Najlepšie ryžovary 2019 – recenzie, testy, skúsenosti

Ryža patrí medzi základné prílohy k jedlám a pre mnohých taktiež medzi tie najchutnejšie. Môže sa zdať, že jej príprava je jednoduchá, no v skutočnosti je potrebné mať trochu zručnosti alebo dobrého pomocníka.

Ryžovar

Takýmto pomocníkom je skvelé zariadenie ryžovar, ktoré vám pomôže urobiť ryžu na niekoľko spôsobov. Poďme sa bližšie pozrieť na čo sa zamerať pri kúpe tohto prístroja.

Najlepšie ryžovary

Názov Hodnotenie Detail
Sencor SRM 0600WH   ✔   NAJPREDÁVANEJŠIEZobraziť produkt
Osaka 1,5   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt
Tefal RK102811   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt
Sencor SRM 1891RD   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Xiaomi Mi Induction Heating Rice   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt

Ako vybrať ryžovar

Zbytočný výstrelok modernej doby alebo skutočne osožný prístroj, ktorý vám uľahčí prácu v kuchyni a skvalitní vašu stravu? Máme za to, že je to jednoznačne druhá možnosť a o tom sa vás pokúsime presvedčiť. Hneď na úvod vyvrátime mýtus, že ryžovar je len pre "lenivcov" alebo pre tých, ktorým to v kuchyni tak nejde – to nie je pravda. Ryžovar má mnoho výhod a využívajú ho ako amatéri, tak i profesionálni kuchári.

Moderný varič ryže vám ušetrí čas, stačí doň totiž len nasypať presné množstvo dobre premytej ryže a vody, nastaviť konkrétny program a počkať si na chutnú prílohu. Zariadenie je plne automatické. Ryžovar varí ryžu pomocou horúcej pary a tým pádom si jedlo zachová svoje vitamíny a ďalšie blahodarné látky.

Ryžovar do kuchyne

Trhová ponuka je široká, nájdete v nej lacnejšie i drahšie typy, a preto nie je vždy nutné investovať vysoké čiastky. Je dobré si určiť, či potrebujete "obyčajný" ryžovar alebo hľadáte aj nejaké extra funkcie. Aký ryžovar je teda pre vás najvhodnejší? Na ktoré parametre sa treba zamerať? Čítajte.

Typ ryžovaru

Väčšina ľudí ani netuší, že vybrať si môže z 2 typov variča ryže. Okrem elektrického ryžovaru máte totiž k dispozícii aj ryžovar do mikrovlnky.

  • Ryžovar do mikrovlnky – ide v podstate o plastovú misku s vekom určenú do mikrovlnky. Tento typ ryžovaru je vyrobený z kvalitného tvrdého plastu a je nenáročný na použitie i údržbu. Treba doň len dať ryžu a vodu, nádobu uzavrieť, dať ju do mirkovlnky a zapnúť časovač. Ryžu môžete jesť do niekoľkých minút. Nedisponuje žiadnymi funkciami.
  • Elektrický ryžovar – ide o spotrebič, ktorý vám pripravú ryžu tak, akoby ste ju varili na klasickom sporáku. Stačí postupovať podľa návodu a dočkáte sa chutného pokrmu. Ryžu nemusíte ani kontrolovať. Elektrické ryžovary disponujú užšou či širšou škálou funkcií. Zvyčajne platí, že čím vyššia cena, tým viac funkcií ryžovar má.

Objem ryžovaru

Musíte si určiť, pre koľkých ľudí chystáte variť. Kupujete ryžovar do domácnosti, kde bývajú dvaja (traja, štyria), či hľadáte ryžovar do jedálenských prevádzok? Vo všeobecnosti sú k dispozícii dva, resp. tri druhy na základe objemu/veľkosti.

  • Malé ryžovary (0,5 – 1 liter): Pri takomto objeme uvaríte približne 500 gramov ryže, čo je porcia vhodná pre troj- alebo štvorčlennú rodinu. Čiže prívlastok "malé" ryžovary je možno trochu zavádzajúci.

Objem ryžovaru je pri výbere dôležitý

  • Stredné ryžovary (1 – 1,8 litra): Ak je objem väčší ako 1 liter, tak si môžete navariť ryžu na viac dní dopredu, alebo môžete variť pre väčší počet ľudí. Celkovo dokážete navariť až 1 kg ryže, čo je skutočne veľká porcia.
  • Veľké ryžovary (2 l a viac): ideálny je pre mnohopočetnú rodinu a kuchynských zariadení.

Všímajte si aj dizajn ryžovaru. Budete ho po každom použití odkladať, alebo ho budete mať vystavený na kuchynskej linke? Ak ho chcete mať vystavený, určite by ste mali dizajn pri výbere zohľadniť. 

