Domáca pekáreň recepty: celozrnný, zemiakový chlieb, vianočka, bagety

Domáca pekáreň neslúži len na prípravu chleba. Vaše možnosti sa síce odvíjajú od jej funkcií, novšie modely však spravidla disponujú rôznymi samostatnými programami na hnetenie, kysnutie, pečenie sladkého/slaného pečiva, prípravu jogurtov, marmelád či pizze.

Domáca pekáreň – recepty

V našom článku sa dozviete, na čo všetko môžete tento kuchynský spotrebič využiť. Samozrejme, nezabudli sme ani na chutné recepty.

Najlepšie domáce pekárne

Názov Hodnotenie Detail
Delimano Joy   ✔   DOBRÉ RECENZIEZobraziť produkt
Tefal PF 220838   ✔   NAJPREDÁVANEJŠIEZobraziť produkt
Tefal PF 610138   ✔   PRE NÁROČNÝCHZobraziť produkt
ETA 2149 90021 Harmony II   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt
Gorenje BM 1400 E   ✔   DNES V AKCIIZobraziť produkt
Rohnson R-2098 Mr. Baker   ✔   ZLATÁ STREDNÁ CESTAZobraziť produkt

Domáca pekáreň na chlieb, bagety a sladké pečivo

Domácu pekárničku si drvivá väčšina ľudí zaobstará práve na prípravu chleba a iného pečiva. V „dnešných“ pekárničkách si však môžete pripraviť aj bagety, rožky, chlebové placky, grissini, ciabatty, šišky či drobné pečivo, a okrem klasického tiež chlieb:

  • Francúzsky
  • Celozrnný
  • Sendvičový
  • Nízkokalorický
  • Nízkosacharidový
  • Bezlepkový
  • Sladký
  • Farmársky
  • Celozrnný/viaczrnný
  • Špaldový

Domáca pekáreň – recepty na chlieb, pečivo a múčniky

Ak sa chcete pečeniu v pekárničke venovať naplno, na internete, ale i v tradičných kuchárkach, nájdete množstvo zaujímavých receptov na chlieb, bagetky, múčniky a iné dobroty. My sme si pre vás pripravili malú ochutnávku receptov na niekoľko typov chlebíka, bagetky aj sladké pečivo.

Recept na celozrnný chlieb z domácej pekárne

Ingrediencie:

  • 400 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 100 g chlebovej múky
  • 1 vrecúško sušeného droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1,5 ČL soli
  • 300 ml vody
  • 1 PL olivového oleja

Ako na to:

  1. Do pekárničky vložte všetky tekuté ingrediencie (voda, olivový olej).
  2. Následne do nej pridajte všetky ostatné suroviny (múku, droždie, cukor, soľ).
  3. Na pekárničke zapnite program na pečenie celozrnného chleba, ktorý zahŕňa miesenie, kysnutie a pečenie.
  4. Po upečení chlieb vyberte a pred odložením nechajte vychladnúť.

TIP: Celozrnný chlieb môžete vylepšiť pridaním akýchkoľvek semienok priamo do cesta.

Zemiakový chlieb z domácej pekárne

Ingrediencie:

  • 150 g zemiakov
  • 300 ml vody
  • 2 ČL soli
  • 0,5 ČL octu
  • 350 g celozrnnej múky
  • 200 g hladkej múky
  • 3 ČL sušeného droždia
  • 1 ČL rasce (nemusíte ju použiť)

Zemiakový chlieb z domácej pekárne

Ako na to:

  1. Zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich vychladnúť, ošúpte ich a nastrúhajte najemno.
  2. Do nastrúhaných zemiakov pridajte 300 ml vlažnej vody, soľ, ocot, obe múky, droždie a rascu.
  3. Cesto vypracuje v rukách, ak máte na pekárničke program hnetenia, použite ten.
  4. Cesto musíte pred pečením nechať vykysnúť, ďalší postup sa teda odvíja od vašej pekárničky: 1. zvoľte program na kysnutie cesta a 60 min. pečenie, 2. použite samostatný program na kysnutie + program na 60 min. pečenie, 3. cesto nechajte vykysnúť cca 30 min. mimo pekárničky a následne ho v nej pečte 60 min.

Farmárske bagety z domácej pekárne

Ingrediencie:

  • 350 ml vody
  • 1,5 ČL soli
  • 1,5 ČL kryštálového cukru
  • 390 g pšeničnej hladkej múky
  • 80 g celozrnnej ražnej hladkej múky
  • 20 g čerstvého droždia (cca polovica kocky)

Ako na to:

  1. Do pekárničky postupne pridajte vodu, soľ, kryštálový cukor, pšeničnú a celozrnnú múku a polovicu kocky droždia.
  2. Zapnite program na pečenie bagiet a počkajte, kým sa skončí.
  3. Na záver bagety z pekárne vyberte a nechajte vychladnúť.

