Beko DIN 28430 umývačka riadu – recenzia, skúsenosti

Nízka spotreba vody
Rýchle umývacie cykly
Nízka hlučnosť
Kvalitná konštrukcia
Dizajn

Hodnotenie:
(68%)
Pozrieť najlepšiu ponuku

Typ umývačky: vstavaný; Energetická trieda: A+++; Počet programov: 8; Kapacita umývačky: 14 súprav; Spotreba vody: 9,5 l; Hlučnosť: 44 dB; Hmotnosť: - kg

Vstavaná umývačka Beko DIN 28430 od tureckého výrobcu patrí do energetickej triedy A+++, čo je zárukou ekonomickej prevádzky. Ponúka až 8 programov, vďaka ktorým váš riad bude vždy čistý. Nechýba ani expresný program Quick and Clean, ktorý trvá iba 58 minút. Kombinácia antikoru a nerezu pôsobí veľmi dizajnovo.

Samozrejmosťou je senzor AquaStop v prípade problémov s únikom vody. Do umývačky riadu sa zmestí až 14 súprav riadu. Devízou je aj veľmi tichý chod motora. Nechýba ani farebný displej a krytý ovládací panel. Umývačke však chýba detská poistka. Vychytávkou je premietanie zostatkového času na podlahu.

Oslovila vás umývačka riadu Beko DIN 28430? Nájdete ju na ✅  webe Heureka.sk.

Programy si idú svoj štandard

Umývacie programy, ktorými je umývačka riadu Beko DIN 28430 vybavená, si plnia svoju úlohu na jednotku. Samozrejme, najúspornejším, ale aj veľmi efektívnym je program ECO, ktorý síce trvá okolo 190 minút, no poradí si aj s veľmi znečisteným riadu.

Ďalej je tu program Glass Care určený pre sklenený riad. Pre ľahko znečistený riad je vhodný program Mini 30, ktorý intenzívnym umývaním počas 30 minút zbaví riad nečistôt. Najlákavejším programom, ktorý sme chceli otestovať, bol program Quick&Shine, ktorý netrvá ani hodinu a ide o najrýchlejší umývací cyklus. Výsledok? Prekvapivo bezchybný.

Beko DIN 28430 recenzia

Programy sú aj mimoriadne šetrné a v návode sme objavili program InnerClean. Ten je určený pre údržbu samotného spotrebiča. Výrobca ho odporúča spustiť raz za 1 až 2 mesiace. Ide o hĺbkové čistenie spotrebiča pri vysokej teplote. Umývačka sa spustí naprázdno a zhruba 120 min. je oplachovaná horúcou vodou. Poteší aj automatický program, ktorý za pomoci senzorov deteguje množstvo riadu a stav znečistenia vody. Následne nastaví teplotu a čas umývania.

Všeobecne nás potešilo aj ovládanie, ktoré nebolo nijak komplikované. Hoci návod od výrobcu Beko príliš chváliť nemôžeme, keďže preklad je pomerne nešťastný. Beko DIN 28430 vie napríklad rozpoznať aj fakt, kedy použijete umývaciu tabletu a kedy pre zmenu prášok.

Dostatočný a flexibilný objem

Začneme zaujímavosťou, ktorou nedisponuje množstvo umývačiek. Priehradka na príbory. Nič špeciálne, no aby bolo jasné, len máloktorá zásuvka na príbory má nad sebou vlastné umývacie rameno. O čistotu príborov je tak zaručene postarané.

Otvorená umývačka riadu Beko DIN 28430

Dohromady pojme umývačka riadu Beko DIN 28430 až 14 súprav riadu. Kvalita košov a ich flexibilita je veľmi uspokojivá. Rotačná tryska na umývacom ramene AquaIntense je zárukou toho, že aj skutočne odolná nečistota jednoducho bude odstránená. Aj preto je program Mini 30 vhodný na čerstvo znečistený riad. Práve pri ňom je práca umývacieho ramena najintenzívnejšia.

System Acrobat zasa umožňuje meniť výšku horného koša, čo len dokazuje flexibilitu vnútorného priestoru, ktorý je z kvalitného nerezu.

Efektívny chod

Samozrejme, najrýchlejšie programy nie sú práve najšetrnejšie. Najväčšiu spotrebu majú programy Intense, Mini 30 a prirodzene aj Quick&Shine (Clean). Ich spotreba pohodlne presiahne aj 12 – 15 litrov. Najšetrnejším je ECO režim, ktorý spotrebuje 9,5 litra vody pri čase umývania zhruba 190 – 200 minút. Vo finále je však riad čistý a zároveň energetická trieda A+++ nie je svojej povesti nič dlžná.

Jedno nás však zamrzelo. Pri krátkych programoch bol riad prirodzene vlhší. Funkcia Steam Gloss riad suší horúcou parou, problémom však je, že efektivita sušenia ani zďaleka nie je taká ako efektivita umývania. Sušenie je miernou slabinou. Potešiť môže aspoň tichý chod. Hoci ide o priemerný údaj 44 dB, frekvencia hluku je veľmi nízka. Stará sa o to tichý invertorový motor Pro Smart so zárukou až na 10 rokov.

Funkcie a bezpečnosť

Odmysliac si programy, ktoré sme rozobrali vyššie, zamerať sa môžeme na funkcie, ktoré výrobca Beko a model Beko DIN 28430 ponúka. Odložený štart poteší vždy rovnako ako bezpečnostný prvok AquaStop, ktorý je už samozrejmosťou umývačiek riadu. Navyše je tu ešte aj technológia Water Safe, ktorá takisto chráni pred možným únikom vody z hadice.

