a veľmi jemná kefka, čo je v prípade priškvareného syra celkom veľká výzva.

TIP: Aby ste predišli vzniku korózie, nezabudnite vnútornú stranu liatinového hrnca potrieť jedlým olejom, a to pred aj po použití.

Kamenné fondue hrnce

Kameň je prírodný a skutočne odolný materiál, ktorý má veľmi málo mínusov. Má dlhú životnosť, je jednoduchý na údržbu (kamenné hrnce sa väčšinou dajú umývať aj v umývačke) a odolný voči poškriabaniuodoláva vysokým teplotám a teplotu udržiava hodiny. Problémom môže byť podstatne dlhší čas nahrievania a tiež boj s prilepeným syrom, čo neplatí o hrncoch s nepriľnavou povrchovou úpravou.

Typy fondue ohrevu

Na to, aby ste v hrnci roztopili syr alebo inú ingredienciu, ho musíte nahriať, na čo slúži ohrev, ktorý môže mať rôzne podoby. Na výber máte fondue elektrické, plynové a liehové. Niektoré sa plnia špeciálnym gélom alebo fungujú na sviečku. Pri výbere je rozhodujúce vaše pohodlie a tiež teplota, ktorú daný typ ohrevu dosiahne.

Elektrické fondue sety

Elektrické fondue sety sa stali hitom až v posledných rokoch. Nedá sa im uprieť, že celú prípravu aj priebeh stolovania podstatne urýchlia a uľahčia. Elektrické fondue fungujú veľmi jednoducho, hrniec položíte priamo na elektrický stojan, ten pripojíte do elektrickej zásuvky, zapnete a môžete ísť na to. Ich spotreba sa väčšinou pohybuje okolo 800 W. Nepísaným pravidlom je aj prítomnosť termostatu, ktorý celkom podstatne šetrí elektrinu.

Elektrický fondue set

Hlavným mínusom tohto riešenia je vyššia cena (v porovnaní s neelektrickými). Ak sa už teda rozhodnete zainvestovať do pohodlia, venujte pozornosť jednotlivým parametrom. Medzi tie patrí možnosť regulácie teploty (musí sa dať nastaviť) a dĺžka prívodného kábla, ktorý musí byť dostatočne dlhý. Dôležitá je taktiež úprava elektrickej časti setu. Musí byť odolná voči teplu a prehriatiu, ideálne vybavená termostatom.

POZOR: Menšou nevýhodou elektrických setov je náročnejšia údržba, keďže ich ohrevnú časť nemôžete ponoriť pod vodu a ani umyť v umývačke riadu.

Fondue sety s palivovým horákom

Fondue sety s palivovým horákom, ktoré sú najbežnejším typom, sa plnia liehom, plynom, gélom či takzvaným trhacím palivom (tuhý modrý gél). Celkom bežne natrafíte aj na kombinované horáky, ktoré je možné naplniť liehom aj gélom. Dokážu „vyrobiť“ skutočne vysokú teplotu, ktorá je vhodná na topenie syra, rozpálenie oleja alebo vývaru. Naopak, príprava čokoládového fondue by v nich možná nebola.

Výhodou horákových fondue setov je, že nie ste obmedzení rozmiestnením elektrických zásuviek ani káblom, navyše ich môžete používať aj na miestach bez el. prípojky. Na kvalitnom horáku môžete teplotu regulovať, a to zväčšovaním alebo zmenšovaním otvorov na jeho vrchnej časti. Na tento účel slúži najčastejšie kovová klapka. Ak by ste narazili na horák bez tejto možnosti, radšej sa poobzerajte po inom modeli. Pri výbere si ďalej všimnite typ hrnca, ktorý musí odolať vysokým teplotám. Ideálna je liatina, smalt, nerez, meď a kameň

POZOR: V porovnaní s elektrickými fondue setmi je regulácia teploty na tých s horákom o poznanie nepresnejšia.

Výber najlepšieho fondue paliva

Výber paliva je obmedzený tým, čo povoľuje výrobca. Preto nikdy neexperimentujte a nelejte lieh tam, kde by sa mal používať gél. Každé z palív má svoje špecifické vlastnosti, na ktoré je potrebné myslieť ešte pred nákupom fondue setu.

TIP: Ceny palív do fondue sú veľmi podobné. Hovoríme o rozmedzí od cca 3 do 6 eur.

