Sušenie ovocia a zeleniny v sušičke. Ako sušiť, doba sušenia

Sušenie je najstarší a najzdravší spôsob konzervovania potravín. Vďaka takému spracovaniu si ovocie i zelenina zachová väčšinu zo svojich vitamínov, minerálov a živín. Najjednoduchšie si potraviny usušíte pomocou sušičky ovocia a zeleniny. Aby si potraviny zachovali svoju chuť, farbu, vôňu i stopové prvky, je nutné zvoliť správnu teplotu aj čas sušenia. Prinášame vám návod na sušenie ovocia a zeleniny v sušičke, aby ste mali zdravé potraviny celoročne k dispozícii.

Sušenie pomarančov v sušičke ovocia

Princíp sušenia spočíva v znížení obsahu vody, pretože bez vody sa nemôžu množiť plesne, baktérie ani kvasinky. Sušené potraviny preto vydržia oveľa dlhšie. Pri jablkách, hruškách či marhuliach sa môžete počas sušenia stretnúť s hnednutím. Aby ste tomu zabránili, pred samotným sušením nakrájané ovocie namočte do štvrť litra vody s jednou lyžicou citrónovej šťavy. Nechajte ho odkvapkať a až potom vložte do sušičky. Ovocie ostane svetlé. Ako teda sušiť?

Ako sušiť ovocie v sušičke

Sušené ovocie vám ponúka zdravšiu alternatívu maškrtenia. Doma si ho pripravíte bez zbytočných aditív, no nezabúdajte, že v sušenej forme má vyšší obsah cukru než v surovom stave. S jeho konzumáciou to preto nepreháňajte. K obľúbeným druhom sušeného ovocia patria jablká, hrušky, marhule či banány, no usušiť si môžete prakticky akýkoľvek druh. Prezradíme vám časy sušenia ovocia aj ideálnu teplotu.

  • Jablká: na sušenie sú vhodné najmä kyslé odrody, no môžete použiť akékoľvek jablká, ktoré sú nepoškodené a zrelé. Jablká umyte, osušte, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na kolieska s hrúbkou cca 0,5 – 0,7 cm. Šupku neodstraňujte, pretože v nej sa nachádza veľa vitamínov. Kolieska potom poukladajte na pláty sušičky a sušte ich pri teplote 30 – 50 °C. Šetrné sušenie potrvá 5 až 8 hodín.
  • Marhule: sušenie marhúľ v sušičke je jednoduché. Stačí si vybrať zrelé alebo ľahko prezreté zdravé plody. Marhule umyte, osušte, prekrojte na polovice a zbavte kôstky. Tieto plody sa spravidla krájajú len na polovice, no ak chcete, aby sa usušili rýchlejšie, nakrájajte ich na 4 až 8 častí. Menšie kúsky rozložte na pláty sušičky šupkou smerom nadol a sušte ich pri teplote 40 – 50 °C. Doba sušenie bude závisieť od výkonu vašej sušičky, no sušenie potrvá niekoľko hodín.
  • Banány: na sušenie je vhodné vyberať zrelé banány, ktoré zbavíte šupky a nakrájate ich na 0,5 cm hrubé plátky. Pri teplote 70 °C bude trvať sušenie 6 hodín. Ak vám neprekáža dlhšie sušenie, teplotu nastavte na 40 – 50 °C a ovocie nechajte v sušičke, pokým nebudú plátky tvrdé.
  • Slivky: najlepšie výsledky dosiahnete s úplne dozretými plodmi, preto na sušenie uprednostňujte neskoré slivky. Slivky je vhodné sušiť celé vrátane kôstky, no pokiaľ ich chcete bez kôstky, len ich trocha narežte a kôstky vyberte bez toho, aby ste ich rozkrojili. Pokiaľ máte menšiu sušičku a celé plody sa vám do nej nezmestia, rozkrojte ich a sušte šupkou nadol 15 až 30 hodín pri teplote 40 – 50 °C.
  • Hrušky: spracovávajú sa podobne ako jablká. Vyberte si sladké, zrelé a nepoškodené plody, ktoré umyte, osušte a nakrájajte na štvrtiny. Sušte pri teplote okolo 50 °C. Ak chcete čas sušenia skrátiť, namiesto štvrtín hrušky nakrájajte na plátky s hrúbkou 0,7 – 1 cm.
  • Hrozno: bobule bez kôstok oddeľte od strapca a sušte celé plody. Ak preferujete menšie kúsky, hrozno môžete rozpoliť. Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov sa suší pri teplote 30 – 50 °C a takéto sušenie potrvá cca 12 hodín.
  • Čerešne: toto aromatické ovocie s pevnou dužinou umyte, predeľte na polovicu a zbavte kôstok. Potom ho položte na pláty sušičky vypuklou časťou smerom nadol a sušte pri teplote 30 – 50 °C. Rovnakým spôsobom môžete usušiť aj mirabelky. Sušenie potrvá 20 hodín.
  • Ananás: ovocie očistite, ošúpte a nakrájajte na 1 cm hrubé plátky alebo ľubovoľné menšie kúsky. Sušte pri teplote 40 – 50 °C po dobu 9 až 12 hodín.
  • Jahody: sú obzvlášť náchylné na hnilobu i pleseň, preto je nutné postupné sušenie. Jahody nakrájajte na plátky s hrúbkou 0,5 cm, prípadne ich rozštvrťte. Sušenie pri teplote 30 – 50 °C prebieha 7 až 10 hodín v závislosti od výkonu sušičky.
  • Pomaranče: sušenie pomarančov v sušičke potrvá podľa toho, na aké hrubé plátky ich nakrájate. Teplotu môžete nastaviť nad 60 °C a sušiť okolo 10 hodín.

Najlepšie sušičky ovocia 2024 – recenzie, test, porovnanie

Najlepšie sušičky ovocia 2024 – recenzie, test, porovnanie

Sušenie je starobylou metódou konzervácie rôznych potravín, od byliniek cez huby, ovocie, zeleninu, až po mäso. Boli doby, kedy sušenie prebiehalo, takpovediac, svojpomocnou improvizáciou, čo dnes už nie je potrebné riešiť. Moderné sušičky totiž ponúkajú cenovo dostupný spôsob, ako rýchlo a efektívne nasušiť takmer všetko, čo sa vám na záhradke či v sade urodilo. Ako si vybrať... Prečítať článok

Ako sušiť zeleninu v sušičke

Okrem ovocia sušička skvele poslúži aj pri sušení zeleniny. K veľmi obľúbeným patria paradajky, ak ich máte dostatok, môžete si pripraviť skvelú stredomorskú pochúťku. Tu však možnosti sušičky nekončia a poslúži aj na sušenie koreňovej či ďalšej zeleniny, ktorú potom môžete využiť pri varení polievok, omáčok a podobne. Niektoré druhy zeleniny je nutné pred sušením predpripraviť takzvaným blanšírovaním. To spočíva v niekoľkominútovom varení zeleniny vo vriacej vode s trochou soli a v následnom ochladení studenou vodou. Poďme na to však pekne po poriadku.

Sušenie mrkvy v sušičke ovocia

  • Paradajky: vyberte si zrelé paradajky, ktoré nemajú poškodenie v podobe plesní či hniloby. Umyte ich pod tečúcou vodou, odstráňte stopky a vyberte dužinu i semienka. Pokiaľ vám prekážajú šupy, paradajky môžete olúpať. Následne ich nakrájajte na približne rovnaké polovičky alebo tenšie plátky. Paradajky potom poukladajte na sušiaci plát tak, aby sa neprekrývali. Osušte ich papierovou utierkou a môžete ich tiež osoliť, no nie je to nutné. Sušičku ovocia a zeleniny nastavte na teplotu 50 °C a sušte 7 až 10 hodín podľa veľkosti nakrájaných kúskov.
  • Mrkva: vyberte si zdravú mrkvu, dôkladne ju umyte, ošúpte a potom ju pokrájanú blanšírujte v pare alebo vo vriacej vode. Postačia 2 minúty a následne ju schlaďte studenou vodou. Je vhodné, ak majú pokrájané kolieska hrúbku 1 cm, no môžete zvoliť aj hrubšie pláty, hoci doba sušenia sa predĺži. Kolieska mrkvy rozložte na sušiaci plát a nastavte teplotu v rozmedzí 52 – 56 °C. Sušenie potrvá 6 až 10 hodín.
  • Petržlen: táto koreňová zelenina obsahuje množstvo živín, pred sušením ju zbavte vňate, ošúpte a poriadne umyte. Potom petržlen blanšírujete približne 3 minúty so štipkou soli v celku. Následne zeleninu prudko schlaďte ľadovou vodou a mierne osušte. Petržlen pokrájajte na cca 1 cm hrubé krúžky a vložte do sušičky ovocia a zeleniny. Nastavte teplotu od 35 do 65 °C a sušte 6 až 8 hodín. Podobne ako petržlen spracujete aj paštrnák či zeler.
  • Paprika: obsahuje veľa vitamínu C, dokonca viac než citrón, preto jej zásoby oceníte. Papriku očistite, pokrájajte ju na malé kúsky a blanšírujte po dobu 2 minút. Potom papriku nechajte odkvapkať v sitku a následne ju osušte. Takto pripravenú papriku rovnomerne poukladajte na plát a na sušičke nastavte teplotu 50 °C. Sušenie potrvá 7 až 10 hodín v závislosti od hrúbky nakrájaných kúskov. Nezabudnite, že paprika sušením nestráca svoju štipľavosť, a preto ak chcete menej štipľavú potravinu, vykrojte z papriky žily a odstráňte aj semienka.
  • Huby: sú ideálnou voľbou na sušenie, pretože sa hodia do mnohých pokrmov, ktorým dodajú správnu chuť. Vyberajte zo zdravých húb, ktoré opláchnete pod tečúcou vodou, aby sa zbavili všetkých nečistôt. Potom ich nakrájajte sa niekoľko milimetrov hrubé plátky a vložte do sušičky. Huby sa sušia 8 hodín pri teplote 40 – 50 °C. Správne usušené huby majú byť na skus chrumkavé.
  • Zemiaky: zvoliť môžete klasické zemiaky alebo sladké zemiaky. Pred samotným sušením zemiaky navlhčite, čím zmäknú a sušenie pôjde o niečo rýchlejšie. Zemiaky dôkladne umyte a nakrájajte ich na tenké plátky s hrúbkou okolo 0,3 cm. Potom ich vložte do sušičky, nastavte teplotu 65 °C a sušte 12 hodín.
  • Čili: sušenie čili papričiek je jednoduché a potrvá niekoľko hodín. Papričky stačí prekrojiť na polovicu a odstrániť z nich stopky. Potom ich poukladajte na sušiaci plát reznou stranou dole a sušte približne 10 hodín pri teplote 35 °C.
  • Červená repa: mnoho ľudí zaujíma, ako sušiť cviklu v sušičke. Postup je podobný ako pri mrkve. Pred sušením je nutné cviklu predvariť, ideálne pokrájanú na cca 1 cm plátky, čím sa stane sušenie efektívnejšie. Po 2 minútach ju odstavte, opláchnite studenou vodou a mierne osušte. Potom plátky poukladajte do sušičky a sušte približne 10 hodín. Spočiatku môžete nastaviť vyššiu teplotu 65 °C a postupne ju znížte.
  • Brokolica a karfiol: či už siahnete po brokolici alebo karfiole, rozdrobte túto zeleninu na ružičky a potom pokrájajte na rovnomerné malé kúsky. Rozložte ich na plát a sušte 4 až 10 hodín. Karfiol sa kvôli vyššiemu obsahu vody bude sušiť dlhšie než brokolica. Teplotu nastavte okolo 50 °C.
  • Cibuľa: najskôr cibuľu prekrojte na polovicu a potom nakrájajte na pásiky s hrúbkou približne 0,5 cm. Cibuľa sa suší pri teplote 50 °C okolo 6 hodín. Pre rýchlejšie sušenie môžete cibuľu pokrájať na kocky.

Ako skladovať sušené potraviny

Aby vám sušené potraviny dlho vydržali, je potrebné správne ich uskladniť. Po vysušení ich nechajte chvíľu vychladnúť, no neprekročte hodinu, pretože potraviny by mohli opäť vstrebať vlhkosť zo vzduchu. Vhodné sú vzduchotesné nádoby, plastové alebo sklenené poháre, ktoré sú čisté, netoxické a dokážu chrániť obsah pred vlhkom i svetlom. Ak sa rozhodnete pre priehľadné nádoby, prelepte ich vrstvou látky, aby boli lepšie chránené. Svetlo totižto z ovocia i zeleniny vyťahuje farbu a najmä potraviny strácajú vitamíny. Nádoby umiestnite na chladné, tmavé a suché miesto, čím predĺžite ich životnosť. Takto uskladnené potraviny vydržia rok až dva roky. Využiť môžete aj vákuovačku, ktorá vám zároveň ušetrí miesto, a sušené huby alebo bylinky (na ich sušenie je ideálna teplota 35 – 40 °C) môžete skladovať vo vreckách alebo vakoch určených na sušené plody.

Hodnotenie článku:
(84.2%)

Pulbikované dňa: 09.06.2021

Autor
Lucia Bihuncová

Lucia Bihuncová

Pôsobila som ako redaktorka a fotoreportérka v regionálnych médiách, no nakoľko mám rada slobodu, momentálne som na voľnej nohe a venujem sa vlastným fotografickým projektom. Veľa cestujem a zachytávam to, čo ma zaujme na výletoch. Vášeň k písaniu u mňa pretrváva od školských čias, a tak popritom píšem aj články z rôznych oblastí a snažím sa vyhľadávať zaujímavé témy.

Zobraziť kategóriu:


Komentáre

23/12/2021 18:09
Tánička

Klarstein GQ7-FruitJerky Plus6 má kvalitné spracovanie a priehľadné dvierka, vďaka ktorým vidím, v akom stave je ovocie. Navyše sú vysúvacie, takže nehrozí ulomenie. Plus dávam za nerezové rošty a možnosť nastaviť si čas aj teplotu podľa potreby. Vďaka ventilátoru na zadnej strane suší rovnomerne. Mínusom je kratší kábel a troška vyššia hlučnosť. Každopádne, plusy prevažujú nad mínusmi.

03/07/2021 12:09
Želmíra

Sušičku ovocia používam pomerne dlho, ale až teraz som dostala komplexný návod, ako a koľko sušiť konkrétne suroviny. Mám model Klarstein Sunfruit a pre moje potreby je úplne postačujúci. Sušička bola za dobrú cenu a má regulovateľnú teplotu. Využívam ju na sušenie ovocia, zeleniny aj húb. Páči sa mi na nej, že teplota je na všetkých troch sušiacich plátoch rovnomerne distribuovaná a sušiace výsledky sú veľmi dobré. Pri najbližšom sušení skúsim použiť niektoré tipy z tohto článku a som zvedavá na výsledok. :-)

11/06/2021 12:42
Alica

Sušičku mám tri roky a furt hľadám návod, aby som zistila, koľko čo sušiť. ďakujem za poučný článok, niekedy je jednoduchšie googliť ako sa spoliehať na papier :)

Pridať komentár