Najlepší mlynček na mäso je elektrický. Recenzie chvália Bosch aj Tefal

Čerstvé pečené klobásky, hamburgery na grile na ktorých sa pomaly roztápa voňavý čedar či boloňské ragú na cestoviny dusené s červeným vínom – to všetko sú pokrmy, na ktorých prípravu potrebujete poriadny mlynček na mäso. Niektoré multifunkčné kuchynské roboty totiž mäso iba posekajú a výsledkom je, že nemá správnu konzistenciu, lepí sa a tvorí veľké kusy.

elektrický mlynček na mäso

Prečítajte si radšej náš článok a nechajte si poradiť, ako si vybrať kvalitný mlynček na mäso. Dáme vám tipy, na čo sa pri výbere sústrediť a predstavíme vám tiež niekoľko obľúbených modelov mlynčekov.

Najlepšie mlynčeky na mäso

Ručný, či elektrický?

Klasický ručný mlynček na mäso určite poznáte. Je vyrobený z hrubej liatiny s povrchovou úpravou proti hrdzaveniu. Práve tá je pri lacných variantoch tohto mlynčeka, aké môžete kúpiť v supermarketoch, kameňom úrazu a nejeden takýto mlynček začne už po roku hrdzavieť. Ak však na jeho nákupe nebudete šetriť, je dosť možné, že vás liatinový mlynček vďaka jednoduchej konštrukcii a robustnosti prežije.

Pri mletí ide čisto iba o súboj vašej sily s mäsom, robustná konštrukcia liatinového mlynčeka vám totiž dovolí zomlieť aj húževnaté a šľachovité kusy mäsa. Po pár kg mäsa však začne byť práca s ním únavná. Hodí sa teda na prípravu obeda či večere, ak však chystáte záhradnú gril párty s desiatkou hladných krkov, elektrický mlynček bude lepšou voľbou.

Ručný mlynček na mäso

Elektrický mlynček vám, na rozdiel od ručného, ušetrí veľké množstvo energie a času, ktorý môžete venovať príprave iných surovín. Žiaľ, aj medzi elektrickými mlynčekmi sa nájdu horšie spracované modely s plastovými časťami, ktorých životnosť nie je nijako závratná.

Okrem vonkajších častí z plastu sú lacnejšie modely často osadené aj plastovými ozubenými prevodmi, ktoré sa po čase jednoducho obrúsia. Náhradné diely na tieto mlynčeky spravidla nezoženiete, takže vám v takom prípade neostane nič iné, len kúpiť mlynček nový.

Parametre a funkcie mlynčekov na mäso

  • Príkon – čím je vyšší, tým má elektromotor väčšiu silu a s tým väčšími i tvrdšími kusmi mäsa si poradí. Väčšinou platí, že čím vyšší príkon, tým vyššia je aj rýchlosť mletia, tá však závisí aj od konštrukcie mlynčeka a od použitého mäsa. Najslabšie mlynčeky na mäso majú výkon 400 W, u tých najsilnejších sa stretnete aj s hodnotami vyše 2 000 W. Pozor na uvádzaný príkon, niektorí výrobcovia totiž udávajú krátkodobý max. príkon pri zaseknutí prístroja, smerodajný by pre vás mal byť príkon trvalý.
  • Rýchlosť mletia – udáva sa v kg/min. a vyjadruje približné množstvo mäsa, ktoré dokáže mlynček pomlieť za jednu minútu. Závisí aj od typu a tvrdosti použitého mäsa – samozrejme, že mäkké bravčové pliecko sa vám bude mlieť jednoduchšie ako šľachovité odrezky.
  • Počet rýchlostí – niektoré mlynčeky disponujú nastaviteľnou rýchlosťou elektromotora v niekoľkých stupňoch.

Mletie mäsa elektrickým mlynčekom

  • Spätný chod – v prípade zaseknutia vám umožní zmeniť smer otáčania motora a tým aj smer pohybu suroviny. Vďaka tomu zaseknuté suroviny uvoľníte a následne môžete pokračovať v mletí.
  • Poistka proti preťaženiu – môže byť riešená mechanickou spojkou, ktorá v prípade upchatia tvrdým kusom mäsa či inej suroviny odpojí hriadeľ od motora, čím zabráni poškodeniu mlecieho mechanizmu. Niektoré modely sú osadené aj vratnou tepelnou poistkou, ktorá ochráni elektromotor pred spálením tak, že ho pri preťažení a následnom prehriatí vypne.
  • Hlučnosť – udáva sa v decibeloch (dB), no väčšina výrobcov túto hodnotu nešpecifikuje, takže si pred kúpou hlučnosť porovnať neviete. Vedzte ale, že mlynčeky na mäso patria medzi hlučnejšie spotrebiče.

Príslušenstvo, ktoré vám príde vhod

  • Plnička klobás – má úzky lievikovitý tvar, vďaka ktorému naň môžete navliecť črievko a to naplniť domácimi klobáskami, jaternicami, krvavnicami, párkami či salámou bez nutnosti ručného plnenia či použitia samostatnej plničky.

Výrobá domácich klobás za pomoci mlynčeka na mäso

  • Nadstavce na krájanie strúhanie – vďaka nim môžete nakrájať na plátky najrôznejšie druhy zeleniny či syra. Taktiež s nimi môžete suroviny nastrúhať na rôznu hrúbku podľa použitého nadstavca, hodia sa napr. na strúhanie zemiakov do zemiakových placiek, strúhanie syra, čokolády na posyp dezertov a pod.
  • Nadstavec na lisovanie ovocia – môžete s ním odšťaviť najrôznejšie druhy ovocia.
  • Nadstavec na mletie zŕn – vďaka nemu pomeliete nadrobno orechy, kávu či dokonca korenie.

Top mlynčeky na mäso

Hodnotenie článku:
(80.6%)

Pulbikované dňa: 14.06.2019

Autor
Michal Toma
Michal Toma

Som technik telom i dušou. Odmalička ma bavilo rozoberať a skladať rôzne prístroje a zisťovať, ako fungujú. Podobne dokážem rozobrať na súčiastky aj informácie a vyrobiť z nich ucelený text, ktorý vám pomôže zorientovať sa v naoko zložitom svete techniky, či v iných oblastiach života. Vo voľnom čase píšem blog o pive, ktorý je malým oknom do sveta stoviek chutí, vôní a zážitkov, aké nám pivo ponúka.


Pridať komentár