Palivový horák fondue setu

  • Plyn: Dosahuje vysokú teplotu a horí dostatočne dlho.
  • Lieh: Stretnete sa s ním aj pod názvami bio alkohol a etanol. Spomedzi všetkých palív rozohreje hrniec najrýchlejšie a najsilnejšie, na druhej strane prehorí rýchlejšie. Pri plnení liehového horáka musíte dodržiavať prísne bezpečnostné opatrenia – nikdy neplňte ešte horúci horák a lieh lejte zásadne po rysku, nikdy nie nad ňu.
  • Tuhý a tekutý gél: Je vo všetkých smeroch podobný liehu, dá sa však označiť za podstatne bezpečnejší. Jeho výhodou je pomalé horenie, čo znamená, že je ideálny na dlhšie udržiavanie teploty. Na jedno naplnenie horáka s tuhým gélom vydrží horieť v priemere až 90 minút.

TIP: Všetky tekuté palivá horia rýchlejšie a vytvárajú vyššiu teplotu. Plyn a tuhý gél horia trošičku slabšie, avšak i dlhšie a rovnomernejšie.

Fondue so sviečkou

Sety so sviečkou sú vhodné len na prípravu čokoládového, karamelového alebo iného dezertného fondue. Syr, olej alebo vývar by sa v nich nedokázali roztopiť. Čo si všímať pri výbere? Veľa toho nie je. Hrniec musí byť keramický, pretože plameň zo sviečky dostatočne nerozohreje liatinu ani kameň. Priestor na umiestnenie sviečky by mal byť chránený minimálne z 2, ideálne až z 3 strán a je dobré, ak ju doň môžete pohodlne vložiť.

Fondue vidličky

Najdôležitejšou časťou príslušenstva sú vidličky na napichnutie chleba alebo inej pochutiny a následné namáčanie do fondue. V prvom rade si všimnite ich dĺžku, ktorá by nemala byť menšia ako 18 cm. Spodná – napichovacia časť je vyrobená vždy z kovu, poprípade nerezovej ocele.

Na vrchnej časti vidličiek by sa mala za každých okolností nachádzať rukoväťCelokovové vidličky sú veľmi nepraktické až nebezpečné. Nahrejú sa, takže sa na nich veľmi ľahko popálite. Pri rukoväti si všimnite, z akého je materiálu:

  • Plastová rukoväť: Stretnete sa s ňou pri najlacnejších fondue setoch. Plast je jednoduchý na údržbu, má však krátku životnosť.
  • Drevená rukoväť: Je pohodlná a prirodzene protišmyková. Údržba nie je nijako náročná. Drevo však môže časom strácať svoje pôvodné vlastnosti. Vidličky s drevenou rukoväťou i napriek tomu považujeme za asi najlepšiu alternatívu.
  • Keramická rukoväť: Keramiku môžete umývať v umývačke riadu, vyzerá pekne, nenahrieva sa, rukoväť však môžete celkom jednoducho rozbiť.

TIP: Odporúčame vám siahnuť po farebne odlíšených vidličkách. Vyhnete sa ich zámene pri stolovaní.

Ako vybrať fondue set podľa spôsobu využitia

Keďže existuje viacero druhov fondue, logicky existuje aj viacero typov setov. Niektoré z nich nájdete pod presným označením, napr. čokoládové fondue, iné musíte vyberať podľa jednotlivých parametrov, ako je rýchlosť nahriatia hrnca, udržiavanie teploty alebo odolnosť daného materiálu.

Príprava tradičného švajčiarskeho syrového fondue

Syrové fondue

Na prípravu syrového fondue potrebujete hrniec odolný voči vysokým teplotám, ktorý sa nahrieva rovnomerne a teplotu udrží počas dlhšej doby. Ideálne sú nerezové a smaltované hrnce. Nič nepokazíte ani tými liatinovými a kamennými, z ktorých však môže byť ťažšie odstrániť prilepený syr. Na syrové fondue potrebujete set elektrický alebo ten s horákom. Z palív je vhodný lieh aj plyn, najlepšie vám však poslúži tuhý gél s dlhou dobou horenia, keďže syr nesmie vychladnúť ani na pár minút.

INFO: Bod topenia syrov sa pohybuje od 50 do 70 °C, a to v závislosti od konkrétneho druhu. Mäkké syry ako mozzarela sa roztopia pri nižšej, tie tvrdé, napr. cheddar, pri vyššej teplote.

Čokoládové fondue

Čokoládové fondue, ktoré nájdete aj pod označením dezertné, je spravidla keramické alebo porcelánové, menšie a plytšie. Vhodné sú tiež hrnce kamenné alebo tie z tvrdeného skla, na ktoré však v našich končinách narazíte iba výnimočne. Ako sme si povedali, zdrojom tepla je vždy sviečka, prípadne elektrina.

