Najlepšia grilovacia panvica na stejky

Druhov panvíc je neúrekom a vybrať si tú správnu môže byť niekedy skutočne veľký problém. Viete však, z čoho sú vyrobené panvice, na ktorých si robíte praženicu alebo vyprážate mäso?

Teflonová panvica na steaky

Najbežnejšou panvicou v domácnostiach je teflónová panvica, ktorá má však rovnako mínusov ako plusov. Teflón nie je vhodný pri vysokých teplotách, pretože uvoľňuje karcinogénne látky a plyny, ktoré sa nedostávajú len do ovzdušia, ale aj do jedál. Vzhľadom na to, že vysoká teplota nie je pri tomto druhu panvice vhodná, na grilovanie ju asi používať nebudete.

Obľúbené steakové panvice

Náš tip: pozrite si rebríček najlepších panvíc podľa testu

Na čo treba prihliadať pri výbere panvíc na steaky

Panvice na prípravu steakov sa nazývajú tiež grilovacie. Niektoré majú vrúbkovaný povrch pre lepší prenos tepla do hĺbky mäsa. Nemusíte ich však používať len na pečenie hovädzích steakov, oceníte aj ich pri príprave rôznych minútiek z bravčového či kuracieho mäsa alebo grilovaní rýb, zeleniny či syrov.

Pri výbere panvice by ste mali dbať na tieto základné vlastnosti panvice:

  • prenos a akumulácia tepla - je dôležité, aby panvica dokázala čo najrýchlejšie preniesť čo najväčšie množstvo tepla. Grilovacie panvice s hrubším dnom dokážu sústrediť viac tepla práve na dno, čo je pre pečenie steakov ideálne.
  • nepriľnavosť povrchu - túto požiadavku najlepšie spĺňajú teflónové a keramické panvice, ktoré je možné používať takmer na sucho. Viac priľnavé sú oceľové a liatinové panvice, ktoré musia byť používané s malým množstvom tuku, inak sa vám mäso na nich pripáli.
  • pokrievka a možnosť použitia v rúre - na dopekanie steakov alebo na zapekanie iných pokrmov musí mať panvica buď kovovú rúčku bez plastových komponentov, prípadne musí byť odnímateľná. Vhodným doplnkom je aj pokrievka, ktorá je vhodná na použitie pri "dôjdení" mäsa.

Keramické panvice 

V kredencoch sa objavujú čoraz častejšie, pretože sú vhodné na prípravu všetkých druhov potravín. Okrem toho sú vyrobené z nepriľnavého materiálu, takže sa nemusíte obávať zaschnutého jedla.

Keramická panvica na steaky

Táto vlastnosť je síce fajn, no keramické panvice sú zväčša biele a po viacerých použitiach nevyzerajú veľmi príťažlivo a časté používanie znížuje ich životnosť. Keramické panvice sú na grilovanie vhodným adeptom.

Liatinové panvice

Klasickým "parťákom" grilovania je aj liatinová panvica. Liatinové panvice sú odolné takmer voči všetkému a oproti keramickým vydržia omnoho dlhšie. Hoci sú drahšie, hovorí sa, že za kvalitu je potrebné si priplatiť, tak prečo tak neurobiť v tomto prípade? Veľmi dôležité je panvicu vypáliť a to nielen pred prvým použitím. Ak jej však dáte všetku svoju lásku, odvďačí sa vám svojou vernosťou. 

Medené panvice

Meď je vynikajúco tepelne vodivá, z toho dôvodu medené panvice dokážu rozložiť teplo najrovnomernejšie spomezi všetkých povrchov. Tieto panvice rýchlo reagujú na požadované zmeny teploty.

Medená panvica na steaky

Medené panvice sú zvyčajne tenšie, no obsahujú často hliníkové alebo nerezové jadro pre spevnenie. Meď vyzerá vskutku luxusne, časom oxiduje a vďaka tomu získava vizuálne atraktívnu patinu. Raz za čas treba preleštiť vnútornú stranu, keďže pri kontakté s jedlom je patina nežiadúca. Medené panvice sa zvyčajne nedajú použiť s indukčným ohrevom, preto si pri kúpe preverte, či to výrobca odporúča.

Ďalšie možnosti

Jednou z nich je panvica na steaky vyrobená z nehrdzavejúcej ocele. Má veľmi odolný povch, avšak pri vyšších teplotách sa lepí a je priľnavá. Takáto panvica má vysokú životnosť, zároveň však nižšiu tepelnú vodivosť než oceľová či liatinová panvica.

Steaky môžete pripravovať aj na titánovej panvici. Tento druh panvíc má podobné vlastnosti ako oceľové a nerezové panvice, povrchovú úpravu pritom tvorí špeciálna nepriľnavá titánová vrstva. Takéto panvice majú omnoho odolnejší povrch ako teflónové panvice.

V ponuke sú aj hliníkové panvice na steaky. Keďže je čistý hliník zdraviu škodlivý, z riadu sa uvoľňuje do potravín a následne sa dostáva do ľudského tela, kde sa hromadí, jeho použitie na výrobu kuchynského riadu je zakázené predpismi pre bezpenosť potravín platnými v SR. Pri výrobe riadu sa preto používa tzv. anodizovaný hliník, ktorý negatívne vlastnosti nemá. Hliník má o niečo menšiu tepelnú vodivosť ako meď, je lacný a nenáročný na údržbu. Zvyčajne tvorí hliník iba telo panvíc, ktoré majú teflónovú povrchovú úpravu.

Najlepšie panvice na trhu

Vybrali sme vás niekoľko panvíc, ktoré patria k tomu najlepšiemu v ponuke. Urobiť si na nej steak bude pre vás určite radosť.

Hodnotenie článku:
(81.4%)

Pulbikované dňa: 01.01.2017

Obľúbené produkty

Zobraziť kategóriu:


Komentáre

07/09/2017 12:10
Dano

podľa mňa najlepšia grilovacia panvica je od firmy Lodge, robia už liatinu cez 100 rokov, žiadna chemia, teflon, ani nič podobne, treba vyskúšať fakt super

28/04/2017 13:39
Martina

ja mám panvicu ani neviem akú značku, ale je to liatinová a som maximálne spokojná. nepripaľuje sa, stejky perfektné. skúšala som aj keramickú, ale nejako mi nesadla. z teflonových som skúšala len klasické, nie grilovacie, tak neviem porovnať.

Pridať komentár