Odšťavovače

Ak ste niekedy ochutnali čerstvú ovocnú alebo zeleninovú šťavu, viete, že s džúsmi predávanými v superkarmetoch sa to nedá porovnávať. Je to jednoducho niečo celkom iné. Preto pre vás vyberáme obľúbené modely odšťavovačov a postupne ich otestujeme, aby sme vám pomohli s výberom.

Typy odšťavovačov

Odstredivý - Sú vysokootáčkové. Ovocie a zelenina sú najskôr nastrúhané a z toho sa oddeľuje šťava. Vhodné na rôzne ovocie aj zeleninu.

Šnekový - Šnekové odšťavovače sú jedno hriadeľové, volajú sa aj slimačie, pretože odšťavovanie prebieha v jednom väčšom hriadeli, ktorý má tvar špirály. Ovocie a zelenina sa postupne drví a z toho sa lisuje šťava. Sú nízkootáčkové, aj preto je šťava z nich kvalitná a zachováva si živiny. Odšťavia mäkké ovocie aj tvrdú zeleninu.

Odšťavovač ovocia

Okrem týchto typov nájdete na trhu aj jednoúčelové citrusovače buď bezmechanickéhopohonu alebo elektrické.

Dôležité parametre pri výbere

Výkon - Pretože sa prístroj musí popasovať aj s tvrdšími druhmi ovocia a zeleniny je dobré si vyberať odšťavovač s dostatočným výkonom aspoň 1 000 W.

Rýchlosť odšťavovania - Dobrý odšťavovač by mal mať možnosť meniť otáčky aspoň v dvoch rýchlostiach. Pre rôzne plodiny je vhodná iná rýchlosť otáčok, kým tvrdšie je dobré odšťavovať na vyšších otáčkach pre mäkké plodiny je lepšia nižšia rýchlosť.

Medzi parametre, ktoré by ste nemali prehliadnuť patrí tiež veľkosť plniaceho otvoru, hlučnosťčistenie. Je dobré ak sa dá odšťavovač rozobrať a niektoré časti je možné umývať v umývačke riadu. Samozrejme zaváži aj príslušenstvo.