TIP: Dnes sú veľmi populárne aj dezertné fondue s fontánou, po ktorej čokoláda neustále steká. Neustály pohyb roztopenej čokolády zabráni jej stuhnutiu a vytvoreniu jednej gundže. Na fondue si môže navyše pochutiť viac ľudí naraz.

Nenechajte sa pomýliť, že ohrev pomocou horáka nemôže vášmu chocco fondue uškodiť. Práve naopak. Bod topenia čokolády je v porovnaní so syrom o niečo nižší, preto ju môžete veľmi ľahko spáliť.

  • Tmavá – horká čokoláda: 45 – 48 °C
  • Mliečna čokoláda: 40 – 45 °C
  • Biela čokoláda: 40 – 46 °C

POZOR: Udržiavacia teplota roztopenej čokolády je ešte nižšia. Pohybuje sa v rozpätí od 29 do 32 °C.

Mäsové fondue

Sety na fondue mäsové či rybacie by mali mať menší otvor, ktorý zabráni prskaniu oleja alebo vývaru. Hrniec musí byť odolný, keďže pokrm v ňom nebude iba ohrievaný, ale priebežne varený či fritovaný. Z materiálov je vhodná nerezová oceľ, kameň, liatina a meď. Najlepším palivom je lieh alebo tekutý gél, ktoré horia najrýchlejšie a dokážu vytvoriť najvyššiu teplotu. Podobne vhodná je, samozrejme, i elektrina.

Mäsové fondue, set z nerezovej ocele

TIP: Z hľadiska šetrenia financií a praktickej stránky veci vám odporúčame, aby ste sa poobzerali po kombinovaných fondue setoch, ktoré majú dvojitý až trojitý hrniec. V tom môžete pripravovať fondue mäsové, syrové aj dezertné.

Cena fondue setov

Cena fondue setov sa začína na cca 20 a končí na 200 eurách. Lacnejšie modely bývajú menšie (max. pre 4 osoby) a obsahujú i menej príslušenstva. Tie drahšie zvyknú byť určené pre viac osôb, cena sa však, samozrejme, môže odraziť aj na kvalite. Čím drahší set, tým kvalitnejší materiál a dlhšia životnosť. K drahším fondue setom patria nepochybne tie elektrické a s fontánou, no taktiež rôzne dizajnové vychytávky pre labužníkov.

Ako sa pripravuje fondue zo syra

Tak ako pri kapustnici alebo guľáši neexistuje jeden správny a pôvodný recept, neexistuje jeden recept na syrové fondue. Základom je použitie minimálne 2 druhov vhodných a kvalitných syrov, ku ktorým sa dostaneme o pár riadkov nižšie. Ak chcete docieliť čo najintenzívnejšiu chuť, použite určite až 3 rôzne druhy. Ďalšími základnými ingredienciami sú hladká múka a suché biele víno.

TIP: Do syrového fondue ide pomerne málo surovín, preto musí byť každá z nich v špičkovej kvalite.

Pri príprave dbajte na techniku krájania syra. Musí byť nakrájaný na drobné a čo najrovnomernejšie kocky alebo nastrúhaný na hrubšej strane strúhadla. Dôležitý je tiež pomer, na 600 g syra použite cca 200 ml bieleho vína a 1 PL múky. Okrem základných ingrediencií môžete experimentovať s rôznymi koreniami (čierne, muškátový orech, červená paprika, rasca atď.), bylinkami (čerstvé aj sušené), paradajkami, špenátom alebo inou zeleninou. Pri príprave nezabudnite na priebežné miešanie. Fondue sa konzumuje s opraženými kúskami chleba (ideálne na spôsob krutónov).

INFO: Ak budete syrové fondue podávať ako predjedlo, počítajte s min. 100 g syra a 2 – 3 krajcami chleba na osobu. V prípade hlavného jedla je to 200 g a 3 – 4 kusy pečiva.

Ako vybrať fondue syr

Na svete existuje 8 až 10 základných druhov syrov, ktoré však majú akési podkategórie, no a tých existujú tisícky. Napríklad len takí Francúzi si na svoje konto pripisujú viac ako 400 pôvodných syrov. Vybrať vhodný „model“ na prípravu fondue, sa preto javí ako celkom komplikovaná úloha. Bohužiaľ, naozaj to nie je hračka.

