Najlepšie teplovzdušné fritézy: Obľúbená je značka Klarstein

Pri pomyslení na fritézu zrejme mnohým ľudom napadnú litre prepáleného oleja, smažených hranoliek a mastných rezňov. Zástancovia zdravej stravy teda rozhodne fritéze fandiť nebudú. Určite, tieto pokrmy nepatria medzi racionálnu stravu, no dajú sa pripraviť i zdravším spôsobom. Dokonca vo fritéze. Ako je to možné?

Teplovzdušná fritéza

To, že dnešné fritézy dokážu spaľovať iba litre oleja už neplatí. Teplovzdušné fritézy pripravia tieto „nezdravé“ jedlá aj bez toho, aby ste museli použiť čo i len kvapku oleja. Ako teplovzdušná fritéza funguje? Aké sú jej výhody?

Obľúbené modely teplovzdušných fritéz

Fritéza na vyprážanie pokrmov

Ľudia vysmážané jedlo buď to milujú, alebo odsudzujú. Rovnako je to aj s klasickými fritézami. Niekto ich doma má, pretože smažené kura či hranolky sú na jeho jedálničku pravidelne a niekto preferuje vysmážanie na panvici, pretože sa domnieva, že je to zdravšie. Táto domnienka je však mylná. Ide o to, že pri príprave jedla vo fritéze sa jedlo rovnomerne smaží, pretože je celé ponorené v horúcom oleji. Na panvici je ponorená väčšinou vždy len jedna strana pripravovaného pokrmu. Teplota je teda nestála. Jedlo sa nepripravuje rovnomerne, príprava trvá dlhšie a olej sa prepaľuje ešte rýchlejšie, pretože teplota oleja v panvici sa neustále mení.

Z toho vyplýva, že fritéza je na prípravu smažených pokrmov lepšia. No rozhodne vás nepoteší fakt, že ani jedna z alternatív nie je zdravšia. Tým, že jedlo je ponorené do litrov tuku a olej sa prepaľuje, výrazne sa zvyšuje kalorická hodnota jedla, nehovoriac o nebezpečnosti tvorby karcinogénnych látok v prepálenom oleji.

Vyprážanie vo fritéze

Ak to chcete zmeniť, odoprite si vysmážané pokrmy alebo si jednoducho zaobstarajte teplovzdušnú fritézu, ktorá k príprave smažených dobrôt nepotrebuje žiadny olej a vaše jedlo pripraví rýchlo, chutne a navyše omnoho zdravšie. V čom sa skrýva výnimočnosť teplovzdušných fritéz?

Druhy fritéz na trhu

V slovenských domácnostiach fritéza nie je úplne bežným zariadením a v najbližších rokoch sa trendovým kuchynským spotrebičom zrejme ani nestane. Trend káže stravovať sa zdravo a to fritéza určite nezabezpečí. Hoci sa výrobcovia snažia klasické fritézy vylepšovať a prezentujú sa modelmi, ktoré spotrebúvajú, čo najmenej oleja, racionálne stravovanie to aj tak nie je. Predstavíme vám preto bližšie, čo trh s fritézami ponúka.

  • Klasické fritézy so skrytým vykurovacím telesom
  • Klasické fritézy s vykurovacím telesom ponoreným v oleji
  • Robofritézy
  • Teplovzdušné fritézy

Klasické fritézy so skrytým vykurovacím telesom

Ide o fritézu, ktorá sa používa vo väčšine domácností. Kuchynský spotrebič, do ktorého nalejete zopár litrov fritovacieho oleja, zapnete termostat a zahrejete ho na správnu teplotu. Následne po dosiahnutí ideálnej teploty do oleja vložíte pokrm a smažíte. Aj pri tejto technológii sa výrobcovia snažia množstvo oleja minimalizovať. Fritéza so skrytým vykurovacím telesom má tú výhodu, že povrch nádoby je hladký, vyrobený z vhodného (tepelne vodivého a nepriľnavého) materiálu, kde nalievate olej a následne vkladáte pokrm. Olej nie je v priamom kontakte s výhrevným telesom.

Výhodou je hlavne to, že majú tieto fritézy pomerne veľký objem. Azda jedinou nevýhodou je ťažšia údržba. Pri umývaní je potrebné dávať pozor, pretože teleso je zvyčajne ukryté v dne nádoby a pri umývaní treba s fritézou manipulovať opatrnejšie.

Silné stránky

  • Objem fritovacej nádoby
  • Nižšia cena
  • Chuť smažených pokrmov

Slabé stránky

  • Ťažšia údržba
  • Vysoká spotreba oleja
  • Vysoká kalorická hodnota jedál

Klasické fritézy s vykurovacím telesom ponoreným v oleji

Princíp prípravy je takmer rovnaký ako v prípade fritézy so skrytým vykurovacím telesom, avšak s jedným zásadným rozdielom. Stretávame sa s ňou napríklad vo fastfoodoch, reštauráciách, ale takisto sa nájde aj v mnohých domácnostiach. Na dne nádoby uvidíte vykurovacie teleso, špirálu, ktorá ohrieva olej, ktorý do nej nalejete. Teleso je tak v priamom kontakte s olejom, čím sa eliminujú tepelné straty.

