Rýchlovarná kanvica bez vodného kameňa: ako vyčistiť kanvicu octom, sódou bikarbónou, kyselinou citrónovou

Elektrické rýchlovarné kanvice sú v nejednej domácnosti aj kancelárii a pracovisku nenahraditeľným kuchynským spotrebičom. Prípravu čaju a kávy umožňujú aj bez potreby sporáka, čím sa stali také obľúbené. Napriek tomu, že ich používame niekoľkokrát denne, často zabúdame na ich čistenie.

Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Usadený vodný kameň je pritom problémom, ktorý netreba ignorovať. Jeho čistenie však nemusí byť zložité a v tomto článku vám ponúkame niekoľko tipov, ako na to aj bez chémie.

Účinné čistiace prostriedky na kanvice

Prečo nezanedbávať čistenie kanvice

Každodenným používaním je vnútro rýchlovarnej kanvice neustále vystavované vode, ktorá prirodzene obsahuje minerály ako vápnik a horčík. Tieto minerály a ďalšie stopové prvky sa postupne začnú usadzovať na stenách kanvice a budovať tvrdú vrstvu – tzv. vodný kameň, ktorý nemožno len tak ľahko odstrániť bežným čistením saponátom a vodou. Jeho pravidelné odstraňovanie je však kľúčové. Vodný kameň totiž pozmeňuje chuť vody, čo si všimnete zmenou chuti vášho nápoja.

Ak sa vodný kameň vyskytne vo väčšom množstve, môže sa stať, že sa dostane aj priamo do vášho nápoja, hlavne ak nemáte veľmi spoľahlivé sitko. Biele vločky z vodného kameňa síce nie sú zdraviu škodlivé, no určite nechcete, aby plávali vo vašom čaji alebo káve. V neposlednom rade treba myslieť aj na to, že nečistením vodného kameňa skracujete životnosť kanvice. Predlžuje sa čas, ktorý kanvica potrebuje na ohrev vody, čím spotrebuje viac energie a spotrebič sa rýchlejšie opotrebuje.

Ako často odvápňovať kanvicu

Rýchlovarnú kanvicu je potrebné čistiť hlavne pravidelne, pričom frekvencia čistenia by mala závisieť od toho, ako často ju používate a akú tvrdú vodu máte v domácnosti. Tvrdšia voda totiž obsahuje viac minerálnych látok, čím sa spotrebiče zanášajú rýchlejšie. Spočiatku je dobré kanvicu prezrieť vizuálne každý mesiac a všímať si, či sa vnútro zanieslo. Čistá kanvica je zvnútra lesklá a hladká, zanášaním stráca lesk a má skôr kalný vzhľad a silné zanesenie už možno spoznať ako bielu až sivastú vrstvu kriedovej textúry. Ak máte mäkkú vodu, kanvicu postačí čistiť raz za 3 – 4 mesiace. Ak máte tvrdú vodu, čistenie môže byť potrebné každé 1 – 2 mesiace. Pokiaľ kanvicu používate menej často, stále je potrebné venovať sa údržbe a čistiť ju minimálne každý pol rok.

Ako často odvápňovať kanvicu

Ako vyčistiť kanvicu od vodného kameňa

Na každodenné čistenie kanvice vám postačí vlhká mäkká handrička (nesmie mať abrazívny povrch), ktorou kanvicu pretriete zvonku a vytriete dosucha. Ak je povrch kanvice viac zanesený alebo mastný, použite obyčajný saponát na riady, no nikdy nie silné čistiace prostriedky či drôtenku. Pri čistení si dajte pozor, aby ste nezvlhčili elektronické komponenty a kanvicu nikdy nenamáčajte do vody vcelku. Kanvicu možno čistiť viacerými prostriedkami, niektoré z nich určite nájdete vo svojej domácnosti, takže do čistenia sa môžete pustiť kedykoľvek.

Čistenie octom

Snáď najčastejšie sa na čistenie kanvíc používa ocot, ktorý má miesto v každej kuchyni. Aj keď jeho zápach pri čistení nie je práve najlákavejší, pri odvápňovaní má výborné výsledky a dá sa použiť aj pri veľmi zanesených kanviciach. Postup je jednoduchý. Kanvicu naplňte do 3/4 roztokom octu a vody, ktoré zmiešajte v pomere 1 : 1. Vodu v kanvici nechajte zovrieť. Pach octu budete cítiť po celej kuchyni, preto si radšej otvorte okno.

Po zovretí nechajte vodu pozvoľna vychladnúť, čím bude ocot pôsobiť dlhšie. Vychladnutú vodu vylejte a skontrolujte vnútro kanvice. Ak ju čistíte pravidelne a bola len ľahko až stredne zanesená, vnútro by sa malo krásne lesknúť. Ak bola kanvica veľmi zanesená, postup zopakujte. Napokon nezabudnite kanvicu párkrát vypláchnuť čistou vodou, ktorú môžete nechať v kanvici aj zovrieť, aby ste sa zbavili pachu a chute octu, a kanvicu môžete opäť používať.

