Teplovzdušná fritéza – výhody, nevýhody a skúsenosti s teplovzdušným varením

Premýšľate nad kúpou teplovzdušného hrnca, nie ste si však istí, či si je takáto alternatíva vhodná aj pre vás? Prečítajte si o všetkých výhodách aj nevýhodách, ktoré so sebou prináša teplovzdušné varenie.

Výhody a nevýhody teplovzdušnej fritézy

V závere nášho článku sme si pre vás pripravili aj niekoľko zaujímavých tipov na chutné recepty.  

Klasický verzus teplovzdušný hrniec

Na začiatok vám môžeme prezradiť, čo už aj tak pravdepodobne tušíte, že fritovanie v klasickej fritéze nepatrí k najzdravším spôsobom prípravy jedla. Naopak, pokrmy z teplovzdušnej fritézy nie sú v porovnaní s tými, ktoré pripravíte v rúre či na sporáku, o nič nezdravšie. Aby ste pochopili hlavné rozdiely medzi klasickou a teplovzdušnou fritézou, od ktorých sa odvíjajú všetky výhody a nevýhody tejto populárnej alternatívy, musíte pochopiť základné princípy, na ktorých fungujú obe zariadenia.

Klasické fritézy „pracujú“ s veľkým množstvom oleja, ktorý sa nahrieva na 180 až viac ako 200 °C. Pripravované suroviny sú zároveň v oleji kompletne ponorené, takže z neho do seba nasajú podstatnú časť. Samotný olej, samozrejme, ak je kvalitný, však nie je vyslovene nezdravý. Jeho tienistou stránkou je najmä to, že telu dodáva príliš veľké množstvo energie (tuky dodávajú telu viac energie ako sacharidy, preto z nich priberiete rýchlejšie a jednoduchšie).

Ďalším problémom je zahrievanie oleja na vysokú teplotu. Ak totiž akýkoľvek tuk dosiahne tzv. bod prepálenia, časť jeho zložiek degraduje. No a o takto degradovaných zložkách hovoríme ako o karcinogénnych.

INFO: Bod prepálenia rafinovaného slnečnicového oleja je cca 228 °C. Rafinovaný repkový olej degraduje pri 205 a rafinovaný kokosový olej pri 232 °C. Pozor, bod prepálenia nerafinovaných olejov je podstatne nižší, napr. 107 °C pri nerafinovanom slnečnicovom oleji.

Teplovzdušné hrnce fungujú na princípe, pri ktorom je využívaný horúci vzduch. V ich tele je ukrytá ohrevná špirála, ktorá sa nahrieva na vysokú teplotu, a ventilátor, ktorý teplo distribuuje k pripravovanému jedlu. To je teda pripravované horúcim vzduchom. Použitý olej slúži iba na dodanie chuti a akési zvláčnenie pokrmov, nie na ich samotnú prípravu.

Výhody teplovzdušného varenia

Teplovzdušné varenie nie je pre každého, avšak má množstvo výhod, ktoré oceníte, pokiaľ chce jesť zdravšie, variť čistejšie či chcete v kuchyni šetriť miestom.

1. Zdravšie pokrmy, z ktorých sa nepriberá (tak rýchlo)

O tom, že jedlo pripravené v teplovzdušnej fritéze je určite zdravšie, sme hovorili v úvode nášho článku. Toto tvrdenie je takmer nespochybniteľnou pravdou. Pokrmy v prvom rade do seba nenasajú prepálený, teda nie najzdravší tuk, a budú obsahovať omnoho menej kalórií.

2. Bezpečnejšie, čistejšie a voňavejšie varenie

4 litre oleja nahriateho na 200 °C = veľmi nebezpečná zábavka, ktorá narobí množstvo neporiadku a nepríjemného zápachu. Pri príprave jedla v teplovzdušnej fritéze vám nehrozí žiadne obarenie olejom, jej vnútornú nádobu/košík vyčistíte veľmi jednoducho (nádobka je väčšinou ošetrená nepriľnavou vrstvou) a pri príprave jedla vašu kuchyňu nezaleje typická aróma prepáleného oleja.