Fritovací kôš do fritézy plný hranoliek

Druhou časťou je drôtený kôš, do ktorého vkladáte pokrm a následne ho vložíte do fritézy. Prístroj je možné jednoducho rozobrať a umyť. Nevýhodou je azda len to, že časti jedla môžu cez kôš vypadnúť a pripaľovať sa na povrchu vykurovacieho telesa.

Silné stránky

  • Nižšia cena
  • Chuť smažených pokrmov
  • Jednoduchá údržba
  • Rovnomerný ohrev

Slabé stránky

  • Vysoká spotreba oleja
  • Vysoká kalorická hodnota pokrmov

Robofritéza

Spomedzi klasických fritéz ide o najmodernejší typ fritézy. Využíva podobný princíp ako fritéza s vykurovacím telesom ponoreným v oleji. Avšak používate menšie množstvo oleja. Po vložení do koša totiž fritézu zavriete, kôš je mierne naklonený a jedlo teda nie je úplne ponorené v oleji. Kôš následne rotuje a jedlo je vždy ponorené len sčasti. Rotovaním sa však zabezpečí rovnomerná príprava pokrmu. Práve to spôsobuje, že je použité menšie množstvo oleja.

Silné stránky

  • Nižšia cena
  • Automatická príprava
  • Dobrá chuť pripravovaných pokrmov

Slabé stránky

  • Vysoká spotreba oleja
  • Vyššia kalorická hodnota
  • Dlhší a nerovnomerný ohrev

Teplovzdušná fritéza je najlepšia

Ak ste mali voči fritézam predsudky, teraz na ne zabudnite. Teplovzdušná fritéza je paradoxom spomedzi fritéz a dokáže jedlo pripraviť omnoho zdravšie, ako v prípade klasických fritéz. Spôsobené je to tým, že pri príprave pokrmu využíva horúci vzduch namiesto litrov oleja. Výrobcovia hovoria, že na prípravu pokrmu vám postačí maximálne lyžička oleja. Práve týmto spôsobom sa kalorická hodnota jedla rapídne zníži.

Príprava hranoliek v teplovzdušnej fritéze

Fritovanie pokrmu v teplovzdušnej fritéze prebieha za pomoci cirkulácie horúceho vzduchu, ktorý prúdi fritézou rovnomerne. Týmto spôsobom však fritéza toho dokáže omnoho viac. Existujú modely, za pomoci ktorých pripravíte jednoduché koláče, pizzu či pečené mäso. Fritéza je nahriata behom niekoľkých minút, pretože zohriatie vzduchu trvá omnoho kratšie ako nahriatie oleja.

Silné stránky

  • Zníženie kalorickej hodnoty jedla
  • Rýchlejšia príprava
  • Variabilita pri príprave pokrmov
  • Jednoduchá údržba
  • Príprava jedla bez oleja

Slabé stránky

  • Vyššia cena
  • Menej identická chuť smažených pokrmov

Najlepšie teplovzdušné fritézy

Ak ste sa napokon rozhodli pre teplovzdušnú fritézu, zrejme beriete ohľad na vaše zdravie. I keď sčasti obetujete možno chuť typického vysmážaného pokrmu, teplovzdušná fritéza vaše očakávania určite splní. Preto sme si pre vás pripravili náš výber tých najlepších teplovzdušných fritéz, aké na trhu sú.

Hodnotenie článku:
(81.4%)

Pulbikované dňa: 25.02.2019

Autor
Denis Ruščák
Denis Ruščák

Večný študent! Veď predsa o tom život je. Permanentné nadobúdanie nových poznatkov, informácií a skúšanie všetkého čo je nové. Každý okamih bežného dňa, zlý či dobrý, vám do života môže priniesť niečo nové a urobiť deň výnimočným. Neustále na sebe pracovať a posúvať sa vpred je mojim životným mottom a motiváciou. To platí aj pri písaní. Písanie je mojim hobby, do ktorého dávam kúsok seba. Písanie na rôzne témy od zaujímavostí, faktov, trendov, marketingových textov, SEO článkov až po spravodajstvo. Čaro slova a písma je neobmedzené a okrem emócie ponúka aj bezhraničné vedomosti. Každým článkom sa preto snažím obohatiť ako seba, tak i samotného čitateľa, ktorému ponúkam jedinečný a osobitý obsah.

Obľúbené produkty

Zobraziť kategóriu:


Pridať komentár