Banánový chlieb z domácej pekárne

Ingrediencie:

  • 1 PL sušeného droždia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 150 ml plnotučného mlieka (1 klasický hrnček)
  • 2 zrelé banány
  • 1,5 ČL soli
  • 2 PL arašidového masla
  • 450 g hladkej múky (3 klasické hrnčeky)

TIP: Ak obľubujete naozaj sladké pečivo, do banánového chleba môžete pridať ešte 1 vrecúško vanilínového alebo škoricového cukru.

Banánový chlieb z domácej pekárne

Ako na to:

  1. Arašidové maslo roztopte vo vodnom kúpeli, pridajte doň 2 banány a všetko vypracujte na hladkú pastu.
  2. Do pekárničky pridajte ingrediencie v tomto poradí: sušené droždie, kryštálový cukor, mlieko, soľ, pasta z banánov a arašidového masla, hladká múka.
  3. Pekáreň nastavte na základný režim (ak máte k dispozícii aj režim na sladké pečenie, môžete použiť ten).
  4. Po dopečení vyklopte banánový chlieb na kovovú mriežku a nechajte ho vychladnúť.

TIP: Banánový chlieb môžete po nakrájaní ešte jemne opiecť v hriankovači.

Recept na mazanec z domácej pekárne

Ingrediencie:

  • 390 g hladkej múky
  • 90 g kryštálového cukru
  • 1 ks vanilínového cukru
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 70 g masla
  • 1 vajíčko (+ 1 vajíčko na potretie)
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 1 väčšia PL rastlinného oleja
  • Kôra z 1 citróna

Ako na to:

  1. Najprv si pripravte kvások: mlieko zohrejte, nasypte doň vanilínový cukor a kocku droždia... kvások nechajte chvíľu odstáť.
  2. Medzitým z 1 bielka vyšľahajte tuhý sneh.
  3. Do pekárničky nasypte múku, kryštálový cukor, citrónovú kôru a túto „suchú“ zmes nechajte poriadne premiešať.
  4. Do premiešanej zmesi pridajte žĺtok, olej, rozpustené maslo, mlieko a pripravený kvások, všetko nechajte opäť dôkladne vymiešať.
  5. Do cesta opatrne primiešajte sneh.
  6. Cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť cca 15 min. alebo použite režim na kysnutie.
  7. Na pekárničke si zvoľte režim na pečenie sladkého pečiva, ak ho nemáte, vyberte si režim, ktorý je ekvivalentom k 200 °C.
  8. Na 200 °C pečte mazanec 10 min. a následne ďalších 30 min. pri 160 °C.

TIP: Mazanec môžete po dopečení posypať mandľami a práškovým cukrom.

Recept na vianočku v domácej pekárni

Ingrediencie:

  • 460 g hladkej múky
  • 4 PL rastlinného oleja
  • 50 g masla (vegáni môžu použiť Heru alebo iný rastlinný tuk)
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 vajíčka (použijete iba žĺtky)
  • 200 ml mlieka
  • 70 g kryštálového cukru
  • 0,5 ČL soli
  • Hrozienka a krájané mandle (množstvo si upravte podľa chuti)

TIP: Ak sa nebojíte experimentov, do vianočky môžete pridať cca 1 ČL nadrobno nakrájaného fenikla.

Vianočka z domácej pekárne

Ako na to:

  1. Mlieko ohrejte.
  2. Do mlieka rozdrobte droždie, dobre ho rozmiešajte a počkajte pár minút (nemusíte nutne čakať, kým vám „narastie“ XXL kvások, droždie urobí svoju prácu aj priamo v pekárničke s ostatnými surovinami).
  3. Do pekárničky vložte všetky ostatné suroviny, prilejte do nich predpripravený kvások a zapnite program na pečenie sladkého pečiva/chleba.
  4. Ak si môžete na vašej pekárničke nastaviť stupeň prepečenosti kôrky, zvoľte stredný („hnedá kôrka“).

Domáca pekáreň na džemy a marmelády

Áno, znie to trošku zvláštne, ale niektoré domáce pekárne môžete využiť skutočne aj na prípravu džemov, marmelád, lekvárov, čatní a iných podobných ovocných dobrôt. Aj v tomto prípade platí, že musíte vlastniť model s príslušným programom.