Príkon/výkon ryžovaru

Táto veličina súvisí s rýchlosťou varenia, resp. množstvom. Čím vyšší je výkon, tým rýchlejšie uvaríte väčšie množstvo ryže. Obvykle sa táto hodnota začína pri čísle 300/400 W a ako rastie cena a kvalita, tak rastie aj sila výkonu.

Materiál

Variče ryže sú najčastejšie vyrobené z kombinácie plastu a nerezu, pri výbere preto veľa možností nemáte, môžete sa však rozhodnúť pre rôzne farby. Podstatnejšie je, z akého materiálu je vyrobený povrch nádoby na varenie. Obľúbenou voľbou je teflón, ale aj nepriľnavý povrch z leštenej nerezovej ocele. Ryža sa na nich nepripaľuje ich údržba je nenáročná.

Príprava ryže v ryžovare

Funkcie a vlastnosti elektrického ryžovaru

Ako je to už dnes dobrým zvykom, tak čoraz viac zariadení sa vyznačuje tým, že dokáže robiť viac ako jednu činnosť. Výhodou takýchto multifunkčných ryžovarov je ich veľkosť – obvykle majú veľký objem, čo im síce trochu uberá na praktickosti, no keď už idete investovať do tohto druhu, tak s tým zrejme počítate a viete, čo očakávať. Ak však od ryžovaru viac ako prípravu chutnej ryže neočakávate, stačí sa poohliadnuť po lacnejších modeloch.

Okrem toho, že ryžovary dokážu pripraviť aj mäso, rybu, kašu či zeleninu, tak by ste mali hľadieť na nasledovné funkcie:

  • Programy/módy varenia: Ryží je hneď niekoľko a každá z nich potrebuje iný prístup. Konkrétny typ má vplyv na spôsob a hlavne dĺžku prípravy, preto by mal váš ryžovar takéto nastaviteľné programy obsahovať.
  • Automatický režim: Ak ním ryžovar disponuje, potom je takmer bez obsluhy. Vypne sa automaticky, keďže rozpozná, že ryža je už uvarená, a nabehne na režim Keep Warm.
  • Udržanie tepla/Keep Warm: Táto funkcia zabezpečí, že po dovarení ostane ryža teplá ešte ďalšie hodiny bez toho, aby sa pripálila. Môžu to byť 2, 5, ale aj 24 hod.
  • Ochrana voči prehriatiu: Funguje ako bezpečnostná poistka a zabraňuje vyvretiu vody, prehriatiu alebo pripečeniu.
  • Ďalšie bezpečnostné prvky: Aby ste sa nemuseli pri príprave ryže obávať o svoju bezpečnosť, uistite sa, že pokrievka ryžovaru obsahuje otvor na únik pary, má teplovzdorné rukoväte a protišmykové nožičky, ktoré zabránia "behaniu" hrnca po linke.
  • Časovač: Môžete vďaka nemu nastaviť presný čas, kedy sa má ryžovar zapnúť a uvariť ryžu. Hotový pokrm na vás môže čakať po návrate z práce.
  • Pokročilé programy: Pokiaľ zariadenie ponúka funkcie, ktoré vám umožnia bez použitia sporáka pripraviť celé menu, máte doma multifunkčný ryžovar. Nahradí vám sporák, rúru aj tlakový hrniec, môžete v ňom variť v pare, piecť, robiť polievky, dusiť mäso a pod. Keďže ide o mulitfunkčný prístroj, zodpovedá mu aj vyššia cena.

Údržba musí byť jednoduchá a efektívna...

Keďže ryžovar vám má celú prácu v kuchyni hlavne uľahčiť, tak musíte dbať na to, aby ste sa o varič ryže museli starať čo najmenej. Chcete, aby sa vnútro dalo vyberať a ak máte v kuchyni úmývačku riadu, tak hľadajte tie druhy, ktoré sa môžu dávať do umývačky. Vnútro býva buď z teflónu, alebo nerezovej ocele, no a práve oceľ je, čo sa čistenia týka, oveľa lepší materiál.

Údržba ryžovaru by mala byť nenáročná

Už od 15 eur

Cena, či si to priznáte, alebo nie, hrá pri rozhodovaní veľkú rolu. Každý z nás ma nejaký strop a hoci sa nám môže prístroj páčiť, jeho cena môže od kúpy odradiť. Ryžovary sa predávajú už od 15 eur. Okrem varenia ryže od nich nič viac nedostanete. S množstvom funkcií raste aj cena ryžovaru.

Ryžovary do 20 €

Ryžovary v tejto cenovej hladine ponúkajú len to základné – uvarenie ryže. Žiadnymi funkciami nedisponujú a často sa stáva, že im chýba aj tlačidlo štart/stop. Zapína/vypína sa pripojením do siete. Ich objem je max 1,5 l.