3. Viac než fritovanie

Klasická fritéza je určená na fritovanie (vyprážanie, smaženie). V teplovzdušnej toho môžete vykúzliť omnoho viac. Tzv. multifunkčné teplovzdušné hrnce slúžia na grilovanie, dusenie, pečenie, zapekanie, dokonca rozmrazovanie, jednoducho na všetky možné spôsoby prípravy a úpravy jedál. Samozrejme, sú vhodné na varenie akýchkoľvek pokrmov, od zeleniny cez prílohy až po mäso.

Plusy varenia v teplovzdušnej fritéze

INFO: Drvivá väčšina teplovzdušných hrncov patrí do kategórie „multifunkčné“. Rozdiely medzi jednotlivými modelmi spočívajú skôr v počte funkcií, kapacite/objeme, veľkosti atď.

4. Ušetríte miesto...

Väčšina teplovzdušných fritéz má v porovnaní s tými klasickými podstatne menšie rozmery. Keďže pripravované suroviny nemusia byť kompletne ponorené v oleji, môžu mať menší objem/kapacitu. Rovnaké množstvo jedla teda pripravíte v omnoho menšom zariadení.

... aj peniaze

Obstarávacia cena teplovzdušných je vyššia ako cena klasických fritéz, avšak náklady na prevádzku sú nepochybne nižšie. Jedlo v prvom rade pripravíte rýchlejšie (teplovzdušné varenie je v priemere až o 25 % kratšie). Teplovzdušné fritézy majú spravidla nižší príkon, a teda i spotrebu energie. Pri varení v teplovzdušnej fritéze v neposlednom rade miniete iba minimálne množstvo oleja.

Nevýhody teplovzdušného varenia

Varenie v teplovzdušnej fritéze má iba niekoľko nevýhod, ktoré však môžu byť pre niektorých z vás celkom zásadné. Ak v nasledujúcich riadkoch objavíte čo i len jednu „prekážku“, odporúčame vám, aby ste si kúpu teplovzdušnej fritézy dobre premysleli. Predsa len, každá sranda niečo stojí a vyhadzovať peniaze za niečo, čo nebudete využívať, by bola škoda.

1. Chuť jedla a vyššia obstarávacia cena

Tuk je nosičom chute. Je označovaný ako 6. chuť, ktorá dostala pred niekoľkými rokmi aj svoj vlastný názov, oleogustus. Pokrmy pripravené v teplovzdušnej fritéze preto nechutia typicky fritovane, ale o niečo „zdravšie“. O tom, že obstarávacia cena teplovzdušných fritéz je vyššia, sme už hovorili.

2. Zdravšie, nerovná sa bez obmedzenia

Táto nevýhoda nie je nevýhodou samotnej teplovzdušnej fritézy. Niektorých z vás však môže toľko ospevované zdravé jedlo priviesť k domnienke, že ak ho pripravíte v teplovzdušnej fritéze, môžete jesť čo a koľko chcete. Bravčový bôčik ostane bôčikom, 300 g zemiakov sa nezmrští na 100 g a 160 g kukurice bude mať stále niečo okolo 180 kalórií a 40 g sacharidov. Takže pozor, prejedanie ostane prejedaním, nech je pokrm pripravený akýmkoľvek spôsobom.

Čo hovoria o teplovzdušných fritézach recenzie

Pri prieskume spotrebiteľských recenzií na teplovzdušné fritézy rôznych značiek sa dá skonštatovať, že pre väčšinu ľudí bola takáto zmena pozitívna. Užívatelia si nevedia vynachváliť najmä neporovnateľne kratší čas prípravy jedla, samozrejme, zdravšie „výsledné produkty“ a menej upratovania. Aj napriek tomu, že chuť jedla z teplovzdušnej fritézy je skutočne trošku iná, na tento mínus sme v recenziách natrafili naozaj výnimočne.

TESLA AirCook Q30 skúsenosti

Klarstein Vitair Turbo skúsenosti

Tipy na chutné recepty v teplovzdušnej fritéze

Ak ste sa po prečítaní všetkých výhod a niekoľkých nevýhod teplovzdušnej fritézy definitívne rozhodli pre jej kúpu, prinášame vám zopár zaujímavých receptov na chutné a zdravé pokrmy pripravené touto „metódou“.