Recept na jahodový džem z domácej pekárničky

Ingrediencie:

  • 1 kg jahôd
  • 0,5 kg želírovacieho cukru
  • 2 ČL kyseliny citrónovej

Ako na to:

  1. Jahody zbavte stopiek a lístkov, dôkladne ich umyte a „upravte“ na požadovanú konzistenciu (môžete ich nakrájať, rozmixovať, namlieť, rozpučiť, nakrájať, nechať v celku...).
  2. Predpripravené jahody vložte do pekárničky, prisypte k nim želírovací cukor a zapnite príslušný program.
  3. Po skončení programu „otestujte“ konzistenciu a chuť džemu a podľa vlastných chutí ho doslaďte alebo „dohustite“ 1 – 2 ČL kyseliny citrónovej.
  4. Džem nalejte do zaváracích fliaš, poriadne utiahnite viečka, otočte ich hore dnom a džem nechajte prirodzene vychladnúť pod uterákom či utierkou.

Príprava džemu v domácej pekárni

TIP: V domácich pekárničkách, ktoré disponujú režimom na prípravu džemov či marmelád, si môžete pripraviť aj slané pochúťky, ako je napr. lečo či papriková pasta.

Domáca pekáreň na jogurty

Viete, čo je naozaj skvelé? Jogurt si môžete pripraviť v akejkoľvek domácej pekárničke, ktorá disponuje samostatným režimom na kysnutie a pečenie. Samozrejme, na trhu natrafíte aj na modely so špeciálnym „jogurtovým“ režimom.

Recept na jogurt z domácej pekárne

Ingrediencie:

  • 1 l plnotučného čerstvého („surového“) mlieka
  • 1 ks Salka (môžete ho nahradiť 4 PL sušeného plnotučného mlieka)
  • 150 ml bieleho plnotučného jogurtu

Ako na to:

  1. Do pekárničky dajte mlieko, jogurt a Salko.
  2. Zatvorte ju a spustite režim na kysnutie cesta.
  3. Po jeho skončení pekárničku vypnite a jogurt nechajte odležať cca 45 min.
  4. Následne na pekárničke zapnite iba na 2 min. režim na pečenie.
  5. Tento proces (45 min. odležať + 2 min. režim pečenia) zopakujte celkovo 3x.
  6. Nakoniec pekárničku vypnite, jogurt v nej nechajte oddýchnuť cca 9 hod.
  7. Pozor, počas prípravy pekárničku neotvárajte.

TIP: Domáci jogurt z pekárničky môžete dochutiť podľa vlastnej chuti, napr. džemom, Grankom či cukrom.

Neštandardné využitie domácich pekárničiek

Niektoré z novších modelov pekárničiek disponujú aj skutočne netradičnými funkciami. Ide napr. o program na pečenie pizze, vyprážanie, rýchle praženie, prípravu pokrmov metódou stir fry či dokonca na prípravu vína. Ak na vašej pekárničke nájdete takéto zaujímavé možnosti, odporúčame vám, aby ste vyskúšali originálne recepty, ktoré nájdete v návode na používanie. Následne si ich môžete upraviť podľa seba.

Domáce pekárne – recenzie

Páči sa vám bohaté využitie domácej pekárne? Potom nie je nad čím rozmýšľať. Domácu pekáreň by ste si mali zaobstarať. Pozrite si naše recenzie obľúbených produktov, možno medzi nimi nájdete vhodný model pre vás.

Hodnotenie článku:
(80.2%)

Pulbikované dňa: 28.04.2021

Autor
Viktória Hartmannová

Viktória Hartmannová

Milujem prírodu so všetkým, čo v nej rastie a žije. Som vyštudovaná učiteľka pre najmenších drobcov, ktorú však zlákalo písanie, zvieratá a život uprostred lesa. O všetkom, čo sa dozviem, naučím a čo zistím sa s vami prostredníctvom mojich textov rada podelím.

Obľúbené produkty

Zobraziť kategóriu:


Komentáre

03/07/2021 18:46
Valéria

Domáca pekáreň je skvelý vynález a odkedy ju mám, pečenie ma baví oveľa viac, než keď som piekla v klasickej rúre. Mám pekáreň Panasonic SD-2511WXE a je to už moja tretia pekáreň, tak viem zhodnotiť výhody a nevýhody. Oproti starej pekárni je táto tichá a to dokonca tak, že spočiatku som si nebola istá, či vôbec prístroj miesi cesto. Pekáreň je stabilná, na stole drží skvele, cesto krásne vypracuje a upečený chlieb je perfektný. K dispozícii je viacero programov, ale treba si ich odskúšať a upraviť podľa seba, aby ste boli s výsledkami spokojní. Ovládanie je veľmi jednoduché a páči sa mi dávkovač (napr. na hrozienka, orechy atď.). Pekáreň nemá hodiny, preto nie je problém vyťahovať ju z elektrickej zásuvky, pokiaľ sa nepoužíva. Oproti pekárni Panasonic SD-255, ktorú som mala predtým, táto ponúka možnosť nastavovať odložený štart oboma smermi a nie len cyklicky stále rovnakým smerom. Bez domácej pekárne si pečenie už ani neviem predstaviť.

Pridať komentár