Ryžovary do 50 €

Pokiaľ si za ryžovar trochu priplatíte, získate varič ryže s množstvom funkcií. Ryžovary v tejto cenovej hladine sa radia k najpredávanejším kvôli priaznivému pomeru cena/výkon/funkcie.

Ryžovary od 50 €

Za cenu 50 € a viac dostanete multifunkčný prístroj, ktorý vám ponúka možnosť uvariť niekoľko chodov v jendom hrnci. Ak hľadáte ryžovar, ktorý môžete ovládať cez svoj smartfón, bude vás stáť cca 100 € a viac a za profi ryžovary, ktoré majú veľký objem aj príkon, zaplatíte 400 € a viac.

Pri výbere porozmýšľajte nad tým, aké funkcie, resp. na čo všetko budete ryžovar potrebovať. Pre ľudí, ktorí varia ryžu 2-krát do roka, bude zbytočnou voľbou ryžovar za 100 eur a ľudia, ktorí v ňom chcú variť len ryžou, nepotrebujú multifunkčný prístroj.

Uvaríte v ňom akúkoľvek ryžu

Varíte doma iba guľatozrnnú či dlhozrnnú ryžu? Potom vás možno prekvapí, že existuje mnoho ďalších odrôd ryže, pričom každá má svoj spôsob prípravu a hodí sa na niečo iné.

Domáci ryžovar

Existuje viac ako 3 000 druhov ryže, k najznámejším patria:

  • guľatozrnná ryža – v našich končinách sa používa asi najbežnejšie, po dovarení je mäkká a lepkavá;
  • dlhozrnná ryža – v porovnaní s guľatozrnnou je sypkejšia a tuhšia, po uvarení sa jej zrnká od seba dobre oddeľujú;
  • ryža Basmati – aromatická a chuťovo výrazná ryža, ktorá neobsahuje lepok. Môže byť biela alebo celozrnná. Nelepí sa, nie je však ani úplne sypká;
  • ryža Parboiled – nelepivá ryža so sypkou konzistenciou, ktorá je tuhšia na skus;
  • ryža Arborio – typ guľatozrnnej ryže vhodný na prípravu talianskeho rizota. Viaže na seba veľa vody, na povrchu je jemná a mazľavá, vnútri pevná;
  • ryža Carnaroli – krátkozrnná ryža s podobnými vlastnosťami ako Arborio. Vhodná je na prípravu rizota a ryžových kaší;
  • sushi ryža – ide o typ vyznačujúci sa krátkymi guľatými zrnkami, obsahuje veľa škrobu, preto sa lepí;
  • jazmínová ryža – sypká aromatická ryža, ktorá je dostupná ako biela i ako celozrnná. Uvarí sa veľmi rýchlo;
  • čierna ryža (indiánska) – hovorí sa jej aj divá či planá ryža a vyznačuje sa tmavým sfarbením. Ide o semená severoamerickej vodnej trávy, ktoré pri varení až 4-násobne zväčšia svoj objem, bohaté na bielkoviny;
  • červená ryža – nutrične bohatá celozrnná ryža vyznačujúca sa orechovou chuťou. Je pomerne náročná na prípravu, treba ju totiž najprv aspoň na 2 hodiny namočiť a až potom variť;
  • natural ryža – predáva sa tiež ako hnedá ryža, sú v nej zachované dôležité živiny. Táto ryža sa veľmi dlho varí, je tuhšia, má výraznú chuť po orieškoch.

Ako používať ryžovar?

Základom dobrého jedla nie sú iba kvalitné suroviny, ale aj jeho príprava. Ak ste sa rozhodli pre ryžovar, určite chcete vedieť, ako si v ňom ryžu uvariť tak, aby ste boli s výsledkom čo najspokojnejší.

  • Niektoré ryžovary obsahujú rysky, ktoré vám napovedia, na koľko ryže treba dať koľko vody. Ak ich váš ryžovar nemá, zvyčajne sa na 1 diel ryže dáva 1,5 až 2 diely vody. Nezabúdajte na to, že ryža vsakuje vodu a zväčšuje svoj objem, preto neprekračujte stanovené max. množstvo ryže.

Príprava jasmínovej ryže v ryžovare

  • Pred prípravou ryžu poriadne prepláchnite, príp. ju namočte (podľa toho, aký druh pripravujete).
  • Ochuťte ju soľou, celým korením či vegetou, podľa toho, čo preferujete.
  • Ryžovar zatvorte a spustite, ak vo váš prístroj umožňuje, vyberte prislúchajúci program.
  • Po dovarení sa väčšina ryžovarov vypne a prejde na udržiavanie teploty. Ak nemáte o udržiavanie teploty záujem a chcete ju hneď konzumovať, nechajte ju ešte cca 10 min. dôjsť.

Vaše hodnotenie:
(89%)

Pridať komentár