Najlepšie pákové kávovary 2019 – recenzie, testy, skúsenosti

Ak si chcete dopriať najkvalitnejšiu kávu, nezaobídete sa bez tzv. pákového kávovaru. Len s ním totiž budete mať prípravu espressa a teda i jeho výslednú chuť plne pod kontrolou. Pákové kávovary však nie sú vhodné pre každého.

Ako vybrať pákový kávovar

Poradíme vám, ako si taký kávovar vybrať a predstavíme vám tiež najobľúbenejšie modely pre domáce použitie.

Najlepšie pákové kávovary

Názov Hodnotenie Detail
DeLonghi EC 685   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Passionata Rossa   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt
DeLonghi ECP 33.21   ✔   NÁŠ TIPZobraziť produkt
Ariete ART 1388   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt
Krups XP320830 Opio   ✔   ĽUDOVÁ VOĽBAZobraziť produkt

Najchutnejšia káva, zdĺhavá príprava

Najväčšou výhodou pákových kávovarov (nazývaných aj pákové espressovače) je, že si sami môžete zvoliť hrúbku namletia v mlynčeku, množstvo a spôsob utlačenia kávovej suroviny v dávkovacom sitku. Vďaka tomu si môžete na jedinom kávovare s jediným typom kávy pripraviť zakaždým espresso s inou chuťou.

Po pákovom kávovare teda siahnite v prípade, že chcete s prípravou experimentovať a objavovať nové chute.

Káva z pákového kávovaru patrí medzi najchutnejšie

Nevýhodou pákového kávovaru je, že pri príprave kávy strávite omnoho viac času. Vyžadujú si taktiež viac starostlivosti a údržby než automatické espressovače. 

Ak ste zvyknutí na svoju obľúbenú chuť kávy a nechcete ju meniť, siahnite radšej po automatickom espressovači. Navyše, v rannom zhone na mletie kávy, utláčanie do sitka a následné čistenie spravidla nebýva priestor.

Ako vybrať pákový kávovar

Základom je chutné espresso

Základným nápojom, ktorý vám pákový kávovar pripraví, je espresso. Ide o kávový nápoj v malej šálke, ktorý má objem cca 30 ml a veľmi intenzívnu kávovú chuť.

Kvalita i chuť espressa závisí od mnohých faktorov – typu kávovej suroviny, jej množstva v sitku (odporúča sa cca 7 g), ale aj spôsobu jej utlačenia a hrúbky namletia. 

Čerstvo namletá káva sa vkladá do špeciálneho sitka, ktoré sa zaistí pákou (odtiaľ názov pákové). Cez ňu potom preteká horúca voda pod vysokým tlakom, ktorá je vytláčaná cez malé otvory v spodnej časti. Práve tlak je jedným z dôležitých parametrov, vo vnútri sitka by mal dosiahnuť aspoň 9 barov. Keďže tlak kolíše, za kvalitné pákové kávovary považujú skutoční znalci také, ktoré sú vybavené čerpadlami, schopnými vyvinúť tlak aspoň 15 barov.

Pákový kávovar DeLonghi

Väčšina kávovarov aspoň nižšej strednej triedy toto kritérium spĺňa, pri lacných pákových kávovaroch sa stretnete aj s neobvykle nízkymi hodnotami (napr. 3 bary). Od nich dajte radšej ruky preč, je to totiž znamenie, že taký kávovar nie je vybavený čerpadlom a voda je poháňaná iba tlakom pary. Týmto spôsobom dobré espresso nikdy nepripravíte.

S mliekom i cappuccino a latte

Štandardné espresso neobsahuje mlieko, no pre prípravu nápojov ako cappuccino či latte budete potrebovať čerstvo našľahanú mliečnu penu z klasického kravského mlieka.

Na našľahanie slúži parná tryska, z ktorej vychádza horúca para zmiešaná so vzduchom pod vysokým tlakom. Väčšina espressovačov je touto tryskou vybavená, v niektorých nájdete tiež samostatný zásobník na mlieko. Ak ho kávovar nemá, mlieko musíte našľahať v samostatnej nádobe. Najčastejšie sa na to používa kanvička z nehrdzavejúcej ocele, v balení lacnejších modelov ju nenájdete. 