Beko DIN 28430 svetelná signalizácia umývania

Spomínané umývacie ramená sú takisto dobrým vybavením. Indikácia soli, leštidla, ale aj schopnosť rozoznať použitie prášku, gélu alebo tablety all in one. Technológia Aqua Wash sa stará o tlak vody, ktorým dokáže riad zbaviť aj poriadne odolného znečistenia. Funkciou, ktorú si všimne každé oko, je schopnosť premietať zostatkový čas priamo na podlahu. Ide o vychytávku, ktorú postupne aplikuje množstvo výrobcov.

Záverečné hodnotenie

Beko DIN 28430 je veľmi rozumnou voľbou pri pomere ceny a kvality. Nielen čo sa týka dielenského spracovania, ale aj efektivity umývania. Treba priznať, že kvalita sušenia má svoje rezervy, no nejde o nič tragické. Veľmi praktické je usporiadanie a manipulácia s košmi umývačky. Aj preto umývačka riadu pojme až 14 súprav riadu.

Medzi funkciami absentuje detská poistka, no našťastie ovládací panel s malým farebným LCD displejom je počas umývania krytý. Navyše zostatkový čas je premietaný lúčom svetla priamo na podlahu. Bohatá je aj programová výbava. V ponuke je až 8 programov, z ktorých nás určite zaujal štandardný ECO režim s nízkou spotrebou iba 9,5 litra vody, ale aj rýchly Quick&Shine program, ktorý trvá 58 minút a je naozaj efektívny. Hlučnosť je veľmi nízka vďaka motoru, na ktorý je záruka až 10 rokov. Komplexne teda možno povedať, že Beko DIN 28430 je skvelá voľba za rozumnú cenu.

Pozitíva

Nízka spotreba vody
Rýchle umývacie cykly
Nízka hlučnosť
Kvalitná konštrukcia
Dizajn

Negatíva

Horšie sušenie


Autor recenzie: Bc. Denis Ruščák
Dátum publikovania: 16.06.2020
Najlepšie umývačky riadu 2024 – recenzie, test, porovnanie

Najlepšie umývačky riadu 2024 – recenzie, test, porovnanie

Testy umývačiek riadu, recenzie a vaše hodnotenia – to všetko sme zozbierali, pretriedili a vytvorili sme zoznam najlepších umývačiek riadu, ktoré sú dostupné na našom trhu. Ak potrebujete poradiť s výberom, veríme, že vám toto naše porovnanie pomôže. Pozrite si výsledok testu umývačiek riadu. Zároveň sme pre vás pripravili návod, na čo sa pri výbere umývačky zamerať. Čo treba pri... Prečítať článok

Umývačky riadu Bosch, Beko alebo inú. Ako vybrať najlepšiu?

Umývačky riadu Bosch, Beko alebo inú. Ako vybrať najlepšiu?

V dnešnej dobe je umývačka riadu už štandard pre väčšinu domácností, nakoľko umývanie riadu je veľmi neobľúbená činnosť a umývačka tento problém hravo vyrieši. Riad stačí len vložiť do umývačky a po skončení procesu ho upratať na svoje miesto. Umývačka riadu tiež ponúka bonusy v podobe... Prečítať článok

Ako správne používať umývačku riadu: ukladanie riadu, kam naliať leštidlo, ako použiť soľ

Ako správne používať umývačku riadu: ukladanie riadu, kam naliať leštidlo, ako použiť soľ

Umývačka riadu je v domácnosti obrovským pomocníkom. Šetrí nielen vašu prácu, ale aj energiu a vodu. Na to, aby umývala správne, je potrebné sa oboznámiť s obsluhou umývačky, ako správne uložiť riad, kam patria hrnce, kam tablety a leštidlo. O tom a aj o ďalších trikoch týkajúcich sa... Prečítať článok

Výhody a nevýhody umývania riadu v umývačke

Výhody a nevýhody umývania riadu v umývačke

Nenájde sa nikto, kto by nemal rád chutné jedlo. Príjemné posedenie s rodinou či priateľmi pri dobrých pokrmoch a nápojoch však potom vystrieda nepríjemná činnosť. Tou je umývanie hromady špinavého riadu. Našťastie existuje skvelý pomocník, ktorý túto neobľúbenú prácu vykoná za vás.... Prečítať článok

Ako vyčistiť umývačku riadu Electrolux, Bosch, Beko: octom, kyselinou citrónovou alebo sódou?

Ako vyčistiť umývačku riadu Electrolux, Bosch, Beko: octom, kyselinou citrónovou alebo sódou?

Napriek tomu, že umývačku riadu používate denne, na jej čistenie často zabúdate. Pristúpite k nemu až vtedy, keď umývačka zrazu nefunguje správne, riad už nie je taký čistý ako kedysi, prípadne vo chvíli, keď začne nepríjemne zapáchať. Priznajte sa, kedy ste svoju umývačku riadu čistili... Prečítať článok


Komentáre

09/04/2020 20:52
Mirislav

Mám umývačku riadu Beko. Trikrát vyperie a pýta lesk doplniť... toto sa deje už 2 týždeň. Mátr s tým niejto skúsenosť prisím?
Ďajujem.

Pridať komentár