1. Niečo pre vegánov: Chrumkavé tofu

Ingrediencie:

  • 450 g pevného tofu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • Strúčik cesnaku
  • 1 PL rastlinného oleja (odporúčame použiť sezamový)

Postup:

  • Tofu zbavte prebytočnej vody (urobíte tak pomocou špeciálneho lisu alebo jeho zaťažením, napr. ťažkou miskou na cca 20 min.).
  • Tofu nakrájajte na cca 1 cm kúsky.
  • Zmiešajte ho s ostatnými ingredienciami a nechajte marinovať aspoň 20 min.
  • Teplovzdušnú fritézu si predhrejte na 180 °C a tofu fritujte 10 až 15 min.

2. Niečo pre vegetariánov: Fetové trojuholníčky

Ingrediencie:

  • 130 g syru feta
  • 1 žĺtok
  • 2 ČL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 nasekaná jarná cibuľka
  • Cca 4 – 5 plátkov rozmrazeného lístkového cesta
  • 2 PL olivového oleja
  • Čierne korenie

Postup:

  • Vyšľahajte žĺtok, zmiešajte ho s fetou, cibuľkou, petržlenovou vňaťou a všetko okoreňte.
  • Lístkové cesto si nakrájajte na štvorčeky (cca 5 x 5 cm).
  • Do stredu štvorčeka vložte 1 vrchovatú ČL plnky z fety a okraje cesta preložte tak, aby vám vznikol trojuholník.
  • Trojuholníky pred fritovaním potrite olivovým olejom.
  • Teplovzdušnú fritézu predhrejte na 200 °C a trojuholníky (ideálne po 5 ks) frituje 3 – 4 min.

3. Niečo pre mäsomilov: Kórejské Satay BBQ

Ingrediencie:

  • 0,5 kg vykostených kuracích stehien (bez kože)
  • 0,5 šálky ananásovej šťavy/100 % džúsu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 jarné cibuľky
  • Cca 1 cm kúsok zázvoru
  • Cca 60 ml sójovej omáčky
  • Cca 30 ml sezamového oleja
  • 2 ČL sezamových semienok
  • Čierne korenie

Postup:

  • Mäso nakrájajte na väčšie kúsky a napichnite ich na drevené špajle.
  • Cesnak a cibuľku nakrájajte na drobno, zázvor nastrúhajte a všetko zmiešajte s ostatnými surovinami.
  • Do takto pripravenej marinády vložte mäsové špízy a nechajte ich marinovať aspoň 24 hod.
  • Teplovzdušnú rúru predhrejte na 200 °C, vložte do nej niekoľko špízov a fritujte ich 5 – 8 min.

Viac receptov pre teplovzdušné fritézy nájdete v ✅ samostatnom článku.

Teplovzdušné fritézy – recenzie

Zaujali sme vás? Ak ste sa rozhodli pre teplovzdušnú fritézu, mohli by vás zaujímať nasledovné recenzované modely.

Hodnotenie článku:
(81.2%)

Pulbikované dňa: 18.06.2021

Autor
Viktória Hartmannová

Viktória Hartmannová

Milujem prírodu so všetkým, čo v nej rastie a žije. Som vyštudovaná učiteľka pre najmenších drobcov, ktorú však zlákalo písanie, zvieratá a život uprostred lesa. O všetkom, čo sa dozviem, naučím a čo zistím sa s vami prostredníctvom mojich textov rada podelím.

Zobraziť kategóriu:


Komentáre

03/07/2021 12:04
Kamila D.

Ja si používanie teplovzdušnej fritézy neviem vynachváliť. Mám model Klarstein AeroVital Cube, ktorý má prehľadnú a jednoduchú obsluhu a varenie aj pečenie je rýchle a kvalitné. Pokrmy majú veľmi dobrú chuť a úplne inú, ako keď som varila klasickým spôsobom. Fritéza má dostatočnú veľkosť pre pripravenie dostatočne veľkej porcie pre viaceré osoby. K dispozícii je veľa programov, ktoré si viem prispôsobiť podľa druhu pokrmu. Plus dávam za možnosť ručného nastavenia času aj teploty a tiež za poistku vypnutia ohrievania pri otvorení dvierok. Fritézu môžem odporučiť každému, kto hľadá šikovného pomocníka do kuchyne.

Pridať komentár