Za vhodné syry na fondue sú považované všetky druhy s nízkym bodom topenia, pevnou štruktúrou a krémovou alebo maslovou konzistenciou, ktoré sa radia medzi takzvané vysokohorské syry. Medzi tie patrí napríklad švajčiarsky Gruyére a anglický Cheddar, ale napríklad i taká Gouda a Ementál.

Vhodný syr na prípravu fondue

Môžete siahnuť tiež po francúzsko-švajčiarskom Comte cheese alebo čisto švajčiarskom Fontina syre. Ak by ste aj siahli po niečom inom, pamätajte, že obsah tuku v sušine musí byť minimálne 45 %, avšak čím viac, tým lepšie. Určite zabudnite na Slovákmi extrémne obľúbený 30 % Eidam.

Recept na čokoládové fondue

Základom čokoládového fondue je čokoláda. Môžete použiť bielu, mliečnu aj horkú. Na 2 tabuľky budete potrebovať 6 lyžíc kondenzovaného mlieka a 3 lyžice inej tekutiny. Môžete siahnuť po ovocných šťavách, likéroch alebo vínach. Do čokolády je možné pridať čokoľvek. Drvené orechy, chilli či piškóty. Na namáčanie slúži akéhokoľvek čerstvé ovocie.

INFO: Na jedného hosťa počítajte s aspoň 60 g čokolády a 1 až 2 ks ovocia.

Recept na mäsové fondue

Mäsové fondue je novinkou, avšak veľmi populárnou. Touto metódou si môžete pripraviť akýkoľvek druh mäsa, a to vrátane toho rybieho (aj morské plody). Prvou možnosťou je fondue hrniec naplniť vývarom a nechať v ňom variť mäsové kocky. Druhou alternatívou je fritované mäsové fondue. Hrniec naplníte olejom, ten necháte čo najviac rozohriať a ochutené surové kocky mäsa si na vidličke opečie každý z konzumentov sám.

INFO: Porcia mäsa na osobu sa pohybuje okolo 225 g. Pri morských plodoch a rybách je to trochu menej, cca 180 g. Pre 4 ľudí pripravte 1,5 – 2 l vývaru alebo 125 ml oleja na hlavu.

Recept na sedliacke fondue

Sedliacke fondue je alternatívou pre tých, ktorí nemajú fondue set. Podobne ako v predošlých prípadoch existuje mnoho rôznych receptov. Toto je jeden z nich.

Zoznam ingrediencií:

  • tavený syr v črievku – drahšou, no i chutnejšou voľbou sú krémové syry ako Mascarpone alebo Riccota
  • 1 kyslá smotana
  • 2 menšie bochníčky chleba
  • 100 g slaniny
  • 1 čerstvú červenú papriku
  • 1 väčšiu šalotku
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • Čerstvé bylinky na dochutenie – odporúčame vám použiť bazalku, tymian, majoránku alebo ich zmes

Postup na sedliacke fondue

  • Odrežte vrch z bochníkov a tie vydlabte (budú slúžiť ako náhrada fondue hrnca)
  • Bochníky dajte zapiecť do rúry
  • Šalotku, papriku a slaninu nakrájajte na malé kocky
  • Všetko opražte na panvici – začnite slaninkou a šalotkou, papriku pridajte až nakoniec
  • V miske zmiešajte smotanu so syrom a všetko premiešajte s opraženými surovinami
  • Zmes dochuťte soľou, korením, bylinkami a naplňte ňou bochník

Najčastejšie otázky a odpovede (FAQ)

Teraz už viete o fondue setoch aj o tomto netradičnom pokrme skutočne všetko. Na záver sme si pre vás pripravili ešte niekoľko odpovedí na niekoľko častých otázok.

Je fondue zdravý pokrm?

V zásade na ňom nie je nič nezdravé. Na druhej strane hovoríme o skutočne kalorickom jedle, takže by ste ho určite nemali konzumovať denne.

Ako vyčistiť prilepený syr na fondue hrnci?

Hrniec naplňte vodou, čistiacim prostriedkom a nechajte ho odmočiť aspoň 30 min. Potom zvyšky syra alebo čokolády odstráňte jemnou kefkou.

Ako sa starať o fondue set?

Po každom použití ho poriadne umyte a vysušte, pričom nezabudnite ani na spodnú stranu, ktorá je opálená od plameňa. Tak ako iný riad a kuchynské spotrebiče by ste mali aj fondue sety skladovať chránené pred prachom a vlhkosťou.

Vaše hodnotenie:
(90.2%)
Dátum publikovania: 15.07.2020
Dátum poslednej aktualizácie: 21.07.2020
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár