Fritovacie hrnce

Fritovacie hrnce, fritézy,  sa veľmi často používajú v profesionálnej kuchyni. Ľudia si ich obľúbili a čoraz častejšie sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou modernej gazdinky. Pritéza dokáže vysmažať potraviny bez zbytočného zápachu, prepalovania oleja. Pracuje veľmi efektívne a hranolky z fritézy sú oveľa chutnejšie, ako keď si ich pripravíte na panvici.

Najlepšie fritovacie hrnce/fritézy 2024 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti

Najlepšie fritovacie hrnce/fritézy 2024 – recenzie, test, porovnanie, skúsenosti

Pri výbere fritézy by ste mali zvážiť jej veľkosť. Menšie fritézy sú síce úspornejšie, no príprava jedla pre celú rodinu v nich zaberie naozaj veľa času. Zároveň si všímajte aj kapacitu nádrže na olej a max. kapacitu pripravovaného jedla. Okrem toho by vás mohli zaujímať aj rôzne špeciálne funkcie. Ak ste zvyknutí na funkciu časovač, dajte si pozor, aby ním vami vybraný model disponoval, nie... Prečítať článok

Ako vybrať fritézu

Rôzne spôsoby úpravy jedla si vyžadujú rôznych kuchynských pomocníkov. Pre vyprážanie a smaženie je ideálnym pomocníkom do kuchyne fritovací hrniec. Samozrejme že si môžete rezeň vysmažiť aj na panvici, ale niekedy to dopadne tak, že svedectvom o vyprážanom rezni sú škvrny od prskania oleja. Ak to chcete zvládnuť na úrovni a jedlo rovnomerne osmažiť alebo ak často a veľa vysmážate je načase sa poobhliadnuť po dobrom fritovacom hrnci. Ako postupovať pri výbere a ktoré parametre neprehliadnuť pri nákupe si zhrnieme v rýchlom sprievodcovi pre nákup fritézy.

Otvorená fritéza

Parametre, ktoré sa môžu u rôznych výrobcov líšiť, ale na ktoré si treba pri výbere posvietiť

Typ fritézy - Podľa riešenia umiestnenia ohrevného telesa delíme fritézy na tie, ktoré majú ohrevné teleso ukryté pod teflónovou nádobou a také, ktoré majú ohrevné teleso ponorené priamo v oleji. Môžete sa stretnúť aj s fritézami, ktoré majú ohrevné teleso v kombinácii s ventilátorom s minimomoleja -teplovzdušná fritéza, prípadne multifunkčný hrniec a fritéza v jednom. Nájdu sa aj rotačné fritézy, sú to fritovacie hrnce, kde kôš rotuje počas fritovania a dno fritézy je  naklonené.

Objem fritézy a obsah potrebného oleja - Tento údaj vám určuje množstvo potravín, ktoré môžete naraz fritovať a objem oleja, ktorý je potrebný.

Filtre - Pri vyprážaní dochádza k odparovaniu oleja a výparom z pripravovaného jedla. Para spolu s mastnotou vám znečistia pri častom používaní nielen vzduch ale aj sa aj usádza na stenách a kuchynskej linke. Preto je dobré vyberať fritézu s dobrým tukovým filtrom a tiež s pachovým filtrom.

Doplnkové funkcie - Moderné fritovacie hrnce majú viac nastaviteľných programov, ktorými rozšíria svoje základné funkcie. Nechýba im regulácia a nastavenie teploty, časovač a automatické vypnutie.

Čistenie - Ani spôsob čistenia fritovacieho hrnca by ste nemali podceniť. Je dobré ak je nádoba vyberateľná a plusom je aj možnosť umývania v umývačke riadu.

Spôsoby využitia - Okrem klasických fritéz určených iba na fritovanie sa v mnohých modeloch dá pripravovať jedlo aj varením, pečením, grilovaním alebo dusením. Dnešné moderné fritézy už zohľadňujú aj zdravšie spôsoby prípravy jedál. Výhodou je aj presklené okno na veku, kedy môžete sledovať jedlo počas prípravy.