Čistenie sódou bikarbónou

Sóda bikarbóna je ďalším skvelým pomocníkom pri čistení bez chemikálií. Odvápňovanie však potrvá dlhšie. Kanvicu naplňte do 3/4 vodou a pridajte 1 – 2 lyžičky sódy bikarbóny. Spotrebič zapnite a po zovretí nechajte vodu niekoľko hodín pôsobiť. Najlepšie je odvápňovať večer a nechať vodu v kanvici až do rána. Vodu so sódou následne vylejte a skontrolujte vnútro kanvice. Ak je čistá, stačí ju už len opláchnuť a opäť používať. Ak je zanesená viac, môžete ju opäť naplniť vodou so sódou, nechať prevrieť a pár minút pôsobiť, a vyliať. Keď kanvica trochu vychladne, pokúste sa vodný kameň uvoľniť mäkkou handričkou alebo špongiou bez abrazívneho povrchu.

Čistenie kanvice sódou bikarbónou

Čistenie citrónom a kyselinou citrónovou

Citrón sa používa na čistenie kanvice ako jemnejšia alternatíva octu. V niektorých prípadoch totiž výrobca v manuáli inštruuje, že spotrebič nemožno čistiť octom. Pokiaľ je kanvica zanesená len mierne, citrón môže úplne stačiť. Použite šťavu z 1 citróna, prípadne citrón iba nakrájajte na plátky, čím si ušetríte odšťavovanie, vložte do kanvice a zalejte vodou do 3/4. Alternatívne použite 2 – 3 lyžice kyseliny citrónovej, ktorú zmiešajte s vodou a nechajte pôsobiť hodinu. Až potom vložte do kanvice a nechajte zovrieť. Po zovretí vody stačí nechať kanvicu pozvoľne vychladnúť a až potom roztok vyliať. Skontrolujte vnútro, či je potrebné postup zopakovať, a ak nie, kanvicu dobre vypláchnite a nechajte v nej zovrieť čistú vodu, kým ju začnete opäť používať.

Čistenie Coca-Colou

Aj keď to môže znieť zvláštne, pri odvápňovaní môže pomôcť taktiež obľúbený nápoj. Coca-Cola má veľmi nízke pH, podobne ako ocot či citrónová šťava, takže dokáže rovnako účinne uvoľniť vodný kameň. Na rozdiel od octu sa vyhnete nepríjemnému zápachu. Rýchlovarnú kanvicu naplňte Coca-Colou, pričom to nemusí byť doplna (postačí aj pol litra) a nechajte zovrieť. Po prevretí nechajte kanvicu pozvoľna vychladnúť alebo nechajte pôsobiť minimálne 30 minút. Následne vylejte, prezrite vnútro kanvice, či nie je potrebné postup zopakovať, vypláchnite a máte hotovo.

Čistenie chemickým čističom

Chcete siahnuť radšej po chemickom čističi? K dispozícii sú odvápňovače v rôznych formách – tekuté, práškové či tabletové. Po chemických čističoch sa oplatí siahnuť z niekoľkých dôvodov. V niektorých prípadoch výrobca kanvice odporúča odvápňovanie výhradne len za pomoci chemického čističa, resp. zakazuje použitie octu, takže ak je kanvica v záruke a chcete mať možnosť ju reklamovať, je dobré to dodržiavať. Chemické čističe sú tiež pomerne rýchle a účinné. V prípade, že máte veľmi zanesenú kanvicu a domáce prostriedky nepomáhajú, odvápňovač je správnou voľbou.

Odvápňovače sa používajú zmiešaním s vodou, ktorá sa dá zovrieť. Presný pomer vody a odvápňovača musíte zistiť z návodu, keďže každý chemický čistič je iný a záleží aj od objemu vašej kanvice. Po použití odvápňovača je potrebné kanvicu niekoľkokrát dobre vypláchnuť a nechať v nej zovrieť čistú vodu, aby ste sa poriadne a spoľahlivo zbavili chemikálie a nezaniesli si ju do nápojov.

Hodnotenie článku:
(80.8%)

Pulbikované dňa: 17.04.2023

Autor
Redakcia

Redakcia

Pripravujeme pre vás recenzie, testy, hodnotenia. Snažíme sa vám poskytnúť všetky informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní s nákupom spotrebiča, elektroniky alebo iného produktu. Zapojte sa aj vy do diskusie pomocou komentára a pomôžte niekomu ďalšiemu.

Obľúbené produkty

Zobraziť kategóriu:


Pridať komentár