Na latte budete potrebovať vyšší pohár – väčšina kávovarov ich umožňuje vložiť po odobraní mriežky na odkvapkávacej miske. I tak sa však do niektorých modelov tie najvyššie poháre na latte nezmestia.

Príprava kávy v pákovom kávovare

Kávové nápoje nemusíte pripravovať iba z čerstvo namletej kávy. Niektoré espresso kávovary vám umožnia pracovať aj s tzv. porciovanou kávou v E.S.E. podoch, ktoré vzhľadom pripomínajú guľaté čajové sáčky. 

Takmer každý pákový kávovar vám ponúkne aj možnosť dávkovania horúcej vody (napr. na čaj). Vďaka tejto funkcii tak môžete rýchlovarnú kanvicu odložiť do skrine a na kuchynskej linke budete mať zrazu o niečo viac miesta.

Množstvo kávy a iné nastavenia

Väčšina pákových kávovarov vám umožní pripravovať i 2 šálky kávy súčasne. V tom prípade musíte použiť sitko na dvojité množstvo mletej kávy. 

Tryska na horúcu vodu

Tie lacnejšie prístroje nemajú presné dávkovanie vody a ovládajú sa tak, že pre vytečenie kávy musíte tlačidlo po celý čas držať. Na tých lepších je množstvo prednastavené a najlepšie modely vám ho dokonca umožnia naprogramovať podľa vašej chuti či veľkosti šálky.

Tie najlepšie vám umožnia tiež nastaviť teplotu kávy, ak vám tá prednastavená nevyhovuje.

Hlučnosť, príkon a spotreba

Žiaľ, espressovače nepatria medzi najtichšie spotrebiče. Ich hlučnosť spravidla spôsobuje čerpadlo pri výdaji kávy alebo horúcej vody. S jeho činnosťou sú často spojené aj vibrácie, ktoré sa viac prejavia pri konštrukčne nedokonalých kávovaroch s nedostatočne zlícovanými dielmi z plastov.

Hlučnosť v decibeloch spravidla výrobcovia nešpecifikujú, preto sa budete musieť spoľahnúť iba na subjektívne hodnotenie.

Parametre výberu pákového kávovaru

Čo sa týka spotreby energie, výrobcovia ju taktiež spravidla neudávajú (v parametroch niektorých modelov nájdete energetickú triedu). Musíte sa tak orientovať podľa príkonu vo wattoch. Tu platí, že čím je príkon vyšší, tým vyššia je i spotreba energie, no tým rýchlejšie sa kávovar nahreje a pripraví na výdaj kávy. Príkon sa zvyčajne pohybuje od 900 do 1 700 W a najrýchlejšie pákové kávovary sa nahrejú už za cca 10 s.

Energiu vám pomôže ušetriť funkcia automatického vypnutia, ktorá vypne kávovar po určitom čase nečinnosti.

Ďalšie parametre a funkcie pákových kávovarov

  • Automatické čistenie a odvápňovanie – vďaka tejto funkcii sa kávovar sám prepláchne, či už čistou vodou, prípadne s použitím čistiaceho prostriedku alebo prostriedku na odvápnenie, ktorý doň pridáte a ktorý odstráni usadený vodný kameň. Niektoré kávovary vás na potrebu odvápnenia upozornia automaticky po niekoľkých stovkách použití, na presné upozornenie ale musíte spravidla najprv zmerať tvrdosť vody pomocou priložených testovacích prúžkov a naprogramovať jej výslednú hodnotu v kávovare.
  • Nahrievanie šálok – kvalitné espresso patrí do horúcej šálky, preto je väčšina espresso kávovarov vybavená vyhrievacou platňou na vrchnej strane, kam by ste mali šálky uložiť hore dnom. Pri väčšine kávovarov nahrievanie trvá dlho a nie každému sa chce čakať.

Vaše hodnotenie:
(89.8%)
Dátum publikovania: 09.04.2018
Dátum poslednej aktualizácie: 01.09.2019
Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.


Pridať komentár